ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η σπίθα άναψε!

Κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνει ότι αυτό το κλίμα δεν αντιστρέφεται. Οτι αυτό το ΟΝΕΙΔΟΣ, δεν το αντέχει η ψυχή και το φιλότιμο κανενός Ελληνα πατριώτη! Οτι αυτό το ΑΙΣΧΟΣ δεν το ξεπλένουν οι ψευτοανασχηματισμοί και οι συνήθεις ελιγμοί των αρχιερέων της πολιτικής απάτης. Η αγανάκτηση φουντώνει. Και γίνεται όλο και πιο πολύ συνείδηση πως αυτή τη, για όλους μας, ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ που σηματοδοτεί σήμερα η τραγωδία Οτσαλάν και το δράμα του κουρδικού λαού, δεν υπάρχει καμία άλλη δύναμη να τα αποτρέψει, εκτός από τη δύναμη του ίδιου του λαού. Γιατί, οι συγκλονιστικές εξελίξεις που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες, δεν είναι παρά μια εικόνα του τρομαχτικού κόσμου που χτίζουν γύρω μας, οι κυρίαρχοι του παιχνιδιού. Ενός κόσμου, όπου ο αγώνας για ανεξαρτησία και δικαιώματα, επικηρύσσεται ως τρομοκρατία και οι αγωνιστές διώκονται ως τρομοκράτες από ένα διεθνές δίκτυο κεφαλοκυνηγών. Οπου, αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσαμε ως κεκτημένο στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολιτισμού και του διεθνούς δικαίου, θα τελεί υπό την απόλυτη αίρεση των επιτελαρχών του ιμπεριαλισμού. Οπου, ένας αγωνιστής θα μπορεί να πατά στη γη και να αναπνέει, μόνο εφόσον το επιτρέπουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΣΙΑ. Διαφορετικά θα παραδίδεται από τις απανταχού "φιλιππινέζες", βορά στα κοράκια προς... παραδειγματισμόν όλων.

Αυτά που μέχρι χτες θα φάνταζαν τουλάχιστον υπερβολές, σήμερα αποδεικνύονται μια ανατριχιαστική πραγματικότητα. Η τραγωδία Οτσαλάν λειτούργησε κυριολεκτικά σαν ηλεκτροσόκ στις συνειδήσεις. Το διαπιστώνεις αυτό σε κάθε σου βήμα. Καταγράφεται στη διάχυτη διάθεση του κόσμου να ξεφύγει από τη "διαμαρτυρία" του καναπέ και να "κάνει κάτι". Αποτυπώνεται στην ενεργοποίηση ανθρώπων και παραγόντων, που έδιναν την εντύπωση του "απόντος" ή του "αδιάφορου". Εκδηλώνεται, πάνω απ' όλα, στη μαζικότητα, στη ζωντάνια, στη μαχητικότητα, στην πλατύτητα, στα συνθήματα των κινητοποιήσεων που έγιναν μέχρι τώρα και οργανώθηκαν "εν ριπή οφθαλμού" από πλήθος φορέων. Και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της "σπίθας" που άναψε, δεν τις ζήσαμε ακόμα. Οτι το περήφανο ανθρώπινο ποτάμι που ξεχύνεται τις τελευταίες μέρες στους δρόμους ενάντια στο δοσιλογισμό και στη φρικιαστική "νέα τάξη", ενάντια στην πολιτική της πιο εξευτελισμένης υποτέλειας, θα αυξάνεται, θα πολλαπλασιάζεται. Και είναι αυτό το ποτάμι, που μπορεί να ξεπλύνει το ΑΙΣΧΟΣ, να καταλογίσει τις ευθύνες σε όλους τους πραγματικούς υπεύθυνους, να κάνει την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει με το επιβαλλόμενο τίμημα τη βαρύτατη ενοχή της, να βγάλει τις μάσκες από διάφορους που καθυστερημένα και υποκριτικά δείχνουν να"κόπτονται", να επιβάλλει εξελίξεις σε όφελος του λαού.

Αυτό το κίνημα τρέμουν οι ΕΝΟΧΟΙ και οι ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ, που είναι έτοιμοι να δώσουν ξανά γη και ύδωρ στα εγκληματικά σχέδια των υπερατλαντικών και Ευρωπαίων συμμάχων τους, όπως δείχνει η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο μιας νέας επιχείρησης αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια. Αυτό το κίνημα που δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν, επιχειρούν τώρα να το εκτρέψουν σε ανώδυνες κατευθύνσεις. Ετσι τολμάνε να εμφανίζονται ακόμα και αλληλέγγυοί του! Να ισχυρίζονται, χωρίς ίχνος ντροπής, ότι "όλοι πονάμε", όλοι έχουμε την ίδια συνείδηση, όλοι ψάχνουμε να δούμε τι έγινε, αφού κανένας τους δεν ξέρει τίποτα για το "φόνο"! Το κάνουν γιατί έχουν "πιάσει" το κλίμα της παλλαϊκής κατακραυγής και αγανάκτησης. Ας τους κάνουμε να "πιάσουν" και το μήνυμα, ότι μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε αυτούς και την επικίνδυνη πολιτική τους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
"Εν λευκώ" στα χέρια της κυβέρνησης
  • Ψηφίστηκε στη Βουλή πρόταση νόμου με την οποία η κυβέρνηση θα ρυθμίζει κατά το δοκούν τα σχετικά ζητήματα
  • Στρ. Κόρακας: Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κυβέρνηση να χειριστεί ένα τέτοιο ζήτημα

Πρόταση νόμου του αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού για την ίδρυση Μουσείου Εθνικής Αντίστασης εγκρίθηκε χτες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, καθώς η κυβέρνηση επέμενε μέχρι τέλους - παρά την αντίθεση των κομμάτων - να πάρει εν λευκώ εξουσιοδότηση από τη Βουλή προκειμένου να ρυθμίσει όλα στα σχετικά θέματα.

Ο Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, αφού επισήμανε ότι δεν αμφισβητεί την καλή θέληση και την καλοπροαίρετη προσπάθεια του αντιπροέδρου της Βουλής, τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να δώσει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να χειριστεί τέτοια ζητήματα, όπως η δημιουργία και η λειτουργία των μουσείων της Εθνικής Αντίστασης, χωρίς μάλιστα να έχουν άποψη οι συμμετέχοντες σε αυτήν, μέσω των οργανώσεών τους. Πρότεινε δε να δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι τους επόμενους μήνες θα φέρει συγκεκριμένο νόμο, με τον οποίο θα ορίζονται τα βασικά για τη δημιουργία αυτού του μουσείου και η σχετική πρόταση νόμου που παλιότερα είχε καταθέσει το ΚΚΕ μπορεί να αποτελέσει μία βάση αυτού του νόμου. Ο βουλευτής είπε ότι πρέπει να διευρυνθεί χρονικά η περίοδος που θα καλύπτεται, προκειμένου να περιλαμβάνεται και η Κρήτη που απελευθερώθηκε το 1945, όσο και το αντιστασιακό κίνημα των ναυτεργατών.

Αναφερόμενος γενικότερα στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης είπε ότι αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τις νέες γενιές. Ηταν, τόνισε, μία πορεία αγώνων για την επίτευξη της εθνικής ανεξαρτησίας και της λαϊκής κυριαρχίας και γι' αυτό πολεμήθηκε λυσσαλέα για δεκαετίες ολόκληρες. Συνδέοντας τα ιδανικά της Αντίστασης με το σήμερα τόνισε:

"Τα ιδανικά αυτά καταρρακώνονται και σήμερα στη χώρα μας, καθώς έχουμε μία πλήρη υποταγή στα ξένα κέντρα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο η χώρα μας βρίσκεται υπό καθεστώς μίας ιδιότυπης κατοχής, η οποία δεν έχει επιβληθεί με τανκς και αεροπλάνα, αλλά με εξαγορά συνειδήσεων με το δολάριο, το μάρκο, με την εξαγορά κυβερνήσεων.

Εχουμε και στη σημερινή εποχή συνεργάτες αυτών των σύγχρονων κατακτητών. Τέτοια δείγματα υποταγής έχουμε καθημερινά. Ενα από αυτά ήταν και η υπόθεση Οτσαλάν. Η υπόθεση αυτή και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα της υποτακτικής αντίληψης των πάντων στα ξένα κέντρα, σε αυτό που λέτε - γιατί κάθε φορά παίρνει διάφορες διατυπώσεις αυτή η υποταγή - τώρα "επίτευξη του ύψιστου εθνικού στόχου" που είναι η ένταξη στην ΟΝΕ. Γι' αυτό διώχτηκε και υποβαθμίζεται μέχρι σήμερα η Εθνική Αντίσταση, γιατί τα οράματά της έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτήν την υποταγή στα ξένα κέντρα".

Εφερε δε ως παράδειγμα τα όσα είπαν στη συζήτηση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός για την "κοινή εξωτερική πολιτική" της ΕΕ, τονίζοντας ότι παραδίνει η χώρα μας την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής στα ξένα κέντρα και στα συμφέροντα των κάθε λογής ιμπεριαλιστών.

Επιφυλάξεις για την "εν λευκώ" εξουσιοδότηση εξέφρασαν και οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, ενώ εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου,ο οποίος δίνοντας συνέχεια στην κόντρα του με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε να γίνει εκκαθάριση των αρχείων, γιατί όπως τόνισε "φτάσαμε στο σημείο ο κατ' εξοχήν εκπρόσωπος "αντιστασιακός" στην κυβέρνηση να είναι ταγματασφαλίτης".Να εκκαθαριστούν οι καταστάσεις, συνέχισε, γιατί "δεν μπορείς να ανακηρύσσεσαι αντιστασιακός, να παίρνεις βαθμούς με μία ψευδή αίτηση. Φανταστείτε υπουργός Δικαιοσύνης, κοινός απατεών".

Να δοθεί γνήσια βίζα στους ομογενείς

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τους ομογενείς πρόσφυγες των πρώην σοσιαλιστικών χωρών

Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τη χορήγηση γνήσιας βίζας παλιννόστησης στους ομογενείς από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Σταύρος Παναγιώτου και Στρατής Κόρακας για τους αρμόδιους υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Δημόσιας Τάξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Δικαιοσύνης. Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ αναφέρεται συγκεκριμένα:

"Σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό ομογενών μας, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας από το 1993 - '94, αποτελεί η πλαστή θεώρηση της βίζας παλιννόστησης που πήραν από τη Μόσχα.

Ενα μέρος απ' αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα με τουριστική βίζα, στη συνέχεια και προκειμένου να πάρουν βίζα παλιννόστησης έστειλαν τα διαβατήριά τους στη Μόσχα ή τις χώρες προέλευσής τους. Μετά την απόκτηση της βίζας παλιννόστησης ορισμένοι απ' αυτούς πήραν και Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας. Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώθηκε ότι η βίζα που απέκτησαν με τον τρόπο αυτό (δηλαδή με την αποστολή των διαβατηρίων τους) δεν είναι γνήσια, αλλά πλαστή και γι' αυτό τους αφαιρέθηκαν τα Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας, ενώ τα ειδικά επιτελεία θεώρησης παλιννόστησης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη δε δέχονται τα δικαιολογητικά τους, προκειμένου να τους χορηγήσουν νέα νόμιμη πλέον βίζα παλιννόστησης.

Η μη χορήγηση γνήσιας βίζας παλιννόστησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Δεν τους χορηγείται άδεια παραμονής και άδεια εργασίας. Δεν μπορούν να εκδώσουν βιβλιάριο υγείας και να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στερούνται στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι υπουργοί ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε τα ειδικά επιτελεία χορήγησης βίζας παλιννόστησης να δέχονται τις αιτήσεις τους και αυτές να είναι σύμφωνα με την ημερομηνία εισόδου τους στην Ελλάδα και αφού διαπιστώνουν την ελληνική καταγωγή τους να τους χορηγούν γνήσια βίζα παλιννόστησης;".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ