Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ
Επικέντρωση στην αναδιανομή της φτώχειας

Οι αυξήσεις στα επιδόματα δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 6-7% το 2005

Η αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα στους αναπήρους θα είναι ένα απ' τα κεντρικά στοιχεία της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο των Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμΕΑ).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Ρ», η κυβέρνηση προωθεί το λεγόμενο μοντέλο της επικεντρωμένης κοινωνικής πολιτικής. Αφού ξεκαθαριστεί το τοπίο απ' τους λεγόμενους «ανάπηρους - μαϊμούδες» με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν θα επιχειρηθεί μια ενίσχυση των αναπήρων με ποσά αντιστρόφως ανάλογα της οικονομικής τους κατάστασης. Ηδη η κυβέρνηση διερευνά πώς μπορεί να νομοθετηθεί μια τέτοια επιλογή και σύντομα θα παρουσιάσει αυτό το σχέδιο.

Αλλες πληροφορίες έλεγαν πως αυτό το σχέδιο ανέπτυξε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Κωνσταντόπουλος στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στην πρόσφατη συνάντησή τους. Στην ουσία, πρόκειται για μια παραλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων που είχε εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ακυρώθηκε απ' τα δικαστήρια.

Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν τον Γ. Κωνσταντόπουλο να έχει ζητήσει κονδύλια που θα εξασφάλιζαν αύξηση των επιδομάτων από 10 -15%, αλλά πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών οι τελικές αυξήσεις δε θα ξεπερνούν το 6-7%.

Τα επιδόματα αρχίζουν από 210 ευρώ - που τα παίρνει η μεγάλη πλειοψηφία - και φτάνουν μέχρι 460 ευρώ που τα παίρνουν πολύ λιγότερες ομάδες αναπήρων. Ετσι θα διαμορφωθούν το πολύ σε 222 ευρώ και 488 ευρώ, αντίστοιχα. Μάλιστα, τα επιδόματα αυτά τα παίρνουν μόλις 130.000 ΑμΕΑ απ' τα 500 ΑμΕΑ στη χώρα μας.

Δραματικά στοιχεία

Σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα 10% του πληθυσμού είναι ΑμΕΑ και 5% άνθρωποι με βαριές αναπηρίες.

Μόλις το 7% των παιδιών και νέων φοιτούν σε ειδικό σχολείο ή τάξη κανονικού σχολείου. Και ενώ 185.000 νέοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιβάλλει οικονομική ασφυξία και μαρασμό στα ελάχιστα κέντρα ειδικής αγωγής και ένταση της καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Το 77,5% των αναπήρων στη χώρα μας ζει σε συνθήκες φτώχειας ή απόλυτης φτώχειας, ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασία αναπήρους φτάνει το 76%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ