Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
Ελληνικός μοχλός πίεσης κατά της Σερβίας

Σε μοχλό πίεσης κατά του Βελιγραδίου, φιλοδοξεί να μετατρέψει η Αθήνα τις γειτονικές με την εστία της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο χώρες. Την προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προφανώς για να "κερδίσει" την εκτίμηση της Ουάσιγκτον.

Ετσι λοιπόν, χτες, ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τον "μάγο" της αμερικανικής διπλωματίας Ρ. Χόλμπρουκ, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις πρωτεύουσες των ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, στις συζητήσεις στις βαλκανικές πρωτεύουσες, "καταγράφηκε" η διάθεση, των όμορων με την εστία της κρίσης χωρών, να "παρέμβουν".

Η παρέμβαση αυτή, πιθανότατα, θα εκδηλωθεί με τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε χωρών (η Ελλάδα θα επιθυμούσε να αποφύγει την εμφάνιση της Τουρκίας), η οποία θα καταλήξει στην υιοθέτηση μιας κοινής δήλωσης για το Κόσσοβο, πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών στο Ραμπουγέ. Αν και το σχέδιο δήλωσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, Ελληνες διπλωμάτες εκτιμούν πως μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει έναν ακόμη μοχλό πίεσης κατά του Μιλόσεβιτς, καθώς θα εμφανίζει το Βελιγράδι απομονωμένο μεταξύ των γειτόνων του.

Παπανδρέου - Μιλόσεβιτς

Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με τον Αμερικανό απεσταλμένο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και τον Αμερικανό μεσολαβητή Κρίστοφερ Χιλ στην αμερικανική πρεσβεία στο Βελιγράδι.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε μετά τη συνάντηση αυτή ότι ήταν χρήσιμη, διότι έγινε σε βάθος συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις θέσεις που υπάρχουν. Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε για τις συνομιλίες που είχε ο κ. Χόλμπρουκ με τον Μιλόσεβιτς, δε θέλησε, όμως, να αναφερθεί στο περιεχόμενό τους, διότι, όπως υπογράμμισε, σκοπός της επίσκεψής του στο Βελιγράδι είναι οι συνομιλίες με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία.

Ολοι μας έχουμε μια κοινή αγωνία και ανησυχία για τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η Ελλάδα στο μέτρο που μπορεί θα προσπαθήσει να δώσει τη δική της συμβολή για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος, είπε ο κ. Παπανδρέου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ