- Την παραπέρα τσιμεντοποίηση των πόλεων προωθεί η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η Συμπαράταξη για την Αθήνα,οι κυβερνώντες εξαπέλυσαν νέα επιδρομή κατά της ποιότητας ζωής. Με διάταξη, που... - 1999-03-11 00:00:00.0"/> - Την παραπέρα τσιμεντοποίηση των πόλεων προωθεί η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η Συμπαράταξη για την Αθήνα,οι κυβερνώντες εξαπέλυσαν νέα επιδρομή κατά της ποιότητας ζωής. Με διάταξη, που... - 1999-03-11 00:00:00.0" /> Αύξηση συντελεστή δόμησης - δώρο στα "μεγάλα ψάρια" | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύξηση συντελεστή δόμησης - δώρο στα "μεγάλα ψάρια"
  • Μετά την εκκαθάριση του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας από τους μικροεπαγγελματίες, η κυβέρνηση επαναφέρει σε ισχύ διάταξη για αύξηση του συντελεστή και προσθήκες σε παλιά κτίρια
  • Την άμεση και αναδρομική κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης ζητά η "Συμπαράταξη για την Αθήνα"

Την παραπέρα τσιμεντοποίηση των πόλεων προωθεί η κυβέρνηση. Οπως καταγγέλλει η "Συμπαράταξη για την Αθήνα",οι κυβερνώντες εξαπέλυσαν νέα επιδρομή κατά της ποιότητας ζωής. Με διάταξη, που περιλαμβάνεται στο νόμο του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Εθνικό Κτηματολόγιο, επαναφέρουν σε ισχύ διάταξη, με την οποία επιτρέπονται προσθήκες σε παλιότερα κτίρια πέρα από το ισχύον ανώτατο επιτρεπόμενο όριο. Η "Συμπαράταξη" τονίζει πως η αύξηση γίνεται αποκλειστικά υπέρ της κερδοσκοπίας και ζητά την άμεση και αναδρομική κατάργηση της επαίσχυντης διάταξης.

Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός - με ανακοίνωση που υπογράφει ο Λεων. Αυδής - αναφέρεται στη "συνηθισμένη μέθοδο της επαναφοράς μεμονωμένων, σκοτεινά διατυπωμένων και συνήθως άσχετων - με το κύριο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που ψηφίζονται - διατάξεων παλαιότερων νόμων, ώστε το περιεχόμενο της νομοθετικής παρέμβασης να μη γίνεται εύκολα αντιληπτό". Διευκρινίζει πως με αυτήν ακριβώς τη μέθοδο η κυβέρνηση, με τη διάταξη του άρθρου 33 του Ν.2664/98 ("Κτηματολόγιο και άλλες διατάξεις"), επανέφερε σε ισχύ τη διάταξη της παρ. 5 του άρθρου 23 του Ν.1577/85. Διάταξη με την οποία επιτρέπονται προσθήκες σε παλιότερα κτίρια πέρα από το ισχύον ανώτατο επιτρεπόμενο ύψος.

Υπογραμμίζει πως, έτσι, γίνονται ανεκτές παραπέρα αισθητικές αλλοιώσεις του αστικού τοπίου, αφού δεν εξαιρούνται ούτε καν λόφοι ή άλλα αισθητικής αξίας σημεία των πόλεων. Επίσης, πως αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης και προστίθεται και άλλο τσιμέντο στις πόλεις, χωρίς οποιαδήποτε βελτίωση της υποδομής.

Επισημαίνει πως η διάταξη αποβλέπει μόνο στην αύξηση της αξίας των ακινήτων, προς όφελος της κερδοσκοπίας και σε βάρος των συνθηκών κυκλοφορίας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων. Ακόμα πως "απορρέει από την ίδια αντίληψη, που είχε οδηγήσει τη χούντα στην αύξηση των συντελεστών δόμησης κατά 25%".

Δώρο στα "μεγάλα ψάρια"

Η "Συμπαράταξη" σημειώνει πως ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της νέας ρύθμισης επισημαίνονται στην περιοχή της Αλεπότρυπας.Ο συγκεκριμένος λόφος, στην Κυψέλη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με την τσιμεντοποίηση. Με ευθύνη του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης του Δήμου Αθηναίων, κατασκευάζεται εκεί ποδοσφαιρικό γήπεδο διαστάσεων, οι οποίες σχεδόν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που θέτει η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για επαγγελματικούς αγώνες. Παράλληλα, ο ΟΝΑ προγραμματίζει και την ανέγερση άλλων δύο γηπέδων, μπάσκετ και βόλεϊ. Αυτές οι κατασκευές, και παρά την αντίθετη άποψη των κατοίκων, προϋποθέτουν την τσιμεντοποίηση τμημάτων του λόφου, σε μια περιοχή που "πνίγεται" από το μπετόν.

Από την ανακοίνωση γίνεται σαφές πως αυτή η καταστροφή, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης, θα έχει αποτέλεσμα να εξαφανιστεί ο λόφος με την αύξηση του ύψους των κτιρίων.

Επιπρόσθετα, η "Συμπαράταξη" αναφέρεται στο πολυδιαφημισμένο από ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμο Αθηναίων "αναβαθμιζόμενο Εμπορικό Τρίγωνο" της πόλης και σημειώνει πως με τη διάταξη θα επιτραπούν προσθήκες ύψους στα παλιά κτίρια με αποτέλεσμα την απαξίωση του αστικού χώρου. Να σημειωθεί πως οι προσθήκες αυτές ευνοούν τους μεγαλοκαταστηματάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες, που έχουν εισβάλει στο χώρο, μετά την έξοδο των μικροεπαγγελματιών και των μικροεμπόρων. Αυτών που αποχώρησαν από την περιοχή λόγω της αύξησης των ενοικίων και των δυσχερειών που προκάλεσαν στη λειτουργία τους οι διάφορες ρυθμίσεις της κυβέρνησης και του δήμου για την περιοχή (πεζοδρομήσεις, ωράρια τροφοδοσίας κτλ.).

Τα "μεγάλα ψάρια" που απέμειναν εκεί είναι βέβαιο πως θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν το δώρο της κυβέρνησης και να αυξήσουν την έκταση των επιχειρήσεών τους, να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές και να αυξήσουν παραπέρα τα κέρδη τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ