ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η ώρα της λαϊκής συσπείρωσης και της κοινής δράσης
  • Να αλλάξουμε προτεραιότητες όσοι δεν το έχουμε κάνει ακόμα, να ριχτούμε σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μαζική αφύπνιση με όλα τα όπλα που διαθέτουμε, τις θέσεις μας, τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, τα επιχειρήματά μας, με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι
  • Ας ξεκινήσουμε όσοι θέλουμε και μπορούμε σήμερα, ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο
  • Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες

Σήμερα, πριν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του, την παρέμβασή του το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ: Η λαϊκή συσπείρωση, η κοινή δράση των ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων, των κοινωνικοπολιτικών παραγόντων που θέλουν να αντισταθούν. Ολων εκείνων που νιώθουν ότι η αντίσταση πρέπει να πάρει οργανωμένο και αποτελεσματικό χαρακτήρα, να μετατραπεί σε μια μεγάλη αντεπίθεση, για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω τόνισε, με έμφαση, ανεβαίνοντας στο βήμα της μεγάλης, πολιτικής συγκέντρωσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Παραθέτουμε, στη συνέχεια ολόκληρη την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος.

"Το μήνυμα της σημερινής μας συγκέντρωσης είναι ένα: Δεν υπάρχουν αδιέξοδα στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Αδιέξοδα υπάρχουν εκεί όπου βασιλεύει η μοιρολατρία και ο φόβος, η απάθεια και η αυταπάτη, η σύγχυση και η θολούρα.

Υπάρχει λύση. Βρίσκεται στα χέρια των πιο καταπιεσμένων λαϊκών στρωμάτων. Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Ο καθένας και η καθεμιά πρέπει σήμερα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει.

Δε φτάνει η οργή και η αγανάκτηση. Το θέμα είναι: Πώς αυτή η οργή και αγανάκτηση θα μεταλλαχτεί σε μια συνειδητή επιλογή λαϊκής αντεπίθεσης που χτίζει τη διέξοδο και την προοπτική να αλλάξουν πορεία τα πράγματα στη χώρα μας;

Σήμερα που υπάρχουν κραυγαλέες αποδείξεις για το τι σημαίνει ΟΝΕ και ΝΑΤΟική τάξη πραγμάτων, που είναι καθαρό ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι για το λαό, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για τα σύνορά της,

Σήμερα που νέος κύκλος πολέμου χτυπά τα Βαλκάνια, με δράστη και την ελληνική κυβέρνηση, και με κίνδυνο γενική αλλαγή συνόρων, ίσως και γενικευμένο πόλεμο για το χατίρι των ιμπεριαλιστών,

Σήμερα που βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής μπροστά από την αποδιάρθρωση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος,

Σήμερα που ψήνονται σχέδια μασκαρέματος του πολιτικού σκηνικού,

Σήμερα, πριν χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, πρέπει να κάνει αισθητή την παρουσία του, την παρέμβασή του το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ: Η λαϊκή συσπείρωση, η κοινή δράση των ριζοσπαστικών λαϊκών δυνάμεων, των κοινωνικοπολιτικών παραγόντων που θέλουν να αντισταθούν. Ολων εκείνων που νιώθουν ότι η αντίσταση πρέπει να πάρει οργανωμένο και αποτελεσματικό χαρακτήρα, να μετατραπεί σε μια μεγάλη αντεπίθεση για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων στην Ελλάδα".

Πιο έντονες, αποτελεσματικές και πειστικές πρωτοβουλίες παντού

"Εμείς οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες έχουμε το χρέος να αναλάβουμε πιο έντονες, αποτελεσματικές και πειστικές πρωτοβουλίες, παντού, και στους πιο δύσκολους, απρόσιτους, με πρώτη ματιά, χώρους.

Να μη μείνει εργαζόμενος και εργαζόμενη που να μη γνωρίζει την πολιτική μας πρόταση για την κοινή δράση, τη συγκρότηση μας μεγάλης πανελλαδικής παλλαϊκής Συμμαχίας, ενός Μετώπου δράσης, όλων εκείνων που θέλουν να αναμετρηθούν με την πολιτική των μονόδρομων.

Δεν είμαστε ούτε μόνοι ούτε μοναδικοί. Υπάρχουν πολλοί και πολλές που δεν είναι πια αφελείς και ανυποψίαστοι. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που τρέφουν σκεπτικισμό απέναντι στην ΟΝΕ, που υποψιάζονται ποιοι και γιατί την αναγορεύουν σε εθνικό στόχο. Καταλαβαίνουν τι κίνδυνοι κρύβονται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους εγκληματικούς σχεδιασμούς και ενέργειες του ΝΑΤΟ, ειδικά σήμερα στο Κόσσοβο.

Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με εκείνους που δεν παρασύρονται από την υψηλόφωνη ρητορική κριτική, με εκείνους που έχουν βαρεθεί να ακούνε λόγια και λόγια για τον αδικημένο και παραμελημένο λαό. Εμείς δε λυπόμαστε για τα βάσανα του λαού, αγανακτούμε και οργιζόμαστε. Αυτό που ενδιαφέρει είναι πώς ο λαός, τα πιο καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα θα κατακτήσουν τα μέσα και τα όπλα για να επιβληθεί το δίκιο τους.

Τέλειωσαν τα ψέματα. Πρώτοι εμείς, οι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οφείλουμε να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, το ίδιο οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες, οι φίλοι και οπαδοί μας. Να αλλάξουμε προτεραιότητες όσοι δεν το έχουμε κάνει ακόμα, να ριχτούμε σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για τη μαζική αφύπνιση με όλα τα όπλα που διαθέτουμε, τις θέσεις μας, τις σκέψεις και τις προτάσεις μας, τα επιχειρήματά μας, με το "Ριζοσπάστη" στο χέρι.

Εμάς δε μας κρίνει ο λαός με τον ίδιο τρόπο που κρίνει τα άλλα κόμματα. Μας κρίνει, και έτσι θέλουμε να μας κρίνει, με την αντιστοιχία και συνέπεια λόγων και έργων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε κάλεσμα γόνιμου διαλόγου και συσπείρωσης τα τελευταία χρόνια. Δεν έπεσαν στο κενό οι προηγούμενες προσπάθειές μας, είχαν αποτελέσματα. Οι σημαντικοί αγώνες των τελευταίων χρόνων, των εργαζομένων και της νεολαίας, από τους πιο δυναμικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη οφείλονται και στις προσπάθειες, τις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. Οφείλονται, βεβαίως, και στο γεγονός ότι πολλοί άλλοι εργαζόμενοι, που δεν είναι κομμουνιστές, σκέπτονται σε ορισμένα ζητήματα το ίδιο όπως και εμείς, παραπλήσια όπως και εμείς".

Ο ελληνικός λαός να ζητήσει την παραίτησή του, όχι την απολογία του

"Η παράδοση Οτσαλάν έβγαλε στην επιφάνεια τι σημαίνει συμμόρφωση και υποταγή "στη νέα τάξη πραγμάτων". Εδειξε πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης.

Προχτές ο πρωθυπουργός δήλωσε στη Βουλή ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί απέναντι στον ελληνικό λαό, απέναντι στον κουρδικό λαό για τίποτε. Το είπε ενώ ήξερε ότι θα βγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στον αέρα η έκθεση του πρεσβευτή και άλλες επίσημες μαρτυρίες. Την παραίτησή του πρέπει να ζητήσει ο ελληνικός λαός και όχι την απολογία του, που έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να είναι ειλικρινής.

Η σταγόνα ξεχείλισε. Ο πρωθυπουργός μάς ανακοίνωσε στη Βουλή ότι δίνει την άδεια στους Ελληνες και τις Ελληνίδες να έχουν οποιοδήποτε φρόνημα, αλλά δεν έχουν δικαίωμα να παλεύουν για να αλλάξει και να ανατραπεί αυτή η πολιτική.

Κάποτε θεωρούσαν τον κομμουνιστή, τον δημοκράτη, τον αριστερό "εθνοπροδότη" ακόμα και "πράκτορα" ή "κατάσκοπο", σήμερα τον βαφτίζουν τρομοκράτη. Οι όροι άλλαξαν, αλλά οι μέθοδοι και οι τακτικές επανέρχονται δριμύτερες.

Ως πού λοιπόν θα πάει αυτή η κατάσταση; Κανείς προοδευτικός άνθρωπος, όπου και αν ανήκει, δεν μπορεί να μείνει ουδέτερος μπροστά στα έξαλλα κηρύγματα ότι όποιος είναι κατά της ΟΝΕ ζητά μια Ελλάδα και ένα λαό στην απομόνωση, όποιος ζητά να μην παίρνει μέρος η Ελλάδα και με οποιοδήποτε τρόπο στις εγκληματικές ενέργειες του ΝΑΤΟ θέλει μια Ελλάδα αδύνατη και ευάλωτη.

Ζητάμε την παραίτηση του πρωθυπουργού, τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές, ακριβώς για να έχει τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός να πάρει την ευθύνη του, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η Ελλάδα εμπλέκεται με τον πιο ωμό τρόπο στην πρώτη γραμμή των επεμβάσεων στα Βαλκάνια. Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει μετατραπεί σε βάση εξόρμησης των δολοφονικών στρατευμάτων. Είναι και οι αμερικανικές και ΝΑΤΟικές εγκαταστάσεις, και τα πυρηνικά όπλα στην Ελλάδα.

Τώρα χρειάζεται πιο έντονη λαϊκή παρέμβαση, με πολιτικό νόημα, που πρόκειται να επισημοποιηθεί η διχοτόμηση και αμερικανοποίηση του Αιγαίου.

Για να γίνει μια νέα αρχή για το λαϊκό κίνημα και για τη λαϊκή συσπείρωση, κι όχι για να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

Διεκδικούμε την απλή αναλογική, σαν δίκαιο εκλογικό σύστημα, αλλά και σαν σύστημα που στο κάτω κάτω θα βοηθήσει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το στάρι".

Η ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
Το μέλλον μας είναι τώρα

Με την πεποίθηση πως το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα, "αν εμείς απλώσουμε το χέρι κι αν εκείνοι τολμήσουν να κάνουν ένα βήμα θαρραλέο". Με την ελπίδα πως το αύριο μπορούμε να το αλλάξουμε, εάν από "σήμερα αρχίσουμε να βάζουμε τρικλοποδιές και εμπόδια", εάν από τώρα ξεκινήσουμε να στρώνουμε το δρόμο "για να συγκεντρωθούν δυνάμεις για ριζικές αλλαγές αύριο". Αλλά και με τη γνώση πως "το μέλλον μας είναι τώρα", κι ας είναι μακρύς ο δρόμος. Κι ας χρειαστούν να λιώσουν πολλές σόλες παπουτσιών στους δρόμους, σε πορείες και συλλαλητήρια.

"Εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Μια παραίνεση δε θα δεχτούμε: Να σκύψουμε το κεφάλι και να υποχωρήσουμε". Τα λόγια αυτά, ας ειπώθηκαν από ένα στόμα. Στην ουσία, τα είπαν, τα βροντοφώναξαν προχτές το βράδυ χιλιάδες άνθρωποι. "Δε σκύβουμε το κεφάλι. Δεν ανεχόμαστε καμιά κοροϊδία. Κανένα συμβιβασμό". Αυτό ήθελαν να δηλώσουν, με την προχτεσινή παρουσία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών, που ανέμιζαν τις κόκκινες σημαίες, που φώναζαν πως το "μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός". Δε σκύβουμε το κεφάλι. Και "ο καθένας και η καθεμιά πρέπει σήμερα, όσο πιο γρήγορα γίνεται, να αποφασίσει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει". Για να γίνει η οργή και η αγανάκτηση, διέξοδος και προοπτική. Για να "σκοτώσουμε" τη μοιρολατρία και το φόβο, την απάθεια και την αυταπάτη, τη σύγχυση και τη θολούρα.

Από νωρίς χτες το απόγευμα, "πλημμύρισαν" οι δρόμοι γύρω απ' το Στάδιο με νέες και νέους, που δε βολεύονται, που δε θέλουν περισσότερα, με νέους που τα θέλουν όλα. Αρκετή ώρα πριν την έναρξη της συγκέντρωσης, τα βαγόνια του ηλεκτρικού "άδειαζαν" διαρκώς ανθρώπους. Στο Στάδιο πήγαιναν και οι εργαζόμενοι, στο Στάδιο και οι συνταξιούχοι, στο Στάδιο και οι γυναίκες. Ολοι εκεί, γιατί "δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος".

Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσα στο Ειρήνης και Φιλίας ήταν ατμόσφαιρα πίστης, ελπίδας και νίκης. "Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη", ήταν τα συνθήματα που ακούγονταν και ξανακούγονταν. Η προχτεσινή συγκέντρωση ξεκίνησε, λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα, με απαγγελίες ποιημάτων από ηθοποιούς. Ο Τίτος Βανδής,αρχικά, διάβασε ένα ποίημα του Μπρεχτ, στη συνέχεια ο Βασίλης Κολοβός απήγγειλε Γιάννη Ρίτσο, ενώ και πάλι ένα ποίημα του Μπρεχτ - αυτή τη φορά γραμμένο για τους νέους και τις νέες - διάβασε η ηθοποιός Αλεξία Καλτσίκη."Ο,τι είχαν οι κυρίαρχοι να πούνε, θα το πουν οι κυριαρχημένοι", "Γιατί οι νικημένοι του σήμερα είναι οι νικητές του αύριο", "Οποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί, θα υποστεί την ήττα", "Πρέπει να κλάψεις πολύ, μέχρι να μάθεις τον κόσμο να γελάει". Οι στίχοι αυτοί των ποιητών "δέθηκαν" στη συνέχεια με τη γεμάτη έκφραση φωνή της Γιώτας Βέη,με τα γεμάτα πάθος συνθήματα των κομμουνιστών. Γιατί, στη συνέχεια και καθόλη τη διάρκεια της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα, ο κόσμος "πιανόταν" από φράσεις, μετατρέποντάς τες σε συνθήματα: "Οχτώ δεκαετίες αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία".

Να σημειωθεί πως πριν την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από τα μεγάφωνα διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Κουρδιστάν και της Κουρδικής Εθνικής Ημισελήνου. "Ο κουρδικός λαός πάντα είναι δίπλα στις προοδευτικές λαϊκές δυνάμεις, που αγωνίζονται απέναντι στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Εμείς σαν ΕΑΜ Κουρδιστάν, νιώθουμε την ανάγκη να καλέσουμε κάθε συνεπή δημοκράτη, το λαϊκό κίνημα της Ελλάδας, να σταθεί δίπλα μας. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε", τόνισε στον χαιρετισμό του το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν. Για να σειστεί το κλειστό γήπεδο από το σύνθημα: "Δεν είναι τρομοκράτης ο κουρδικός λαός, είναι η νέα τάξη και ο ιμπεριαλισμός".

Ψέμα με ουρά

"Ο πρωθυπουργός τόλμησε να ρίξει στο πρόσωπο του ελληνικού λαού το επιχείρημα ότι η υπόθεση Οτσαλάν συνέβη μόνο και μόνο για να ανατραπεί η κυβέρνηση και να μην προχωρήσει η Ελλάδα στην ΟΝΕ. Ψέμα με ουρά, γιατί οι ανταγωνιστές του είναι ορκισμένοι φίλοι της ΟΝΕ. Δόλωμα για το λαό.

Ο,τι και αν κρύβεται πίσω από την τραγική υπόθεση Οτσαλάν, που σίγουρα έχει πολλές πτυχές απρόσιτες στον ελληνικό λαό, όσες αποκαλύψεις να γίνουν σε βάρος της κυβέρνησης Σημίτη, ένα πράγμα εμείς λέμε: Ο ελληνικός λαός, οι έμπειροι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα μπαίνοντας στο παιχνίδι των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ούτε στον ανταγωνισμό ποιος θα είναι ο πρώτος περιφερειάρχης στην περιοχή, η ελληνική ή η τουρκική ηγεσία.

Δεν έχει τίποτε να κερδίσει ο ελληνικός λαός από τις ψευδεπίγραφες διαφορές ανάμεσα στους λεγόμενους ευρωπαϊστές και ατλαντιστές, τους φιλότουρκους και τους φιλέλληνες. Να γυρίσει την πλάτη του στα τρομοκρατικά διλήμματα ΟΝΕ ή ΠΟΛΕΜΟΣ. Εμείς διαλέγουμε την ειρήνη που στρέφεται κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει ότι η κυρίαρχη τάξη στη χώρα μας δεν είναι καθόλου δογματική, ούτε και ο αμερικάνικος ή ο δυτικοευρωπαϊκός παράγοντας. Σήμερα μπορεί να στηρίζει τον Σημίτη, αύριο έναν αντιΣημίτη, μεθαύριο τον Καραμανλή ή έναν αντιΚαραμανλή, ή έναν πολιτικό με αριστερές περγαμηνές ή κάποιον που τον πλασάρει υπερκομματικό και τεχνοκράτη. Σήμερα στηρίζει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις, αύριο τις "κεντροδεξιές" ή "κεντροαριστερές" κυβερνήσεις. Σήμερα μπορεί να στηρίζει δυναμικούς πολιτικούς, αύριο μπορεί να βγάλει στην επιφάνεια και αχυράνθρωπους. Αρκεί να μην αλλάζει ο χαβάς.

Το οικονομικό κατεστημένο του τόπου, οι ιμπεριαλιστές έχουν πολλά σενάρια στον τόπο, αλλά ο λαός ένα μόνο, τον ενωμένο και οργανωμένο αγώνα του κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, κατά της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων.

Στα κηρύγματα της εθνικής ομοψυχίας και εθνικής στρατηγικής αντιπαρατάσσουμε τη λαϊκή συσπείρωση και το Παλλαϊκό κοινωνικοπολιτικό Μέτωπο κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων των ιμπεριαλιστών".

Ποιοι είναι οι αντίπαλοι του λαού

"Το κεντρικό ζήτημα της αντιπαράθεσης αναδείχτηκε το θέμα της εθνικής στρατηγικής και το περίφημο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το ότι ο πρωθυπουργός αρνείται τη σύσταση ενός τέτοιου οργάνου που πρότειναν η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ δεν είναι απόδειξη ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης προτείνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που τα μεγάλα προβλήματα κουκουλώνονται με αντιπαραθέσεις σε δευτερεύοντα και ανούσια ζητήματα. Τελικά ποιος είναι σήμερα ο αντίπαλος του ελληνικού λαού;

Μήπως μια κυβέρνηση "ανάπηρη" με "αλαζόνα" πρωθυπουργό, κλεισμένο στον εαυτό του όπως λέγεται;

Μήπως μια κυβέρνηση "ανίκανη" να βάλει την Ελλάδα στην ΟΝΕ, ή μια κυβέρνηση ανάλγητη προς το λαό; Μια κυβέρνηση που τάχα δεν έχει πολιτική και στρατηγική, που δεν ξέρει τι θέλει, όπως ακούμε επανειλημμένα στη Βουλή; Αντίπαλος του λαού είναι τα μονοπώλια ή πολιτική της ΟΝΕ, οι επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η διαμάχη των ιμπεριαλιστών στη διανομή της λείας, το κυνήγι των αγορών, η επιχείρηση υποταγής των λαών, η αντικομμουνιστική εκστρατεία, η λυσσαλέα συκοφάντηση των αγώνων και των επαναστάσεων του 20ού αιώνα, για να ξεχάσουν οι λαοί ότι τίποτε δεν τους χαρίστηκε. Αντίπαλος του λαού είναι η λογική του ραγιαδισμού, είναι η εκστρατεία που γίνεται με όλα τα μέσα για να αισθάνονται οι λαοί ανήμποροι και αδύναμοι.

Τα σύνορα της χώρας, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το σεβασμό των συνόρων και την ειρήνη στην περιοχή δεν μπορεί να την εγγυηθεί καμία κυβέρνηση που συμμορφώνεται με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Ο ελληνικός λαός μπορεί να υπερασπιστεί τα σύνορα και τα κυριαρχικά δικαιώματα, μόνο όταν είναι διατεθειμένος να αμφισβητήσει τη Νέα Τάξη Πραγμάτων.

Η καταγωγή, τα κοινά σύνορα σε μια ταξική κοινωνία, που μάλιστα είναι ενσωματωμένη σε διεθνείς καπιταλιστικούς οργανισμούς, δεν μπορεί να αποτελούν τη βάση για την εθνική ομοψυχία. Ούτε στα χρόνια της κατοχής έγινε δυνατό. Η ομοψυχία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στα κοινά λαϊκά συμφέροντα, στα κοινά οράματα και στόχους".

Η σύγχρονη πατριωτική απάντηση

"Στην "εθνική ομοψυχία" εμείς αντιτάσσουμε το Μέτωπο, δηλαδή την κοινωνικοπολιτική Συμμαχία για την αναμέτρηση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Είναι η πατριωτική σύγχρονη απάντηση που συμφέρει τον ελληνικό λαό και τον ενώνει με όλους τους άλλους, ιδιαίτερα τους γειτονικούς.

Δεν αρκούν οι σκόρπιοι τοπικοί και κλαδικοί αγώνες, οι διαμαρτυρίες γύρω από ένα συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα καθημερινά μας προβλήματα, τα τοπικά και τα κλαδικά, τα εσωτερικά ή διεθνή εξαρτώνται σήμερα από τη γενική γραμμή πλεύσης της χώρας μας.

Θα λιώσουμε πολλές σόλες παπουτσιών σε πορείες και συλλαλητήρια, όσο περιοριζόμαστε σε μια πίεση στους επάνω, όσο ποντάρουμε στην εκδήλωση συμπάθειας των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Θα πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων τόνοι υπομνημάτων και διαμαρτυρίας των μαζικών οργανώσεων.

Πρέπει να γίνει κάτι περισσότερο, να συγκροτηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα, τουλάχιστον όσο εξαρτάται από το Κόμμα μας και τους φίλους μας, μια μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία που δρα με όρους κινήματος, που έχει στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης στην Ελλάδα, την αμφισβήτηση της εξουσίας των μονοπωλίων. Που βάζει πλώρη για μια άλλη διακυβέρνηση, για μια άλλη εξουσία που αντιπροσωπεύει τα λαϊκά στρώματα.Μόνο έτσι μπορούν να πάρουν νόημα οι λαϊκοί αγώνες και οι εκλογικές αναμετρήσεις. Μόνο έτσι μπορεί να οπλιστεί ο λαός με επιμονή και υπομονή, με τον αγωνιστικό ρεαλισμό".

Σε ποια βάση χτίζεται αυτή η Συμμαχία;

"Δεν το έχουμε κρύψει ποτέ από τον ελληνικό λαό - πολύ περισσότερο δε θα το κάνουμε σήμερα - ότι είμαστε βέβαιοι πως το μέλλον αυτού του τόπου βρίσκεται στο σοσιαλισμό. Αργά ή γρήγορα ο λαός μας θα κατανοήσει ότι η αγωνιστική του πορεία, η αναμέτρησή του με τους εγχώριους και διεθνείς αντιπάλους του θα φέρει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη ριζικής αλλαγής. Ας σκεφθεί ο λαός μας μια αλήθεια, πως οι καταιγίδες που ζει τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι ανατράπηκε το σοσιαλιστικό σύστημα στην Ευρώπη, ότι αδυνάτισε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

Αυτό δε σημαίνει ότι η Συμμαχία θα κτιστεί με προγραμματική συμφωνία το σοσιαλισμό, ότι θα έχουν θέση μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας. Η μεγάλη υπηρεσία της θα είναι στη δυνατότητά της να ενώσει τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, την εργατική τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης και της υπαίθρου, δηλαδή όλους εκείνους που αποτελούν πλειοψηφία στο λαό.

Στο Μέτωπο, στη Συμμαχία, δε θα υπάρχει μόνο σύμπνοια, θα συνυπάρχουν και οι διαφορές, πράγμα φυσικό. Θα δουλεύουμε ώστε οι διαφορές να μην αποτελούν εμπόδιο, θα δουλεύουμε ώστε να μη γίνονται επιζήμιοι συμβιβασμοί. Οι ίδιες οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στις διεθνείς σχέσεις θέτουν ένα προαπαιτούμενο για τη συγκρότηση αυτής της Συμμαχίας, του Μετώπου όπως εμείς το αποκαλούμε. Δεν μπορεί να κτιστεί πάνω σε μια οποιαδήποτε γραμμή συσπείρωσης. Πρέπει να στηρίζεται σε μια συμφωνία δυνάμεων που θέλουν τουλάχιστον να παλέψουν να ανοίξει ο άλλος δρόμος εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να είναι συμφωνία δυνάμεων που έχουν ξεκόψει ή θέλουν να ξεκόψουν από τα νήματα εκείνα που τις δένουν με τη σημερινή πολιτική και τους μονόδρομους της γύρω από την ΟΝΕ και την πολιτική του ΝΑΤΟ. Συμμαχία που πατάει σε δύο βάρκες θα βυθιστεί αργά ή γρήγορα.

Δε θα είναι μια κλειστή και ακίνητη συμφωνία που δένει τα χέρια μπροστά στις εξελίξεις. Η συμμαχία αυτή θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυναμική που η ίδια δημιουργεί. Θα εμπλουτίζεται με νέες δυνάμεις ή θα ξεκόβει από δυνάμεις που στην πορεία θα υποκύπτουν στις δυσκολίες του αγώνα ή θα παγιδεύονται από τις διαιρετικές προσπάθειες του κατεστημένου, του ξένου παράγοντα".

Συμμαχία και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων

"Η συμμαχία αυτή διαφέρει από τα άλλα μοντέλα συνεργασίας που ακούμε σήμερα όχι μόνο στην κατεύθυνσή της, αλλά και στη σύνθεσή της, τις μορφές δράσης της, στους νέους λαογέννητους θεσμούς που θα δημιουργεί.

Εμείς τη βλέπουμε ως συμμαχία και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, κινημάτων και πολιτικών οργανώσεων. Συμμαχία συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, της ειρήνης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, των κινημάτων για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, των κινημάτων των διανοούμενων και των καλλιτεχνών. Η κοινωνική συμμαχία αποτελεί τη δύναμη και τη δυναμική της, εγγύηση συνοχής της, εγγύηση αντοχής της μπροστά στα εμπόδια που θα συναντήσει.

Μακάρι να μπορούσε να γίνει σήμερα μια συμφωνία ανάμεσα σε πανελλαδικές μαζικές οργανώσεις και συνδικάτα, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις γύρω από ένα κοινό πλαίσιο στόχων πάλης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό, αφού οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν καμία διάθεση να οργανώσουν τη συστηματική αντίσταση και αντεπίθεση του λαού. Δεν είναι εφικτή μια τέτοια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σήμερα για τους ίδιους λόγους. Δεν αγνοούμε ότι ανάμεσα στα κόμματα υπάρχουν κάποιες διαφορές, υπάρχουν και ανταγωνισμοί. Δεν ισοπεδώνουμε τη βάση με την ηγεσία. Το θέμα όμως είναι τι στάση κρατά το κάθε κόμμα απέναντι στο ερώτημα "με το λαό ή τα μονοπώλια;".Δεν κρίνουμε τα κόμματα μόνο από το αν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Σημίτη, ή αν αντιπολιτεύονται τη ΝΔ, αλλά αν αντιπολιτεύονται την ΟΝΕ και τη ΝΑΤΟική πολιτική. Υπάρχουν διεργασίες μέσα στα κόμματα και αντιστάσεις. Διεργασίες ελπιδοφόρες, δεν είναι όμως μονοσήμαντες, γεννούν και τις αντίθετες διεργασίες όπως είναι φυσικό.

Υπάρχει όμως και το αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι η λαϊκή παρέμβαση και δράση, η αναμέτρηση με αυτήν την πολιτική θα φέρει αλλαγές και ανακατατάξεις, θα φέρει στην επιφάνεια και νέες πολιτικές δυνάμεις, όλων των τάσεων. Ανάμεσα σ' αυτές λογικά θα πρέπει να υπάρξουν και δυνάμεις που θα θελήσουν να προσφέρουν στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Ας ξεκινήσουμε όσοι θέλουμε και μπορούμε σήμερα, ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο.

Το λιγότερο αλλά πολύ σημαντικό, που μπορεί να γίνει σήμερα, είναι να οργανωθεί η αντεπίθεση που θα βάλει εμπόδια στις επιλογές χάριν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κτίζοντας συσπειρώσεις παντού, μέτωπα συμπαράταξης στους χώρους εργασίας, στους κλάδους, στο εργατοϋπαλληλικό κίνημα, στο κίνημα των ΕΒΕ και της αγροτιάς, στα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών. Συσπειρώσεις και συμπαρατάξεις που συγκοινωνούν μεταξύ τους, συγκλίνουν στην πορεία προς το Μέτωπο, σε κάποια πρώτη έστω μορφή του.

Μπορεί σήμερα να μην είναι δυνατό να ανατρέψουμε εκ βάθρων μια κατάσταση, αλλά μπορούμε να βάζουμε τρικλοποδιές και εμπόδια, όχι για να μένουμε στο σήμερα και στο χθες, αλλά για να στρώνουμε το δρόμο, να συγκεντρώνονται δυνάμεις για ριζικές αλλαγές αύριο.

- Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε το φιλόδοξο στόχο να αντισταθεί όλη η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές και πάσης φύσεως επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή;

- Γιατί δεν πρέπει να παρεμποδίσουμε το ξεπούλημα των λιμανιών και αεροδρομίων, γης και πλουτοφόρων περιοχών στο ιδιωτικό καπιταλιστικό κεφάλαιο;

- Γιατί δεν πρέπει να θέσουμε το φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο στόχο κάθε χώρος δουλιάς, κάθε κλάδος να γίνει χώρος αντίστασης στην εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, στην ανατροπή των κατακτήσεων του λαού μας που τις απέσπασε ακόμα και με το αίμα του σε μια πορεία πολλών χρόνων;

- Γιατί δεν μπορούμε να θέσουμε ως στόχο να παρεμποδίσουμε όσο γίνεται τη διείσδυση των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, τη διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος, την εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία;

- Γιατί δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να ξεσκεπάσουμε όλα τα σενάρια μεταμφίεσης της πολιτικής ζωής;".

Οι ευρωεκλογές

"Εχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε την ψήφο όχι μόνο των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αυτή είναι δεδομένη, αλλά και όλων εκείνων που υποφέρουν, που θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, που δεν ανέχονται την κοροϊδία των θυσιών χάρη του ψευτοεθνικού στόχου της ΟΝΕ.

Το ΝΑΙ στο αγωνιστικό ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αποτελεί το πιο γνήσιο και καθαρό ΟΧΙ στην πολιτική της ΟΝΕ και της ΕΕ.

Την ψήφο του ελληνικού λαού δεν τη διεκδικούμε για να την αξιοποιήσουμε σε σενάρια συμμετοχής στη διαχείριση του τόπου. Δεν τη διεκδικούμε για να παζαρέψουμε κάποια κυβερνητική συνεργασία, για να κερδίσουμε κάποιες... καρέκλες. Αλλά για να δώσουμε μαζί με τις άλλες πρωτοποριακές δυνάμεις που υπάρχουν μια ώθηση στο κτίσιμο της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής Συμμαχίας. Για να στείλουμε όλοι μαζί ένα αγωνιστικό μήνυμα και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να αναπτυχθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων και των δυνάμεων που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν με συνέπεια τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εμείς πάντως προειδοποιήσαμε έγκαιρα τον ελληνικό λαό. Ο λαός μπορεί σήμερα να καταλάβει ποιοι του έλεγαν ψέματα και ποιοι τον κορόιδεψαν.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΚΚΕ στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, στους αγώνες και στο Μέτωπο.

Πολλοί, παρά πολλοί αναγνωρίζουν σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς ότι η επιδείνωση της κατάστασης παγκόσμια έχει άμεση σχέση με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, με τη νίκη των δυνάμεων της αντεπανάστασης.

Βεβαίως ο καθένας, η καθεμιά μπορεί να δίνει τις δικές του εκτιμήσεις, τι και πώς συνέβη.

Το θέμα όμως είναι ότι η προσωρινή έστω υποχώρηση του "αντίπαλου δέους" απελευθέρωσε όλες τις μορφές βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Ανοιξε το δρόμο για μια κοσμοϊστορική προσπάθεια αρπαγής λαϊκών κατακτήσεων, για τη χειραγώγηση της δράσης των περισσότερων λαών.

Αποδείχτηκε λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση, δεν μπορεί να μπουν πραγματικοί φραγμοί δίχως την ύπαρξη και τη δράση του σοσιαλιστικού συστήματος, του κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι είναι υποχρεωτικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για κάθε έμπειρο αγωνιστή που δε βολεύεται στη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Δεν υπάρχει προοπτική δίχως τους κομμουνιστές, δίχως ένα ισχυρό εργατικό κίνημα παντού στην Ελλάδα, στην περιοχή, στον κόσμο ολόκληρο.

Οσοι συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα, τότε πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες.

Οσοι συμφωνούν με τις θέσεις και τις προτάσεις, όσοι πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα αιώνιο σύστημα, ότι δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί, τότε πρέπει να κάνουν και εκείνοι ένα βήμα θαρραλέο, να μπουν στις γραμμές του ΚΚΕ, να γίνουν μέλη του, να δράσουν μαζί μας από κοινού σε όλα τα μέτωπα.

Οσοι πιστεύουν στο ρόλο μας, στη συνέπειά μας, στην επιθυμία μας να υπηρετήσουμε τον λαό και τον τόπο, αλλά έχουν διαφορές με την ιδεολογία μας, έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής, πάλι και αυτοί πρέπει να βρουν το δρόμο της κοινής δράσης μαζί μας σε ένα ή περισσότερα ζητήματα.

Μπορούν να μας ενισχύσουν με την ψήφο τους αν θέλουν να δώσουν σάρκα και οστά στο Μέτωπο.

Το ΚΚΕ μπορεί σήμερα να αποτελέσει στην Ελλάδα το προκεχωρημένο φυλάκιο για να δημιουργηθεί το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θέλουμε και επιδιώκουμε να μας κρίνει καθημερινά ο ελληνικός λαός. Καλοδεχούμενη κάθε κριτική που μας βοηθάει να γινόμαστε πιο μαχητικοί, πιο ικανοί για την ενότητα του λαού και τη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων.

Μια παραίνεση δε θα δεχτούμε: Να σκύψουμε το κεφάλι και να υποχωρήσουμε".

Να μη μείνει εργαζόμενος και εργαζόμενη που να μη γνωρίζει την πολιτική μας πρόταση για την κοινή δράση, τη συγκρότηση μιας μεγάλης πανελλαδικής παλλαϊκής Συμμαχίας, ενός Μετώπου δράσης όλων εκείνων που θέλουν να αναμετρηθούν με την πολιτική των μονόδρομων

Δεν έχει τίποτε να κερδίσει ο ελληνικός λαός από τις ψευδεπίγραφες διαφορές ανάμεσα στους λεγόμενους ευρωπαϊστές και ατλαντιστές, τους φιλότουρκους και τους φιλέλληνες. Να γυρίσει την πλάτη του στα τρομοκρατικά διλήμματα ΟΝΕ ή ΠΟΛΕΜΟΣ. Εμείς διαλέγουμε την ειρήνη που στρέφεται κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Σήμερα στον "902" ΤV

Παρακολουθήστε σήμερα από την τηλεόραση του "902", στις 10.00 μμ από την εκπομπή "Πολιτική Επικαιρότητα",την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα,στη συγκέντρωση παρέμβαση του Κόμματος, την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και οι: Ρόζυ Ιάλντζ και Σέρνταρ Πόλα από το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Κουρδιστάν, οι ηθοποιοί Αλέκα Παϊζη,Τίτος Βανδής,Μπέττυ Βαλάση και Αλεξία Καλτσίκη,οιΓιώτα Βέη,Αγγελος Σιδεράτος, εκδότης, Νίκος Καραντηνός, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με επικεφαλής την πρόεδρο Καλλιόπη Μπουντούρογλου,οι Παναγιώτης Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Ιωάννα Καρατζαφέρη, συγγραφέας, Μανώλης Δρυς, καθηγητής Πολυτεχνείου, Θεοχάρης Παπαμάργαρης, νομαρχιακός σύμβουλος της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" στη Διευρυμένη Νομαρχία Αθήνας - Πειραιά, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα, οι Λέων Αυδής, επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα", Παναγιώτης Σαλπέας, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση", Αλέκος Βερναδάκης, εκπρόσωπος ΑΚΟΑ, Μπάμπης Παπαγυαλιάς από την ΕΔΑ, Μπάμπης Παπαδόπουλος, συνοδοιπόρος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Νίκος Σοφιανός, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Βέρα Νικολαϊδου, επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας Νίκαιας", καθώς και αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ