Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ετοιμοι οι μάρτυρες κατηγορίας

Ετοιμες είναι και οι "μαρτυρίες" στην οποίες θα στηριχτεί το κατηγορητήριο κατά του ηγέτη του ΡΚΚ στη δίκη που θα γίνει σε περίπου τρεις βδομάδες. Ενας πρώην διοικητής του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ο οποίος επίσης δικάζεται στην Τουρκία με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, κατηγόρησε χτες τον Αμπντ. Οτσαλάν ότι αυτός έδωσε την εντολή για την επίθεση το 1993 σε λεωφορείο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες. Με την επίθεση αυτή είχε σπάσει η εκεχειρία, την οποία είχε κηρύξει τότε μονομερώς το PKK. Πρόκειται για τον Σεμντίν Σακίκ, ο οποίος προέβη στη δήλωση αυτή ενώπιον του κρατικού δικαστηρίου ασφάλειας της επαρχίας Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου δικάζεται μαζί με τον αδερφό του Αρίφ με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Ο Σακίκ δήλωσε στο δικαστήριο ότι είχε λάβει εντολή να σκοτώσει τους στρατιώτες μέσω ασυρμάτου. Αν αρνούνταν να υπακούσει στην εντολή "ένας δικτάτορας σαν τον Οτσαλάν" σίγουρα θα τον συνέτριβε, είπε χαρακτηριστικά ο Σακίκ. Ο ίδιος είχε μεταφέρει την εντολή στους αντάρτες του ΡΚΚ, οι οποίοι σκότωσαν τους στρατιώτες που βρίσκονταν σε επιβατικό λεωφορείο.

"Δεν υπήρξε ποτέ πλήρης εκεχειρία, καθώς ο στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις. Ο "Απο" μας είπε να πάρουμε εκδίκηση. Μπορεί να δει κανείς το αποτέλεσμα αυτής της εντολής, κοιτώντας τις απώλειες του στρατού. Εγώ μετέφερα την εντολή αυτή στις διάφορες μονάδες, οι οποίες την εκτέλεσαν με διάφορους τρόπους. Εγώ ήμουν μόνον ένας αγγελιοφόρος", δήλωσε ο Σακίκ στο δικαστήριο.

Οι αδερφοί Σακίκ συνελήφθησαν πριν από ένα χρόνο από ειδική μονάδα του στρατού στο βόρειο Ιράκ. Ο Σεμντίν Σακίκ κατηγορείται ότι διεξήγαγε 191 επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν περίπου 240 άνθρωποι. Οπως και ο Οτσαλάν, οι αδελφοί Σακίκ αντιμετωπίζουν θανατική καταδίκη.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Ετζεβίτ ανακοίνωσε χτες ότι θα μεταβεί την Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ για να καταστρώσει λεπτομερώς τα σχέδιά του για την προώθηση της ανάπτυξης στις κουρδικές περιοχές στην ανατολική και νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίες οικονομικά έχουν μείνει πίσω. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα, ο Ετζεβίτ δήλωσε ότι θέλει να ενημερώσει για τα κυβερνητικά του σχέδια τους κυβερνήτες των περιοχών οι οποίες κατοικούνται κυρίως από Κούρδους. Ο ίδιος θα συνοδεύεται από οκτώ υπουργούς, τον επικεφαλής της τουρκικής αστυνομίας και τον διευθυντή μιας κρατικής τράπεζας.

Από την άλλη, οι συνήγοροι του Κούρδου ηγέτη παρατείνουν την αποχή τους από τα υπερασπιστικά τους καθήκοντα, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός του Αχμετ Ζεκί Οκτσούογκλου. "Δε μεταβλήθηκε η κατάσταση από την Παρασκευή", που ήταν η πρώτη ημέρα της αποχής από τα υπερασπιστικά καθήκοντα, δήλωσε ο συνήγορος. "Δε μας παρείχαν καμία εγγύηση ασφάλειας και η υπεράσπισή μας (του Οτσαλάν) έχει ανασταλεί", πρόσθεσε ο συνήγορος. "Θα υπερασπιστούμε τον Οτσαλάν, αναμένουμε όμως από το τουρκικό κράτος να κάνει το καθήκον του", δήλωσε ο ίδιος. Ο δικηγόρος Οκτσούογκλου, η συνάδελφός του Χατίς Κορκούτ και άλλοι 15 δικηγόροι είναι έτοιμοι να συγκροτήσουν την ομάδα συνηγόρων υπεράσπισης του Κούρδου ηγέτη.

Νέες επιθέσεις

Την ίδια ώρα στην Τουρκία η σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έχει πυροδοτήσει ένα κύμα επιθέσεων εναντίον αστικών και στρατιωτικών στόχων στη νοτιοανατολική Τουρκία, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης ανταρτών του ΡΚΚ εναντίον στρατιωτικής περιπόλου στο χωριό Μαρντίν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, η τουρκική στρατιωτική περίπολος έπεσε σε ενέδρα σε δρόμο που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ με το Μαρντίν και την επίθεση εξαπέλυσαν "τρομοκράτες", όρος που χρησιμοποιείται από την Αγκυρα για τους Κούρδους αντάρτες.

Νέος αρχηγός στο ΡΚΚ;

Οι αντάρτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) έχουν κάνει βήματα στην επιλογή του νέου ηγέτη που θα διαδεχτεί τον φυλακισμένο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην ηγεσία του κόμματος, γράφει η χτεσινή η εφημερίδα "Μιλιέτ". Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα σε συνάντηση της ηγεσίας του ΡΚΚ αποφασίστηκε να ανατεθεί στον αρχηγό της ένοπλης πτέρυγας του κόμματος, Τσεμίλ Μπαγίκ "η ανώτατη ηγεσία" των ανταρτών.

Ο Μπαγίκ που πλησιάζει τα πενήντα, είναι εκ των ιδρυτών του ΡΚΚ το 1978 και θεωρείται ότι ήταν αυτός που σχεδίασε και οργάνωσε την πρώτη ένοπλη επίθεση κατά του τουρκικού στρατού το 1984, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του εμφυλίου πολέμου. Ο Μπαγίκ πιστεύεται ότι εξακολουθεί να μάχεται από τότε στα βουνά της νοτιοανατολικής Τουρκίας και του βορείου Ιράκ, σε αντίθεση με τον Οτσαλάν που ζούσε επί 18 χρόνια στη Συρία.

Η "Μιλιέτ" υποστηρίζει ότι η προώθηση του Μπαγίκ στην ηγεσία του ΡΚΚ αποτελεί πλήγμα για τον αδελφό του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, Οσμάν που διεκδικεί επίσης την ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο το δημοσίευμα διαψεύστηκε από εκπροσώπους του ΡΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ