Τετάρτη 20 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Αγωνιστική συνάντηση

Διεκδίκησαν την υπογραφή ικανοποιητικών Συμβάσεων Εργασίας με κοινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας

Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Από τη χτεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας
Στο δρόμο της κοινής αγωνιστικής δράσης βάδισαν χτες το απόγευμα οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό της Αθήνας, μαζί με τους λογιστές. Ξεκινώντας από ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ένωσαν τη φωνή τους στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος και με την κοινή πορεία τους διαδήλωσαν ενάντια στην αντεργατική πολιτική του κεφαλαίου και της κυβέρνησης. Απαίτησαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μισθούς και συντάξεις, που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή ζωή σε αυτούς και τα παιδιά τους.

Με κουμπαρά...

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων του κλάδου και συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος. Ενας τεράστιος χάρτινος «κουμπαράς» δέσποζε στη μέση της πλατείας. Μια συμβολική κίνηση καταγγελίας των ξενοδόχων, που τόλμησαν να ζητήσουν από τους εργαζόμενους να «συνδράμουν», για να θησαυρίσουν κι άλλο.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Χρ. Κατσώτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας - Πειραιά και Περιχώρων, ο Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρος του Σωματείου στο «Μετροπόλιταν», η Ελ. Πέτρου, από το Σωματείο «Αμπελά» και ο Ν. Οικονόμου, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας. Ανέδειξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό και να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα τους, να συγκρουστούν με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το αγωνιστικό ραντεβού των λογιστών της Αθήνας και του Πειραιά, για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), είχε δοθεί στις 6.30 το απόγευμα στα γραφεία της Ομοσπονδίας. «Σήμερα οργανώνουμε την πρώτη αγωνιστική κίνηση απέναντι στο επερχόμενο νέο κύμα επίθεσης», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Δ. Βαρελάς. Ενώ ο πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας, Θ. Κακκαβάς, στην προοπτική κλιμάκωσης των αγώνων, τόνισε την ανάγκη για την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, αλλά και της απεργίας του κλάδου στις 20 Μάη.

Μια ώρα πριν από τη συγκέντρωση των λογιστών, τρεις ανώτεροι αξιωματικοί της Ασφάλειας «επισκέφτηκαν» τα γραφεία της Ενωσης και ζήτησαν από συνδικαλιστές να τους... ενημερώσουν για την πορεία. Το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κατήγγειλε την επιχείρηση τρομοκράτησης, σημειώνοντας ότι η παρουσία των ασφαλιτών «μας γύρισε πίσω, σε εποχές που το Συνδικαλιστικό της Ασφάλειας οδηγούσε συναδέλφους μας στα αστυνομικά τμήματα "διά υπόθεσίν τους"». Στην επιστολή της η ΠΟΛ απαιτεί τον άμεσο τερματισμό τέτοιων πρακτικών και χρεώνει την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση.

Κοινά αιτήματα, κοινή πορεία

Οι δυο συγκεντρώσεις συναντήθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και ακολούθησε κοινή πορεία. Στην «κεφαλή» τέθηκε ο τεράστιος χάρτινος «κουμπαράς» και πίσω οι εργαζόμενοι με πανό, συνθήματα και πικέτες να διαδηλώνουν για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό, 48 ευρώ κατώτερο μεροκάματο, μόνιμη και σταθερή δουλιά.

Η πορεία έφθασε έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος. Οι λογιστές, που διαμαρτύρονται για την πρόταση του ΣΕΒ για συμβάσεις πείνας, βρήκαν τα γραφεία κλειστά. Ο πρόεδρος της ΠΟΛ κάλεσε τους εργαζόμενους του κλάδου να συνεχίσουν την κοινή τους πορεία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στο υπουργείο Εργασίας, που με την προκλητική του στάση καλύπτει το ΣΕΒ.

Εξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εργαζόμενες στα ξενοδοχεία αλυσοδέθηκαν για να συμβολίσουν το σύγχρονο σκλαβοπάζαρο των ξενοδόχων. Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας, με το σύνθημα «Αυτό το υπουργείο δεν είναι Εργασίας, είναι υπουργείο της Εργοδοσίας» να κυριαρχεί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έλειπε, καθώς είχε σπεύσει μαζί με την υπόλοιπη κυβέρνηση να ψηφίσει το Ευρωσύνταγμα που ενσωματώνει τις αντεργατικές συνθήκες της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν νέο αγωνιστικό ραντεβού ακόμα πιο πολλοί και δυνατοί στις 11 Μάη, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ