ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Επιδρομές στο Νότο, ενώ επαναλειτούργησε ο αγωγός στο Βορρά

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.-

Ιρακινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις ραντάρ στη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ έπληξαν, νωρίς χτες το απόγευμα, βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tornados GR-1. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το ιρακινό υπουργείο Πετρελαίου είχε ανακοινώσει ότι αποκαταστάθηκε η βλάβη που είχε προκληθεί στον πετρελαιαγωγό Ιράκ - Τουρκίας από τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Ισχυρό πλήγμα κατάφεραν σε ιρακινά αντιαεροπορικά ραντάρ, λίγα χλμ. νοτιότερα της Βασόρας, βρετανικά βομβαρδιστικά, τα οποία επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους, ανακοίνωσε, χτες, το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια ανακοίνωση, οι επιδρομές των βρετανικών αεροσκαφών έγιναν επειδή προηγήθηκαν, τουλάχιστον, δύο παραβιάσεις της "ζώνης απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότιο Ιράκ από ιρακινά μαχητικά αεροσκάφη. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται, αν τελικά καταστράφηκε το ιρακινό ραντάρ.

Τις αμερικανο - βρετανικές συνεχόμενες επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Νότο και στο Βορρά του Ιράκ υπεράσπισε με θέρμη ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανώφ, στη Μόσχα. Ο Ιβανώφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσίας στις επιδρομές και τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει μέτρα, έτσι ώστε να αποφευχθούν επεισόδια, όπως οι επιθέσεις, που δυσχεραίνουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης και την αποκλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο. Ο Κουκ, πάντως, ισχυρίστηκε, ως είθισται, ότι όλες οι αμερικανο - βρετανικές επιδρομές είναι "από θέση άμυνας", διότι οι πιλότοι απειλούνται από τις ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες και εγκλωβίζονται στα ιρακινά ραντάρ.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει την αποκατάσταση της λειτουργίας του πετρελαιαγωγού, που συνδέει το Κιρκούκ με την τουρκική πόλη Σεϊλάν, με αποτέλεσμα η ροή του πετρελαίου να έχει, ήδη, φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν και δεν έγινε γνωστό με ποιο τρόπο αποκαταστάθηκαν οι βλάβες, ο επικεφαλής του ανθρωπιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ "Πετρέλαιο αντί Τροφίμων" Μπενόν Σεβάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απώλειες των εσόδων του Ιράκ από τις πωλήσεις πετρελαίου θα είναι ελάχιστες και έτσι το πρόγραμμα δε θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι στην Αγκυρα προσπαθούσαν να απαλύνουν τις εντυπώσεις από τις προχτεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει "απαράδεκτους" τους βομβαρδισμούς του αγωγού. Οι αξιωματούχοι ισχυρίζονταν ότι με τον τρόπο αυτό η τουρκική ηγεσία δεν αμφισβητούσε το δίκαιο των αμερικανο-βρετανικών επιλογών, αλλά απλώς εξέφραζε την "ευαισθησία" της για τα τεκταινόμενα στη γειτονική χώρα καθώς για τις οικονομικές συνέπειες που υφίσταται η Αγκυρα από το εμπάργκο στο Ιράκ.

ΗΠΑ - ΕΕ
Ο "πόλεμος της μπανάνας"

ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απροσδόκητα "σκληρά", σε λεκτικό επίπεδο προς το παρόν, διεξάγεται αυτή η τελευταία φάση του πολέμου για το εμπόριο και τις εισαγωγές μπανάνας από τις ΗΠΑ προς τις αγορές της ΕΕ. Η υπόθεση που βρίσκεται στα χέρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου εξελίχθηκε χθες ραγδαία, όταν και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη εκτόξευσαν απειλές για "εμπορικά αντίποινα" και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Αφορμή αυτού του πολέμου της μπανάνας είναι η απαίτηση της Ουάσιγκτον να αρθούν τα - όπως υποστηρίζει - προστατευτικού χαρακτήρα μέτρα στα όρια της ΕΕ για την αμερικανική μπανάνα. Παρά λοιπόν την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς χθες ότι δεν προτίθεται να υιοθετήσει εμπορικά "αντίποινα" για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές μέχρις ότου κρίνουν τα αρμόδια όργανα του ΠΟΕ για την εκκρεμούσα διένεξη, η κυβέρνηση Κλίντον από την άλλη πλευρά έχει προχωρήσει στην ενημέρωση όλων των εισαγωγέων ευρωπαϊκών προϊόντων στις ΗΠΑ ότι θα μπορούσαν να τους επιβληθούν υψηλά πρόστιμα για όλες τις εισαγωγές, που φτάνουν το ύψος των 520 εκατομμυρίων δολαρίων, εξαιτίας της διένεξης που υφίσταται. Συνεπώς, η πιθανότητα να εξαφανιστούν από τις υπερκαταναλωτικές αγορές των ΗΠΑ πολλά ευρωπαϊκά προϊόντα είναι περισσότερο από ορατή. Διευκρινίστηκε ωστόσο στην επίσημη αμερικανική ανακοίνωση ότι κάθε μέτρο που θα επιβληθεί και θα αφορά δασμολογικές μεταβολές για τα εισαγόμενα ευρωπαϊκά προϊόντα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 3η Μάρτη, μετά παρέλευση περίπου 60 ημερών από την "πρωτόδικη" απόφαση του ΠΟΕ με την οποία και οι Βρυξέλλες έχουν αναγνωρίσει ότι δε συμμορφώθηκαν.

Η αντίδραση της ΕΕ διά στόματος Επιτρόπου για το εμπόριο Λέο Μπρίταν, ήταν ότι οι πράξεις αυτές εκ μέρους των ΗΠΑ είναι "απαράδεκτες και άδικες", ενώ "εγκυμονούν τον κίνδυνο μίας σοβαρής αντιπαράθεσης"... υπονοώντας ότι η ΕΕ μπορεί να λάβει ανάλογα εμπορικά αντίποινα κατά των ΗΠΑ, αλλά τονίζοντας ότι οποιαδήποτε πράξη αντιποίνων "θα εναρμονίζεται πλήρως" με τους κανονισμούς του ΠΟΕ, που είναι επί της ουσίας ο παγκόσμιος διαιτητής για την επίλυση των εμπορικών διαφορών ανάμεσα στις χώρες του πλανήτη. Ομως δεν ήταν τόσο ήπια η βρετανική αντίδραση, καθώς τη σφοδρή αντίθεσή τους για την ακολουθούμενη επίσημη αμερικανική στάση εξέφρασαν χθες βουλευτές όλων ανεξαιρέτως των πτερύγων της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ ο Αμερικανός πρεσβευτής στον Λονδίνο Φίλιπ Λάντερ, κλήθηκε από τον υπουργό Στίβεν Μπάιερς στο υπουργείο του Εμπορίου για να δώσει διευκρινίσεις.

Στη διαμάχη παρέμβηκε άμεσα χθες και ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) Ρενάτο Ρουτζιέρο,προσπαθώντας να "κατευνάσει" τα πνεύματα με την πρόσκληση που απηύθυνε προς ΗΠΑ και ΕΕ να προσεγγίσουν με "θετικό πνεύμα" με απώτερο στόχο να τερματιστεί η διμερής πολύμηνη εμπορική διένεξη για τις μπανάνες. "Πιστεύω ότι φθάνουμε στο τέλος μιας μακράς, πολύπλοκης διένεξης", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κ. Ρουτζιέρο γι' αυτό το θέμα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Ειρηνευτικές" συνομιλίες υπό αμερικανική πίεση

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Θα ήταν κωμικό, αν δεν ήταν εξοργιστικό: Συνέπεια της απειλής των Αμερικανών να (ξανα)βομβαρδίσουν το Αφγανιστάν, κυνηγώντας τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και η προειδοποίησή τους προς τον ΟΗΕ ότι "δυστυχώς" δεν πρόκειται ούτε καν να προειδοποιήσουν τον Οργανισμό - πόσο μάλλον να ζητήσουν την έγκρισή του - είναι ότι αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ) επιστρέφει αμέσως στην Καμπούλ και αρχίζουν ...ειρηνευτικές συνομιλίες των αντιμαχομένων πλευρών του αφγανικού εμφυλίου!

Ο ΟΗΕ απέσυρε τη διεθνή αντιπροσωπεία του από το Αφγανιστάν την 22η Αυγούστου, μία μέρα αφ' ότου ένας Ιταλός στρατιωτικός σύμβουλος των ΗΕ δολοφονήθηκε στην Καμπούλ.

Ο φόνος αποδόθηκε τότε σε "αντίποινα" εκ μέρους των Ταλιμπάν για την αμερικανική πυραυλική επίθεση (20 Αυγ.) σε "στρατόπεδα τρομοκρατών" προσκείμενων στον Σαουδάραβα πρώην εκλεκτό της CIA και νυν "καταζητούμενο" απ' αυτήν, Μπιν Λάντεν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είπε προχτές σε δημοσιογράφους ότι "εντός 10 ημερών" θα προβεί σε ανακοίνωση για την επιστροφή - ή μη - αποστολής του ΟΗΕ στη χώρα.

Μια ομάδα αξιωματούχων των ΗΕ επισκέφθηκε το Αφγανιστάν το Φλεβάρη και άλλη μια βρίσκεται εκεί αυτές τις μέρες, εξετάζοντας τις "προτεραιότητες" και τις συνθήκες που επικρατούν.

Την κατάσταση "περιπλέκει", σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, η εξαφάνιση του Μπιν Λάντεν δύο βδομάδες πριν. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέχουν το 90% του Αφγανιστάν, δηλώνουν πως "δεν έχουν ιδέα" πού βρίσκεται ο πολυεκατομμυριούχος Σαουδάραβας, αλλά οι Αμερικανοί διατείνονται ότι τον "συνοδεύουν όπου κι αν πάει" Αφγανοί πράκτορες, οι οποίοι επιτελούν τον διττό ρόλο να τον προστατεύουν και να τον κατασκοπεύουν.

Στο μεταξύ, χτες ανακοινώθηκε ότι "απ' ευθείας συνομιλίες" θα έχουν στις 10 Μάρτη στην πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν, Ασχαμπάντ, εκπρόσωποι των Ταλιμπάν και των αντιπάλων τους πολέμαρχων του βορρά.

Οπως ανακοίνωσε χτες στο Ισλαμαμπάντ ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι, ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ θα πάρει επίσης μέρος στις συνομιλίες, για τη διεξαγωγή των οποίων μεσολάβησε ο υπουργός Εξωτερικών του Τουρκμενιστάν, Μπορίς Σιχμουράντοφ.

Ο Μπραχίμι κάλεσε τις δύο πλευρές να μην "απογοητεύσουν για άλλη μία φορά τον αφγανικό λαό".

ΙΤΑΛΙΑ
Πριμ παραγωγικότητας στους εκπαιδευτικούς!

ΡΩΜΗ.-

Οι εκπαιδευτικοί της γείτονος θα εισαχθούν σε ένα σύστημα "αγώνων ταχύτητας", ώστε να επιτύχουν το πολυπόθητο "οικονομικό άλμα ...ποιότητας στον εκπαιδευτικό κλάδο", που προσδοκά η ιταλική κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο που εισάγεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Πρώτο μέτρο που ανακοινώθηκε, πραγματικό δέλεαρ για τους πιο κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς της Ευρώπης: Αυξήσεις περίπου 40.000 δρχ. στις μηνιαίες αποδοχές των εκπαιδευτικών από τον προσεχή Ιούνη και την εισαγωγή νέων οικονομικών κινήτρων στον κλάδο, που θα συνδέονται με την παραγωγικότητα και την αξιοκρατία. Με τα χτεσινά ανακοινωθέντα μέτρα, η ιταλική κυβέρνηση συμπληρώνει το πακέτο μέτρων εκσυγχρονισμού της Παιδείας.Τι περίπου περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο: Κατ' αρχήν, την τακτική της αυτονομίας και της ευελιξίας, που εισάγεται στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της Ιταλίας από το προσεχές έτος, που δεν ...άφησε ανεπηρέαστη τη συλλογική σύμβαση των εκπαιδευτικών. Στη σφαίρα των "ριζικών ανακατατάξεων" και των "προοπτικών" που ανοίγονται για την ιταλική εκπαιδευτική πραγματικότητα, οι καθηγητές καλούνται άλλωστε να αναλάβουν νέα, πιο δημιουργικά και παραγωγικά καθήκοντα και να συμβάλουν μέσα από διαρκή ενημέρωση και μόχθο στη... διάπλαση των νέων. Για να επιτευχθεί όμως αυτός ο "ζήλος", που θα αναβαθμίσει το λειτούργημα του δασκάλου, απαραίτητη θεωρήθηκε και η κρατική ανταπόκριση στον οικονομικό τομέα. Με αυτό το σκεπτικό, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να υιοθετήσει τα οικονομικά κίνητρα, στη βάση του "όποιος προσφέρει περισσότερο, θα αμείβεται και περισσότερο". Η συμφωνία επιτεύχθηκε ύστερα από έναν 24ωρο "μαραθώνιο" με τα συνδικάτα του κλάδου και βασίστηκε στις καινοτομίες, που εισάγονται στην Παιδεία. Ανάλογα, λοιπόν, με τη διάθεσή τους να διευρύνουν και να εκσυγχρονίσουν τις παιδαγωγικές τους γνώσεις, να αναλάβουν νέα καθήκοντα και ευθύνες, θα είναι και η μισθολογική αναπροσαρμογή τους. Πρόκειται, όπως τόνισε ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα,για την οικονομική αξιολόγηση επαγγελματισμού των εκπαιδευτικών, βασική καινοτομία που θα μεταφράζεται και σε μισθολογικές αυξήσεις...

Σε μόνιμη πολεμική ετοιμότητα τα αμερικανικά βομβαρδιστικά



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ