Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Θα επιμείνουν μέχρι τέλους οι ΗΠΑ στις κυρώσεις και στις πιέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Απώτερος στόχος των ΗΠΑ παραμένει η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν και προκειμένου να επιτευχθεί η αμερικανική εντείνει τις πιέσεις της προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό κατέστησαν σαφές, χτες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Στρατιωτικής Επιτροπής του Κογκρέσου, ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στον Κόλπο, Ναύαρχος Αντονι Ζίνι και ο υφυπουργός αμυντικής πολιτικής Γουόλτερ Σλόκομπε.

"Ο Ιρακινός ηγέτης θα διατηρήσει την εξουσία του για αρκετό καιρό ακόμη", εκτίμησε ο Ναύαρχος Αντονι Ζίνι, συμπληρώνοντας ότι η Ουάσιγκτον θα εντείνει "τη στρατηγική αποδυνάμωσής του, υποστηρίζοντας με κάθε πρέπον τρόπο τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, προκειμένου να μην επικρατήσει χάος σε περίπτωση ανατροπής του υπάρχοντος καθεστώτος". Εντούτοις, ο Ζίνι εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί στρατιωτικός εξοπλισμός στις ομάδες της ιρακινής αντιπολίτευσης, ούτε να υπάρξει ενεργή συνεργασία των ΗΠΑ με αυτές γιατί, όπως τόνισε, "η ιστορία έχει αποδείξει ότι τέτοιου είδους ενέργειες δεν είναι δύσκολο να καταλήξουν όπως το Αφγανιστάν ή το Ιράν ή η Σομαλία".

Παίρνοντας το λόγο ο Αμερικανός υφυπουργός αμυντικής πολιτικής Γουόλτερ Σλόκομπε συνέστησε υπομονή στους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι ένα 24ωρο νωρίτερα είχαν ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Κλίντον για κωλυσιεργία στην προσπάθειά ανατροπής του καθεστώτος της Βαγδάτης. Ο Σλόκομπε υπογράμμισε ο στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει σταθερός και ότι υπάρχουν ελπίδες επίτευξής του με έμμεσους τρόπους άσκησης πίεσης. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι όσο οι γείτονες, στο Ιράκ, αραβικές χώρες συγκατατίθενται με την αμερικανική τακτική στον Κόλπο και όσο παραμένουν οι κυρώσεις σε βάρος της Βαγδάτης σε συνδυασμό με την παραμονή ισχυρής στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή τόσο περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεϊν. Ο Σλόκομπε εκτίμησε ότι η κατάσταση βαίνει καλώς ιδιαίτερα με βάση τα τελευταία στοιχεία που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην περιοχή, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν, που χτες βρέθηκε στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ