Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιδράσεις για το δημοψήφισμα στο ιρακινό Κουρδιστάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Ενα βήμα προς την ανεξαρτησία του Βόρειου Ιράκ αποτελεί απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και αυτό είναι λάθος» δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, εκφράζοντας την ανησυχία της Αγκυρας για τις ευρύτερες ανακατατάξεις σε όλη την περιοχή. Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ευχή η απόφαση για το δημοψήφισμα να είχε ληφθεί ως «αποτέλεσμα διαβουλεύσεων» και αφού υποστήριξε ότι «πάντα υπερασπιστήκαμε την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ» συμπλήρωσε: «Ενα βήμα προς μια τόσο κρίσιμη διαδικασία δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί επέκρινε τις πρόσφατες απελευθερώσεις συλληφθέντων (π.χ. τον γιο του ιδρυτικού στελέχους του ΑΚΡ, Μπουλέντ Αρίντς), που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» και το δίκτυο FETO (που φέρεται να πρωτοστάτησε στην απόπειρα πραξικοπήματος). «Υπολείμματα και μέλη της FETΟ υπάρχουν ακόμα και οι πυρήνες της παραμένουν ενεργοί» είπε.

  • Στο Παρίσι επέστρεψε ο Γάλλος φωτογράφος Ματίας Ντεπαρντόν, που στις αρχές του Μάη είχε συλληφθεί στο Γκαζιαντέπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και κρατούνταν σε τουρκικές φυλακές ως κατηγορούμενος για στήριξη «τρομοκρατών». Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν - που είχε ζητήσει την απελευθέρωση Ντεπαρντόν σε πρόσφατη συνάντησή του με τον Ερντογάν - εξέφρασε ευγνωμοσύνη «σε όλους όσοι συνέβαλαν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ