Τρίτη 9 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμμαχία και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων

"Η συμμαχία αυτή διαφέρει από τα άλλα μοντέλα συνεργασίας που ακούμε σήμερα όχι μόνο στην κατεύθυνσή της, αλλά και στη σύνθεσή της, τις μορφές δράσης της, στους νέους λαογέννητους θεσμούς που θα δημιουργεί.

Εμείς τη βλέπουμε ως συμμαχία και κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, κινημάτων και πολιτικών οργανώσεων. Συμμαχία συνδικαλιστικών οργανώσεων και κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, της ειρήνης και της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, των κινημάτων για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα, των κινημάτων των διανοούμενων και των καλλιτεχνών. Η κοινωνική συμμαχία αποτελεί τη δύναμη και τη δυναμική της, εγγύηση συνοχής της, εγγύηση αντοχής της μπροστά στα εμπόδια που θα συναντήσει.

Μακάρι να μπορούσε να γίνει σήμερα μια συμφωνία ανάμεσα σε πανελλαδικές μαζικές οργανώσεις και συνδικάτα, ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις γύρω από ένα κοινό πλαίσιο στόχων πάλης.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι εφικτό, αφού οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν καμία διάθεση να οργανώσουν τη συστηματική αντίσταση και αντεπίθεση του λαού. Δεν είναι εφικτή μια τέτοια συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο σήμερα για τους ίδιους λόγους. Δεν αγνοούμε ότι ανάμεσα στα κόμματα υπάρχουν κάποιες διαφορές, υπάρχουν και ανταγωνισμοί. Δεν ισοπεδώνουμε τη βάση με την ηγεσία. Το θέμα όμως είναι τι στάση κρατά το κάθε κόμμα απέναντι στο ερώτημα "με το λαό ή τα μονοπώλια;".Δεν κρίνουμε τα κόμματα μόνο από το αν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Σημίτη, ή αν αντιπολιτεύονται τη ΝΔ, αλλά αν αντιπολιτεύονται την ΟΝΕ και τη ΝΑΤΟική πολιτική. Υπάρχουν διεργασίες μέσα στα κόμματα και αντιστάσεις. Διεργασίες ελπιδοφόρες, δεν είναι όμως μονοσήμαντες, γεννούν και τις αντίθετες διεργασίες όπως είναι φυσικό.

Υπάρχει όμως και το αύριο. Είμαστε βέβαιοι ότι η λαϊκή παρέμβαση και δράση, η αναμέτρηση με αυτήν την πολιτική θα φέρει αλλαγές και ανακατατάξεις, θα φέρει στην επιφάνεια και νέες πολιτικές δυνάμεις, όλων των τάσεων. Ανάμεσα σ' αυτές λογικά θα πρέπει να υπάρξουν και δυνάμεις που θα θελήσουν να προσφέρουν στον αγώνα κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.

Ας ξεκινήσουμε όσοι θέλουμε και μπορούμε σήμερα, ας αφήσουμε τις πόρτες ανοιχτές σ' αυτούς που θα θελήσουν αύριο.

Το λιγότερο αλλά πολύ σημαντικό, που μπορεί να γίνει σήμερα, είναι να οργανωθεί η αντεπίθεση που θα βάλει εμπόδια στις επιλογές χάριν της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κτίζοντας συσπειρώσεις παντού, μέτωπα συμπαράταξης στους χώρους εργασίας, στους κλάδους, στο εργατοϋπαλληλικό κίνημα, στο κίνημα των ΕΒΕ και της αγροτιάς, στα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών. Συσπειρώσεις και συμπαρατάξεις που συγκοινωνούν μεταξύ τους, συγκλίνουν στην πορεία προς το Μέτωπο, σε κάποια πρώτη έστω μορφή του.

Μπορεί σήμερα να μην είναι δυνατό να ανατρέψουμε εκ βάθρων μια κατάσταση, αλλά μπορούμε να βάζουμε τρικλοποδιές και εμπόδια, όχι για να μένουμε στο σήμερα και στο χθες, αλλά για να στρώνουμε το δρόμο, να συγκεντρώνονται δυνάμεις για ριζικές αλλαγές αύριο.

- Γιατί δεν μπορούμε να βάλουμε το φιλόδοξο στόχο να αντισταθεί όλη η Ελλάδα στη συμμετοχή της χώρας στις στρατιωτικές και πάσης φύσεως επεμβάσεις στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή;

- Γιατί δεν πρέπει να παρεμποδίσουμε το ξεπούλημα των λιμανιών και αεροδρομίων, γης και πλουτοφόρων περιοχών στο ιδιωτικό καπιταλιστικό κεφάλαιο;

- Γιατί δεν πρέπει να θέσουμε το φιλόδοξο, αλλά απολύτως αναγκαίο στόχο κάθε χώρος δουλιάς, κάθε κλάδος να γίνει χώρος αντίστασης στην εφαρμογή των νέων εργασιακών σχέσεων, στην ανατροπή των κατακτήσεων του λαού μας που τις απέσπασε ακόμα και με το αίμα του σε μια πορεία πολλών χρόνων;

- Γιατί δεν μπορούμε να θέσουμε ως στόχο να παρεμποδίσουμε όσο γίνεται τη διείσδυση των επιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας, τη διάλυση του Ασφαλιστικού συστήματος, την εφαρμογή του νέου νόμου για την Παιδεία;

- Γιατί δεν μπορούμε να παρεμποδίσουμε ή να ξεσκεπάσουμε όλα τα σενάρια μεταμφίεσης της πολιτικής ζωής;".

Οι ευρωεκλογές

"Εχουμε κάθε δικαίωμα να ζητήσουμε την ψήφο όχι μόνο των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, αυτή είναι δεδομένη, αλλά και όλων εκείνων που υποφέρουν, που θέλουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, που δεν ανέχονται την κοροϊδία των θυσιών χάρη του ψευτοεθνικού στόχου της ΟΝΕ.

Το ΝΑΙ στο αγωνιστικό ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ αποτελεί το πιο γνήσιο και καθαρό ΟΧΙ στην πολιτική της ΟΝΕ και της ΕΕ.

Την ψήφο του ελληνικού λαού δεν τη διεκδικούμε για να την αξιοποιήσουμε σε σενάρια συμμετοχής στη διαχείριση του τόπου. Δεν τη διεκδικούμε για να παζαρέψουμε κάποια κυβερνητική συνεργασία, για να κερδίσουμε κάποιες... καρέκλες. Αλλά για να δώσουμε μαζί με τις άλλες πρωτοποριακές δυνάμεις που υπάρχουν μια ώθηση στο κτίσιμο της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής Συμμαχίας. Για να στείλουμε όλοι μαζί ένα αγωνιστικό μήνυμα και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για να αναπτυχθεί ο συντονισμός και η κοινή δράση των λαϊκών κινημάτων και των δυνάμεων που αντιστέκονται και αντιπαλεύουν με συνέπεια τις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Εμείς πάντως προειδοποιήσαμε έγκαιρα τον ελληνικό λαό. Ο λαός μπορεί σήμερα να καταλάβει ποιοι του έλεγαν ψέματα και ποιοι τον κορόιδεψαν.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος που συνηγορεί υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου του ΚΚΕ στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου, στους αγώνες και στο Μέτωπο.

Πολλοί, παρά πολλοί αναγνωρίζουν σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς ότι η επιδείνωση της κατάστασης παγκόσμια έχει άμεση σχέση με την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος στην Ευρώπη, με τη νίκη των δυνάμεων της αντεπανάστασης.

Βεβαίως ο καθένας, η καθεμιά μπορεί να δίνει τις δικές του εκτιμήσεις, τι και πώς συνέβη.

Το θέμα όμως είναι ότι η προσωρινή έστω υποχώρηση του "αντίπαλου δέους" απελευθέρωσε όλες τις μορφές βαρβαρότητας του καπιταλισμού. Ανοιξε το δρόμο για μια κοσμοϊστορική προσπάθεια αρπαγής λαϊκών κατακτήσεων, για τη χειραγώγηση της δράσης των περισσότερων λαών.

Αποδείχτηκε λοιπόν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση, δεν μπορεί να μπουν πραγματικοί φραγμοί δίχως την ύπαρξη και τη δράση του σοσιαλιστικού συστήματος, του κομμουνιστικού κινήματος. Αυτό το συμπέρασμα θεωρούμε ότι είναι υποχρεωτικό για κάθε προοδευτικό άνθρωπο, για κάθε έμπειρο αγωνιστή που δε βολεύεται στη σημερινή τάξη πραγμάτων.

Δεν υπάρχει προοπτική δίχως τους κομμουνιστές, δίχως ένα ισχυρό εργατικό κίνημα παντού στην Ελλάδα, στην περιοχή, στον κόσμο ολόκληρο.

Οσοι συμφωνούν με αυτό το συμπέρασμα, τότε πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες.

Οσοι συμφωνούν με τις θέσεις και τις προτάσεις, όσοι πιστεύουν ότι ο καπιταλισμός δεν είναι ένα αιώνιο σύστημα, ότι δεν μπορεί να εξανθρωπιστεί, τότε πρέπει να κάνουν και εκείνοι ένα βήμα θαρραλέο, να μπουν στις γραμμές του ΚΚΕ, να γίνουν μέλη του, να δράσουν μαζί μας από κοινού σε όλα τα μέτωπα.

Οσοι πιστεύουν στο ρόλο μας, στη συνέπειά μας, στην επιθυμία μας να υπηρετήσουμε τον λαό και τον τόπο, αλλά έχουν διαφορές με την ιδεολογία μας, έχουν διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα ζητήματα πολιτικής, πάλι και αυτοί πρέπει να βρουν το δρόμο της κοινής δράσης μαζί μας σε ένα ή περισσότερα ζητήματα.

Μπορούν να μας ενισχύσουν με την ψήφο τους αν θέλουν να δώσουν σάρκα και οστά στο Μέτωπο.

Το ΚΚΕ μπορεί σήμερα να αποτελέσει στην Ελλάδα το προκεχωρημένο φυλάκιο για να δημιουργηθεί το ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΔΕΟΣ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

Δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική χωρίς το ΚΚΕ, δίχως την κοινή δράση με τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες.

Εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, θέλουμε και επιδιώκουμε να μας κρίνει καθημερινά ο ελληνικός λαός. Καλοδεχούμενη κάθε κριτική που μας βοηθάει να γινόμαστε πιο μαχητικοί, πιο ικανοί για την ενότητα του λαού και τη συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων.

Μια παραίνεση δε θα δεχτούμε: Να σκύψουμε το κεφάλι και να υποχωρήσουμε".

Να μη μείνει εργαζόμενος και εργαζόμενη που να μη γνωρίζει την πολιτική μας πρόταση για την κοινή δράση, τη συγκρότηση μιας μεγάλης πανελλαδικής παλλαϊκής Συμμαχίας, ενός Μετώπου δράσης όλων εκείνων που θέλουν να αναμετρηθούν με την πολιτική των μονόδρομων

Δεν έχει τίποτε να κερδίσει ο ελληνικός λαός από τις ψευδεπίγραφες διαφορές ανάμεσα στους λεγόμενους ευρωπαϊστές και ατλαντιστές, τους φιλότουρκους και τους φιλέλληνες. Να γυρίσει την πλάτη του στα τρομοκρατικά διλήμματα ΟΝΕ ή ΠΟΛΕΜΟΣ. Εμείς διαλέγουμε την ειρήνη που στρέφεται κατά των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ