Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παραμονές ενός ακήρυχτου πολέμου
Στο χακί ντυμένο το λιμάνι. Στρατιωτικά κομβόι στην Εθνική. Ελεγχόμενη πληροφόρηση από σήμερα. Κι ακόμα δεν έχει περάσει ο κύριος όγκος του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής. Σε ρόλο τροχονόμου, η ελληνική κρατική μηχανή

Στο χακί ήταν ντυμένο από τα ξημερώματα χτες, απ' άκρη σε άκρη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ η κατάσταση στην Εθνική Οδό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι και το Τελωνείο Ευζώνων εμφάνιζε εικόνα διαρκούς παρέλασης στρατιωτικών δυνάμεων, παρά καθημερινό εμπορικό δρόμο σύνδεσης των βαλκανικών κρατών. Η συνήθης για τις τελευταίες μέρες εικόνα του λιμανιού, με τα δεκάδες στρατιωτικά οχήματα που αποβιβάζονταν για λίγο και έπαιρναν μετά το δρόμο για το Κόσσοβο, ανατράπηκε προς το δυσμενέστερο. Στη θέση των απλών γραφείων - αιθουσών υποδοχής Γάλλων, Αγγλων και Γερμανών στρατιωτών, βρίσκονται πλέον δύο μεγάλα οργανωμένα στρατόπεδα, ένα αγγλικό και ένα γερμανικό. Το πρώτο βρίσκεται δίπλα στον επιβατικό σταθμό και το δεύτερο στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων. Επισήμως οι τεράστιες εκτάσεις που καταλαμβάνουν τα στρατόπεδα έχουν νοικιαστεί από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στα στρατιωτικά επιτελεία των δύο χωρών και χρησιμοποιούνται με όρους "Ιδιωτικού Δικαίου".

Παράλληλα, όμως, το λιμάνι έχει "πήξει" από άνδρες της ΕΥΠ, που παρουσιάζονται ως "λιμενικοί" και απαγορεύουν πλέον τη φωτογράφιση των στρατευμάτων, επικαλούμενοι κάποια διάταξη που θεωρεί κάθε λιμάνι στρατιωτικό χώρο, στον οποίο απαγορεύεται η φωτογράφιση. Ετσι χτες γίναμε αυτόπτες μάρτυρες του ευτράπελου: Με συνοδεία του ίδιου του Βρετανού διοικητή, φωτογραφήσαμε λεπτομέρειες από την καθημερινότητα της ζωής των Αγγλων στο λιμάνι μέσα στο στρατόπεδό τους, αλλά, βγαίνοντας έξω από αυτό, στο χώρο πλέον του επιβατικού σταθμού, ένας από τους "ΚΥΠατζήδες", που παρουσιάστηκε σαν λιμενικός και επέβαινε στο ΗΜΑ 9545 αυτοκίνητο, μας απαγόρευσε τη φωτογράφιση γιατί, είπε, ο χώρος είναι στρατιωτικός.

Τα μέτρα απόκρυψης του τι πραγματικά συμβαίνει έχουν αυξηθεί στην ευρύτερη περιοχή. Στο αεροδρόμιο απαγορεύεται η όποια προσέγγιση σε μεγάλη απόσταση, στο χώρο όπου καθημερινά το ΝΑΤΟ αποβιβάζει εκπαιδευμένους μακελάρηδες που φεύγουν κατευθείαν για Κόσσοβο (χτες έφτασαν άλλοι 400). Το Λιτόχωρο χρησιμοποιείται ήδη ως έδαφος κάποιας άλλης χώρας, όπου δεν ισχύει το ελληνικό Σύνταγμα και όπου ο οποιοσδήποτε "φοράει" στο αυτοκίνητό του κάποιες κόκκινες με κίτρινα γράμματα πινακίδες αποκτά δικαίωμα να απαγορεύει σε οποιονδήποτε Ελληνα πολίτη ακόμα και το να περπατά στο δρόμο. Χτες, για πάνω από δύο ώρες, στον κόμβο της Γρίτσας απαγορευόταν οποιαδήποτε κίνηση πεζού ή εποχούμενου. Σε ερώτηση προς τους παρόντες αστυφύλακες για το αν θεωρούν "εχθρό" τον Ελληνα πολίτη, που θέλει να περπατήσει στο δρόμο προς τη θάλασσα, η απάντηση ήταν "ΝΑΙ"! Την ίδια ώρα, όμως, στελέχη της αμερικάνικης πρεσβείας είχαν καταλάβει την παραλία στα ανοιχτά της οποίας το αποβατικό "ΝΑΣΑΟΥ", προετοιμάζονταν για την παραλαβή των 5 αρμάτων και των 32 Αμερικανών πεζοναυτών, που είχε αφήσει στο Λιτόχωρο τη Δευτέρα. Θέσαμε υπόψη των γραφείων του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδη και του αστυνομικού διευθυντή Πιερίας την κατάσταση που αντιμετωπίσαμε στον κόμβο Γρίτσας και ζητήσαμε να μας πουν, αν καλύπτουν τις απαράδεκτες δηλώσεις των αστυνομικών οργάνων που έκαναν μπλόκο σε βάρος Ελλήνων πολιτών. Λίγα λεπτά αργότερα, το μπλόκο είχε ανοίξει και από τις εκ των υστέρων συνεννοήσεις έγινε από κοινού αποδεκτό πως επρόκειτο για κάποια παρανόηση όσων λέχθηκαν εν θερμώ.

Την ίδια ώρα, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης - σε άλλο κλιμάκιο του "Ρ" -Ελληνες αξιωματικοί δεν έκρυβαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός πως επί της ουσίας οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις σ' όλη αυτή την επιχείρηση χρησιμοποιούνται σε ρόλο υπηρετικού προσωπικού. Οι ίδιοι δήλωναν πως θα δέχονταν να μεταβούν στο Κόσσοβο μόνο ως "κυανόκρανοι", όχι όμως για να επέμβουν. Τη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε χτες ο ίδιος ο διοικητής της ελληνικής στρατιάς, που ήρθε γι' αυτό το σκοπό από τη Λάρισα. Σε συζητήσεις που έγιναν κατ' ιδίαν με αξιωματικούς, ειπώθηκε πως το ΝΑΤΟικό σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση μιας στρατιάς στην ΠΓΔΜ με μέρος των δυνάμεών της προωθημένες στο Κόσσοβο στα πλαίσια μιας προοπτικής, όπου, τόσο το αυτόνομο - όπως οι ίδιοι προβλέπουν - Κόσσοβο, όσο και η ΠΓΔΜ και η Γιουγκοσλαβία θα είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν περάσει 56 αεροσκάφη, 10 πλοία, 4.242 στρατιώτες, και 1.764 οχήματα από τα οποία: 31 άρματα μάχης, 253 οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 655 ρυμουλκούμενα και 309 κοντέινερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ