ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύξηση συντελεστή δόμησης - δώρο στα "μεγάλα ψάρια"
  • Μετά την εκκαθάριση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας από τους μικροεπαγγελματίες, η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ διάταξη για αύξηση του συντελεστή και προσθήκες σε παλιά κτίρια
  • Την άμεση και αναδρομική κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης ζητά η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Την παραπέρα τσιμεντοποίηση των πόλεων προωθεί η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",οι κυβερνώντες εξαπέλυσαν νέα επιδρομή κατά της ποιότητας ζωής. Με διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Κτηματολόγιο, επαναφέρουν σε ισχύ διάταξη, με την οποία επιτρέπονται προσθήκες σε παλιότερα κτίρια πέρα από το ισχύον ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Η "Συμπαράταξη" τονίζει πως η αύξηση γίνεται αποκλειστικά υπέρ της κερδοσκοπίας και ζητά την άμεση και αναδρομική κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός - με ανακοίνωση που υπογράφει ο Λεων. Αυδής - αναφέρεται στη "συνηθισμένη μέθοδο της επαναφοράς μεμονωμένων, σκοτεινά διατυπωμένων και συνήθως άσχετων - με το κύριο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που ψηφίζονται - διατάξεων παλαιότερων νόμων, ώστε το περιεχόμενο της νομοθετικής παρέμβασης να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό". Διευκρινίζει πως με αυτήν ακριβώς τη μέθοδο η κυβέρνηση, με τη διάταξη του άρθρου 33 του Ν.2664/98 ("Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις"), επανέφερε σε ισχύ τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν.1577/85. Διάταξη με την οποία επιτρέπονται προσθήκες σε παλιότερα κτίρια πέρα από το ισχύον ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος.

Υπογραμμίζει πως, έτσι, γίνονται ανεκτές παραπέρα αισθητικές αλλοιώσεις του αστικού τοπίου, αφού δεν εξαιρούνται ούτε καν λόφοι ή άλλα αισθητικής αξίας σημεία των πόλεων. Επίσης, πως αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης και προστίθεται και άλλο τσιμέντο στις πόλεις, χωρίς οποιαδήποτε βελτίωση της υποδομής.

Επισημαίνει πως η διάταξη αποβλέπει μόνο στην αύξηση της αξίας των ακινήτων, προς όφελος της κερδοσκοπίας και σε βάρος των συνθηκών κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων. Ακόμα πως "απορρέει από την ίδια αντίληψη, που είχε οδηγήσει τη χούντα στην αύξηση των συντελεστών δόμησης κατά 25%".

Δώρο στα "μεγάλα ψάρια"

Η "Συμπαράταξη" σημειώνει πως ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης επισημαίνονται στην περιοχή της Αλεπότρυπας.Ο συγκεκριμένος λόφος, στην Κυψέλη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με την τσιμεντοποίηση. Με ευθύνη του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων, κατασκευάζεται εκεί ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων, οι οποίες σχεδόν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για επαγγελματικούς αγώνες. Παράλληλα, ο ΟΝΑ προγραμματίζει και την ανέγερση άλλων δύο γηπέδων, μπάσκετ και βόλεϊ. Αυτές οι κατασκευές, και παρά την αντίθετη άποψη των κατοίκων, προϋποθέτουν την τσιμεντοποίηση τμημάτων του λόφου, σε μια περιοχή που "πνίγεται" από το μπετόν.

Από την ανακοίνωση γίνεται σαφές πως αυτή η καταστροφή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, θα έχει αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο λόφος με την αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Επιπρόσθετα, η "Συμπαράταξη" αναφέρεται στο πολυδιαφημισμένο από ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμο Αθηναίων "αναβαθμιζόμενο Εμπορικό Τρίγωνο" της πόλης και σημειώνει πως με τη διάταξη θα επιτραπούν προσθήκες ύψους στα παλιά κτίρια με αποτέλεσμα την απαξίωση του αστικού χώρου. Να σημειωθεί πως οι προσθήκες αυτές ευνοούν τους μεγαλοκαταστηματάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν εισβάλει στο χώρο, μετά την έξοδο των μικροεπαγγελματιών και των μικροεμπόρων. Αυτών που αποχώρησαν από την περιοχή λόγω της αύξησης των ενοικίων και των δυσχερειών που προκάλεσαν στη λειτουργία τους οι διάφορες ρυθμίσεις της κυβέρνησης και του δήμου για την περιοχή (πεζοδρομήσεις, ωράρια τροφοδοσίας κτλ.).

Τα "μεγάλα ψάρια" που απέμειναν εκεί είναι βέβαιο πως θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το δώρο της κυβέρνησης και να αυξήσουν την έκταση των επιχειρήσεών τους, να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη τους.

"Θέλουμε να ζήσουμε σε μια γειτονιά με μέλλον"

Συγκέντρωση και πορεία στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τη σωτηρία των οικοπέδων ΚΑΠΑΨ και ΔΕΗ έκαναν χτες οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων. Παραβρέθηκαν ο Λεων. Αυδής και ο Θ. Παπαμάργαρης

"Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια γειτονιά με μέλλον". Με αυτά τα λόγια, δεκάδες κάτοικοι των Αμπελοκήπων έδειξαν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στην καταστροφή των δύο τελευταίων ελεύθερων χώρων της περιοχής, ΚΑΠΑΨ και ΔΕΗ, σε συγκέντρωση που έγινε χτες το απόγευμα στο τρίγωνο Λάμψα - Τριφυλίας και Φλώρου, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Θ. Μαύρης τόνισε ότι ο αγώνας για τη δημιουργία πρασίνου και σχολείου στους δύο χώρους θα συνεχιστεί. Ο γραμματέας Μ. Ζωίδης τόνισε ότι "πάνω από το οικονομικό συμφέρον είναι ο άνθρωπος. Δε θα αφήσουμε αυτούς τους χώρους να καταστραφούν. Δε ζητάμε πολλά, ζητάμε αυτά που μας ανήκουν".

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε ο επικεφαλής της "Συμπαράταξης για την Αθήνα" και δημοτικός σύμβουλος Λεων. Αυδής,ο οποίος τόνισε: "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να βοηθήσει και ο δήμος μέχρι τώρα μόνο χρηματικά έχει στηρίξει. Οι συνθήκες φαίνεται ότι θα χειροτερέψουν με τους σχεδιασμούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και με την προτεινόμενη ανατροπή του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Ο αγώνας για το πράσινο και τους ελεύθερους χώρους είναι αγώνας για την ποιότητα ζωής και, σε τελική ανάλυση, είναι αγώνας για την ανθρωπιά όλων όσων κατοικούν στο συγκρότημα της Αθήνας, για να διατηρηθούν οι ελεύθεροι χώροι, ακόμα και να πολλαπλασιαστούν. Ο μόνος δρόμος είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ διεκδικητικό κίνημα, που να μπορεί να συμπαρατάξει ποικίλες δυνάμεις και συσσωματώσεις και να διεκδικήσει αποτελεσματικά τα δικαιώματα των κατοίκων της πόλης", κατέληξε ο Λεων. Αυδής.

Παρών ήταν και ο νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ Θ. Παπαμάργαρης,ο οποίος δήλωσε: "Σήμερα οι Αμπελόκηποι είναι από τις πιο τσιμεντοποιημένες περιοχές της Αθήνας. Οι κάτοικοι αντιδρούν και αντιστέκονται, υψώνουν μια δυνατή φωνή, που λέει όχι στην τσιμεντοποίηση. Αν περιμένουμε την ευαισθησία της κυβέρνησης, θα χάσουμε τη μάχη. Ο συντονισμένος αγώνας αποτελεί τη μόνη ελπίδα. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων των Αμπελοκήπων".

Στη συνέχεια, οι κάτοικοι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπου, όμως, η ηγεσία του αρνήθηκε να τους συναντήσει και να ακούσει τα αιτήματά τους.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Ασυνέπεια και κοροϊδία σε βάρος του Ταύρου

Μια περιοχή της Αθήνας βουλιάζει στην υποβάθμιση. Περισσότερα από 1 δισ. δρχ., δεσμευμένα για την αναμόρφωσή της, μένουν αδιάθετα. Και χιλιάδες δημότες του Λεκανοπεδίου αδίκως περιμένουν βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Η ευθύνη για τα προαναφερόμενα ανήκει στον δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο.Αυτόν, που ενώ κτίζει το πολιτικό του μέλλον με μεγαλοστομίες, τιμητικά μετάλλια, κάγκελα και σιντριβάνια, αθετεί τις ίδιες του τις υποσχέσεις, ακόμα και προς συναδέλφους του αιρετούς.

Το θέμα αφορά τα παλιά δημοτικά σφαγεία του Δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ταύρου, επί της οδού Πειραιώς. Ο Δήμος Αθηναίων στεγάζει εκεί τις τεχνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Οδοποιίας. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε υποσχεθεί στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Ταύρου ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων θα απομακρυνθούν από το χώρο, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια του Δήμου Ταύρου περί αναμόρφωσης της περιοχής.

Μάλιστα, η προηγούμενη δημοτική αρχή του Ταύρου εξασφάλισε 1,3 δισ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να γίνουν εργασίες αποκατάστασης των παλιών σφαγείων. Τα σχέδια του Δήμου Ταύρου προέβλεπαν, το διατηρητέο κτίριο του χώρου να μετατραπεί σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και συνολική αναμόρφωση των σφαγείων. Ακολούθως, εργολάβος υπέγραψε σύμβαση με το ΥΠΕΧΩΔΕ για την αναμόρφωση του διατηρητέου. Οι εργασίες δεν ξεκίνησαν ποτέ, επειδή οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων δεν αποχώρησαν.

Στις 4 Μάρτη, το ΥΠΕΧΩΔΕ στέλνει υπόμνημα στους Δήμους Αθηναίων και Ταύρου (κοινοποιείται και στον δήμαρχο Αθηναίων). Σημειώνει πως, παρά τις κλήσεις που έκανε και τις υποσχέσεις που έλαβε, "τίποτε το ουσιαστικό δεν έχει γίνει ως προς την εκκένωση του χώρου από τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η έναρξη των εργασιών". Υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσα να απομακρυνθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Και προειδοποιεί πως αν μέχρι τις 21 Μάρτη δεν αρχίσει το έργο, θα διακόψει την εργολαβία, σε πρώτη φάση και θα εξετάσει και την προοπτική διάλυσής της.

Στις 8 Μάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ταύρου συνεδριάζει. Επισημαίνει ότι τα παλιά σφαγεία υποβαθμίζουν την περιοχή και αποφασίζει ομόφωνα: Αν μέχρι τις 17 Μάρτη δεν απομακρυνθούν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, οι υπηρεσίες του Δήμου Ταύρου θα καταλάβουν το χώρο και με τη συνδρομή των δημοτών θα εναποθέσουν τα υλικά και εργαλεία που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων στο οδόστρωμα της οδού Πειραιώς.

Μιλώντας στο "Ρ" ο Π. Βακαλόπουλος,πρώην δήμαρχος Ταύρου και επικεφαλής της "Δημοκρατικής Συνεργασίας "Η Αλλαγή"",τονίζει πως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα και με τη δέσμευση του δημάρχου Αθηναίων προς την προηγούμενη δημοτική αρχή. Υπογραμμίζει πως ο Δ. Αβραμόπουλος "είναι ασυνεπής, αφού δεν τηρεί τις υποσχέσεις του" και τονίζει πως τα έργα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διαχείριση... αλά ΟΝΕ

"Χωρίς βάρη θα μπορέσουμε απερίσπαστοι να εφαρμόσουμε το δικό μας μοντέλο οικονομικής διαχείρισης. Ενα μοντέλο που θα υιοθετεί ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας και θα στηρίζεται στο μακρόχρονο σχεδιασμό. Θα αξιοποιεί τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, θα δημιουργεί τα αναγκαία για την πόλη έργα υποδομής με αυτοχρηματοδότηση και θα αναζητά διαρκώς την αύξηση των εσόδων του δήμου", είπε χτες ο δήμαρχος Πειραιά, Χρ. Αγραπίδης,μιλώντας για την οικονομική κατάσταση του δήμου. Δηλαδή, ένα μοντέλο διαχείρισης απόλυτα σύμφωνο με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σαν αυτό που εφάρμοζε και η υπό τον Στέλιο Λογοθέτη δημοτική αρχή, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Από τις τραγικές συνέπειες για τον Πειραιά της πολιτικής Λογοθέτη, ο Χρ. Αγραπίδης απομονώνει μόνο το μεγάλο χρέος που δημιούργησε και την αδιαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, που είναι όμως το αποτέλεσμα και όχι η αιτία.

Ο δήμαρχος Πειραιά είπε ότι το χρέος του δήμου είναι πάνω από 50 δισεκατομμύρια δραχμές. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ακολούθως αναφέρθηκε σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια οφειλές σε εργολάβους, για "υπηρεσίες που δήθεν προσέφεραν στο δήμο, οι οποίες όμως δε φαίνεται πουθενά ότι τους είχαν ανατεθεί με νόμιμο τρόπο", σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου, ο Χρ. Αγραπίδης υπαναχωρεί σε μια ακόμα προεκλογική του υπόσχεση. Απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ" για το αν θα συνηγορήσει στην επαναπρόσληψη των συμβασιούχων που απολύθηκαν, είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει διότι, πρώτον, δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα να πληρωθούν και, δεύτερον, δεν υπάρχει δουλιά να απασχοληθούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ