Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Η αστική τάξη προωθεί γρήγορη ένταξη στο ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Την επιλογή της αστικής τάξης της ΠΓΔΜ για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ μετέφερε στον γενικό γραμματέα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο νέος πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε στον Ζάεφ ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων, δίχως αφενός να λυθεί η διένεξη με την Αθήνα πάνω στο θέμα της συνταγματικής ονομασίας («Μακεδονία») της χώρας και αφετέρου να εφαρμοστεί η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων. Επέμεινε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης είναι «πρώτα η επίλυση διένεξης για το όνομα με την Ελλάδα» και επισήμανε πως το ΝΑΤΟ δεν έχει πρόβλημα με καμία ονομασία, «αρκεί να είναι αποτέλεσμα λύσης κοινά αποδεκτής από Σκόπια και Αθήνα».

Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είπε ότι «η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να πάρει πρώτα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για ένταξη με προσωρινό όνομα, ώστε μέσα στα επόμενα δύο χρόνια που διαρκεί η ενταξιακή διαδικασία να λύσει το ζήτημα με την Ελλάδα». Ερωτηθείς αν θα ζητήσει πρόσκληση από το ΝΑΤΟ με την ονομασία FYROM (ΠΓΔΜ) ή άλλη εναλλακτική ονομασία όπως «Ανω Μακεδονία», ο Ζάεφ είπε ότι μετά από τόσα χρόνια ανάσχεσης της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας του στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, «στάλθηκε μήνυμα από τα Σκόπια ότι το κόλλημα σε ένα μέρος μπορεί να προκαλέσει κρίσεις μεταξύ άλλων πραγμάτων...». Η διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα φάση, με τη σημερινή επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Δημητρόφ. Πάντως, ανεξάρτητα από το παζάρι που θα γίνει, ο λαός μας και οι γειτονικοί λαοί μόνο σε νέα βάσανα μπορούν να μπουν από την επέκταση του ΝΑΤΟ, αυτού του φονικού στρατιωτικού βραχίονα του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ