ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμόρφωση στις εντολές για την "τρομοκρατία" των Κούρδων
  • Συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας" του κουρδικού λαού υποδεικνύει η Ουάσιγκτον στην κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για το ξεπέρασμα της "κρίσης" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • Γ. Παπανδρέου: "Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπουμε τη λειτουργία τρομοκρατικών οργανώσεων"

Σε κινήσεις εξευμενισμού των ΗΠΑ και δευτερευόντως της Αγκυρας προχωρεί η κυβέρνηση Σημίτη, προσδοκώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της υπόθεσης Οτσαλάν με το "μικρότερο κόστος".

Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι η διαμόρφωση σκληρής και εχθρικής στάσης απέναντι στον αγώνα του κουρδικού λαού και τη δράση του PKK, κάτι που ως γνωστόν αποτελεί απαίτηση των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, που έχουν χαρακτηρίσει τη δράση τους "τρομοκρατική". Οι "ισχυροί σύμμαχοι" αξιώνουν από την κυβέρνηση Σημίτη, σε πρώτη φάση, να αποκηρύξει το PKK και να σταματήσει η "αλληλεγγύη" στον αγώνα για ανεξαρτησία των Κούρδων, με το γνωστό επιχείρημα ότι είναι "εσωτερικό θέμα" της Τουρκίας.

Το καθεστώς της Αγκυρας, εκμεταλλευόμενο τη στάση των "συμμάχων", ασκεί το τελευταίο διάστημα έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση Σημίτη, κινούμενη στο δόγμα που έχει διαμορφώσει, ότι, δηλαδή, "δε θα επιτρέψουμε να γίνει το Κουρδικό ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων", δίνει εξετάσεις υποταγής στα κελεύσματα της Ουάσιγκτον και συμμορφώνεται πλήρως με τις οδηγίες της για την αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας". Οπου τρομοκρατία είναι ο αγώνας του κουρδικού λαού και η δράση του ΡΚΚ.

Συγκεκριμένες οδηγίες

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες σε διπλωματικούς κύκλους, οι ΗΠΑ σε επαφές που έχουν με την ελληνική κυβέρνηση έχουν προσδιορίσει συγκεκριμένα τα βήματα και τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει για την "αντιμετώπιση της τρομοκρατίας". Συγκεκριμένα, αξιώνουν να σταματήσει τη λειτουργία στην Ελλάδα του ΕΡΝΚ (Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν) γιατί, όπως ισχυρίζονται, αποτελεί το προκάλυμμα της δράσης του ΡΚΚ. Δεύτερον, να αρχίσει απελάσεις Κούρδων που "ενέχονται σε τρομοκρατικές ενέργειες" και, τρίτον, να σταματήσει η παροχή πολιτικού ασύλου στους Κούρδους. Ελάχιστες αμφιβολίες μπορούν να υπάρξουν ότι η κυβέρνηση Σημίτη δε θα σπεύσει να δώσει "γην και ύδωρ" στους προστάτες της.

Γ. Παπανδρέου: Καταδικάζουμε...

Μετά τον Κ. Σημίτη, που είχε χαρακτηρίσει "αποσχιστικό κίνημα" τον αγώνα των Κούρδων και είχε αποκηρύξει τις "τρομοκρατικές ενέργειες" του ΡΚΚ, χτες ήταν η σειρά του Γ. Παπανδρέου να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις.

Ερωτηθείς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Καραμανλή, ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις επιθέσεις των Τούρκων αξιωματούχων, θεώρησε υποχρέωσή του να τονίσει ότι "η Ελλάδα έχει καταδικάσει επανειλημμένως, γενικώς και απερίφραστα την τρομοκρατία και δεν επιτρέπει τρομοκρατικές οργανώσεις και ενέργειες να λειτουργήσουν στη χώρα μας", στέλνοντας έτσι μήνυμα πλήρους συμμόρφωσης με τις επιθυμίες των Αμερικανών, στους οποίους έχει ουσιαστικά αναθέσει το ξεπέρασμα της έντασης που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "η Ελλάδα επιτρέπει την ελεύθερη ανάδειξη και έκταση απόψεων γύρω από το Κουρδικό, επιτρέπει στις κουρδικές οργανώσεις μέσα στα πλαίσια των δικών μας νόμων να λειτουργήσουν", ερχόμενος σε φανερή αντίθεση με τα προηγούμενα.

Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι απάντηση στην Τουρκία αποτελεί "η ομοψυχία των Ελλήνων και όλων των κομμάτων γύρω από τα εθνικά μας θέματα", όπως αυτή προκύπτει και από τις συναντήσεις που έχει κάνει με τους αρχηγούς των κομμάτων. Υποστήριξε ότι οι Τούρκοι προσπαθούν να βρουν εξιλαστήρια θύματα για δικά τους εσωτερικά προβλήματα.

"Διακομματική συνεργασία"

Ο Γ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ζήτημα της σύστασης "εθνικού συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής", περιορίστηκε να δηλώσει ότι αναζητούνται τρόποι ουσιαστικής διακομματικής συνεργασίας. Επικαλέστηκε τη "δεδομένη θέση της κυβέρνησης", την οποία δεν αποσαφήνισε, και τη μη ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να αποφύγει να πάρει θέση στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του περιβόητου συμβουλίου. Εκτίμησε, επίσης, ότι από τις επαφές που είχε με τους αρχηγούς των κομμάτων "υπάρχει διάθεση διακομματικής συνεργασίας" στα θέματα εξωτερικής πολικής, αλλά, όπως είπε, "είναι άλλο θέμα πώς θα υλοποιηθεί αυτή η διάθεση".

Ο Κ. Καραμανλής

Από την πλευρά του ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι τα αναπάντητα ερωτήματα για την υπόθεση Οτσαλάν παραμένουν, χωρίς να επιμείνει ιδιαίτερα. Εμφαση έδωσε στην παράδοση της "έκθεσης Κωστούλα" στους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς και στην ανάγκη σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής, ώστε να χαραχτεί "υπεύθυνη εθνική στρατηγική". Μάλιστα, συμπλήρωσε με νόημα, ότι είναι επιτέλους ώρα ο Κ. Σημίτης να άρει την άρνησή του στο θέμα αυτό.

  • Υπέρ της σύστασης του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής τάχθηκε και ο Α. Σαμαράς, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σφάλμα τις υποχωρήσεις απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, αλλά δεν είπε τίποτα για τις υποχωρήσεις απέναντι στις αξιώσεις της Ουάσιγκτον.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Διπλωματικό τραπέζι στο... βάθος

Οι υψηλοί τόνοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνεχίζονται, καθώς η Αγκυρα, έμπρακτα, έσπευσε την περασμένη Τετάρτη να αμφισβητήσει το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το διπλωματικό πλαίσιο, στο οποίο επιθυμεί να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα.

Την περασμένη Τετάρτη, λοιπόν, 7 σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών προχώρησαν σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και επιχείρησαν αεροφωτογράφιση της Ανατολικής Κρήτης. Με την κίνηση αυτή, η Αγκυρα υπογράμμισε δημόσια τη θέση πως, σύμφωνα με την άποψή της, ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν ταυτίζεται με το FIR Αθηνών. Την πάγια αυτή θέση της, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα την επαναδιατύπωσε στις 16 του μηνός διά της διπλωματικής οδού με "Νόταμ" προς την Αθήνα.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τις παραβιάσεις, λέγοντας "πράγματι είχαμε παραβάσεις των κανόνων της εναέριας κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή. Δεν είχαμε παραβίαση του εναέριου χώρου. Ολα αυτά τα στοιχεία συλλέγονται, αποτυπώνονται και εν συνεχεία γίνονται οι ενδεδειγμένες διπλωματικές ενέργειες. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εχει γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και η εκτίμηση αυτή, ότι κάποια τουρκικά μαχητικά έφεραν την απαραίτητη υποδομή, το σχετικό εξοπλισμό, ώστε να είναι ικανά να κάνουν φωτογραφήσεις αυτού του είδους".

"Ισχύει η στάση μας για διάλογο"

Η Αγκυρα ελπίζει ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα θα ομαλοποιηθούν "σε ένα όχι μακρινό μέλλον", αλλά τονίζει ότι "υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά", διευκρινίζοντας ότι "εξακολουθεί να ισχύει η στάση της Τουρκίας για διάλογο".

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σερμέτ Ατατζανλί, κατά το τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του υπουργείου, έκανε λόγο για την τουρκική άποψη περί "επίλυσης των διμερών προβλημάτων με διάλογο". Ο Ατατζανλί είπε πως "σε περίπτωση που υπάρξει θετική ανταπόκριση, θα καταστεί δυνατή η εξέλιξη". Ο Τούρκος εκπρόσωπος τόνισε ότι η τουρκική πλευρά "διατηρεί τη στάση της περί διαλόγου" και είπε πως "σε αντίθετη περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της που απορρέουν από τη διεθνή νομιμότητα".

Ο Ατατζανλί εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα "όχι μακρινό μέλλον" θα υπάρξει βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πρόσθεσε ότι "υπάρχουν βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα. Πρέπει να κόψει την υποστήριξη που παρέχει στην τρομοκρατία. Η θέση μας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και έχει εκφραστεί σε ανώτατο επίπεδο".

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρωτοβουλίες της Αγκυρας εναντίον της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο, ο Ατατζανλί είπε πως "συνεχίζονται οι προσπάθειες προβολής της στάσης της Ελλάδας στο θέμα της τρομοκρατίας".

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, επιχειρεί και αυτή να τοποθετήσει σε ένα διπλωματικό πλαίσιο τις τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με τους τίτλους "Το ελληνικό βέτο σχετικά με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο για την Τουρκία θα μπορούσε να αρθεί αν η Αθήνα εξασφάλιζε εγγυήσεις από την ΕΕ" καθώς και ότι "ο κ. Κρανιδιώτης ανακοινώσει μια πρωτοβουλία της Ελλάδας για την ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και ζητά πρωτοβουλία της ΕΕ για την Κύπρο" το ημερήσιο πληροφοριακό δελτίο "Αζάνς Ερόπ" δημοσιεύει συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη από την Αθήνα.

Για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο ο Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως "η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί το βέτο της εφόσον λάβει ορισμένες εγγυήσεις ότι θα δεχτεί κάποιο αντάλλαγμα είτε από την Τουρκία, ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό, από τους εταίρους της Ενωσης", δήλωσε ο κ. Κρανιδιώτης αναφέροντας δυο πιθανότητες: α) η Τουρκία δέχεται την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας και των αμφισβητούμενων νησίδων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Τότε "εμείς θα μπορούσαμε να επανεξετάσουμε τη θέση μας", είπε, β) "αν αυτό δε σταθεί δυνατό", η Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να αναθεωρήσει τη θέση της "αν η ΕΕ της προσφέρει ορισμένες εγγυήσεις". Με άλλα λόγια αν η ΕΕ αναλάβει "πολιτικές δεσμεύσεις οι οποίες εγγυούνται και στηρίζουν την ελληνική θέση για το Αιγαίο".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Ερευνάται, επιτέλους, ο ρόλος της ΕΥΠ

Πολιτικά πρόσωπα "ακουμπά", σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εισαγγελική έρευνα για την ανάμειξη ιδιωτών στην υπόθεση Οτσαλάν. Η εκτίμηση αυτή δε στηρίζεται στο περιεχόμενο των μαρτυρικών καταθέσεων, που είναι για την ώρα απολύτως μυστικό, ούτε σε διαρροές πληροφοριών από εξωδικαστικές πηγές. Είναι μια εκτίμηση που άπτεται της κοινής λογικής, καθώς η έρευνα όσο προχωρεί προς το τέλος της τόσο περιστρέφεται γύρω από το ρόλο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου (εκτός από τον ίδιο έχουν καταθέσει σχετικά ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Βασ. Παπαϊωάννου και ο τέως πρέσβης της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλας), αλλά και της ΕΥΠ, η οποία υπάρχει, ως γνωστόν, για να ελέγχεται από την κυβέρνηση (ειδικότερα από το υπουργείο Εσωτερικών) και να εκτελεί κυβερνητικές εντολές. Και ο μεν Θ. Πάγκαλος μπορεί να ισχυρίζεται ότι έμαθε εκ των υστέρων την παράνομη άφιξη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Αθήνα και από τη στιγμή εκείνη να άρχισε πραγματικά η προσωπική του ευθύνη για τη φοβερή περιπέτεια του Κούρδου ηγέτη. Ομως, η ΕΥΠ είναι αδύνατο να ισχυριστεί κάτι ανάλογο, αφού αυτό θα ακύρωνε το λόγο ύπαρξής της!

Οι εισαγγελικοί λειτουργοί επιμένουν, λοιπόν, να εξετάζουν σχολαστικά όλα τα στελέχη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας που συμμετείχαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στα γεγονότα της Αθήνας, της Κέρκυρας και της Κένυας. Το ζητούμενο είναι να διακριβωθεί αν οι εντολές που έπαιρναν εκπορεύονταν από τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό, δηλαδή τον παραιτηθέντα Αλ. Παπαδόπουλο ή τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ, αντιπτέραρχο ε. α. Χαρ. Σταυρακάκη ή τον Θ. Πάγκαλο ή τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη ή εν γνώσει και κοινή συναινέσει όλων των προαναφερομένων. Αν στοιχειοθετηθεί αυτή η εκδοχή, κανένας ιδιώτης δεν πρόκειται να λογοδοτήσει στην τακτική Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του. Θα ακολουθήσει την τύχη που θα επιφυλάξει η Βουλή στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Στο πλαίσιο των συμπληρωματικών καταθέσεων εξετάστηκε ξανά χτες ο αντιπτέραρχος ε. α. Χαρ. Σταυρακάκης.Κατέθεσαν, επίσης, ως μάρτυρες ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ. Ιω. Γεωργακόπουλος για τυχόν ανάμειξη της Αστυνομίας (διενεργείται ήδη και ΕΔΕ από ταξίαρχο) και ο δεύτερος υπαρχηγός της ΕΥΠ. Εξάλλου, ο ταγματάρχης Σάββας Καλεντερίδης,ένας από τους σημαντικότερους μάρτυρες της υπόθεσης, έδωσε οχτάωρη κατάθεση στον εισαγγελέα του Διαρκούς Στρατοδικείου Δημ. Χασλαρίδη.Για τη σκοπιμότητα της παράλληλης έρευνας, που έχει αρχίσει από την πλευρά της στρατιωτικής Δικαιοσύνης, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημ. Ρέππας δήλωσε ότι η έρευνα αυτή δεν έχει αποκλίνουσα πορεία, αλλά ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με εκείνη της τακτικής Δικαιοσύνης, γιατί αφορά μαρτυρίες των ίδιων προσώπων. Πρόσθεσε δε ότι όλα τα στοιχεία των δύο ερευνών θα τεθούν στο τέλος στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής.

Σε σχέση με τον Σ. Καλεντερίδη κυκλοφορούν από μέρες πληροφορίες ότι έχει στα χέρια του μαγνητοταινίες για τα γεγονότα στο Ναϊρόμπι ή ότι τις έχει παραδώσει στον εισαγγελέα του Στρατοδικείου. Αδιευκρίνιστο παραμένει, ωστόσο, αν πρόκειται για μαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνομιλίες του ίδιου με τους εντολείς του από την Αθήνα ή για κάποιο είδος "προφορικού ημερολογίου", που κρατούσε τις μέρες εγκλεισμού του στην πρεσβευτική κατοικία μαζί με τον τέως πρέσβη και τον Αμπ. Οτσαλάν.

  • Μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση κατέθεσε χτες ο εκδότης της "Αθηναϊκής" Σπ. Καρατζαφέρης εναντίον του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ Χαρ. Σταυρακάκη,με αφορμή την αγωγή του κατά της εφημερίδας, με την οποία ζητά 100 εκατ. δρχ. ως αποζημίωση για δημοσιεύματα που τον αφορούν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Η νεολαία καταδικάζει το σύγχρονο ραγιαδισμό

Κάλεσμα προς τη νεολαία και το λαό να καταδικάσουν το σύγχρονο ραγιαδισμό της κυβέρνησης σε Ευρωπαίους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, απηύθυνε ο Γ. Πετρόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ, μιλώντας χτες σε εκδήλωση - συζήτηση στην ΑΣΟΕΕ για τη "νέα τάξη πραγμάτων"

Μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στους μηχανισμούς καταστολής των απελευθερωτικών κινημάτων, των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, καθώς και της ενδυνάμωσης του φιλειρηνικού κινήματος και των δεσμών αλληλεγγύης με τους αγωνιζόμενους λαούς, απηύθυνε ο Γρηγόρης Πετρόπουλος,οργανωτικός γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Μιλώντας χτες, σε εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), με θέμα: "Το δράμα του κουρδικού λαού, οι ιμπεριαλιστικές βλέψεις και η Νέα Τάξη Πραγμάτων", τόνισε ότι η υπόθεση Οτσαλάν αποτελεί συνέχεια της γενοκτονίας του κουρδικού λαού το 1991 και που, όπως είπε, οφείλεται σε αυτό που όλοι σήμερα βιώνουμε: τη "νέα τάξη πραγμάτων", επισημαίνοντας: "Αυτοί που ευθύνονται για το δράμα αυτό είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για το αιματοκύλισμα των λαών της Βοσνίας, του Ιράκ, για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που λιμοκτονούν σ' όλη τη Γη. Είναι οι Αμερικάνοι και οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές", καλώντας τη νεολαία και όλο το λαό να καταδικάσει το σύγχρονο ραγιαδισμό της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Αναφερόμενος στο ρόλο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και το διαιτητικό του ρόλο στο Αιγαίο, ο Γ. Πετρόπουλος μίλησε για "κυβερνητική υποκρισία", απέναντι στο κουρδικό ζήτημα, τη στιγμή που, όπως είπε, ο υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε στη Γερμανία το "πλαίσιο δημοκρατικών αρχών" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στόχο έχει την εξάρθρωση των απελευθερωτικών κινημάτων και ιδιαίτερα του ΡΚΚ.

Χαρακτήρισε δε απάτη και ντροπή τα όσα ακούγονται περί δίκαιης δίκης του Οτσαλάν από την Τουρκία, τονίζοντας ότι οι λαοί και οι ηγέτες απελευθερωτικών κινημάτων δε δικάζονται και κάλεσε τη νεολαία και το λαό να εντείνουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση του Οτσαλάν.

Σήμερα οι ΠΚΣ Παιδαγωγικής πραγματοποιούν εκδήλωση - συζήτηση για τη "νέα τάξη πραγμάτων" στο Χημείο (Ναυαρίνου) στις 11 π.μ., ενώ τη Δευτέρα οι ΠΚΣ Νομικής πραγματοποιούν ανάλογη εκδήλωση στη Νομική στη 1 μ.μ.

Να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν

Ανακοίνωση καταδίκης της γκανγκστερικής απαγωγής του Κούρδου ηγέτη, από την Ενωση Λιμενεργατών Αυστραλίας

"Τα μέλη της Ενωσης Λιμενεργατών Αυστραλίας καταδικάζουν την γκανγκστερική απαγωγή του ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, από την πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι.

Ο κουρδικός λαός αγωνίζεται για το αναφαίρετο δικαίωμά του να έχει τη δική του γλώσσα και κουλτούρα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ευκαιρία να ζει εν ειρήνη. Τρομοκράτες είναι οι Τούρκοι σοβινιστές που έχουν εξαπολύσει έναν πόλεμο γενοκτονίας κατά του κουρδικού λαού, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, και καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τα χωριά και τα σπίτια τους τα τελευταία 15 χρόνια.

Είναι η σοβινιστική τουρκική κυβέρνηση που θα πρέπει να καταδικαστεί από την υφήλιο για τις επιθέσεις αυτές κατά του κουρδικού λαού αλλά και για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις βαρβαρικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού.

Μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι δυτικές δυνάμεις υποσχέθηκαν στον κουρδικό λαό μια ανεξάρτητη πατρίδα, παρ' όλα αυτά αναίρεσαν τους λόγους τους και διχοτόμησαν τα κουρδικά εδάφη ανάμεσα στην Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ και τη Συρία. Υπάρχουν περίπου 30 εκατομμύρια Κούρδοι που ποτέ δε σταμάτησαν τον αγώνα τους για αυτοδιάθεση και αναγνώριση των φυσικών προσδοκιών τους.

Η απαγωγή του Κούρδου ηγέτη από την Κένυα, που πραγματώθηκε με τη συνενοχή των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, του Ισραήλ και με τη συνεργασία των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κένυας, είναι μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Γι' αυτό το λόγο καταδικάζουν εξίσου αυτές τις κυβερνήσεις για τη συμμετοχή τους στη συνωμοσία για την παράδοση του Κούρδου αγωνιστή στη φασιστική τουρκική σπείρα που βρίσκεται τώρα στην εξουσία στην Τουρκία.

Απαιτούμε:

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛΑΧ ΟΤΣΑΛΑΝ. ΤΗΝ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΒΙΑΙΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΙΔΡΟΜΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗΣ.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιαδήποτε δράση κρίνεται αναγκαία ώστε να υποστηρίξουμε αυτές τις απαιτήσεις".

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Την ερχόμενη Παρασκευή η συζήτηση

Την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν. Αυτό αποφάσισε χτες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου Απ. Κακλαμάνη, που είναι και επιθυμία του πρωθυπουργού όπως είπε, το πόρισμά της θα εκδοθεί σε ένα περίπου μήνα ή μέχρι τις αρχές Μάη.

Σε ρόλο "διαιτητή" οι ΗΠΑ

Ευκαιρία για να επιδείξουν τον επιδιαιτητικό τους ρόλο μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρήκαν οι ΗΠΑ, με αφορμή την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών, εξαιτίας της υπόθεσης Οτσαλάν. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε χτες σε διαβήματα στα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, με στόχο να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ανέβει μετά την υπόθεση Οτσαλάν.

Χτες το βράδυ, ο β επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τ. Σνελ επέδωσε διάβημα στον γγ του υπουργείου Εξωτερικών Π. Αποστολίδη, το περιεχόμενο του οποίου, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται στο παραπάνω πλαίσιο, αλλά δεν έγιναν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες. Ανάλογο διάβημα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιδόθηκε και στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διπλωμάτης ο νέος διοικητής της ΕΥΠ

Εναν "διπλωμάτη καριέρας", τον μέχρι τώρα γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Π. Αποστολίδη, διόρισε χθες το ΚΥΣΕΑ στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ. Η ιδιότητα του Π. Αποστολίδη, όπως δήλωσε εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου, δείχνει τη θέληση της κυβέρνησης να λειτουργήσει σε νέο πλαίσιο. Δε διευκρίνισε όμως αν αυτό συνεπάγεται αλλαγή στον προσανατολισμό της ΕΥΠ ούτε αν σημαίνει ανακοπή της διάβρωσής της από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Απλώς συμπλήρωσε ότι γι' αυτό το "νέο πλαίσιο", θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες τους πολιτικούς αρχηγούς. Ανακοίνωσε ακόμα ότι η ΕΥΠ θα ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό και θα γίνει μια υπηρεσία "ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα συνεργάζεται με τα άλλα υπουργεία και φορείς για το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας".

Το ΚΥΣΕΑ, που συγκλήθηκε με πρόταση της Β. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την εισήγησή της τόσο για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ όσο και για τον νέο διοικητή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση φοιτητών

"Ελλάδα - Κύπρος - Κουρδιστάν, οι λαοί παλεύουν για ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη", είναι το θέμα της αντιιμπεριαλιστικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα, στο μικρό αμφιθέατρο της Σχολής Νομικών Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.Την εκδήλωση οργανώνουν από κοινού οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης και η Δημοκρατική Κυπριακή Κίνηση Φοιτητών "Προοδευτική".

Σήμερα συζήτηση αρχηγών στη Βουλή

Σήμερα Παρασκευή το πρωί, διεξάγεται στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Η συζήτηση γίνεται σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και θα μεταδοθεί από την κρατική τηλεόραση.

Ο "902" ΤV θα μεταδώσει σήμερα, στις 11.00 το βράδυ, την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ