Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
Κειμενολεζάντα - Φιλιππίνες

ΜΑΝΙΛΑ.-

Χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές, φοιτητές, ιερείς και πολίτες διαδήλωσαν χτες έξω από τη Γερουσία των Φιλιππίνων εναντίον της κύρωσης μιας στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία δίνει πλήρη αμνηστία σε Αμερικανούς στρατιώτες επί του εδάφους της χώρας για - πρακτικά - οποιοδήποτε έγκλημα κι αν διαπράξουν.

Η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται, στην πραγματικότητα αφαιρεί κυριαρχικά δικαιώματα της κυβέρνησης - πράγμα που εξοργίζει τους απλούς ανθρώπους, αν και ο Πρόεδρος, Τζόζεφ Εστράντα, έχει διοργανώσει μια μαζική διαφημιστική καμπάνια, με τηλεοπτικά σποτ (!) για την αποδοχή της."Οι Φιλιππινέζοι θα καταστούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας", έλεγε χτες ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος Νέα Πατριωτική Συμμαχία.

Οι ΗΠΑ "διηύθυναν" τις Φιλιππίνες επί σχεδόν μισό αιώνα και η οργή σε κάθε προσπάθεια επιβολής ενός "προνομιακού καθεστώτος" σχέσεων με τις ΗΠΑ ξυπνά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν "ενίσχυση των δικτύων πορνείας και ναρκωτικών", αν η Συμφωνία Επισκεπτόμενων Δυνάμεων κυρωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ