• Ολοι επικαλούνται την "τουρκική απειλή" και την "εθνική ανάγκη" ένταξης στην ΟΝΕ
  • - Βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στη λογική της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας είναι όλες οι πτέρυγες και παράγοντες της ΝΔ, πειθαρχώντας στη γενικότερη γραμμή να συμβάλουν όλοι ώστε να ξεπεραστούν οι... - 1999-03-04 00:00:00.0"/>
  • Ολοι επικαλούνται την "τουρκική απειλή" και την "εθνική ανάγκη" ένταξης στην ΟΝΕ
  • - Βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στη λογική της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας είναι όλες οι πτέρυγες και παράγοντες της ΝΔ, πειθαρχώντας στη γενικότερη γραμμή να συμβάλουν όλοι ώστε να ξεπεραστούν οι... - 1999-03-04 00:00:00.0" /> Πλάτες στην "εθνική ομοψυχία" | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 4 Μάρτη 1999
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Πλάτες στην "εθνική ομοψυχία"
    • Στην εκστρατεία για τη διαμόρφωση κλίματος "εθνικής ομοψυχίας" συμμετέχουν δραστήρια η ηγεσία του κόμματος και κυρίως ηγετικά στελέχη της παράταξης, όπως οι Κ. Μητσοτάκης, Δ. Αβραμόπουλος, Στ. Μάνος και Γ. Σουφλιάς
    • Ολοι επικαλούνται την "τουρκική απειλή" και την "εθνική ανάγκη" ένταξης στην ΟΝΕ

    Βουτηγμένες μέχρι το λαιμό στη λογική της "εθνικής ομοψυχίας και ενότητας" είναι όλες οι πτέρυγες και παράγοντες της ΝΔ, πειθαρχώντας στη γενικότερη γραμμή να συμβάλουν όλοι ώστε να ξεπεραστούν "οι δύσκολες ώρες" που περνά η χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του κόμματος το μόνο που προσπαθεί είναι να μην επωφεληθεί "εξ ολοκλήρου" η κυβέρνηση από το κλίμα "συσπείρωσης", ουσιαστικά γύρω από την κυβέρνηση Σημίτη, που καλλιεργείται έντονα τις τελευταίες μέρες και να μην αποφύγει εντελώς η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος για την υπόθεση Οτσαλάν.

    Ταυτόχρονα, όμως, η στάση που κρατούν μια σειρά στελέχη του κόμματος και της παράταξης (Μητσοτάκης, Αβραμόπουλος, Σουφλιάς, Μάνος) στις αντιπολιτευτικές κορόνες της ηγεσίας της ΝΔ (παραίτηση Κ. Σημίτη και εκλογές), δημιουργούν προβλήματα στην εικόνα ενότητας του κόμματος και πονοκεφάλους στη Ρηγίλλης.

    Με τις δηλώσεις που έκαναν χτες οι Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, επιβεβαιώνουν, άλλη μια φορά, ότι λειτουργούν ως εφεδρείες του πολιτικού συστήματος και κινούνται πάντα με γνώμονα τα γενικότερα συμφέροντά του.

    Ο Κ. Μητσοτάκης

    Στη γραπτή δήλωση που έκανε χτες ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά συμπλέει με τις κυβερνητικές θέσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης και των επιπτώσεων από την υπόθεση Οτσαλάν, ενώ συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κλίματος "εθνικής ομοψυχίας". Στη δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ διαπιστώνει ότι η χώρα βγαίνει βαρύτατα τραυματισμένη από την υπόθεση Οτσαλάν, η κυβέρνηση είναι τελείως αποδυναμωμένη και πολιτικά ανάπηρη, αλλά με αυτή την κυβέρνηση "θα πρέπει να πορευτούμε τον αμέσως προσεχή χρόνο", προκειμένου "να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική μας πορεία". Το συμπέρασμα που βγάζει από την υπόθεση Οτσαλάν είναι το γνωστό σλόγκαν της κυβέρνησης ότι "η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να ασκείται από ανεύθυνους".

    Σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εκτιμά ότι "βρίσκονται στο λεπτότερο και πλέον επικίνδυνο σημείο των τελευταίων δεκαετιών". Για να αντιμετωπιστεί αυτή "η φάση ψυχρότητας και έντασης", χρειάζεται υπομονή και σωφροσύνη, στα πλαίσια πάντα της ευρωπαϊκής μας πορείας και ασφαλώς σε συνεργασία με τις ΗΠΑ. Απευθυνόμενος ειδικά στις ΗΠΑ, για λογαριασμό προφανώς και της κυβέρνησης, είπε ότι "οι ΗΠΑ έχουν και γενικότερες και ειδικότερες ευθύνες στην παρούσα φάση, τις οποίες ελπίζω ότι κατανοούν".

    Μετά τη συνάντηση που είχε χτες το μεσημέρι με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, όταν ρωτήθηκε αν φοβάται "θερμό επεισόδιο", περιορίστηκε να διαπιστώσει ότι "είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο" και ότι ο ίδιος δεν είναι "ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος". Διαπίστωσε ακόμα ότι χάρη στις επαφές του τελευταίου με τα κόμματα, "υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτευχθεί η αναγκαία ενότητα και ομοψυχία για την αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων".

    Τις δηλώσεις Μητσοτάκη έσπευσε να εγκωμιάσει ο Δ. Ρέππας, που τις χαρακτήρισε "ψύχραιμες τοποθετήσεις", οι οποίες "αποτελούν ένα πολύ θετικό σημάδι, γιατί δείχνουν ότι η διάθεσή τους να συμβάλουν στη δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, είναι αυτό το οποίο πρυτανεύει και όχι η αποκόμιση μικροκομματικών ωφελημάτων".

    Μάνος - Σουφλιάς

    Το δικό του "παρών" στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας έσπευσε να δώσει και ο Στ. Μάνος, επικαλούμενος την επικίνδυνη καμπή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εθνική ανάγκη να επιτευχθεί ο στόχος της ΟΝΕ. Ταυτόχρονα τάχθηκε κατά των πρόωρων εθνικών εκλογών. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους τάχθηκε κατά των εκλογών και ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος μιλώντας στον "Φλας" είπε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να μην μπούμε στην ΟΝΕ.

    Σε θέση άμυνας

    Η ηγεσία, μετά και τις παρεμβάσεις των παραπάνω στελεχών, έχει βρεθεί σε θέση άμυνας και επιχειρεί να πείσει ότι οι προτάσεις της για παραίτηση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες δεν είναι μικροκομματικές, αλλά "συνιστούν θέση εθνικής ευθύνης". Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει έτοιμη να συνεισφέρει σε μια εθνική εξωτερική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζει την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για τη λειτουργία μιας μορφής Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ότι κινείται σε θετική κατεύθυνση. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Κ. Καραμανλή, ο οποίος κατά την ομιλία του στην περιοδεία του στην Καλλιθέα τόνισε ότι "είναι πλέον πολύ ώριμη η κατάσταση να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική υπηρέτησης και προώθησης των εθνικών θεμάτων μας". Στο πλαίσιο αυτό τάχθηκε υπέρ της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να συγκεντρώσουμε όλες τις δικές μας δυνάμεις για να υπηρετήσουμε τα δίκαια και τα συμφέροντα αυτής της πατρίδας. Η Ελλάδα είναι σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας".


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ