Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΜΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ
Επιστρέφουν τα χρήματα στους δικηγόρους

Με την έκδοση ομολόγων θα αποδώσει το Δημόσιο περίπου 400 εκατ. ευρώ που οφείλει προς το Ταμείο Νομικών. Το χρέος αυτό δημιουργήθηκε λόγω της παρακράτησης από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κατά την τελευταία επταετία των εισφορών από την υποχρέωση απόδοσης στο Ταμείο Νομικών του 10% επί των επιβαλλομένων υπέρ του Δημοσίου, των ΟΤΑ και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας φόρων κατά τη μεταβίβαση ακινήτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια τεράστια «μαύρη τρύπα» που απειλεί τη βιωσιμότητα του Ταμείου.

Ετσι, τώρα, με την προσθήκη - τροπολογία που προωθούν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, καθώς και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας επιχειρείται να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα που προέκυψε, αφού το κράτος από 1/1/1998 έχει σταματήσει να αποδίδει στο Ταμείο Νομικών τα ποσά που του οφείλει.

Οπως μας ανέφερε ο Γ. Γουσέτης, εκπρόσωπος των δικηγόρων στο Ταμείο Νομικών, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν σφετεριστεί χρήματα που ανήκουν στο Ταμείο Νομικών και ανέρχονται στο ποσό των 140 δισ. δρχ. Κάθε προσπάθεια που έγινε έως τώρα για την απόδοσή τους είχε συναντήσει πλήρη άρνηση.

«Η νέα κυβέρνηση, συνεχίζει ο Γ. Γουσέτης, ύστερα από πιέσεις και απειλή κινητοποιήσεων υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει το χρέος του Δημοσίου προς το Ταμείο Νομικών σε δόσεις, δίνοντας στο Ταμείο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Υλοποίηση αυτής της υπόσχεσης αποτελεί η τροπολογία που προωθείται προς ψήφιση. Τα χρεωστούμενα, δηλαδή, θα δοθούν τμηματικά με παράδοση στο Ταμείο Νομικών ισόποσων ομολόγων με κλιμακούμενη λήξη».

Ο δικηγορικός κόσμος δε γνωρίζει ακόμη το χρονικό ορίζοντα της εξόφλησης των οφειλών προς το Ταμείο Νομικών. Μπορεί να είναι 5, 6 ή και 10 χρόνια. Επίσης, δε γνωρίζουν αν το Δημόσιο θα καταβάλει τόκους για τα χρεωστούμενα. Αυτό το τελευταίο μάλλον πρέπει να αποκλείεται.

«Ετσι, το Ταμείο Νομικών, ούτως ή άλλως, μας αναφέρει ο Γ. Γουσέτης, θα χάσει πολύ μεγάλα ποσά από το σφετερισμό των χρημάτων του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπροστά στον κίνδυνο, όμως, να χαθούν ολοκληρωτικά τα χρήματα, μπορεί να πει κανείς ότι η σχεδιαζόμενη λύση κινείται προς θετική κατεύθυνση».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να ρυθμιστούν αποτελεσματικά τα χρέη τους(2001-04-05 00:00:00.0)
Η τροπολογία - πρόκληση(2000-01-20 00:00:00.0)
Είναι απαράδεκτη ρύθμιση(1996-07-23 00:00:00.0)
Μια προκλητικά ταξική ρύθμιση(1996-07-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ