ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμονές ενός ακήρυχτου πολέμου
Στο χακί ντυμένο το λιμάνι. Στρατιωτικά κομβόι στην Εθνική. Ελεγχόμενη πληροφόρηση από σήμερα. Κι ακόμα δεν έχει περάσει ο κύριος όγκος του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής. Σε ρόλο τροχονόμου, η ελληνική κρατική μηχανή

Στο χακί ήταν ντυμένο από τα ξημερώματα χτες, απ' άκρη σε άκρη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ η κατάσταση στην Εθνική Οδό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και το Τελωνείο Ευζώνων εμφάνιζε εικόνα διαρκούς παρέλασης στρατιωτικών δυνάμεων, παρά καθημερινό εμπορικό δρόμο σύνδεσης των βαλκανικών κρατών. Η συνήθης για τις τελευταίες μέρες εικόνα του λιμανιού, με τα δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που αποβιβάζονταν για λίγο και έπαιρναν μετά το δρόμο για το Κόσσοβο, ανατράπηκε προς το δυσμενέστερο. Στη θέση των απλών γραφείων - αιθουσών υποδοχής Γάλλων, Αγγλων και Γερμανών στρατιωτών, βρίσκονται πλέον δύο μεγάλα οργανωμένα στρατόπεδα, ένα αγγλικό και ένα γερμανικό. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα στον επιβατικό σταθμό και το δεύτερο στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Επισήμως οι τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα στρατόπεδα έχουν νοικιαστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών και χρησιμοποιούνται με όρους "Ιδιωτικού Δικαίου".

Παράλληλα, όμως, το λιμάνι έχει "πήξει" από άνδρες της ΕΥΠ, που παρουσιάζονται ως "λιμενικοί" και απαγορεύουν πλέον τη φωτογράφιση των στρατευμάτων, επικαλούμενοι κάποια διάταξη που θεωρεί κάθε λιμάνι στρατιωτικό χώρο, στον οποίο απαγορεύεται η φωτογράφιση. Ετσι χτες γίναμε αυτόπτες μάρτυρες του ευτράπελου: Με συνοδεία του ίδιου του Βρετανού διοικητή, φωτογραφήσαμε λεπτομέρειες από την καθημερινότητα της ζωής των Αγγλων στο λιμάνι μέσα στο στρατόπεδό τους, αλλά, βγαίνοντας έξω από αυτό, στο χώρο πλέον του επιβατικού σταθμού, ένας από τους "ΚΥΠατζήδες", που παρουσιάστηκε σαν λιμενικός και επέβαινε στο ΗΜΑ 9545 αυτοκίνητο, μας απαγόρευσε τη φωτογράφιση γιατί, είπε, ο χώρος είναι στρατιωτικός.

Τα μέτρα απόκρυψης του τι πραγματικά συμβαίνει έχουν αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Στο αεροδρόμιο απαγορεύεται η όποια προσέγγιση σε μεγάλη απόσταση, στο χώρο όπου καθημερινά το ΝΑΤΟ αποβιβάζει εκπαιδευμένους μακελάρηδες που φεύγουν κατευθείαν για Κόσσοβο (χτες έφτασαν άλλοι 400). Το Λιτόχωρο χρησιμοποιείται ήδη ως έδαφος κάποιας άλλης χώρας, όπου δεν ισχύει το ελληνικό Σύνταγμα και όπου ο οποιοσδήποτε "φοράει" στο αυτοκίνητό του κάποιες κόκκινες με κίτρινα γράμματα πινακίδες αποκτά δικαίωμα να απαγορεύει σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη ακόμα και το να περπατά στο δρόμο. Χτες, για πάνω από δύο ώρες, στον κόμβο της Γρίτσας απαγορευόταν οποιαδήποτε κίνηση πεζού ή εποχούμενου. Σε ερώτηση προς τους παρόντες αστυφύλακες για το αν θεωρούν "εχθρό" τον Ελληνα πολίτη, που θέλει να περπατήσει στο δρόμο προς τη θάλασσα, η απάντηση ήταν "ΝΑΙ"! Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας είχαν καταλάβει την παραλία στα ανοιχτά της οποίας το αποβατικό "ΝΑΣΑΟΥ", προετοιμάζονταν για την παραλαβή των 5 αρμάτων και των 32 Αμερικανών πεζοναυτών, που είχε αφήσει στο Λιτόχωρο τη Δευτέρα. Θέσαμε υπόψη των γραφείων του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη και του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στον κόμβο Γρίτσας και ζητήσαμε να μας πουν, αν καλύπτουν τις απαράδεκτες δηλώσεις των αστυνομικών οργάνων που έκαναν μπλόκο σε βάρος Ελλήνων πολιτών. Λίγα λεπτά αργότερα, το μπλόκο είχε ανοίξει και από τις εκ των υστέρων συνεννοήσεις έγινε από κοινού αποδεκτό πως επρόκειτο για κάποια παρανόηση όσων λέχθηκαν εν θερμώ.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - σε άλλο κλιμάκιο του "Ρ" -Ελληνες αξιωματικοί δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός πως επί της ουσίας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σ' όλη αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιούνται σε ρόλο υπηρετικού προσωπικού. Οι ίδιοι δήλωναν πως θα δέχονταν να μεταβούν στο Κόσσοβο μόνο ως "κυανόκρανοι", όχι όμως για να επέμβουν. Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χτες ο ίδιος ο διοικητής της ελληνικής στρατιάς, που ήρθε γι' αυτό το σκοπό από τη Λάρισα. Σε συζητήσεις που έγιναν κατ' ιδίαν με αξιωματικούς, ειπώθηκε πως το ΝΑΤΟικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση μιας στρατιάς στην ΠΓΔΜ με μέρος των δυνάμεών της προωθημένες στο Κόσσοβο στα πλαίσια μιας προοπτικής, όπου, τόσο το αυτόνομο - όπως οι ίδιοι προβλέπουν - Κόσσοβο, όσο και η ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν περάσει 56 αεροσκάφη, 10 πλοία, 4.242 στρατιώτες, και 1.764 οχήματα από τα οποία: 31 άρματα μάχης, 253 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 655 ρυμουλκούμενα και 309 κοντέινερ.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ο λαός αντιστέκεται
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση την Κυριακή στο Λιτόχωρο. Να γίνει βήμα καταγγελίας για τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο των Αμερικανών

Εμπρακτα πια, ο λαός καλείται να δείξει την αντίθεσή του στη ΝΑΤΟική εισβολή, που διεξάγεται στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στο Λιτόχωρο Πιερίας, ένα από τα σημεία εξέλιξης της επιχείρησης προώθησης του εκστρατευτικού σώματος του ιμπεριαλιστικού μπλοκ, για το Κόσσοβο.

Η συγκέντρωση διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Ηδη, ειρηνόφιλοι πολίτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τις γύρω περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους, προκειμένου να γίνει σαφές προς κάθε κατεύθυνση πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαράδεκτη καταπάτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και η μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των μακελάρηδων των λαών της Βαλκανικής.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί όλο το λαό να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στο σέρβικο λαό και να απαιτήσει να φύγουν οι Αμερικάνοι και ΝΑΤΟικοί φονιάδες από την Ελλάδα, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Επιτροπή Ειρήνης Θεσσαλονίκης και η Παναθηναϊκή Επιτροπή Ειρήνης και καλούν τον λαό να ενισχύσει με την παρουσία του το μεγάλο κομβόι ειρήνης, που θα ξεκινήσει την Κυριακή το πρωί από την Πλατεία Κάνιγγος στην Αθήνα και το Αγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Τα λεωφορεία από την πλατεία Κάνιγγος θα αναχωρήσουν στις 6 και 6.30 το πρωί της Κυριακής, ενώ από τη Θεσσαλονίκη η αναχώρηση θα γίνει στις 10 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβάλουν οι πολίτες από την Αθήνα στα τηλ. 38.44.853 - 38.43.444 - 38.27.303 και από τη Θεσσαλονίκη στο 220.571 - 858.102.

Η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους αντιστασιακούς, τους πατριώτες και δημοκράτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Λιμάνι του Λιτοχώρου, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τα ελληνικά εδάφη. Γι' αυτόν το σκοπό, η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ έχει ναυλώσει 2 λεωφορεία, που θα αναχωρήσουν την Κυριακή, στις 9 π.μ. από το Αγαλμα του Βενιζέλου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινή αντίσταση για την αποτροπή της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ

Συνάντηση με το Γιουγκοσλάβο πρέσβη και ενημέρωση είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

H ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,συναντήθηκε χτες στα Γραφεία του Κόμματος στον Περισσό, με τον Ντραγκομίε Βούτσιεβιτς,πρεσβευτή της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας στην Αθήνα.

Στη διάρκεια των συνομιλιών ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης ενημέρωσε για τις θέσεις της χώρας του, σχετικά με την κρίση στο Κόσσοβο, όπως και για τις συνομιλίες στο Ραμπουγέ. Χαρακτηριστικά σημείωσε, ότι για τη χώρα του η κρίση αυτή είναι μια εσωτερική υπόθεση και ότι σε καμιά περίπτωση η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας δεν μπορεί να δεχτεί την παρουσία του ΝΑΤΟ ή άλλων στρατευμάτων στο έδαφός της, γιατί αυτό θα ισοδυναμούσε με ξένη κατοχή. Ευχαρίστησε, επίσης, για τις κινητοποιήσεις του ελληνικού λαού ενάντια σε κάθε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα του.

Η Αλέκα Παπαρήγα ενημέρωσε για τις θέσεις του ΚΚΕ και υπογράμμισε την αντίθεση του Κόμματος στην εξελισσόμενη ΝΑΤΟική παρέμβαση και στη μετατροπή της χώρας μας σε προχωρημένο προγεφύρωμα ενάντια στο γιουγκοσλαβικό, αλλά και τους άλλους λαούς των Βαλκανίων. Σημείωσε την ανάγκη κοινής αντίστασης για την αποτροπή της νέας στρατηγικής του ΝΑΤΟ και του ολομέτωπου ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων για ζώνες επιρροής, με θύματα τους λαούς της περιοχής. Σημείωσε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς η αποτροπή στρατιωτικών λύσεων, αλλά και η όποια πολιτική λύση πρέπει να αποτρέπει κάθε αποσχιστικό ενδεχόμενο, να διασφαλίζει την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, τα δικαιώματα όλων των μειονοτήτων στο Κόσσοβο.

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Με οικονομικά ανταλλάγματα πιέζει ο Χόλμπρουκ
  • Τη μερική άρση των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας πρόσφερε ο απεσταλμένος των ΗΠΑ Ρ. Χόλμπρουκ, στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς
  • Διχασμένα παραμένουν τα στελέχη των ανταρτών, θέτοντας εν αμφιβόλω την υπογραφή τελικής συμφωνίας
  • Αυξάνονται οι μάχες στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου με την ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ. -

Η υπόσχεση Χόλμπρουκ για μερική άρση των οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας δε φαίνεται αρκετά πειστική.

Η πρώτη φάση των συνομιλιών Χόλμπρουκ - Μιλόσεβιτς κράτησε περίπου 3,5 ώρες, με προοπτική να ξαναρχίσουν αργότερα χτες βράδυ και να συνεχιστούν και σήμερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χόλμπρουκ πρόσφερε μερική άρση των αυστηρών οικονομικών και πολιτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Βελιγράδι με όρο την υπογραφή της συμφωνίας. Δεν αναφέρθηκε κανένα στοιχείο μετατροπής του όρου της συμφωνίας που προβλέπει την αποστολή 28.000 ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.

Πάντως, ώρες αργότερα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ζητούσε από το Κογκρέσο να μην αρχίσει η προγραμματισμένη για τη βδομάδα αυτή συζήτηση για το θέμα της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, με επιχείρημα ότι είναι "σε κρίσιμο σημείο" οι διαπραγματεύσεις.Σε συνάντησή της με υποεπιτροπή της "Βουλής των Αντιπροσώπων" η Ολμπράιτ είπε με νόημα: "Εάν διεξαχθεί ψηφοφορία και το αποτέλεσμά της είναι κατά της αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων, αυτό θα στείλει ένα εντελώς λανθασμένο μήνυμα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ"!

Παράλληλα, η διπλωματική προσπάθεια των ΗΠΑ για τερματισμό του πολέμου στο Κόσσοβο δε φαίνεται να αποδίδει και στο στρατόπεδο των αυτονομιστών ανταρτών του "KLA", το οποίο εξακολουθεί να έχει διχασμένες απόψεις. Ο Πλορά Σεζντιού, εκπρόσωπος του "Απελευθερωτικού Στρατού" στο Λονδίνο δήλωσε χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο "BBC World" ότι "δε θα υπάρξει υπογραφή συμφωνίας όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στο Κόσσοβο και οι επιθέσεις στα χωριά". Ο εκπρόσωπος του "KLA" στην Πρίστινα, Τζάκουπ Κρασνίσκι, έλεγε ότι οι ελπίδες υπογραφής της συμφωνίας από τους αντάρτες είναι "50 - 50"! Μιλώντας στην εφημερίδα "ΚΟΣΟΒΑ ΣΟΤ", ο Κρασνίσκι είπε ότι οι συνομιλίες του περασμένου μήνα στο Ραμπουγέ είχαν "ελάχιστο αποτέλεσμα". Αντίθετα, ο Φεχμί Αγκάνι (στέλεχος των ανταρτών), επέμεινε σε δηλώσεις του πως, όταν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες την ερχόμενη Δευτέρα στη Γαλλία θα πρέπει να υπογραφεί κάποια συμφωνία, θεωρώντας "απαράδεκτο το αίτημα των Σέρβων να κινηθεί η διαδικασία απ' την αρχή".

Την ίδια ώρα, ο "χορός" των συγκρούσεων στη μεθόριο Κοσσυφοπεδίου - ΠΓΔΜ καλά κρατεί... Επίκεντρα μαχών - και ως επί το πλείστον βομβαρδισμών από το γιουγκοσλαβικό στρατό - φαίνεται να είναι τουλάχιστον τέσσερα χωριά όπως το Ιβατζα, η Κοτλίρα, το βόρειο Ποντούγεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", γιουγκοσλαβικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από άρματα μάχης και βαρύ οπλισμό πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη μεθόριο με το Κοσσυφοπέδιο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων να ανέρχεται σε περίπου 4.000. Σύμφωνα μάλιστα με τον εκπρόσωπο της "Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες" Κρις Γιανόφσκι στη Γενεύη, η κατάσταση στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ "επιδεινώνεται παρά βελτιώνεται ενόψει της συνέχισης των συνομιλιών στη Γαλλία"...

Το Μαυροβούνιο βάλλει πάλι κατά Σερβίας

"Οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κοσσυφοπέδιο, δε θα συμβάλλουν παρά στην ενίσχυση του Γιουγκοσλάβου προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς", υποστήριξε χτες ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενδεχόμενοι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κοσσυφοπέδιο θα προκαλέσουν αναμφισβήτητα το θάνατο αθώων και θα ενισχύσουν την παραμονή του Μιλόσεβιτς στην προεδρία θεωρώντας ότι "θα κάνει ό,τι του ζητήσει η διεθνής κοινότητα με αντικειμενικό στόχο τη διατήρησή του στην εξουσία". Ο ίδιος κατηγόρησε τον Μιλόσεβιτς ότι διέταξε τη συγκέντρωση γιουγκοσλαβικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, χωρίς την έγκριση του Ανωτάτου Συμβουλίου Αμυνας (CSD).

Τέλος ο Τζουκάνοβιτς, δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο είναι έτοιμο να προσφέρει"τις καλές του υπηρεσίες", δηλαδή μια επιμελητειακή βοήθεια σε μια διεθνή δύναμη εφόσον υπογραφεί συμφωνία στη Γαλλία.

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου!"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Θεωνά

"Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου!", τόνισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση σχετικά με την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

"Μόνο πολιτικές συνομιλίες ανάμεσα στο Βελιγράδι και τους εκπροσώπους των αλβανοφώνων του Κοσσυφοπεδίου θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε δίκαιη και βιώσιμη λύση", επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

"Οι απειλές του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, με το μονόπλευρο χαρακτήρα τους προς το Βελιγράδι, συμβάλλουν στην ισχυροποίηση των πιο εξτρεμιστικών στοιχείων και δυσκολεύουν την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Ανησυχούν ορισμένοι από την παρουσία σερβικών δυνάμεων στο έδαφος της Σερβίας, αλλά δε βλέπουν τις τεράστιες δυνάμεις που συγκεντρώνει το ΝΑΤΟ στη Βόρεια Ελλάδα".

"Η συγκέντρωση της προσοχής στην αποδοχή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ από τη Νέα Γιουγκοσλαβία, αποδεικνύει τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, που προκρίνει τη στρατιωτική παρουσία για δικούς του γεωπολιτικούς στόχους, στα πλαίσια της νέας τάξης πραγμάτων", υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς.

"Η λύση που πάει να δοθεί με ανοιχτό το θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου απειλεί να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή των Βαλκανίων και να εμπλέξει όλες τις χώρες της περιοχής σε περιπέτειες".

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε "το μέγεθος της υποκρισίας της Δύσης απέναντι στα προβλήματα των μειονοτήτων", υπογραμμίζοντας πως "υποτίθεται ότι ενδιαφέρεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου (που ασφαλώς χρειάζεται να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους), αλλά αγνοούμε προκλητικά τη γενοκτονία σε βάρος του κουρδικού λαού και τα εκατομμύρια των προσφύγων και των θυμάτων που προκαλεί η πολιτική του τουρκικού καθεστώτος".

Αντιιμπεριαλιστικές φιλειρηνικές εκδηλώσεις παντού

Παγκρήτιο συλλαλητήριο πραγματοποιούν σήμερα Πέμπτη 11 Μάρτη, στις 7.00 μμ, στο χώρο του Δημαρχείου, οι Επιτροπές Ειρήνης όλων των νομών της Κρήτης, ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων" και τον εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΔΕΕ. Το συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο χώρο του Δημαρχείου, και καλούνται όλοι οι φορείς, ο λαός και η νεολαία με τη μαζική συμμετοχή τους να διαμηνύσουν στους 11 επιτελάρχες του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούν συνάντηση στην πόλη του Ρεθύμνου, ότι είναι ανεπιθύμητοι στο νησί.

Σε συμμετοχή στο φιλειρηνικό συλλαλητήριο, καλεί η ΝΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ,καθώς και σε συνολική αντίθεση στη μετατροπή της Κρήτης σε κέντρο επιχειρήσεων για το ματοκύλισμα των λαών της περιοχής.

Φιλειρηνική εκδήλωση - συναυλία στη Λάρισα

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας καλεί την Τετάρτη 17/3 στις 7.00 μμ στην Κεντρική Πλατεία σε φιλειρηνική, αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση - συναυλία, με απαίτηση: ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ, ΝΑ ΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΟΤΣΑΛΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΛΑΟ.

Συναγερμός για την αντιπολεμική συγκέντρωση

Εντείνονται οι προετοιμασίες των κομμουνιστών της Θεσσαλονίκης για τη μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση που οργανώνει το ΚΚΕ στην πόλη, στην πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 18 Μάρτη,με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Δεκάδες περιοδείες οργανώνονται, ή έχουν ήδη αρχίσει, ενώ θα προηγηθεί και μια σειρά τοπικού χαρακτήρα συγκεντρώσεις. Χτες έγινε συγκέντρωση και πορεία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με ομιλητή τον Ν. Χριστάνη, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ, ο οποίος κάλεσε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους να δράσουν άμεσα, τώρα, για να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι του νέου πολέμου στα Βαλκάνια, που στόχο έχει την αλλαγή των συνόρων στην περιοχή.

Σήμερα,στις 7 το απόγευμα, η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ οργανώνει πολιτική - αντιπολεμική συγκέντρωση στο Λιτόχωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ