Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Νέα κινητοποίηση στις 16 Δεκέμβρη

Στιγμιότυπο από την παννησιωτική κινητοποίηση της 24ης Νοέμβρη (φωτό από τη συγκέντρωση στη Σάμο)

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Στιγμιότυπο από την παννησιωτική κινητοποίηση της 24ης Νοέμβρη (φωτό από τη συγκέντρωση στη Σάμο)
Το αγωνιστικό μέτωπο νησιωτών και ναυτεργατών, ατσαλωμένο από τη μεγαλειώδη παννησιωτική κινητοποίηση της 24ης Νοέμβρη, συνεχίζει, με επικεφαλής την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, με μεγαλύτερη ορμή, τη μάχη για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, ταγμένες στην εξυπηρέτηση των νησιών και της αμυντικής θωράκισης της χώρας.

Χτες, η Συντονιστική έδωσε το σύνθημα για νέα μεγάλη κινητοποίηση, αυτή τη φορά στον Πειραιά. Θα γίνει στις 16 Δεκέμβρη και περιλαμβάνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον Ηλεκτρικό Σταθμό και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στη συγκέντρωση αυτή, κάτοικοι των νησιών θα ενώσουν τα αγωνιστικά τους πυρά με τους νησιώτες που κατοικούν στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τους ναυτεργάτες.

Η κινητοποίηση αυτή θα αποτελέσει έναν ακόμα μεγάλο σταθμό της αγωνιστικής πορείας του μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί πατώντας στα χνάρια του ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών εφαρμόζεται με την επιβολή του κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το νομοθετικό εξάμβλωμα 2932/2001, τα οποία έχουν αποθρασύνει πλήρως τους εφοπλιστές. Ταυτόχρονα, η κινητοποίηση αποτελεί και απάντηση στην ένταση της επίθεσης σε βάρος των συμφερόντων των νησιωτών και συνολικά των εργαζομένων, που προδιαγράφει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία, υιοθετώντας τις αξιώσεις των εφοπλιστών, απαιτεί την απελευθέρωση της τιμής των εισιτηρίων, της συχνότητας των δρομολογίων, του ορίου ηλικίας των πλοίων.

Η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, με ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε χτες, καταθέτει το διεκδικητικό της πλαίσιο για ασφαλείς, φτηνές, απρόσκοπτες, χειμώνα - καλοκαίρι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με σύγχρονα πλοία και τονίζει: «Οι κινητοποιήσεις, η ενότητα πάνω στα αιτήματά μας και ο συντονισμένος χαρακτήρας τους αποτελούν σημαντική κατάκτηση». Αναφέρει την ένταση της επίθεσης από Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβέρνηση και εφοπλιστές και υπογραμμίζει: «Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα και τους μαζικούς φορείς τους. Ιδιαίτερα απευθυνόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες νησιώτες που κατοικούν στην Αττική, στους δεκάδες συλλόγους των νησιωτών μας, στους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους και τους καλούμε με τη μαζική - μαχητική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση να διεκδικήσουν το δικαίωμα να μπορούν να επισκέπτονται τον τόπο της καταγωγής τους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, με φτηνά εισιτήρια, με βελτίωση των συνθηκών δουλιάς και αμοιβής των ναυτεργατών, ενίσχυση της παρουσίας τους στα πλοία και κατ' επέκταση της ασφάλειας των πλοίων. Καλούμε τους συλλόγους των νησιωτών, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με τις πρωτοβουλίες τους, στο κάλεσμά τους, να συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός ισχυρού διεκδικητικού κινήματος στη βάση του πλαισίου αιτημάτων της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής».

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της 16ης Δεκέμβρη ανακοίνωσαν χτες, με κοινή διακήρυξη, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και οι νομάρχες Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου και Χίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ