Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Τρεχάτε ποδαράκια μου... »

Ηταν, πράγματι, μεγάλο το «χουνέρι» που έπαθαν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις πρόσφατες εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, (ΕΚΛ), στις οποίες οι ταξικές δυνάμεις πέτυχαν μια ακόμα μεγάλη νίκη. Ετσι δικαιολογείται, εν πολλοίς, κι ο πανικός που κατέλαβε τις ηγεσίες τους, οι οποίες «τρέχουν και δε φτάνουν», για να μειώσουν τις επιπτώσεις από τη μεγάλη ήττα τους και ν' αποσείσουν από πάνω τους τις ευθύνες. Πρώτα αντέδρασε, σπασμωδικά, η ΔΑΚΕ, προχωρώντας στη διαγραφή πέντε τοπικών στελεχών της, τα οποία και κατηγόρησε για τον καταποντισμό της παράταξης. Ανάλογα συμπεριφέρεται και η ΠΑΣΚΕ, η οποία έπαθε και τη μεγαλύτερη ζημιά, καθώς, πριν μερικά χρόνια, ήταν πρώτη δύναμη στο ΕΚΛ, αλλά με τη συνεχή πτώση της στην τελευταία εξαετία, η δύναμή της έχει, πλέον, συρρικνωθεί.

Κάλεσε, λοιπόν, η ΠΑΣΚΕ δυο τοπικά στελέχη της να παραιτηθούν από το ΔΣ του ΕΚΛ, όπου εκλέχτηκαν, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το «κατάντημα» της παράταξης, ενώ το ίδιο, λένε οι πληροφορίες, ζήτησε και η ΝΕ Λάρισας του ΠΑΣΟΚ. Ο ένας εκ των «κατηγορουμένων», φέρεται να δήλωσε ότι «θέτει εαυτόν στη διάθεση του Κινήματος», αλλά ο άλλος - ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΛ, Στ. Τσουκαλάς - «δε συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις» και η παράταξή του αποφάσισε να τον τιμωρήσει, αλλιώς. Με «φιρμάνι» του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλου, ο Στ. Τσουκαλάς αντικαταστάθηκε από τον πρόεδρο του ΙΝΕ Θεσσαλίας της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στη θέση του τοποθετήθηκε άλλο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Στέφ. Γούλας.

Η συντριπτική επικράτηση των ταξικών δυνάμεων στο ΕΚΛ, που έφερε τη «μεγάλη αναταραχή» στο συνδικαλισμό της ταξικής υποταγής και της πολιτικής συναίνεσης, δεν ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία». Οφείλεται στην αταλάντευτη κι αδιαπραγμάτευτη ταξική αντίληψη, στην επίμονη αγωνιστική δράση, στην αποτελεσματική συνδικαλιστική οργάνωση που έχουν πετύχει οι ταξικές δυνάμεις στην περιοχή. Κι αυτό είναι σίγουρο ότι θα φέρει νέες ταξικές νίκες, που θα προκαλέσουν κι άλλες «κασκαρίκες» στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες...


Π.Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ