Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γύμνια σε υπηρεσίες και άγριες πληρωμές

Ενα απλό ειδικό αμαξίδιο στοιχίζει 2.500 ευρώ και ο ανάπηρος παίρνει απ' το ΙΚΑ το πολύ 1.770 ευρώ. Τη διαφορά την καλύπτει απ' την τσέπη του

Από κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο της Σχολής ΑμΕΑ Γαλατσίου του ΟΑΕΔ
Από κινητοποίηση ενάντια στο κλείσιμο της Σχολής ΑμΕΑ Γαλατσίου του ΟΑΕΔ
Η γύμνια της χώρας σε υπηρεσίες και υποδομές για τα ΑμΕΑ αναδεικνύεται από τις απαντήσεις που έδωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης σε δύο Ερωτήσεις για τα ΑμΕΑ που κατέθεσαν στις 14.10.2004 στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Π. Κοσιώνης, Γ. Πατσιλινάκος και Α. Τζέκης.

Οι Ερωτήσεις αποτελούσαν ολοκληρωμένη παρέμβαση του Κόμματος και αφορούσαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρόνια πάσχοντες και τα ΑμΕΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες θεραπείες, αλλά και τις δραματικές ελλείψεις και ανεπάρκειες των ειδικών σχολείων της χώρας στον τομέα της εκπαίδευσης.

Παρά τις αλχημείες απ' τους αρμόδιους υπουργούς αναδεικνύεται η απουσία δομών για τη φροντίδα των ΑμΕΑ, αφού οι απαντήσεις - καρμπόν με αυτές που έδινε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε Ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ που βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση - κάνουν απολογισμό ...ανύπαρκτων έργων και υποδομών.

Ετσι, σε ό,τι αφορά τις παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τους ασφαλισμένους, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος εξαντλείται στη βολική για την κυβέρνηση απλή καταγραφή των διαφόρων παροχών. Απ' την οποία, βέβαια, δεν προκύπτουν τα χαράτσια που πληρώνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες, πληρώνοντας, για παράδειγμα, το 25% για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη ή την προμήθεια άλλων ειδών για την αποκατάσταση της υγείας τους. Ετσι, ο υφυπουργός αναφέρει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν την αγορά αναπηρικού αμαξιδίου. Αυτό που δεν αναφέρεται είναι η απίστευτη ταλαιπωρία, στην οποία υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι για τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και ότι όταν ένα απλό λειτουργικό αναπηρικό αμαξίδιο κοστίζει 2.500 ευρώ, το ΙΚΑ δικαιολογεί για την αγορά απλών αμαξιδίων 206, 890 ή 1.770 ευρώ. «`Η ότι οι ασφαλισμένοι ελλείψει δημοσίων δομών πληρώνουν 30 - 40 ευρώ τις συνεδρίες για φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες κλπ. σε ιδιωτικά κέντρα και τα Ταμεία επιστρέφουν 1,23 - 2,52 ευρώ την ώρα για τη φυσιοθεραπεία και 9,68 ευρώ για τη λογοθεραπεία. Σε ό,τι δε αφορά την περικοπή των παροχών προς τους ανάπηρους ηλικίας άνω των 18 ετών - προβλέπεται στον κανονισμό παροχών του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) - η κυβέρνηση απλά υπόσχεται την αλλαγή του κανονισμού.

Αποκαλυπτικός είναι στην απάντησή του και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κωνσταντόπουλος. Ο υφυπουργός, ξεχνώντας φαίνεται προηγούμενες τοποθετήσεις του σχετικά με τα 24 Κέντρα Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης για ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ), τα αναφέρει στην απάντησή του προκειμένου να αποδείξει την ύπαρξη δομών για τα ΑμΕΑ. Τα περίφημα, βέβαια, ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, που χρησιμοποιήθηκαν κατ' επανάληψη και απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προς επίδειξη ευαισθησίας για τα ΑμΕΑ, «δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν, αφού δημιουργήθηκαν από το Β' ΚΠΣ, χωρίς να υπάρχει, όμως, πρόβλεψη και χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους», όπως δήλωσε ο ίδιος ο υφυπουργός που επισκέφτηκε τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας στα μέσα Οκτώβρη 2004! Πράγματι απ' τα 24 ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ τα πέντε παραμένουν κλειστά και τα υπόλοιπα υπολειτουργούν, καθώς δε διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Ετσι, στο σύνολό τους εξυπηρετούν μόλις 820 ανθρώπους με αναπηρίες.

Στο ίδιο πνεύμα, ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Καλός, προσπερνώντας το «σκόπελο» των 185.000 παιδιών με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες που βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απαριθμεί υπηρεσίες για τα ΑμΕΑ που δε λειτούργησαν ποτέ ή υπολειτουργούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ