ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κυβερνητικές "οδύνες"
  • Κόντρες μελών της κυβέρνησης και επιχειρηματικών κύκλων
  • Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Οσκαρ Λαφοντέν

ΒΟΝΝΗ.-

Εντελώς "αγύμναστος" έχει πιαστεί ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, με αποτέλεσμα η "κοκκινοπράσινη" κυβέρνησή του να οπισθοχωρεί συνεχώς μπροστά στις δυσκολίες, τις εκλογικές ήττες και τις πιέσεις, με το κύρος τόσο του ίδιου όσο και του κυβερνητικού συνασπισμού να έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία. Και όλα αυτά μόλις τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του και τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών...

.. που κατάφεραν από σχεδόν δύο δεκαετίες να σχηματίσουν κυβέρνηση με την αρωγή των Πρασίνων και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία. Πόσο τον έχει βοηθήσει αυτή η άνετη πλειοψηφία; Μάλλον καθόλου, αφού μετά την εκλογική ήττα της Εσσης, που σήμανε και την απώλεια της πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού στην Μπούντεσρατ, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί αποδείχτηκαν χαμένες ψευδαισθήσεις. Πρώτα ήρθε η αναδίπλωσή του στην ακολουθούμενη πολιτική στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, μετά την επ' αόριστον αναβολή του κλεισίματος των πυρηνικών εργοστασίων που είχε εξαγγείλει από τις πρώτες ημέρες της εκλογικής του νίκης. Χτες υπέστη άλλη μία "πολιτική ήττα", αφού ο συνασπισμός SPD - Πρασίνων εξαναγκάζεται εντός τετραμήνου να ανακρούσει πρύμναν και να τερματίσει άδοξα την προσπάθειά του να αναθεωρήσει, μετά από 85 χρόνια, το νόμο περί υπηκοότητας.

Δεν έφταναν μόνο αυτά... η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, το ΕΥΡΩ είναι αδύναμο και οι Γερμανοί επιχειρηματίες απειλούν άμεσα. Αυτές οι απειλές εκφράστηκαν με "διαρροές" προς μερίδα του γερμανικού Τύπου - τις συντηρητικές "Ντι Βελτ" και "Μπιλντ" - όπου εμφανιζόταν ότι ο Σρέντερ απείλησε "εμμέσως" με παραίτηση αν ο κυβερνητικός συνασπισμός συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτική κατά των επιχειρήσεων. Φυσικά ο εκπρόσωπος του καγκελάριου διέψευσε χτες αυτές τις πληροφορίες, τονίζοντας ότι ο Σρέντερ δεν είπε οτιδήποτε που θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή παραίτησης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα πάντως ισχυροί επιχειρηματικοί κύκλοι "απειλούν" να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό, αντιδρώντας στα φορολογικά μέτρα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, τα οποία θα κοστίσουν στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και στις ασφαλιστικές εταιρίες δισεκατομμύρια μάρκα.

Τελικά ο Σρέντερ δεν παραιτήθηκε... αλλά γι αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", παραιτήθηκε ο Οσκαρ Λαφοντέν από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και από την προεδρία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Αιτία; Η αριστερίζουσα τάση του Λαφοντέν όσον αφορά τα φορολογικά μέτρα κατά των βιομηχανιών κυρίως στον τομέα της ενέργειας, πολιτική που ο Σρέντερ κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ότι "δεν μπορεί να τις στηρίξει, αφού απομονώνουν την κυβέρνηση τόσο από τον επιχειρηματικό κόσμο όσο και από τους ψηφοφόρους"! Τελικά αργά χτες το απόγευμα τόσο το ανακοινωθέν του κυβερνητικού εκπροσώπου όσο και της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών επιβεβαίωσαν την παραίτηση, η οποία "έγινε αμέσως δεκτή από τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ", που δήλωσε ακόμα ότι λυπάται γι' αυτήν την αιφνιδιαστική παραίτηση και ευχαρίστησε τον κ. Λαφοντέν για την έως σήμερα συνδρομή του στο κυβερνητικό έργο.

Οσον για την αναθεώρησή του, βασική επιδίωξη του προτεινόμενου νόμου για τη "διπλή υπηκοότητα" ήταν η διευκόλυνση της πολιτογράφησης της πλειοψηφίας των 7,5 εκατομμυρίων ξένων πολιτών στη Γερμανία. Οι κυβερνητικές προθέσεις προσέκρουσαν στην κατηγορηματική άρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας (CSU) και της πλειοψηφίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), που επιδόθηκαν σε μία τεράστια καμπάνια έντονα ξενοφοβικού χαρακτήρα. Τελικά, το θέμα λύθηκε με τη συμφωνία μεταξύ του κυβερνητικού συνασπισμού και του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) - αφού δε χρειάζεται μόνο την πλειοψηφία της Βουλής, αλλά και τη θετική ψήφο της απόλυτης πλειοψηφίας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των κρατιδίων, την οποία έχασαν μόλις πριν ένα μήνα, εξαιτίας της ήττας τους στις τοπικές εκλογές της Εσσης και την οποία μπορούν, επί του συγκεκριμένου θέματος, ν' ανακτήσουν μόνον υπό τον όρο της σύμπραξης των Φιλελευθέρων στο κρατίδιο που συγκυβερνούν. Τι προβλέπει αυτή η συμφωνία; Την υιοθέτηση του "μοντέλου υποχρεωτικής επιλογής", όπου σύμφωνα μ' αυτό τα παιδιά των ξένων που γεννιούνται στη Γερμανία μπορούν μεν να παίρνουν τη γερμανική υπηκοότητα, χωρίς να χάνουν την παλιά, επί προθεσμία όμως, δεδομένου ότι, μέχρι το αργότερο τα 23 τους, πρέπει να έχουν επιλέξει ποιαν από τις δύο θα κρατήσουν. Συνεπώς, τίποτα επί της ουσίας δεν αλλάζει, η αναθεώρηση εντάσσεται στα μη γενόμενα και το θέμα της "διπλής υπηκοότητας" έληξε οριστικά.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Θα επιμείνουν μέχρι τέλους οι ΗΠΑ στις κυρώσεις και στις πιέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ παραμένει η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν και προκειμένου να επιτευχθεί η αμερικανική εντείνει τις πιέσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό κατέστησαν σαφές, χτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Στρατιωτικής Επιτροπής του Κογκρέσου, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Ναύαρχος Αντονι Ζίνι και ο υφυπουργός αμυντικής πολιτικής Γουόλτερ Σλόκομπε.

"Ο Ιρακινός ηγέτης θα διατηρήσει την εξουσία του για αρκετό καιρό ακόμη", εκτίμησε ο Ναύαρχος Αντονι Ζίνι, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα εντείνει "τη στρατηγική αποδυνάμωσής του, υποστηρίζοντας με κάθε πρέπον τρόπο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην επικρατήσει χάος σε περίπτωση ανατροπής του υπάρχοντος καθεστώτος". Εντούτοις, ο Ζίνι εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στις ομάδες της ιρακινής αντιπολίτευσης, ούτε να υπάρξει ενεργή συνεργασία των ΗΠΑ με αυτές γιατί, όπως τόνισε, "η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι δύσκολο να καταλήξουν όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράν ή η Σομαλία".

Παίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός υφυπουργός αμυντικής πολιτικής Γουόλτερ Σλόκομπε συνέστησε υπομονή στους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Κλίντον για κωλυσιεργία στην προσπάθειά ανατροπής του καθεστώτος της Βαγδάτης. Ο Σλόκομπε υπογράμμισε ο στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει σταθερός και ότι υπάρχουν ελπίδες επίτευξής του με έμμεσους τρόπους άσκησης πίεσης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι όσο οι γείτονες, στο Ιράκ, αραβικές χώρες συγκατατίθενται με την αμερικανική τακτική στον Κόλπο και όσο παραμένουν οι κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης σε συνδυασμό με την παραμονή ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Σλόκομπε εκτίμησε ότι η κατάσταση βαίνει καλώς ιδιαίτερα με βάση τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, που χτες βρέθηκε στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ.

ΡΩΣΙΑ
Ζυμώσεις και κινήσεις εξουσίας

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Συνεχίζεται η ένταση των πνευμάτων γύρω από τη ρωσική κυβέρνηση. Παρότι ο πρωθυπουργός Γεβγκένι Πριμακόφ έχει δηλώσει επανειλημμένως δημόσια ότι δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες και ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν διαβεβαίωσε από την τηλεόραση τους Ρώσους ότι ο Πριμακόφ θα διατηρήσει τη θέση του μέχρι τη λήξη της προεδρικής θητείας του, όλος ο αστικός Τύπος εξακολουθεί να διαδίδει τη φήμη για επικείμενη παραίτηση του πρωθυπουργού. Σχετικά μ' αυτό η καλά πληροφορημένη εφημερίδα "Βρέμια - ΜΝ", στο άρθρο της με το χαρακτηριστικό τίτλο "Το κυνήγι της αρκούδας. Το Κρεμλίνο αναζητά τον τρόπο να εξουδετερώσει τον Γεβγκένι Πριμακόφ", έγραφε στις 11 Μάρτη: "Οι πραγματικοί ηγέτες της χώρας - ο Βαλεντίν Γιουμάσεφ (πρώην προσωπάρχης του Κρεμλίνου), που, επιτέλους, απαλλάχτηκε από τα καθημερινά προβλήματα και ασχολείται με προβλήματα της στρατηγικής ανάπτυξης, και η Τατιάνα Ντιατσένκο (κόρη και σύμβουλος του Γιέλτσιν), που, ως γνωστόν, είναι αδύνατο να απολυθεί - δεν αγαπούν πλέον τον Πριμακόφ. Πρόκειται στην ουσία για καταδίκη, επιβεβαιώνουν οι πηγές".

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, το Προεδρείο της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας (ΛΠΕΡ) εξέδωσε χτες, μετά την 11η συμβουλευτική σύσκεψη των ηγετών των κομμάτων, κινημάτων, οργανώσεων αριστερού, κεντροαριστερού και λαϊκοπατριωτικού προσανατολισμού, την ανακοίνωση "Να μην επιτραπεί η ρεβάνς των καταστροφέων της Ρωσίας". Επίσης, ο θόρυβος γύρω από την κυβέρνηση συνέπεσε και με το νέο γύρο των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ για τη χορήγηση στη Ρωσία νέου δανείου. Σε σχέση μ' αυτά, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "ο θόρυβος γύρω από τις δυσκολίες των συνομιλιών με το ΔΝΤ, που ξεσήκωσαν οι αντίπαλοι της κυβέρνησης, έχει έναν ολοφάνερο στόχο, την απομάκρυνση από την κυβέρνηση των ατόμων που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας. Η ανοιχτή συμμαχία του ΔΝΤ και της ρωσικής χρηματιστικής ολιγαρχίας στα πρόσωπα των Τσουμπάις, Κοχ, Ούρινσον, Κιριένκο, Μπορίς Φιόντοροφ, που προσωποποιούν την υπονομευτική δραστηριότητα της "πέμπτης φάλαγγας" στη Ρωσία, από καιρό δεν έχει εκδηλωθεί με τόση σαφήνεια, αυθάδεια και απροκάλυπτα. Στην ουσία, γίνεται μια νέα απόπειρα επιστροφής στην εξουσία της κλίκας που έχει καταστρέψει την οικονομία και τον κοινωνικό τομέα της χώρας, που οδήγησε τη Ρωσία σε συνθήκες κρατικής αποσύνθεσης". Σύμφωνα με το Προεδρείο της ΛΠΕΡ, η σημερινή παραλόγως σκληρή στάση του ΔΝΤ δείχνει τη σχεδιασμένη εκστρατεία για την πρόκληση πολιτικής κρίσης στη χώρα. Οι "αρχές" αυτής της πολιτικής έχουν χρησιμοποιηθεί έμπρακτα από τους επιτήδειους μεταρρυθμιστές για να αποφύγουν την ευθύνη για την ιδιοποίηση σε ευρεία κλίμακα της κρατικής περιουσίας και τη νομιμοποίηση των πολύμορφων τρόπων καταλήστευσης του δημοσίου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η τελευταία πολιτική πληροφοριακή προβοκάτσια - το ψεύτικο "τελεσίγραφο" του Γιέλτσιν προς τον Πριμακόφ με την απαίτηση "μέσα σε δέκα μέρες να διώξει από την κυβέρνηση τους κομμουνιστές", που προκάλεσε στη χώρα τεράστια ψυχολογική και κοινωνική ένταση. Η ΛΠΕΡ θεωρεί αυτή την ενέργεια "εθνικό έγκλημα", διότι αποκαλύπτει τους πραγματικούς εξτρεμιστές και καθιστά αδιανόητες τις συζητήσεις "για τη συναίνεση των δομών της εξουσίας". Εφόσον οργανωτής και εμπνευστής της ΛΠΕΡ είναι το ΚΚΡΟ, η θέση του Προεδρείου της ΛΠΕΡ είναι και θέση του ΚΚΡΟ. Ξεκινώντας απ' αυτό πρέπει να υπογραμμίσουμε δυο πράγματα. Πρώτον, το Προεδρείο της ΛΠΕΡ προειδοποίησε ότι οι απόπειρες του ΔΝΤ να σφίξει τη θηλιά στο λαιμό της χώρας αναγκάζουν την κοινή γνώμη να απαιτήσει από την κυβέρνηση και την Εθνική Συνέλευση να επεξεργαστούν αμέσως και να εφαρμόσουν το πρόγραμμα ανάπτυξης της χώρας με στήριξη στις δικές της δυνάμεις και πόρους. Δεύτερον, το Προεδρείο τονίζει ότι η απειλή για διάλυση της Κρατικής Δούμας δεν τους φοβίζει: "Σε περίπτωση υλοποίησης του "τελεσιγράφου" και απομάκρυνσης της κυβέρνησης Πριμακόφ - Μασλιουκόφ, είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές στη Δούμα".

Κειμενολεζάντα - Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.-

Χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές, φοιτητές, ιερείς και πολίτες διαδήλωσαν χτες έξω από τη Γερουσία των Φιλιππίνων εναντίον της κύρωσης μιας στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία δίνει πλήρη αμνηστία σε Αμερικανούς στρατιώτες επί του εδάφους της χώρας για - πρακτικά - οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται, στην πραγματικότητα αφαιρεί κυριαρχικά δικαιώματα της κυβέρνησης - πράγμα που εξοργίζει τους απλούς ανθρώπους, αν και ο Πρόεδρος, Τζόζεφ Εστράντα, έχει διοργανώσει μια μαζική διαφημιστική καμπάνια, με τηλεοπτικά σποτ (!) για την αποδοχή της."Οι Φιλιππινέζοι θα καταστούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας", έλεγε χτες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος Νέα Πατριωτική Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ "διηύθυναν" τις Φιλιππίνες επί σχεδόν μισό αιώνα και η οργή σε κάθε προσπάθεια επιβολής ενός "προνομιακού καθεστώτος" σχέσεων με τις ΗΠΑ ξυπνά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν "ενίσχυση των δικτύων πορνείας και ναρκωτικών", αν η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων κυρωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ