Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
Στο δρόμο οι ψυχικά πάσχοντες

Δραματικό το αδιέξοδο στις περίφημες δομές, που επιχορηγούνται κατά 75% με κοινοτικά κονδύλια

Στο δρόμο ή στο έλεος των επιχειρηματιών που κερδοσκοπούν σε βάρος τους, κινδυνεύουν να βρεθούν 10.000 ψυχικά πάσχοντες, αφού κυβέρνηση και υπουργείο Υγείας - μετά τη λήξη της χρηματοδότησης του προγράμματος αποασυλοποίησης «Ψυχαργώς» από την Ευρωπαϊκή Ενωση - μείωσαν, χωρίς καμιά προειδοποίηση, τη χρηματοδότησή των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που λειτουργούν ξενώνες και οικοτροφεία έως και 75%!

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χρησιμοποίησαν τις λεγόμενες Μη Κερδοσκοπικές Εταιρίες, ως τον ενδιάμεσο κρίκο για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, την απόσυρση της ευθύνης του κράτους για την παροχή δωρεάν δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την απευθείας πριμοδότηση του ιδιωτικού τομέα, που ήδη καταλαμβάνει το 85% των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που παρέχονται στη χώρα. Τώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν χρήματα και περικόπτει τη χρηματοδότηση των ξενώνων και οικοτροφείων αποασυλοποίησης που λειτουργούν από ΝΠΙΔ, αλλά και τη χρηματοδότηση δομών (Κέντρας Ημέρας, Κινητές Μονάδες, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα κλπ.), που χρηματοδοτούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες φορείς που έχουν δημιουργήσει δομές αποασυλοποίησης στα πλαίσια του «Ψυχαργώς». Στη συνέντευξη, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ - ΨΥ), που λειτουργεί δομές σε όλη τη χώρα (οικοτροφεία, κινητές μονάδες, Κέντρα Ημέρας) εξυπηρετώντας 2.360 ασθενείς, αλλά και εκπρόσωποι ξενώνων ατόμων με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Οι δομές αυτές δημιουργήθηκαν με την παρότρυνση του υπουργείου Υγείας και με την υπόσχεση ότι η χρηματοδότησή τους θα συνεχιστεί. Ομως, μετά τη λήξη της 18μηνης χρηματοδότησης από την ΕΕ, το υπουργείο Υγείας περιέκοψε τη χρηματοδότηση κατά 50% το πρώτο τρίμηνο του 2005 και κατά 75% το δεύτερο τρίμηνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Το πρόβλημα αφορά συνολικά τις εταιρίες, που λειτουργούν δομές αποασυλοποίησης.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης, ισχυρίστηκε χτες ότι το κονδύλι για τις δομές αποασυλοποίησης αυξήθηκε κατά 45% στο φετινό προϋπολογισμό, αλλά δεν επαρκεί και έτσι βρίσκεται σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να βρεθούν χρήματα για την επέκταση του «Ψυχαργώς».

Επιβάρυνση οικογενειών και Ταμείων

Οι φορείς μίλησαν ξεκάθαρα για υπόγειες διαβουλεύσεις, που στοχεύουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών. Οπως επισήμαναν, το δυσβάσταχτο βάρος της φροντίδας του ψυχικά πάσχοντος, έχει περάσει τα τελευταία χρόνια σχεδόν εξ ολοκλήρου στην οικογένεια. Οι ανάγκες για υπηρεσίες ψυχικής υγείας καλύπτονται μόνο κατά 15% από δημόσιες δομές, ενώ οι ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές γιγαντώνονται, ως αποτέλεσμα και του «Ψυχαργώς». Για παράδειγμα, απειλούνται οι επιχορηγούμενες απ' το κράτος υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ τα τελευταία 10 χρόνια έχουν αυξηθεί κατά 61% οι ιδιωτικές κλινικές στην περιοχή.

Μάλιστα, στη συνέντευξη αναδείχτηκε και μια ακόμα επικίνδυνη πτυχή των σχεδιασμών της κυβέρνησης. Οπως εξήγησαν οι φορείς, το υπουργείο Υγείας μελετούσε τη σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου να πληρώνουν οι οικογένειες για τη φροντίδα των ανθρώπων τους δομές που είναι ΝΠΙΔ. Οι πληροφορίες θέλουν τη συμφωνία να μην προχώρησε, επειδή υπήρχε πρόβλημα με την πιστοποίηση της καταλληλότητας των ξενώνων και οικοτροφείων.

Ο Νικ. Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες, ανέφερε: «Από την πλευρά του υπουργείου Υγείας δεν έγινε καμία τέτοια προσπάθεια και δεν μπορούσε να γίνει, γιατί, όπως γνωρίζετε, μιλάμε για το "Ψυχαργώς", που δεν έχει σχέση με το άλλο κομμάτι που είναι ιδιωτικές κλινικές κλπ.».

«Η κυβέρνηση ξεκινάει τις περικοπές δαπανών από τους ψυχικά πάσχοντες, που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να διαμαρτυρηθούν γι' αυτό που γίνεται», υπογράμμισαν οι φορείς. Οι φορείς τόνισαν ότι η διακοπή των προγραμμάτων θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς, που θα οδηγηθούν στην υποτροπή, και για τις οικογένειές τους που θα φορτωθούν το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος της φροντίδας των ασθενών ιδιωτικά. Και ζήτησαν την πλήρη χρηματοδότηση των φορέων από το κράτος για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ