Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Ο υπουργός αρνείται την είσοδο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας κλείνει ερμητικά τις πόρτες των φυλακών Κορυδαλλού και δεν επιτρέπει στην Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) για το Σωφρονιστικό Σύστημα να εισέλθει στις φυλακές, προκειμένου να έχει άμεση γνώση των συνθηκών κράτησης όλων των κρατούμενων. Σχετικό αίτημα υπέβαλε η Επιτροπή του ΔΣΑ για το Σωφρονιστικό Σύστημα, αλλά ο υπουργός αρνήθηκε κατηγορηματικά να συναινέσει, ενώ ανάλογη στάση κράτησε παλαιότερα και σε παρόμοια αιτήματα άλλων φορέων (Συνήγορος του Πολίτη, ΕΙΝΑΠ, Διεθνής Αμνηστία κλπ.).

Παράλληλα, ο υπουργός αρνήθηκε και το αίτημα των δικηγόρων να συμπεριληφθεί εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο συμβούλιο των φυλακών και στο Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών, με σχετικές τροποποιήσεις του Σωφρονιστικού Κώδικα.

Η Επιτροπή του ΔΣΑ για το Σωφρονιστικό Σύστημα έθεσε και μια σειρά ζητήματα που αφορούν τις συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.

Ειδικότερα, η Επιτροπή ζήτησε το διαχωρισμό των κρατουμένων υποδίκων από τους κατάδικους, τους ελαφροποινίτες από τους βαρυποινίτες, τη στελέχωση με προσωπικό του κλειστού θεραπευτικού προγράμματος στον Ελαιώνα Θηβών για τους τοξικομανείς κρατούμενους, τη στελέχωση με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς και την ανακαίνιση των χώρων υγιεινής των κρατουμένων. Να σημειωθεί ότι σήμερα παρατηρείται σημαντική έλλειψη κυρίως σε γυναικολόγους στις γυναικείες φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ