ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ψευδεπίγραφο το "35ωρο" της ΙΝΤΡΑΚΟΜ!

Κοροϊδίες αποδεικνύονται οι βαρύγδουπες εξαγγελίες του ομίλου επιχειρήσεων ΙΝΤΡΑΚΟΜ,περί εφαρμογής 35ωρου. Μόλις ήρθε η ώρα της εφαρμογής, αποδείχτηκε ότι το "35ωρο" της ΙΝΤΡΑΚΟΜ είναι τουλάχιστον 38 ώρες και 20 λεπτά!

Ειδικότερα, μετά τις εξαγγελίες, που έσπευσαν να χαιρετίσουν κυβερνώντες και "πράσινοι" συνδικαλιστές, προχτές η εταιρία με γραπτή ανακοίνωσή της προς τους εργαζόμενους, τους ενημερώνει για το νέο ωράριο που ισχύει από 3 Μάρτη. Σύμφωνα με αυτό, η πρώτη βάρδια θα εργάζεται καθημερινά από 7πμ - 2.40μμ και η δεύτερη βάρδια καθημερινά 8.30πμ - 4.10μμ.

Η "πονηριά" της επιχείρησης, έγκειται στο ότι απ' το καθημερινό ωράριο αφαιρεί το 40άλεπτο διάλειμμα που είναι κατάκτηση των εργαζομένων, για να εμφανίσει έτσι ένα ανύπαρκτο 7ωρο.Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι απασχολούνταν 8 ώρες τη μέρα, διάστημα στο οποίο περιλαμβανόταν και το 40άλεπτο διάλειμμα.

Και όλα αυτά, όταν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης υποχρεώνονται να δουλεύουν καθημερινά υπερωρίες και αρκετοί και Σάββατα και Κυριακές.Τα πράγματα δε σταματούν εδώ. Την ίδια ώρα που "εορταστικά" ανακοινώνονται ανύπαρκτα 35ωρα, άρχισαν στελέχη της επιχείρησης να διαρρέουν σενάρια για εφαρμογή τετραήμερης και τριήμερης απασχόλησης,που εντείνουν τις ανησυχίες των εργαζομένων για το τι θα επακολουθήσει.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
"Σωσίβιο" στη νοθεία από κυβέρνηση - εφοπλιστές

Με μια παράδοξη δικαστική απόφαση παρατείνεται το ανώμαλο καθεστώς στην ΠΝΟ και αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία ακυρώνεται το νόθο συνέδριο! Οργή και αγανάκτηση στους ναυτεργάτες

Σε πλήρη λειτουργία έχουν τεθεί οι μηχανισμοί εφοπλιστών και κυβέρνησης για να στηρίξουν με κάθε τρόπο την ανώμαλη κατάσταση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.Χτες, μέσα σε 15 λεπτά (!) και με - επιεικώς - παράδοξες διαδικασίες, η πρόεδρος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Πειραιά κ. Κλάπα έκανε δεκτή την αίτηση, που αντικαταστατικά κατέθεσε η νομική υπηρεσία της ΠΝΟ και ανέστειλε, με προσωρινή διαταγή, την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά,με την οποία ακυρώνεται το νόθο συνέδριο της ΠΝΟ! Η προσωρινή διαταγή θα ισχύσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 9 Μάρτη, οπότε και θα εκδικαστεί στο Πρωτοδικείο η, επίσης αντικαταστατική, αίτηση της Νομικής Υπηρεσίας της Ομοσπονδίας για ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην απόφαση ακυρότητας του Συνεδρίου.

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ναυτεργατών που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια. Στο πλευρό των ναυτεργατών βρέθηκε ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιώργος Μαυρίκος,ο οποίος σχολιάζοντας την απόφαση υπογράμμισε: "Αποδείχτηκε και πάλι ότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο ελέγχει ασφυκτικά όλους τους λεγόμενους θεσμούς του αστικού κράτους". Παραβρέθηκαν επίσης ο γραμματέας του ΕΚ Πειραιά Μιχάλης Νουφαρίτσης,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΟικοδόμωνΑντρέας Ζαζόπουλος και άλλοι.

Οι ναυτεργάτες συνέχισαν την κινητοποίησή τους στα γραφεία της ΠΝΟ. Υποστηρικτές των εργατοπατέρων της ΠΝΟ εμφανίστηκαν, μαζί με τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά Γιάννης Μίχας και άλλα μέλη της διοίκησης του ΕΚΠ των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ. Ο πρώτος δε δίστασε και να προκαλέσει τους ναυτεργάτες, πρωτοστατώντας στη δημιουργία έντασης, ενώ ο πρώην πρόεδρος της Ενωσης Πλοιάρχων και σημερινός αρχιπλοίαρχος της ΔΑΝΕ Γιάννης Τσούρας επιχείρησε να στήσει τραμπούκικο μηχανισμό μέσα στην ΠΝΟ.

Παρ' όλα αυτά, χτες το απόγευμα η ΠΑΣΚΕ Πειραιά εξέδωσε μια "κατάπτυστη" προβοκατόρικη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται εναντίον του ΚΚΕ και της ΕΣΑΚ.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με δελτίο Τύπου καταδικάζουν "τη χυδαία κυβερνητική - εφοπλιστική παρέμβαση για τη στήριξη των εγκάθετων υπηρετών τους στην ΠΝΟ και την πρωτοφανή πραξικοπηματική απόφαση της κ. Κλάπα". Καταγγέλλουν, επίσης, τον Γιάννη Μίχα, "που περιτριγυρισμένος από στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πρωτοστάτησε στη δημιουργία κλίματος έντασης στα γραφεία της ΠΝΟ, στο ρόλο του πρωτομάστορα της νοθείας, του άθλιου υποστηρικτή του έκπτωτου Γ. Χαλά και του εργατοπατερισμού" Οπως τονίζουν, οι ναυτεργάτες θα περιφρουρήσουν τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα "πάση θυσία". Θα ανατρέψουν τις μεθοδεύσεις "νομιμοποίησης" του νόθου συνεδρίου της ΠΝΟ και θα ματαιώσουν τη "νεκρανάσταση" του έκπτωτου Γιάννη Χαλά. Καλούν, τέλος, τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν καθημερινά, μαζικά στις κινητοποιήσεις στα γραφεία της ΠΝΟ, να ματαιώσουν τα βρώμικα σχέδια του εργατοπατερισμού, να επιβάλουν τη ριζική αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ.

Κλιμάκωση απαιτούν οι ναυτεργάτες

Εντολή για κλιμάκωση των αγώνων έδωσαν χτες οι ναυτεργάτες των τουριστικών πλοίων, με τη μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλιά. Από τις 6 το πρωί οι συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες κυρίως από την ΠΕΜΕΝ και τον ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ "όργωναν" τηνΑκτή Ξαβέρη,περιοδεύοντας στα τουριστικά πλοία.

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η περιοδεία στο κρουαζιερόπλοιο "ΟΔΥΣΣΕΥΣ".Οι ναυτεργάτες υποδέχτηκαν τη συνδικαλιστική αντιπροσωπεία με συγκέντρωση στην τραπεζαρία του πληρώματος. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γιώργος Τούσσας,χαρακτήρισε την απεργία προειδοποιητική και υπογράμμισε: "Οι ναυτεργάτες δεν πρέπει να αφήσουν τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση σε χλωρό κλαρί" και τους κάλεσε να συντονίσουν τα βήματά τους με τους εργαζόμενους της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ενάντια στη "μαύρη εργασία".

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γιάννης Μανουσογιαννάκης,σημείωσε ότι αυτή την απεργία την αποφάσισε η πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, η οποία απέρριψε την πρόταση των συνδικαλιστών των δύο ταξικών σωματείων για απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τόνισε ότι η πλειοψηφία δε δίστασε να υπονομεύσει την απεργία που η ίδια κήρυξε και συμπλήρωσε: "Η τακτική του συμβιβασμού από την ΠΝΟ και του διαλόγου, έφερε τους ναυτεργάτες σ' αυτή την κατάσταση που είναι σήμερα. Η μέθοδος αυτή έχει αποτύχει. Μόνο η σύγκρουση με τα εφοπλιστικά συμφέροντα και την κυβέρνηση θα φέρει αποτελέσματα".

Σύγχρονοι δουλέμποροι σε δράση

Οικοδόμοι, κατά κύριο λόγο Πομάκοι από την Ξάνθη, θύματα επιτήδειων που τους μεταφέρουν, ως τουρίστες (!), για δουλιά σε πόλεις της Ευρώπης και μετά τους εγκαταλείπουν άφραγκους!

Αφραγκοι στην Αμβέρσα του Βελγίου εγκαταλείφθηκαν 25 Πομάκοι οικοδόμοι από την Ξάνθη, οι οποίοι, μέσω μεσάζοντα, είχαν μεταφερθεί εκεί για να δουλέψουν για δύο μήνες σε οικοδομικές εργασίες. Ομως, μόλις τέλειωσε η δουλιά, κανείς δεν τους πλήρωσε, με αποτέλεσμα να μην έχουν χρήματα όχι μόνο για να γυρίσουν στην Ελλάδα, αλλά ούτε για να φάνε. Χτες με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης και της ΓΣΕΕ επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Οι 25 οικοδόμοι δεν είναι οι πρώτοι, ούτε οι μόνοι που έχουν πέσει θύματα σύγχρονων δουλεμπόρων. Ειδικότερα στην περιοχή της Ξάνθης έχουν συστηθεί εταιρίες - φαντάσματα που μεταφέρουν, ως τουρίστες (!), οικοδόμους προκειμένου να δουλέψουν για λίγο καιρό σε χώρες της Ευρώπης και οι οποίοι στη συνέχεια εγκαταλείπονται απλήρωτοι.

Οπως μας λέει ο Σ. Στολίδης,πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, "πρόκειται για απατεώνες, δήθεν εργολάβους, που στέλνουν οικοδόμους να δουλέψουν στο εξωτερικό. Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι πρωτοφανές, αφού τέτοια έχουν ξανασυμβεί πρόσφατα. Ως αυτή τη στιγμή, δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του μεσάζοντα που έστειλε και εγκατέλειψε αυτούς τους οικοδόμους στο Βέλγιο, όμως όταν ανακαλυφθεί θα του ασκηθεί μήνυση".

Ο Γ. Μυσιρλής,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ξάνθης,τονίζει ότι έχει παραγίνει το κακό. "Το δόλωμα - σημειώνει - είναι το δήθεν υψηλό μεροκάματο της Ευρώπης. Τις περισσότερες φορές όμως, αυτοί οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους, αλλά εγκαταλείπονται άφραγκοι, με αποτέλεσμα - όπως στην προκειμένη περίπτωση - να μην μπορούν να γυρίσουν πίσω".

Ο ίδιος μας αναφέρει ένα ακόμα πρόσφατο παράδειγμα για το όργιο της ασυδοσίας: "Κάποιος Ιωάννης Καμπέρης από την Αθήνα είχε συστήσει μια εταιρία και έστελνε Πομάκους στη Γερμανία. Πρόσφατα εγκατέλειψε 25 εργαζόμενους απλήρωτους, χρωστώντας τους συνολικά 25 εκατομμύρια δραχμές. Τα τηλέφωνα της εταιρίας που είχε δώσει στους εργαζόμενους αντιστοιχούσαν σε ...νεκροταφεία και νοσοκομεία. Τελικά ανακαλύφθηκε και εξαναγκάστηκε σε διακανονισμό".

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την ερχόμενη Κυριακή ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,στις 10.00πμ, στα γραφεία του, Αγίας Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνέλευση είναι: Απολογισμός δράσης της απερχόμενης διοίκησης. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής. Οικονομικός απολογισμός και προϋπολογισμός, ενώ θα εκλεγεί και Εφορευτική Επιτροπή για την πραγματοποίηση των αρχαιρεσιών του Συλλόγου, οι οποίες αρχίζουν στις 17 του Μάρτη και ολοκληρώνονται στις 21 του Μάρτη.

ΠΟΛ και ΕΚ Σάμου στο μέτωπο της ανασυγκρότησης

Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών που διοργανώνει στις 3 Απρίλη η Επιτροπή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος,δηλώνει και η Ομοσπονδία Λογιστών μετά από απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΛ, το ΔΣ εκτίμησε ότι η κατάσταση που επικρατεί στο συνδικαλιστικό κίνημα, εξαιτίας της τακτικής των πλειοψηφιών που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν είναι αυτή που οι συνθήκες απαιτούν. Επίσης, το ΔΣ συμφώνησε με την κεντρική ιδέα της απαγκίστρωσης από τη σημερινή κατάσταση, στην κατεύθυνση αναζωογόνησης του κινήματος και ενίσχυσης των ταξικών αγωνιστικών χαρακτηριστικών του.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας καλεί όλους τους συλλόγους - μέλη της ν' ανοίξουν μια πλατιά δημοκρατική συζήτηση με τους εργαζόμενους, μέσα από συσκέψεις, συγκεντρώσεις και συνελεύσεις πάνω στο πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής Πρωτοβουλίας.

- Απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη, πήρε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου,η οποία διαπιστώνει ότι η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος όχι μόνο δεν οργάνωσε την πάλη της εργατικής τάξης, αλλά συναίνεσε στις επιλογές κυβέρνησης και μονοπωλίων, ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από την αγωνιστική παρουσία των ναυτεργατών χτες στα δικαστήρια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ