ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ετοιμοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Ετοιμες είναι και οι "μαρτυρίες" στην οποίες θα στηριχτεί το κατηγορητήριο κατά του ηγέτη του ΡΚΚ στη δίκη που θα γίνει σε περίπου τρεις βδομάδες. Ενας πρώην διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος επίσης δικάζεται στην Τουρκία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, κατηγόρησε χτες τον Αμπντ. Οτσαλάν ότι αυτός έδωσε την εντολή για την επίθεση το 1993 σε λεωφορείο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες. Με την επίθεση αυτή είχε σπάσει η εκεχειρία, την οποία είχε κηρύξει τότε μονομερώς το PKK. Πρόκειται για τον Σεμντίν Σακίκ, ο οποίος προέβη στη δήλωση αυτή ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου ασφάλειας της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου δικάζεται μαζί με τον αδερφό του Αρίφ με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο Σακίκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε λάβει εντολή να σκοτώσει τους στρατιώτες μέσω ασυρμάτου. Αν αρνούνταν να υπακούσει στην εντολή "ένας δικτάτορας σαν τον Οτσαλάν" σίγουρα θα τον συνέτριβε, είπε χαρακτηριστικά ο Σακίκ. Ο ίδιος είχε μεταφέρει την εντολή στους αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι σκότωσαν τους στρατιώτες που βρίσκονταν σε επιβατικό λεωφορείο.

"Δεν υπήρξε ποτέ πλήρης εκεχειρία, καθώς ο στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις. Ο "Απο" μας είπε να πάρουμε εκδίκηση. Μπορεί να δει κανείς το αποτέλεσμα αυτής της εντολής, κοιτώντας τις απώλειες του στρατού. Εγώ μετέφερα την εντολή αυτή στις διάφορες μονάδες, οι οποίες την εκτέλεσαν με διάφορους τρόπους. Εγώ ήμουν μόνον ένας αγγελιοφόρος", δήλωσε ο Σακίκ στο δικαστήριο.

Οι αδερφοί Σακίκ συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο από ειδική μονάδα του στρατού στο βόρειο Ιράκ. Ο Σεμντίν Σακίκ κατηγορείται ότι διεξήγαγε 191 επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 240 άνθρωποι. Οπως και ο Οτσαλάν, οι αδελφοί Σακίκ αντιμετωπίζουν θανατική καταδίκη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ ανακοίνωσε χτες ότι θα μεταβεί την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ για να καταστρώσει λεπτομερώς τα σχέδιά του για την προώθηση της ανάπτυξης στις κουρδικές περιοχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίες οικονομικά έχουν μείνει πίσω. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι θέλει να ενημερώσει για τα κυβερνητικά του σχέδια τους κυβερνήτες των περιοχών οι οποίες κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Ο ίδιος θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς, τον επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας και τον διευθυντή μιας κρατικής τράπεζας.

Από την άλλη, οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη παρατείνουν την αποχή τους από τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Αχμετ Ζεκί Οκτσούογκλου. "Δε μεταβλήθηκε η κατάσταση από την Παρασκευή", που ήταν η πρώτη ημέρα της αποχής από τα υπερασπιστικά καθήκοντα, δήλωσε ο συνήγορος. "Δε μας παρείχαν καμία εγγύηση ασφάλειας και η υπεράσπισή μας (του Οτσαλάν) έχει ανασταλεί", πρόσθεσε ο συνήγορος. "Θα υπερασπιστούμε τον Οτσαλάν, αναμένουμε όμως από το τουρκικό κράτος να κάνει το καθήκον του", δήλωσε ο ίδιος. Ο δικηγόρος Οκτσούογκλου, η συνάδελφός του Χατίς Κορκούτ και άλλοι 15 δικηγόροι είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν την ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης του Κούρδου ηγέτη.

Νέες επιθέσεις

Την ίδια ώρα στην Τουρκία η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επιθέσεων εναντίον αστικών και στρατιωτικών στόχων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στο χωριό Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η τουρκική στρατιωτική περίπολος έπεσε σε ενέδρα σε δρόμο που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με το Μαρντίν και την επίθεση εξαπέλυσαν "τρομοκράτες", όρος που χρησιμοποιείται από την Αγκυρα για τους Κούρδους αντάρτες.

Νέος αρχηγός στο ΡΚΚ;

Οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έχουν κάνει βήματα στην επιλογή του νέου ηγέτη που θα διαδεχτεί τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ηγεσία του κόμματος, γράφει η χτεσινή η εφημερίδα "Μιλιέτ". Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα σε συνάντηση της ηγεσίας του ΡΚΚ αποφασίστηκε να ανατεθεί στον αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος, Τσεμίλ Μπαγίκ "η ανώτατη ηγεσία" των ανταρτών.

Ο Μπαγίκ που πλησιάζει τα πενήντα, είναι εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ το 1978 και θεωρείται ότι ήταν αυτός που σχεδίασε και οργάνωσε την πρώτη ένοπλη επίθεση κατά του τουρκικού στρατού το 1984, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Ο Μπαγίκ πιστεύεται ότι εξακολουθεί να μάχεται από τότε στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του βορείου Ιράκ, σε αντίθεση με τον Οτσαλάν που ζούσε επί 18 χρόνια στη Συρία.

Η "Μιλιέτ" υποστηρίζει ότι η προώθηση του Μπαγίκ στην ηγεσία του ΡΚΚ αποτελεί πλήγμα για τον αδελφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν που διεκδικεί επίσης την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο το δημοσίευμα διαψεύστηκε από εκπροσώπους του ΡΚΚ.

ΣΥΝ
Δεκανίκι στον Σημίτη

Στη γραμμή της στήριξης της κυβέρνησης Σημίτη, τονίζοντας, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ότι δε συντρέχει λόγος παραίτησης του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, στοιχίζονται, ανοιχτά, το ένα μετά το άλλο, ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ, με δηλώσεις τους, που έρχονται να αποκαλύψουν και την επίσημη "εξισορροπιστική τακτική", που προβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ σχετικά.

Οπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση Οτσαλάν, κρατά μια στάση του τύπου "φταίει η κυβέρνηση, αλλά... ας γίνει μια Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή για να γίνει έρευνα", δίνοντας, έτσι, "ανάσα", στην κυβέρνηση για να ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει. Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση έσπευσε ασμένως... να υλοποιήσει την πρόταση του ΣΥΝ. Λίγο αργότερα κι ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης, η ΠΓ του ΣΥΝ ζητά να ψηφιστεί αναλογική και, εφ' όσον θα γινόταν αυτό, τότε να γίνουν εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Χτες ο Ν. Κωνσταντόπουλος, σε σχετική συνέντευξή του, εξηγεί πως δεν είναι σωστό να γίνουν εκλογές τώρα, με τις ευρωεκλογές του Ιούνη, είτε με την εκλογή προέδρου, αποκαλύπτοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, ότι η ανησυχία του δεν αφορά την εγκληματική κυβερνητική στάση, αλλά, περισσότερο, για την τύχη του κόμματός του εφ' όσον γίνουν εκλογές.

Είναι γνωστό, τέλος, ότι ο ΣΥΝ επιχείρησε την επομένη να αξιοποιήσει και την κυβερνητική επιχείρηση ανασκευής του κλίματος με τη διαστρέβλωση της συνέντευξης της γραμματέα του Οτσαλάν, για να κάνει ένα ακόμα βήμα πίσω, προβάλλοντας "ίσες αποστάσεις" από τις αντιδράσεις των Κούρδων και την κυβερνητική στάση σχετικά. Κάτι, για το οποίο υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και μέσα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, ώστε να ακουστούν και αφορισμοί για "μαϊντανούς" της κυβέρνησης!

Την ίδια στιγμή, ο Λ. Κύρκος, με δηλώσεις του, ανοιχτά ήρθε να στηρίξει την παραπαίουσα κυβέρνηση και τον Σημίτη, δηλώνοντας πως είναι λάθος το αίτημα για παραίτηση Σημίτη! Ενώ, χτες, ήρθε να δώσει τη δική του στήριξη ο Γρ. Φαράκος, από το "Φλας", λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης δε θα έπρεπε να παραιτηθεί... αλλά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, είτε να θέσει τον εαυτόν του υπό την κρίση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ"!

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την παράδοση Οτσαλάν
  • Την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν και να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο κουρδικό πρόβλημα, ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο Μανταμάδου Λέσβου,που υψώνει φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για την παράδοση του Α. Οτσαλάν.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Χασίων Ν. Γρεβενών τονίζει ότι "η σύλληψη και παράδοση του Οτσαλάν ξεχείλισε την οργή του λαού. Και είναι πιο εξοργιστικό ότι αυτοί, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που κήρυξαν εκτός νόμου τον Α. Οτσαλάν και τον παρέδωσαν στην Τουρκία με θλιβερή ενοχή της ελληνικής κυβέρνησης, είναι αυτοί που υποκρίνονται ζητώντας δίκαιη δίκη! Ομως προσπαθούν να υποτάξουν όλους τους λαούς που αντιστέκονται στη Νέα Τάξη τους. Οι λαοί δε δικάζονται, πολύ περισσότερο δε δικαιούνται να τους δικάσουν αυτοί που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον κουρδικό λαό".
  • Ο Δήμος Νέας Ερυθραίας καταδικάζει όλες τις ακούσιες και εκούσιες ενέργειες που έστειλαν δέσμιο τον Οτσαλάν στην Τουρκία και ενώνει τη φωνή του με όλους τους Ελληνες που συμπαραστέκονται στον Κούρδο ηγέτη και τον κουρδικό αγώνα. Το ιστορικό της σύλληψης και παράδοσης του Οτσαλάν βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση και τους χειρισμούς της, προστίθεται, ενώ σοβαρότατες είναι οι ευθύνες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χαϊδαρίου,διερμηνεύοντας τα αισθήματα των δημοτών και των κοινωνικών οργανώσεων και μαζικών φορέων, της τοπικής κοινωνίας, εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και φιλία στον δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και τον ηγέτη του και συμμετέχει στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
  • Ο Δήμος Ν. Ιωνίας Αττικής με τη συνεργασία του Συλλόγου Φίλων του Παιδιού αποφάσισαν να συγκεντρώσουν τρόφιμα, τα οποία θα παραδοθούν στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στη Ν. Μάκρη και αλλού.
  • Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΝΑΕ,σε συνεδρίασή της χτες, δεσμεύτηκε να υπάρξει εισήγηση στο ΔΣ της ΕΝΑΕ για κοινή δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης, για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας του Οτσαλάν κλπ.
  • Το κλαδικό Σωματείο Ιματισμού του εργοστασίου ΔΟΥΡΟΥ θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη. Η υποταγή της χώρας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών που ξαναμοιράζουν τις αγορές και τα σύνορα στα Βαλκάνια, με την απειλή επέμβασης στο Κόσσοβο, τη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου, τη διάσπαση του Ιράκ, θα φέρει τραγωδίες και συμφορές στον ελληνικό λαό, τονίζει και ζητά να παραιτηθεί η κυβέρνηση και με την ψήφο του ο λαός να καταδικάσει την υποταγή της χώρας σε Αμερικανούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ.
  • Η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων" αναφέρει ότι είναι καταδικασμένη στη λαϊκή συνείδηση η κυβερνητική πολιτική για την παράδοση του Οτσαλάν, τη στάση της στο Κουρδικό, τη μετατροπή της Ελλάδας σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο κατά της Σερβίας και τονίζει: Ποιος νοήμων άνθρωπος αμφισβητεί πως, αφού οι ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Τουρκία - Ισραήλ ζητούσαν την παράδοση του Οτσαλάν, αυτή η ελληνική κυβέρνηση θα εναντιωνόταν; Και καταλήγει η ανακοίνωση: Ο λαός σύσσωμος, ακόμα και μεγάλο μέρος της βάσης του κυβερνητικού κόμματος, απαιτεί: "Κάτω η κυβέρνηση της υποτέλειας, της μετατροπής της χώρας σε ξένο προτεκτοράτο και της αντιλαϊκότερης πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών".
  • Μαζικοί φορείς και πολιτικές οργανώσεις του Μεσολογγίου οργανώνουν σήμερα Πέμπτη ώρα 7 μμ στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου συγκέντρωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό. Τώρα πρέπει να κινητοποιηθούμε, ν' αγωνιστούμε, να προασπίσουμε το δικαίωμα κάθε λαού στην ανεξαρτησία και αυτοδιάθεσή του. Να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στον κουρδικό λαό, υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
  • Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΠΙΚΠΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον Κούρδο ηγέτη και τον αγώνα του κουρδικού λαού και καταδικάζει το χυδαίο χειρισμό από μερίδα των ΜΜΕ της συνέντευξης της αγωνίστριας Ντιλάν και τις προεκτάσεις που δόθηκαν.
  • Επίσης, καταδικαστικά ψηφίσματα, με τα οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ για την παράδοση του Οτσαλάν και εκφράζεται η αλληλεγγύη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στον κουρδικό αγώνα και τον Κούρδο ηγέτη, εξέδωσαν και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Βούλας - Βουλιαγμένης - Βάρης (που καλεί την κυβέρνηση να μη μας εμπλέξει στα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ κατά του σερβικού λαού), και το παράρτημα της Πετρούπολης,που εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου καταδικάζει απερίφραστα την κυβέρνηση Σημίτη για την παράδοση Οτσαλάν. Καταδικάζει την υποκρισία της ΕΕ και των κρατών - μελών. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Οτσαλάν και την προστασία των Κούρδων πολιτικών προσφύγων, το σεβασμό του δικαιώματός των Κούρδων για αυτοδιάθεση κλπ.
Η μέλισσα δεν ξέρει ότι κάνει μέλι

H υπόθεση Οτσαλάν ήταν άκρως διδακτική και αποκαλυπτική. Αποκάλυψε τον κυνισμό των ιμπεριαλιστών και το φαρισαϊσμό των διακηρύξεων για δήθεν προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρώτα πρώτα, δε βρέθηκε ευρωπαϊκή χώρα - ούτε μία - να δώσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, τον ηγέτη ενός λαού που αγωνίζεται πολλά χρόνια τώρα για την ελευθερία του, για να αποκτήσει πατρίδα.

Δεύτερον. Οι ιμπεριαλιστές, ενώ κυνηγούν τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας για να τον δικάσουν από το διεθνές δικαστήριο για δήθεν εγκλήματα πολέμου, δεν κάνουν το ίδιο για τον Οτσαλάν που ζήτησε ο ίδιος να δικαστεί απ' το διεθνές δικαστήριο, γιατί δήθεν το δικαστήριο δικάζει διαφορές μεταξύ κρατών.

Τρίτον. Ενώ ο Οτσαλάν και το PKK θεωρούνται από τους ιμπεριαλιστές τρομοκράτες, οι Κοσσοβάροι της Γιουγκοσλαβίας, που οπλίζονται από τους ίδιους, θεωρούνται αγωνιστές της ελευθερίας και γίνονται δεκτοί, μιας και το ζητούμενο είναι να διαλυθεί η Γιουγκοσλαβία, ως ισότιμοι συνομιλητές. Και αυτό είναι μείζον ζήτημα και δυστυχώς όλοι σιωπούν για τη συγκέντρωση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στη Μακεδονία και σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια.

***

Oλα αυτά αποκαλύπτουν κατά τον πιο δραματικό τρόπο την υποκρισία των ιμπεριαλιστών και των οργάνων τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη με τους ιμπεριαλιστές, παρέδωσε τον Οτσαλάν στους Τούρκους, καταπατώντας και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας που απαγορεύει την "έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας" (άρθρο 5). Αλλά δε φτάνει μόνο αυτό. Προσπαθούν να στρέψουν τον ελληνικό λαό ενάντια στον κουρδικό λαό και το PKK, με αφορμή τη συνέντευξη των τριών συνοδών του Οτσαλάν, που - πώς να το κάνουμε - είπαν την αλήθεια και είχαν χρέος να πουν την αλήθεια. Το έργο αυτό όμως έχει ξαναπαιχτεί. Παίχτηκε τελευταία με την προσπάθεια να στρέψουν τους γονείς ενάντια στους αγωνιζόμενους μαθητές. Ο ελληνικός λαός βέβαια δεν παρασύρεται από τα καμώματα της κυβέρνησης.

***

Δυστυχώς όμως, σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν πνευματικοί άνθρωποι, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Βασιλικός (ΝΕΑ 2-3-99), ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, που με το προοδευτικό τους έργο μας έχουν διδάξει να αγωνιζόμαστε για τις οικουμενικές αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου. Η στάση τους αυτή προκαλεί θλίψη. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, παρά μόνο ότι θυμίζουν τη μέλισσα που δεν ξέρει ότι κάνει μέλι.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Συμπληρωματικές καταθέσεις μαρτύρων

Στην τελική ευθεία, μπαίνει η εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν, με τις συμπληρωματικές καταθέσεις μαρτύρων που άρχισαν προχτές. Οι τρεις εισαγγελείς, οι οποίοι διερευνούν από τις 18 Φλεβάρη τις τυχόν ποινικές ευθύνες ιδιωτών, καλούν εκ νέου τους μάρτυρες, προκειμένου αυτοί να διευκρινίσουν κάποια σημεία της βασικής κατάθεσής τους ή να απαντήσουν σε ερωτήματα που έχουν ανακύψει από άλλες καταθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσε την Τρίτη ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ στο ανατολικό αεροδρόμιο Στέφ. Ευαγγελάτος,ενώ χτες παρουσιάστηκε ξανά στα εισαγγελικά γραφεία και έδωσε πολύωρη συμπληρωματική κατάθεση ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της υπόθεσης, ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης.

Η εξέταση Καλεντερίδη για δεύτερη φορά και, μάλιστα, αμέσως μετά τη διήμερη κατάθεση του τέως πρέσβη της χώρας μας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλα,δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για την αξία της. Ο πρώην πράκτορας της ΕΥΠ κλήθηκε ουσιαστικά να επιβεβαιώσει ή να αμφισβητήσει πολλά από τα στοιχεία που ο κ. Κωστούλας έθεσε υπόψη των εισαγγελικών αρχών και αφορούν τις συνθήκες, τόσο της δωδεκαήμερης φιλοξενίας του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην πρεσβευτική κατοικία, όσο και της απαγωγής του στις 15 Φλεβάρη από τους πράκτορες της ΜΙΤ. Σημειωτέον ότι τα τεκταινόμενα στο Ναϊρόμπι περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο προσωπικό ημερολόγιο του τέως πρέσβη και ο ίδιος χρειάστηκε 24 ολόκληρες ώρες κατάθεσης γι' αυτά.

Στους εισαγγελικούς λειτουργούς κατέθεσε επίσης συμπληρωματικά ο αστυνόμος Α Ι. Μπόμπος,επικεφαλής του δεύτερου κλιμακίου της ΕΥΠ που είχε μεταβεί στην Κένυα τρεις μέρες πριν τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, αλλά δεν μπόρεσε καν να πλησιάσει την περικυκλωμένη από αλλοεθνείς πράκτορες ελληνική πρεσβεία. Ο ίδιος μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε κατ' αντιπαράσταση με τον Σ. Καλεντερίδη.

Δεν αποκλείεται μέσα στη βδομάδα, που εκτός απροόπτου αναμένεται να ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα, να κληθούν για νέα κατάθεση και οι υπόλοιποι μάρτυρες, εκτός ίσως από τους τρεις παραιτηθέντες υπουργούς. Εν συνεχεία, θα συνταχθεί πόρισμα, που θα καταλογίζει ή όχι ποινικές ευθύνες σε εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα. Αν από την έρευνα προκύψουν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, όλη η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, προκειμένου αυτή να αποφασίσει για τα περαιτέρω.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του

Τη στάση βαθιάς υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, καθώς και την υποκρισία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το έγκλημα που διέπραξαν σε βάρος του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού, καταγγέλλει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Καισαριανής.

Οπως επισημαίνεται στο ψήφισμα, "η κυβέρνηση Σημίτη διέπραξε ένα στυγερό έγκλημα σε βάρος της ανθρωπότητας. Η συμπεριφορά της αυτή δυσφήμισε τη χώρα μας παγκόσμια. Ντροπή και αγανάκτηση απ' αυτή τη στάση της κυβέρνησης νιώθει ο λαός μας, που διακατέχεται από τις αρχές της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, του σεβασμού σε ιδανικά, για τα οποία και ο ίδιος μάτωσε".

Τέλος στο ψήφισμα του δήμου Καισαριανής υπογραμμίζεται: "Θεωρούμε τον Οτσαλάν πολιτικό κρατούμενο και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή του".

Προσφορά στον αγώνα των Κούρδων

Το ποσό των 250.000 δρχ. ως ελάχιστη συμβολή στον αγώνα των Κούρδων αποφάσισε να προσφέρει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου, μέσω της Οργανωτικής Επιτροπής Συναυλίας Αλληλεγγύης στους Κούρδους (που πραγματοποιήθηκε, από πάνω από 40 μαζικούς φορείς, στα Προπύλαια στις 25/2) και του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Παλ. Φαλήρου σημειώνει: "Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παλαιού Φαλήρου με ψήφισμά του στις 23/2/99, στην προσπάθειά του να συμπαρασταθεί στον αγώνα των Κούρδων, διαθέτει το ποσό των 250.000 δρχ. ως ελάχιστη συμβολή στον αγώνα τους".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζεται η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης

Την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6.00 το απόγευμα, στην πλατεία Αριστοτέλους

Η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό, που είχαν εξαγγείλει μαζικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί τελικά τη Δευτέρα 8 Μάρτη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Η συναυλία θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα και μετά το τέλος της θα ακολουθήσει πορεία.Στην οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης, εκτός από την ΕΔΥΕΘ, το Εργατικό Κέντρο και τους λοιπούς μαζικούς φορείς, που έχουν ήδη αναγγελθεί, προστέθηκε και το Νομαρχιακό Συμβούλιο, δήμοι και κοινότητες του νομού και άλλοι φορείς.

Αύριο η επιτροπή δίνει συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αναγγελθούν λεπτομέρειες της εκδήλωσης, συμμετοχές καλλιτεχνών καθώς και άλλες μορφές συμπαράστασης στον κουρδικό λαό. Ηδη ο αριθμός των καλλιτεχνών που δηλώνουν συμμετοχή αυξάνεται καθημερινά και όλα δείχνουν ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης θα στείλει το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα ότι βρίσκεται ενεργά στο πλευρό του κουρδικού λαού και όλων των λαών που αγωνίζονται για ελεύθερη πατρίδα και ατομικά δικαιώματα.

Νέα επιχείρηση φίμωσης της πολιτικής κριτικής

Η κυβέρνηση, ακολουθώντας τη γνωστή πεπατημένη, διά απειλών του υπουργού Δικαιοσύνης προς εφημερίδες, προσπαθεί να φιμώσει την κριτική που της γίνεται με όσα αποκαλύπτονται καθημερινά για τις ευθύνες της στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία.

Ετσι, ο υπουργός Δικαιοσύνης, με ...φιρμάνι που έστειλε στη διεύθυνση ραδιοφωνικού σταθμού, επιτίθεται κατά του ιδιοκτήτη του και των δημοσιογράφων Λιάνας Κανέλλη, Αιμίλιου Λιάτσου, Φωτεινής Πιπιλή και Γιώργου Λιάγκα και απειλεί να τους στείλει στα δικαστήρια, χαρακτηρίζοντας "ποινικά κολάσιμη" την κριτική που γίνεται στην κυβέρνηση από τους παραπάνω δημοσιογράφους. Κι αυτό προφανώς για να τρομοκρατήσει τους δημοσιογράφους, ώστε να σταματήσουν την κριτική τους κατά της κυβέρνησης...

Το ζήτημα αυτό έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος, αναφερόμενος στη μεταχείριση της συνέντευξης της γραμματέα του Οτσαλάν, τονίζει ότι, "με μια πρωτοφανή επιχείρηση ακραίας αντιδημοκρατικής προπαγάνδας, με μεθόδους που θυμίζουν περίοδο του ψυχρού πολέμου, η κυβέρνηση προσπάθησε, και μέχρι ενός σημείου πέτυχε, να φιμώσει τις τελευταίες μέρες τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ...". Ενώ κάνει λόγο για (κυβερνητικές) προσπάθειες να εξαναγκάσουν εκδότες, διευθυντές, δημοσιογράφους, να ακολουθήσουν τη δική τους γραμμή...

Απαντώντας, σχετικά, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας χτες στην αίθουσα δημοσιογράφων υποστήριξε, ωστόσο, ότι "είναι αστείο και να συζητά κανείς ότι τα ΜΜΕ, μετά από παρεμβάσεις κυβερνητικών παραγόντων, ακολούθησαν μια φιλοκυβερνητική στάση, όσον αφορά την υπόθεση Οτσαλάν. Κι ενώ ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα για το πώς αντιμετωπίστηκε η συνέντευξη Ντιλάν και η συναυλία συμπαράστασης, ο Δ. Ρέππας περιορίστηκε να μιλήσει για αθλιότητες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ