Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασφυξία στην Ειδική Αγωγή

Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, σχολές για τυφλούς, κωφούς και παιδιά με νοητική υστέρηση μαραζώνουν, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων και του «παγώματος» των προσλήψεων εδώ και 12 χρόνια

185.000 μαθητές με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης
185.000 μαθητές με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες βρίσκονται εκτός Εκπαίδευσης
Τις δραματικές συνθήκες ζωής ιδιαίτερα των ΑμΕΑ απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, αλλά και των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή, και τη διάλυση των όποιων δομών Πρόνοιας και Ειδικής Αγωγής υπήρχαν, παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες εκπρόσωποι της «Ενιαίας Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και των Εργαζομένων» στην Αθήνα, ενόψει της αυριανής συγκέντρωσης και πορείας στη Βουλή.

Τη συνέντευξη άνοιξε ο Χ. Χουρδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων κατακρεουργούνται τα δικαιώματα των αναπήρων. Οπως προκύπτει απ' τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Η κατάσταση είναι τραγική στη συντριπτική πλειοψηφία των ιδρυμάτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και απαράδεκτες εγκαταστάσεις.
  • Τα επιδόματα και οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα ΑμΕΑ είναι πολύ πίσω απ' τις ανάγκες και οι οικογένειες εξαναγκάζονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους.
  • Οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες αποκατάστασης σε θύματα τροχαίων, εργατικών ατυχημάτων ή αγγειακού επεισοδίου, αφού απ' τα 2.000 κρεβάτια αποκατάστασης που χρειάζεται η χώρα υπάρχουν μόνο 200 δημόσια και όλα στην Αττική.
  • Απ' τα 200.000 Ελληνόπουλα σχολικής ηλικίας που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής, μόνο το 7%, δηλαδή 15.000 παιδιά, είναι ενταγμένα σε κάποια μονάδα Ειδικής Αγωγής, δημόσια ή ιδιωτική ή δέχονται κάποια υποστήριξη.
  • Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σχολές για τυφλούς, κωφούς και παιδιά με νοητική υστέρηση μαραζώνουν, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων εδώ και 12 χρόνια.
  • Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και οι ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων οδηγούν τους ανάπηρους μαζικά στην ανεργία.

«Η κατάσταση για τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή είναι δραματική. Οι κυβερνήσεις επιβάλλουν οικονομική ασφυξία στα Ειδικά Σχολεία και Κέντρα Ειδικής Αγωγής, ενώ εντείνεται συνεχώς η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που δουλεύουν με συμβάσεις ανασφάλειας, απλήρωτοι για πολλούς μήνες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα», επισήμανε ο Γ. Μπίστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Η Ομοσπονδία συμμετέχει στην Ενιαία Επιτροπή για τα Δικαιώματα των ΑμΕΑ και στα πλαίσια αυτά προκήρυξε για αύριο Παρασκευή τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και καλεί τους εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή να συμμετέχουν στην κινητοποίηση και πορεία στη Βουλή.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Επιτροπή ο Μπάμπης Τενές από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Στην επίθεση των κυβερνήσεων στα λαϊκά δικαιώματα, πρέπει να υπάρξει αντίσταση των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων», επισήμανε και κάλεσε τους ανάπηρους να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 9 Δεκέμβρη. Αντίστοιχο κάλεσμα έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), που συμμετέχει στην Ενιαία Επιτροπή. Στη συνέντευξη χαιρέτισε ακόμα ο Η. Κόρκας, μέλος της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ και πρόεδρος του Ειδικού Συμβουλίου Τυφλών Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι της Ενιαίας Επιτροπής υπογράμμισαν τις τεράστιες ευθύνες της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), που αποτέλεσε και αποτελεί στήριγμα στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Παράλληλα, καυτηρίασαν το γεγονός ότι η ηγεσία της διοργανώνει για την 3η Δεκέμβρη συναυλία, επιδιώκοντας την προβολή της, αλλά και την επέκταση των σχέσεών της με τις επιχειρήσεις και κάλεσαν τους ανάπηρους και εργαζόμενους στην Ειδική Αγωγή να συμμετάσχουν μαζικά στην αυριανή συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ