ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δαίμονες

Αντε τώρα, να μη θεωρήσει ο μέσος Ελληνας πολίτης, που κάτι έχει ακούσει, τέλος πάντων, γι' αυτήν την υπόθεση Οτσαλάν, ότι τον δουλεύουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ο υπουργός Εξωτερικών διενεργεί - λέει - Ενορκη Διοικητική Εξέταση για το πώς διέρρευσε η έκθεση Κωστούλα, στην ίδια εφημερίδα, στην οποία ...δίνει συνέντευξη τη μεθεπόμενη.

***

Στη δε έκθεση, ο Ελληνας πρέσβης τα λέει ακριβώς, όπως η γραμματέας του Κούρδου ηγέτη λίγες μέρες νωρίτερα, αυτή, δηλαδή, που χαρακτηρίστηκε με τα χίλια μύρια κοσμητικά επίθετα από την κυβέρνηση.

***

Η "Κυρία Κατεχάκη" (κατά κόσμον ΕΥΠ) εμφανίζεται να δρα με σαφέστατες εντολές (διώξτε τον από την πρεσβεία), τις οποίες όμως, σύμφωνα με τις κυβερνητικές θέσεις, δεν έδωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών, πολύ δε περισσότερο, ο πρωθυπουργός.

***

Ποιος τις έδωσε; Η κυβερνητική εξήγηση της υπόθεσης δε μας αφήνει παρά να καταλήξουμε στο ότι, μετά το "ο δαίμων του τυπογραφείου", υπάρχει και ένας ακόμα, "ο δαίμων της διπλωματίας", ο οποίος φαίνεται δρα πέρα από κάθε έλεγχο.

***

ΠΑΝΤΩΣ, συμπαραστάτη βρήκε ο πρωθυπουργός, στη μάχη του κατά της τρομοκρατίας, στο πρόσωπο του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε χτες από τηλεοπτική εκπομπή να καταδικαστεί ως τρομοκρατική η δράση του Πε - Κα - Κα, αφού, όπως είπε, είναι μειοψηφία στον κουρδικό λαό.

***

Και βέβαια, επειδή ο Μητσοτάκης δε λέει πράγματα έτσι χωρίς λόγο, φαίνεται ότι είναι γενικότερη απαίτηση κάποιων (προφανώς αυτών που χτες μας αποβίβασαν τανκς και πεζοναύτες στο Λιτόχωρο) να έχει "δηλώσεις" επί του θέματος από παντού.

***

Ο Κώστας Καραμανλής, άλλωστε, αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ να τους τα πει κι από κοντά. Η να του τα πουν...

***

Και μέσα σ' όλα αυτά, έχεις και τον Μαύρο να ζορίζεται. Οχι απλά "μαύρος" είσαι, φίλτατε, μ' αυτά που γράφεις, αλλά "Καρα - μαύρος", πίσσα, κατράμι...

""Εισβολή" στην κοινωνική ασφάλιση"

Αντιγράφουμε από τη "Βραδυνή της Κυριακής" (7.3.1999): "Η είδηση της μετακίνησης του Μ. Νεκταρίου από την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία (την "Εθνική Ασφαλιστική") στο μεγαλύτερο δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό (το ΙΚΑ), πέρασε στα "ψιλά" των εφημερίδων... Οι γνώστες της αγοράς, όμως, έχουν καταλάβει ότι η μετακίνηση του πετυχημένου αρχηγού του πρώτου ασφαλιστικού ομίλου της χώρας, στο προβληματικό ΙΚΑ, έχει δύο σκοπούς: από τη μια να προωθηθεί η συνένωση των ταμείων και από την άλλη να προχωρήσει η υπόθεση της "εισβολής" των ιδιωτικών εταιρειών στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, σε συμπληρωματικό ρόλο".

Οσοι, λοιπόν, είχαν κάποιες αμφιβολίες, για την επιλογή της κυβέρνησης, σχετικά με το πρόσωπο του νέου διοικητή στο ΙΚΑ, ας ακούσουν τις αγορές -όπως λένε και οι εκσυγχρονιστές - κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Ομως το ΙΚΑ δεν είναι τσιφλίκι κανενός για να τιμαριοποιηθεί και να εκποιηθεί. Χτίστηκε με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα και παρ' όλα τα προβλήματα - που του δημιούργησαν πρωτίστως οι κυβερνήσεις - εκτός απ' την ασφάλεια που παρέχει σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους προσφέρει και δουλιά σε μερικές χιλιάδες εργαζόμενους και σε αρκετούς επιστήμονες.

Αυτοί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσέξουν το ίδιο καλά, όπως οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, τη σχεδιαζόμενη ""εισβολή" των ιδιωτικών εταιριών στην κοινωνική ασφάλιση".

Υ. Γ. Να σημειώσουμε, επίσης, πως η τοποθέτηση του Νεκτάριου δεν πέρασε "στα ψιλά" από το "Ρ", αλλά καταγγέλθηκε από την πρώτη του σελίδα.

Ενας περίεργος, μονόπλευρος προσανατολισμός

Και δεν εννοούμε γνωστούς ή λιγότερο γνωστούς εθνικιστές και "τουρκοφάγους", που ονειρεύονται το ξανακέρδισμα των "χαμένων πατρίδων" και τη γαλανόλευκη να κυματίζει στην Αγια - Σοφιά. Αυτούς τους γνωρίζουν όλοι ή σχεδόν όλοι και μπορούν, επόμενα, να προφυλαχτούν από τα εθνικιστικά και επικίνδυνα κηρύγματά τους.

Μιλάμε για διάφορους άλλους, οι οποίοι ισχυρίζονται πως δε συμφωνούν με τους προηγούμενους, δε διστάζουν ακόμη και να καταγγείλουν ακραίες εθνικιστικές αντιλήψεις, αλλά και αυτών ο πατριωτισμός έχει - όλως περιέργως - αποκλειστικά και μόνο αντιτουρκική κατεύθυνση και περιεχόμενο. Και δε συμβαίνει μόνο τώρα, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, σε ανάλογες περιπτώσεις, το ίδιο ακριβώς συνέβαινε. Τι έλεγαν, για παράδειγμα, οι κύριοι αυτοί, όταν οι αμερικανικές βάσεις του θανάτου - βασικό θεμέλιο της εξάρτησης της χώρας - "έφευγαν", μένοντας στη χώρα; Τι έλεγαν, όταν οι βάσεις αυτές έπαιρναν μέρος και στήριζαν τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Λίβανο, στη Λιβύη, στον Περσικό Κόλπο; Τι έλεγαν και τι λένε, για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, μαζί με τη "σύμμαχο" Τουρκία και, βέβαια, κάτω από την ομπρέλα της μεγάλης "συμμάχου", των ΗΠΑ; Τι έλεγαν και τι λένε, όταν μπαίνοντας η χώρα στην πάλαι ποτέ ΕΟΚ, παρέδιδε στα Διευθυντήρια των Βρυξελλών, σοβαρό μέρος των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της; Τι λένε, για την ένταξη στην ΟΝΕ, όταν και μ' αυτή παραδίδονται και άλλα τέτοια δικαιώματα (π. χ. υπερεξουσίες Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Συνθήκη Σένγκεν κλπ., κλπ.);

Το μήνυμα...

Τα... ευεργετήματα της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ εκθείαζε τις προάλλες ο κοινοτικός επίτροπος Χ. Παπουτσής, σε μία ειδική για την περίσταση δημόσια φιέστα στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση είναι η εξοικείωση των καταναλωτών με το ενιαίο νόμισμα.

Τη στιγμή, όμως, που ο Επίτροπος εγκωμίαζε τη χρήση του ΕΥΡΩ ακούστηκε το εξής από το ακροατήριο: "Ναι, τα ξέρουμε για ΟΝΕ και ΕΥΡΩ, δηλαδή οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι". Και κάποιος άλλος συμπλήρωσε: "Εδώ, δεν έχουμε δραχμές εξαιτίας της ΟΝΕ, το ΕΥΡΩ μας μάρανε". Ο Επίτροπος δε φάνηκε, όμως, να τους άκουσε...

Κυριακή κοντή γιορτή. Οι Ευρωεκλογές είναι κοντά. Θα το πάρει τότε το μήνυμα, θέλει δε θέλει...

Η μια ("ΔΕΛΤΑ") διαφημίζει πως το δικό της γάλα μένει φρέσκο για πέντε μέρες, από τη στιγμή της παστερίωσής του. Η άλλη ("ΦΑΓΕ") ισχυρίζεται πως το δικό της γάλα μένει φρέσκο για μια βδομάδα. Στο μεταξύ, ο σχετικός νόμος θεωρεί φρέσκο το γάλα για διάστημα τριών ημερών από την παστερίωσή του.

Κι όμως, κανένας αρμόδιος δε συγκινείται. Κανένας υπεύθυνος δεν προβαίνει στην παραμικρή ανακοίνωση, αν όλα αυτά είναι νόμιμα ή όχι, αν συντρέχουν κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών, κλπ.

Το "κράτος - στρατηγείο" στο ρόλο του θεατή και οι μεγάλες επιχειρήσεις κάνουν "παιγνίδι" επί της σκηνής. Η "ελεύθερη αγορά" και οι νόμοι της σε πλήρη εφαρμογή...

Για ριζικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, τις οποίες σχεδιάζει η νέα υπουργός Εσωτερικών, έγραφαν τις προηγούμενες μέρες αρκετές εφημερίδες, με αφορμή και την τοποθέτηση νέου διοικητή. Και στα σχετικά ρεπορτάζ διαβάσαμε, για αλλαγές στη δομή της υπηρεσίας, κατάργηση του... συνδικαλισμού, ακόμη και για αλλαγή των πρακτόρων, με σύγχρονους επιστήμονες.

Και, βέβαια, μπορεί όλ' αυτά να γίνουν. Πουθενά, πάντως, δε διαβάσαμε, ότι θα πάψει η ΕΥΠ να αποτελεί μια "θυγατρική" υπηρεσία της ΣΙΑ...

"Σπονδές" στους δολοφόνους των λαών

"Η υπόθεση Οτσαλάν, οι κίνδυνοι που αυτή διαμορφώνει στο εθνικό πεδίο οδηγούν την κυβέρνηση σε επαναξιολόγηση των προσανατολισμών της εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για νέο δόγμα, για νέα εθνική στρατηγική και προετοιμάζουν την "επιστροφή στη Δύση". Θεωρούν αποτυχημένα έως ζημιογόνα τα μέχρι σήμερα υποκατάστατα "βαλκανιοποίησης" και της συνεργασίας με απελευθερωτικά κινήματα της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου και θέτουν ευθέως θέμα εφαρμογής "νέας εξωτερικής πολιτικής", η οποία θα είναι απολύτως ταυτισμένη με τα συμφέροντα του προηγμένου δυτικού κόσμου". Αυτά έγραφε προχτές η "Καθημερινή" στο βασικό της, πρωτοσέλιδο θέμα, κάτω από τον τίτλο "Σπονδές στη Δύση".

Σχόλιο; Δε χρειάζονταν όλα αυτά τα περισπούδαστα για να διατυπωθεί το "νέο δόγμα" της κυβέρνησης Σημίτη, που από την πρώτη στιγμή διατύπωσε με σαφήνεια, δηλαδή, της υποταγής και της δουλοπρεπούς στάσης απέναντι στη "νέα τάξη πραγμάτων" και στους αφέντες της, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αλλωστε, η υπόθεση Οτσαλάν επιβεβαίωσε, με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει αποφασίσει να είναι με το μέρος των εχθρών των λαών της περιοχής, και φυσικά και του ελληνικού. Οσο για τον "προηγμένο δυτικό κόσμο", πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι πράγματι πρωτοπόρος στα εγκλήματα κατά των λαών.

Πετάξτε τους!

Πετάξτε τους,

πετάξτε τους,

από τους θώκους

κάτω,

διώξτε τους,

μην τους δίνετε

ούτε μια μέρα

τράτο,

έτσι που φτάσαν

στης ντροπής

και στης βρωμιάς

τον πάτο!

Πετάξτε τους,

πετάξτε τους,

ξεφτίλισαν

τη χώρα,

κλοτσιά

στην αθλιότητα

δώστε, γερά,

με φόρα

και απαιτήστε

εκλογές

εδώ, που λεν,

και τώρα!

Ο οίστρος

Περί πατριωτισμού...

Μπόλικη κουβέντα, όμως, γίνεται και περί πατριωτισμού. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο σύγχρονος πατριωτισμός ταυτίζεται με τον περιβόητο μονόδρομο της ΟΝΕ. Με την παραχώρηση, δηλαδή, ακόμη περισσότερης εξουσίας και ασυδοσίας στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών και, σε τελευταία ανάλυση, στις πολυεθνικές και το ολόπλευρα συνεργαζόμενο μ' αυτές ντόπιο κεφάλαιο. Είναι φανερό πως ο πατριωτισμός αυτός δεν έχει καμιά σχέση με το λαό και τη χώρα, αλλά ενδιαφέρει και συμφέρει αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Πρόκειται για τον "πατριωτισμό" της διατήρησης και αύξησης των υπερκερδών του.

Αλλοι θεωρούν ως πατριωτισμό την καλλιέργεια και ενίσχυση - με τον έναν ή άλλον τρόπο - ενός αντιτουρκικού κλίματος και μετώπου. Και είναι γεγονός, βέβαια, η επεκτατική και προκλητική πολιτική των στρατοκρατών της Αγκυρας, αλλά είναι, επίσης, γεγονός πως εντάσσεται και εξυπηρετεί τη γενικότερη πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" των ΗΠΑ και των άλλων "μεγάλων δυνάμεων" στην περιοχή. Καλλιεργείται και ενισχύεται απ' αυτές.

Και πρέπει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός πως ορισμένοι που κραυγάζουν τις μέρες αυτές για εθνική ντροπή και τα "ρίχνουν" ακόμη και στους Αμερικανούς, δε λένε το παραμικρό, για τη μετατροπή της κεντρικής Μακεδονίας σε "πέρασμα" των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία και τον εγκλωβισμό της χώρας στους τυχοδιωκτικούς και πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των αφεντικών της "Νέας Τάξης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ