Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΑΡ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ - ΗΠΑ
Διαπραγματεύσεις για εκτόνωση της αντιπαράθεσης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΓΚΥΡΑ-ΝΤΟΧΑ.--

Τις «πολύ περίπλοκες και σύνθετες καταστάσεις» που δημιουργεί το εμπάργκο χωρών του Κόλπου, με πρωτοστάτη τη Σαουδική Αραβία, σε βάρος του Κατάρ, παραδέχτηκε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ στην Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος», πρόσθεσε ο Μάτις, καταθέτοντας αργότερα σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι ο Καταριανός εμίρης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ αλ Θάνι «κληρονόμησε μία δύσκολη κατάσταση και κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση». Πρόσθεσε ακολούθως ως «κοινή πεποίθηση» ΗΠΑ - Κατάρ ότι «η χρηματοδότηση οποιουδήποτε είδους τρομοκρατικής ομάδας είναι επιζήμια για τα συμφέροντα όλων μας». Πάντως υπήρξαν επικρίσεις από βουλευτές για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Κατάρ, που ουσιαστικά περισσότερο έχουν σχέση με τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή και το γεγονός ότι το Κατάρ φιλοξενεί τη μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση Αλ Ουντέιντ, με πάνω από 10.000 στρατιώτες.

Ο εμίρης του Κουβέιτ, σεΐχης Σαμπάχ αλ Αχμαντ αλ Σαμπάχ, που ηγείται των προσπαθειών μεσολάβησης με στόχο την εκτόνωση στις σχέσεις του Κατάρ με χώρες του Κόλπου και άλλες μουσουλμανικές χώρες, δήλωσε πως η κόντρα «μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συνέπειες». Πρόσθεσε ότι για τη γενιά του, «που έφτιαξε πριν 37 χρόνια το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, είναι δύσκολο να βλέπουμε το ρήγμα μεταξύ των μελών του».

Το ίδιο 24ωρο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν συνομίλησε με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, ζητώντας του να ηγηθεί των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης στις σχέσεις με το Κατάρ. Είπε ότι το εμπάργκο που επέβαλαν η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες έναντι του Κατάρ (που είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας στην περιοχή) αντιτίθεται στις «ισλαμικές αξίες» και ισοδυναμεί με θανατική ποινή.

Το Κατάρ φάνηκε, και χτες, να μην υποχωρεί στις πιέσεις των γειτόνων του. Ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ μπιν Αμπντελράχναμ αλ Θάνι πραγματοποιεί περιοδεία στην Ευρώπη, σε Βερολίνο, Μόσχα και Λονδίνο, για να «ενημερώσει» τις «φίλες και σύμμαχες» χώρες για την κρίση. Χτες βρέθηκε στο Παρίσι, από όπου επέκρινε τα «άδικα» και «παράνομα» μέτρα που επιβλήθηκαν στη χώρα του από τις χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Σε μία επιπρόσθετη, ενδιαφέρουσα εξέλιξη, το Ισραήλ αργότερα χτες το βράδυ ανακοίνωσε ότι προσανατολίζεται στο κλείσιμο των γραφείων του καταριανού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Τζαζίρα» στη χώρα, εκπομπές του οποίου είχαν προκαλέσει πολλάκις τις αντιδράσεις μοναρχιών του Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ