Τετάρτη 14 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για τη νέα κυβέρνηση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, με συναντήσεις της αρχηγού των Συντηρητικών Τερέζα Μέι με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) από τη Βόρεια Ιρλανδία, Νάιτζελ Ντοντς. Το συντηρητικό αυτό κόμμα, που παζαρεύει τη στήριξη της κυβέρνησης Μέι με 10 βουλευτές, διεκδικεί ανταλλάγματα, όπως η αύξηση των επενδύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενώ παράλληλα ο αρχηγός του κόμματος Σιν Φέιν στη Β. Ιρλανδία, Τζέρι Ανταμς, επανέφερε το ενδεχόμενο μελλοντικού δημοψηφίσματος για απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και ένωσής της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Οι ηγέτες του DUP τάσσονται υπέρ της «ήπιας» εκδοχής αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να αποτραπεί, ανάμεσα στα άλλα, η εγκατάσταση μεθοριακών φυλακίων στα ιρλανδικά σύνορα. Η πρόεδρος του κόμματος, Αρλίν Φόστερ, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή της με τη Μέι (την οποία θα επαναλάβει και σήμερα), είπε πως οι συνομιλίες «γίνονται σε καλό κλίμα», εκφράζοντας την ελπίδα πως θα καταλήξουν επιτυχώς.

Επιπλέον, χτες, ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς μία πιο «διακομματική» γραμμή στη διαπραγμάτευση με την ΕΕ και στη διαμόρφωση του νέου προϋπολογισμού, ώστε να ακολουθηθεί ένα πιο χαλαρό δημοσιονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να επιβιώσει η νέα κυβέρνηση και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων (πιθανώς την επόμενη βδομάδα, μετά την ομιλία της Βασίλισσας), ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να αναγκαστεί η Βασίλισσα Ελισάβετ να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη αρχηγό των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που και χτες δήλωσε έτοιμος να συγκροτήσει «ισχυρή και σταθερή» κυβέρνηση, όταν του δοθεί η ευκαιρία.

Η Τερέζα Μέι πάντως μετέβη χτες στο Παρίσι, όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν, συζητώντας για το Brexit και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ