Πέμπτη 11 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Εμμονή στη στασιμότητα και τα αδιέξοδα

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η εγκατάλειψη των ψυχικά πασχόντων θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της δραστικής συρρίκνωσης των κοινωνικών δαπανών

Η αίσθηση ότι μετά τις όποιες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της αποασυλοποίησης οι ψυχικά άρρωστοι οδηγούνται σε μια νέα εγκατάλειψη, ήταν έντονη χτες στη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία. Μάλιστα στους διαδρόμους του ξενοδοχείου, όπου έγινε η ημερίδα, κάποιοι ψυχίατροι έλεγαν χαρακτηριστικά:"Μετά την αποασυλοποίηση, στο δρόμο, που κοστίζει και πολύ φτηνά".

Το νομοσχέδιο, που υποτίθεται ότι θα βγάλει τα πράγματα απ' το τέλμα φαίνεται ότι "αποτελεί συμβατική υποχρέωση προς την Κοινότητα για να εκταμιευτούν πόροι χωρίς την ανάλογη αξιοποίηση", αναφέρθηκε απ' τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσιουμπέλη,παρότι η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ θεωρεί ότι το νομοσχέδιο "αποτελεί βάση διαλόγου και πως περιέχει σημαντικές διατάξεις που μπορούν, αν εφαρμοστούν, να αλλάξουν το τοπίο στον ευαίσθητο χώρο της ψυχικής υγείας".

Παρά την αποδοχή του νομοσχεδίου απ' την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας στο χαιρετισμό του στην ημερίδα παρέκαμψε εντελώς το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και αναφέρθηκε γενικώς στο ΕΣΥ.

Ετσι έμεινε μετέωρο και το αίτημα να μην καταργηθεί η Διεύθυνση της ψυχικής υγείας, που ήταν μια απ' τις προϋποθέσεις για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Λίγο αργότερα απ' το ίδιο βήμα ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Σπ. Παπασπύρου,τόνισε ότι η εκταμίευση και η κατανομή και των κοινοτικών κονδυλίων για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση έγιναν με "αδιαφανή τρόπο".

Πάντως, γενική ήταν η πεποίθηση ότι μόνο με τα κοινοτικά κονδύλια δε γίνεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου υπερασπίστηκαν το νομοσχέδιο με το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να μπαίνουμε στην εποχή που ζούμε, η οποία προτάσσει το εξής: Μείωση των κοινωνικών δαπανών.Ετσι στα πλαίσια αυτής της προτεραιότητας έχει δυνατότητα δράσης και ο "ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός τομέας". Παρά τις όποιες προσπάθειες συγκάλυψης ήταν φανερό ότι μέσα από αυτές τις δομές προωθείται η εκχώρηση σε ιδιώτες ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, καθώς η εθελοντική προσφορά βρίσκεται σε κρίση, όπως αναφέρθηκε απ' τους ίδιους.

Τον αντίλογο σε αυτή την άποψη έδωσε ο Γ. Αστρινάκης,ψυχίατρος στο "Δρομοκαϊτειο": "Φαίνεται ότι η εγκατάλειψη των ψυχικά πασχόντων θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της δραστικής συρρίκνωσης των οικονομικών πόρων και ως τούτου και των κοινωνικών δαπανών. Από την άλλη, όλο και περισσότερες ομάδες κοινωνικά αποκλεισμένων εντάσσονται στις κατηγορίες των νέων φτωχών, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, χρόνιοι άνεργοι και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Νέες χρηματοδοτήσεις κατάρτισης εντάσσονται για αυτές τις κατηγορίες στα προγράμματα του κοινωνικού αποκλεισμού, μέσα από μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί ένα μέρος της μαζικής ανεργίας που προκύπτει απ' το πέρασμα στις νέες τεχνολογίες. Είναι επόμενο ότι η κατηγορία των ψυχικά πασχόντων δύσκολα θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα για εργασία, μέσα από το σκληρό ανταγωνισμό των πόρων που διατίθενται. Ηδη το υπουργείο Εργασίας προβλέπει ότι τα παραπάνω προγράμματα θα καλύψουν μόνο το 7% των ατόμων με ειδικές ανάγκες".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επανάληψη των αδιεξόδων (2008-12-24 00:00:00.0)
«Μπήκαν στο τρίζυγο» (2008-07-22 00:00:00.0)
Στο δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες (2005-04-20 00:00:00.0)
Εμπορευματοποίηση με ...«υψηλούς προϋπολογισμούς λειτουργίας» (2003-06-08 00:00:00.0)
Με το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής (2003-05-30 00:00:00.0)
Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία (2001-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ