Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΙΝΗΣΗ ΙΧ
Κίνδυνος - θάνατος!

Απαγορευτική είναι η οποιαδήποτε σκέψη για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης των ΙΧ στις περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μεγάλης έκτασης νοθείας στο πετρέλαιο που επικρατεί, αλλά και της εκπομπής των επικίνδυνων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα από τους πετρελαιοκινητήρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης.

Σύμφωνα με μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου που ανακοινώθηκε, η αύξηση της νοθείας στα καύσιμα πλησιάζει το 25%, γεγονός που αποτελεί απειλή και για το περιβάλλον.

Οπως σημειώθηκε από άλλες εισηγήσεις, η άρση της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων θα αυξήσει τους ρύπους του διοξειδίου του θείου και, κυρίως, των μικροσωματιδίων. Η αναμενόμενη αυτή αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, αποτελεί και τον πλέον βασικό κίνδυνο για την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας, αφού το 1,2% των πνευμονικών νοσημάτων στην Αθήνα οφείλεται στην πετρελαιοκίνηση, που σήμερα επιτρέπεται μόνο στα ταξί, λεωφορεία και φορτηγά.

Σύμφωνα με άλλες επιδημιολογικές μελέτες παρατηρείται αύξηση κατά 0,6% στην ημερήσια ολική θνησιμότητα, όταν τα μικροσωματίδια είναι αυξημένα κατά 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ ειδικά για τους θανάτους από καρδιακές και αναπνευστικές αιτίες, η παρατηρούμενη αύξηση της θνησιμότητας είναι 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ