Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
"Βαραίνει" το κλίμα στην περιοδεία Κοέν

ΑΜΜΑΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος δηλώνει από την πορεία των συνομιλιών που έχει με τις ηγεσίες των αραβικών χωρών του Κόλπου, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, ο οποίος επισκέφθηκε, χθες, το Κουβέιτ και την Ιορδανία. Εντούτοις, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το κλίμα στις αραβικές πρωτεύουσες είναι βαρύ και ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι ηγεσίες των χωρών του Κόλπου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συνεχιζόμενες επιδρομές σε βάρος του Ιράκ.

Σημαντική ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά το ενδεχόμενο πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν ή το Ιράκ, υποσχέθηκε στην κουβεϊτιανή ηγεσία ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Εμίρη του Κατάρ Σεϊκ Τζαμπέρ αλ Αχμέντ αλ Σαμπάχ. Παρ' όλα αυτά, το εμφανιζόμενο ως θετικό κλίμα "ράγισε", όταν ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Σαλέμ Σαμπάχ αλ Σάλεμ αλ Σαμπάχ, δεν εμφανίστηκε στην προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κοέν, επικαλούμενος φόρτο εργασίας.

Χωρίς απρόοπτα κύλησαν οι πρώτες ώρες της επίσκεψης του Ουίλιαμ Κοέν στην Ιορδανία, όπου συναντήθηκε με τον νέο βασιλιά Αμπντάλα και συμφώνησαν στη χορήγηση ενός εκτάκτου πακέτου οικονομικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον προς το Αμμάν. Οπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αυτή η οικονομική βοήθεια ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια δολάρια και, όπως υποστήριζαν Ιορδανοί αξιωματούχοι, τα 2/3 της, τουλάχιστον, στοχεύουν στη βελτίωση του ιορδανικού στρατεύματος.

Πάντως η θερμή υποδοχή του Κοέν από την ιορδανική ηγεσία, δεν κατάφερε να διασκεδάσει τις δυσάρεστες εντυπώσεις, εκτιμούν διπλωματικοί παρατηρητές, οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι οι αραβικές ηγεσίες έχουν βαθιά δυσαρεστηθεί από τις αλλεπάλληλες αμερικανο - βρετανικές επιδρομές στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" στο Βόρειο και στο Νότιο Ιράκ, καθώς δέχονται σοβαρότατες πιέσεις από τις κοινές γνώμες των χωρών τους. Σημειώνεται, δε, ότι δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός ότι κανένας Αραβας κυβερνητικός αξιωματούχος δε δέχτηκε να δώσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό, εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος και επέκρινε τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Πενταγώνου, μετά το πέρας της επιχείρησης "αλεπού της Ερήμου", τα αμερικανικά μαχητικά έχουν πραγματοποιήσει 3.224 εξόδους και έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερους από 274 πυραύλους στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" και εκτιμάται ότι έχει καταστραφεί το 20% της ιρακινής αεράμυνας. Σύμφωνα με ορισμένα πρώτα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, από τις επιδρομές αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους 28 άμαχοι, αν και η Βαγδάτη υποστηρίζει ότι είναι πολλοί περισσότεροι. Επιπλέον, όπως διαβεβαιώνουν εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχει σχεδόν, διακοπεί η παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πληθυσμούς στις "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων", οι οποίες υποτίθεται ότι τέθηκαν σε ισχύ για την προστασία αυτών ακριβώς των πληθυσμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαπραγματεύσεις για εκτόνωση της αντιπαράθεσης (2017-06-14 00:00:00.0)
Αμερικανικά πλήγματα σε βορρά και νότο (1999-07-31 00:00:00.0)
Ως συνήθως βομβαρδισμοί... (1999-03-10 00:00:00.0)
Νέα περιοδεία Κοέν στην περιοχή (1999-03-06 00:00:00.0)
Ξαναχτύπησε η "Αλεπού" (1999-01-26 00:00:00.0)
Συντήρηση της έντασης και των απειλών (1998-12-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ