Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ
"Υπαρξιακές ανασφάλειες"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Οσο γίνονται οι προετοιμασίες για την εισδοχή των νέων μελών στους κόλπους της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας και την επέκτασή του προς ανατολάς, αλλά και οι προετοιμασίες για τις πανηγυρικές επετείους, οι αντιπαραθέσεις και οι "κόντρες" εξακολουθούν να υφέρπουν.

Τελευταία κόντρα αφορά το ρόλο της γαλλοβρετανικής αμυντικής πρωτοβουλίας, που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Διά μέσου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Στρόουμπ Τάλμποτ - κατά την ομιλία του στη διάρκεια συνεδρίου που οργανώθηκε στο Λονδίνο από το Ινστιτούτο Μελετών για αμυντικά θέματα "RUSI" - οι ΗΠΑ προειδοποίησαν χτες την ΕΕ να μη δημιουργήσει ένα αμυντικό σύστημα, το οποίο θα είναι αποκομμένο από το ΝΑΤΟ και πουθα περιέχει τον κίνδυνο μιας "ρήξης" των αμυντικών δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Ο Τάλμποτ ζήτησε επίσης από τις χώρες της ΕΕ να μην κάνουν διακρίσεις ως προς τα μέλη του ΝΑΤΟ, "μη μέλη της ΕΕ".

Βέβαια, αυτές τις "ανασφάλειες" των Αμερικανών έσπευσε να καθησυχάσει ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον,που διαβεβαίωσε ότι η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, "το οποίο οφείλει να μείνει το μοναδικό όργανο για την εδαφική ασφάλεια και όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θελήσουν να ενεργήσουν από κοινού, θα στραφούν φυσικά προς την Ατλαντική Συμμαχία"!

Ομως, αν αυτή η "διαφορά" εξομαλύνεται, δεν είναι σίγουρο τι θα γίνει με τις ιταλικές "ανασφάλειες". Το θέμα προέκυψε όταν η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει να αναθεωρηθούν οι συμφωνίες που διέπουν τις σχέσεις της Ιταλίας με το ΝΑΤΟ, εφόσον δεν καταλογιστεί καμία ποινική ευθύνη αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στο χιονοδρομικό σταθμό στο Καβαλέζε πριν περίπου 12 μήνες, το οποίο προκλήθηκε από ΝΑΤΟικό αεροσκάφος. Τις προθέσεις για τις μελλοντικές κινήσεις των Ιταλών ανακοίνωσε απευθυνόμενος στην ιταλική Κάτω Βουλή ο ίδιος οπρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ