Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Συμβάσεις με σκοπό την εμπορευματοποίηση

Θα αυξηθούν κατά 50% τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ οι γονείς των πολυανάπηρων παιδιών θα αναγκαστούν να καταβάλουν χαράτσι, το οποίο θα έπρεπε να καταβάλει το κράτος

«ΟΧΙ στη φιλανθρωπία» ήταν το σύνθημα των εργαζομένων στην πρόσφατη κινητοποίηση (15.4.2005) έξω απ' το υπουργείο Υγείας. Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση...
«ΟΧΙ στη φιλανθρωπία» ήταν το σύνθημα των εργαζομένων στην πρόσφατη κινητοποίηση (15.4.2005) έξω απ' το υπουργείο Υγείας. Τελικά η κυβέρνηση προχώρησε στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση...
Πακέτο στην επιχειρηματική δραστηριότητα προσφέρει η κυβέρνηση την αποκατάσταση των αναπήρων και την αποϊδρυματοποίηση των δομών Πρόνοιας, καθώς αρχίζει την εφαρμογή του νόμου 3329/2005 για το «Εθνικό Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που ψήφισε η ίδια, απ' τις προγραμματικές συμβάσεις με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς και τα φιλανθρωπικά σωματεία. Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής η κυβέρνηση ξεκινά απ' το αμαρτωλό ΝΔ 1111/11-2-1972 της χούντας για τα φιλανθρωπικά σωματεία και στη συνέχεια αξιοποιεί διατάξεις νόμων που ψήφισαν η κυβέρνηση της ΝΔ το 1992 (νόμος 2072) και το ΠΑΣΟΚ το 1998 (νόμος 2646) για τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς των υπηρεσιών Πρόνοιας.

Χτες ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο της υπουργικής απόφασης με θέμα: «Οροι, προϋποθέσεις, τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας Μονάδων και Προγραμμάτων Κοινωνικής Επανένταξης και Αποκατάστασης, από φορείς ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό την αποϊδρυματοποίηση Ατόμων με Αναπηρίες».

Ο Γ. Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε ικανοποιημένος καθώς η κυβέρνηση προχωρά ταχύτατα στην έκδοση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση του νόμου που αφορά στην Πρόνοια, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που ενώ νομοθετούσαν δεν προχωρούσαν στην έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων. «Κινητοποιούμε τον τέταρτο πόλο της κοινωνικής οικονομίας», δήλωσε ο Γ. Κωνσταντόπουλος.


Ομως, η κινητοποίηση του τέταρτου πόλου μεταφράζεται σε αυξήσεις κατά 50% των νοσηλίων που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για τις υπηρεσίες αποκατάστασης και επανένταξης και σε χαράτσι για τους γονείς των πολυανάπηρων παιδιών. Συμπαραστάτης σε αυτή την αντιαναπηρική πολιτική η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τις συμβιβασμένες ηγεσίες του αναπηρικού κινήματος - με πρώτη την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) που αρέσκεται να εμφανίζεται ως ο θεσμικός εκφραστής του αναπηρικού κινήματος.

Πιλότος η «Επικοινωνία»

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, προβλέπονται ξενώνες, διαμερίσματα και οικοτροφεία για την αποκατάσταση και την επανένταξη των αναπήρων, που μπορούν να ιδρύονται από ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και τα φιλανθρωπικά σωματεία.

Πιλότος για την πολιτική της κυβέρνησης είναι η προγραμματική συμφωνία η οποία υπογράφτηκε με το Σύλλογο των πολυανάπηρων παιδιών «Αμυμώνη» για τη λειτουργία του Κέντρου «Επικοινωνία» που προσφέρει εκπαίδευση σε 35 πολυανάπηρα παιδιά. Η «Επικοινωνία» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών και την «Αμυμώνη». Η προοπτική ευθύς εξ αρχής ήταν αδιέξοδη καθώς ερχόταν να υποκαταστήσει την υποχρέωση του κράτους για δωρεάν παροχή υπηρεσιών στα πολυανάπηρα παιδιά.

Μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο που δημιουργήθηκε - λόγω της μειωμένης κρατικής επιχορήγησης - την ανάληψη της ευθύνης για τα παιδιά ανέλαβε η «Αμυμώνη», ενώ το υπουργείο Υγείας ανακουφισμένο έσπευσε να αποδεχτεί αυτή την αποδοχή της σύμβασης. Πρόκειται για μια απόφαση που σηματοδοτεί την υποχώρηση του κράτους απ' τις υποχρεώσεις του, που μεταφέρονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ίδιους τους γονείς.

Επιπλέον, η απόφαση αυτή σηματοδοτεί δύο πράγματα:

  • Την απόφαση της κυβέρνησης για οριστική αποχώρηση του κράτους απ' τις υποχρεώσεις της στην αποκατάσταση και επανένταξη των αναπήρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής της παρουσίαζε - έστω και ατύπως - ως δείγμα της κοινωνικής της ευαισθησίας τη δημοσιοποίηση της «Επικοινωνίας».

Χτες όμως ανέκρουσε πρύμναν και μετέθεσε την υποχρέωσή της στα ασφαλιστικά ταμεία και στους γονείς.

Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, θα υπάρξει μια ανοδική - κατά 50% - αναπροσαρμογή των νοσηλίων των ασφαλιστικών ταμείων καθώς δεν μπορεί υπηρεσίες για λίγες ώρες να κοστολογούνται 8-10 ευρώ ή κλειστές υπηρεσίες για ψυχοθεραπείες ή εργοθεραπείες να κοστολογούνται 8-15 ευρώ. Οπως είπε ο Γ. Κωνσταντόπουλος, το κόστος για τις ολιγόωρες υπηρεσίες θα φτάσει τα 15-20 ευρώ και το κόστος για τις κλειστές υπηρεσίες θα φτάσει τα 15-30 ευρώ. Οι τιμές αυτές, κατά τον Γ. Κωνσταντόπουλο, δεν έχουν οριστικοποιηθεί αλλά θα κινούνται σε αυτά τα επίπεδα.

  • Ακόμα σηματοδοτεί την εγκατάλειψη των πολυανάπηρων, που είναι κάποιες δεκάδες εκατοντάδες - πέραν των 35 παιδιών της «Επικοινωνίας» - για εκπαίδευση.

Τα παιδιά αυτά μένουν εντελώς ξεκρέμαστα. Και όταν ρωτήθηκε ο Γ. Κωνσταντόπουλος γι' αυτή την εξέλιξη περιορίστηκε να πει ότι το υπουργείο Υγείας απλώς εποπτεύει και προκρίνει το εγχείρημα της «Επικοινωνίας».

Κι άλλα βάρη

Κοντά σε αυτές τις αυξήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται να προστεθούν και οι αυξήσεις για τις ιατρικές πράξεις που μένουν καθηλωμένες απ' το 1991.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, είπε ότι επιτροπή μελετά την αναπροσαρμογή και ότι σύντομα θα υπάρξει και σχετική απόφαση.

Την απόφαση της κυβέρνηση θα την πληρώσουν και πάλι τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει αυτές τις αυξήσεις μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απλήρωτοι εργαζόμενοι και χαράτσια στους γονείς! (2009-11-11 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση στα ειδικά κέντρα (2008-09-17 00:00:00.0)
Μαχητική απαίτηση για επαναλειτουργία (2005-06-15 00:00:00.0)
Αύριο η παράσταση στο υπουργείο Υγείας (2005-05-12 00:00:00.0)
Απεργία για τις τεράστιες ελλείψεις (2005-03-29 00:00:00.0)
Γύμνια σε υπηρεσίες και άγριες πληρωμές (2004-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ