ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"

Το συλλαλητήριο εργαζομένων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, πήρε και αντιπολεμικό χαρακτήρα

Δυναμική και περήφανη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες βράδυ εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με την αγωνιστική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της πόλης.

Ενα συλλαλητήριο, που αντικειμενικά μετατράπηκε και σε αντιπολεμικό και αυτονόητα σαν πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι, δίπλα στο χώρο όπου έχουν κάνει κατοχή τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Τα συνθήματα "Σερβία, Κουρδιστάν, Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", αντήχησαν για ώρες στους δρόμους της πόλης.

Η πορεία σταμάτησε στην πύλη "2" του λιμανιού, σαν μια συμβολική πράξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του λιμανιού, που εξαναγκάζονται να δουλεύουν υπό καθεστώς επιστράτευσης για να εξυπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Η Θεσσαλονίκη του αγώνα, της αντίστασης και της ελπίδας, διατράνωσε μαχητικά την απόφασή της ν' αντισταθεί οργανωμένα στην απάνθρωπη πολιτική αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης για τους πολλούς και βρώμικου πλουτισμού για τους λίγους, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - πολυεθνικές.

Οπως τόνισε ο Θ. Κυριακίδης στην ομιλία του, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην παράδοση της χώρας και των λιμανιών της στα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, αρνούνται να γίνει ο ελληνικός και οι λαοί της Βαλκανικής τροφή στα κανόνια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αρνούνται να δεχτούν το σφαγείο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Κόσσοβο, αρνούνται στο να γίνει η χώρα μας ορμητήριο των "Ράμπο" ενάντια στους λαούς.

"Με όλες μας τις δυνάμεις καλούμε τους φορείς, την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο λιμάνι και τον ΟΣΕ να μην λερώσουν τα χέρια τους σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο των Βαλκανίων, να αρνηθούν να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στη μεταφορά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Τα χρήματά τους είναι ποτισμένα με το αίμα των λαών. Κανένας Ελληνας εργαζόμενος να μην τα αποδεχτεί. Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΚΘ να μπει μπροστά, να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στο λιμάνι και στον ΟΣΕ", επισήμανε ο Θ. Κυριακίδης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι από βιομηχάνους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις, επίθεση, που τη χαρακτήρισε καλά σχεδιασμένη και "εφ' όλης της ύλης" σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο. Επίσης ζήτησαν να φύγουν αμέσως τα ξένα στρατεύματα, να απελευθερωθεί άμεσα ο Κούρδος ηγέτης Α. Οτσαλάν και να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγηθούμε σε διπλές εκλογές τον Ιούνη.

Επίσης τονίζεται στο ψήφισμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα πρέπει να ανατραπεί και βασική προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς και η περιθωριοποίηση των ηγεσιών που στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Τέλος, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ανυποχώρητα για τη διεκδίκηση των στόχων τους.

Πλατιά ανταπόκριση της πρωτοβουλίας

Σωματεία του Θριασίου και άλλα συνδικάτα στηρίζουν την προσπάθεια της Επιτροπής για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ανταποκρινόμενοι στην έκκληση της Επιτροπής για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα και αφού συζήτησαν και αποδέχτηκαν το πλαίσιο αρχών και δράσης της, σωματεία και συνδικαλιστές αποφάσισαν να συγκροτήσουν την Επιτροπή Πρωτοβουλίας Θριασίου,η οποία θα συμμετάσχει και στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών.

Η Επιτροπή καλεί συνδικαλιστές, σωματεία και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη που διοργανώνει την Τετάρτη, 17 Μάρτη, στις 4 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, προκειμένου από κοινού να συζητήσουν το πλαίσιο αρχών και δράσης και να το ενισχύσουν με τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά του Θριασίου.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της Επιτροπής Θριασίου τονίζεται πως "η συγκρότηση του ταξικού πόλου στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος θα αποτελέσει το δρόμο της αντίστασης και αντεπίθεσης της εργατικής τάξης στις αντιλαϊκές πολιτικές. Κανείς συνδικαλιστής που θέλει να αντιπαλέψει αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να λείψει".

Την Επιτροπή αποτελούν τα Σωματεία: Εργαζομένων Δήμων περιοχής Θριασίου και πέριξ, Οικοδόμων Ελευσίνας, Μετάλλου "ΜΑΣΙΝΑ", Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Εργαζομένων Βιοχαρτικής, Εργαζομένων ΒΙΕΧ,καθώς και η Τοπική Διοικούσα Επιτροπή Εργαζομένων ΔΕΗ Ελευσίνας και μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δυτικής Αττικής και συνδικαλιστές από πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του.

Στην πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών συμμετέχει με απόφαση της γενικής του συνέλευσης και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων "Κωνσταντακάτου".

- Ο πανελλαδικός συντονισμός των συνδικάτων και η αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα είναι ένα από τα θέματα της γενικής συνέλευσης του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης,που πραγματοποιείται την Τετάρτη, 17 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στο ΕΚΑ,ενώ θα συζητηθεί και το θέμα των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Σε ανακοίνωση του Συνδικάτου καταγγέλλονται οι εργοδοτικές οργανώσεις, που "καλυπτόμενες πίσω από την απαράδεκτη Εθνική Σύμβαση που υπέγραψε πέρσι η ΓΣΕΕ, προτείνουν "αυξήσεις" 1,4% + 1,4%", αλλά και η ΓΣΕΕ που "εξυπηρετεί σε κάθε θέμα τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής".

Σχετικά με την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν το λιθαράκι τους ώστε "το συνδικαλιστικό κίνημα να παίρνει πρωτοβουλίες, να δρα συσπειρωτικά και να δημιουργηθεί ένας αγωνιστικός ταξικός πόλος στα πλαίσια του κινήματος, που θα αποτελεί ασπίδα των εργαζομένων".

- Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Ελλη Αλεξίου" καταγγέλλει δριμύτατα τον "κοινωνικό διάλογο" και όσους συμμετείχαν ή συμμετέχουν σ' αυτόν και τονίζει ότι "είναι ανάγκηοι εργαζόμενοι να ορθώσουν αγωνιστικό διεκδικητικό μέτωπο, με ταξικά χαρακτηριστικά, που θα αντιπαλεύει αυτή την πολιτική και θα απαιτεί φιλολαϊκά μέτρα".

Διαιωνίζονται τα προβλήματα των αλλοδαπών

Την απαράδεκτη αντιμετώπιση των ξένων εργατών καταγγέλλει το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή

Για άλλη μια φορά το ΚΚΕ,με Ερώτηση των βουλευτών του Στρ. Κόρακα και Στ. Παναγιώτου προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, φέρνει στη Βουλή το θέμα των ξένων μεταναστών και των σημαντικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, οι ξένοι μετανάστες στη χώρα μας "υφίστανται αφάνταστες ταλαιπωρίες. Τα προβλήματά τους - και κυρίως η νομιμοποίησή τους - με τους σημερινούς ρυθμούς "αντιμετώπισής τους" διαιωνίζονται, ενώ οι προθεσμίες που έθεσε η ίδια η κυβέρνηση είτε έληξαν είτε πλησιάζουν στη λήξη τους".

Επισημαίνεται ακόμη: "Δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι αλλοδαποί που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη και συνεπώς δεν έχουν προμηθευτεί την "άσπρη κάρτα", ενώ η προθεσμία για την απόκτησή της έχει ήδη λήξει.

Μέχρι σήμερα έχουν προμηθευτεί την "άσπρη κάρτα" περίπου 375.000 αλλοδαποί. Οι μισοί περίπου από αυτούς καταταλαιπωρούνται και δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται για την κατάθεση αίτησης απόκτησης της "πράσινης κάρτας", συνήθως όχι με δικιά τους ευθύνη. Λ.χ., οι υπηρεσίες του ΙΚΑ εκδίδουν με εξαιρετικά βραδείς ρυθμούς τις κάρτες ενσήμων (τα "Δελτία Ασφαλιστικής Ταυτότητας και Εισφορών").

Οι υπόλοιποι - περίπου 190.000 - που κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα δικαιολογητικά και να καταθέσουν την αίτηση για τη χορήγηση "πράσινης κάρτας", επίσης ταλαιπωρούνται, αφού οι ρυθμοί έγκρισης των αιτήσεών τους είναι εξοργιστικά αργοί: μέχρι τέλος του Φλεβάρη 1999 είχαν εγκριθεί λιγότερες από 8.000 αιτήσεις. Στο μεταξύ, τα χρονικά περιθώρια και για τη διαδικασία αυτή στενεύουν πολύ".

Οι υπουργοί ερωτώνται: "Θα υπάρξει παράταση των σχετικών προθεσμιών για την απόκτηση "άσπρης" και "πράσινης κάρτας" από τους αλλοδαπούς που βρίσκονται στη χώρα μας;

Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε, αφ' ενός να ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμποδίζουν τους αλλοδαπούς να καταγραφούν και ν' αποκτήσουν την "άσπρη κάρτα" και αφ' ετέρου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της "πράσινης κάρτας", αλλά και να μειωθεί η ταλαιπωρία όσων έχουν υποβάλει σχετική αίτηση και να μη χρειάζεται να ανανεώνουν κάθε 15 μέρες την άδεια παραμονής τους;".

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
"Συστράτευση για το πραγματικό νόημά της"

Την πραγματοποίηση μιας συναυλίας - συγκέντρωσης, με χαρακτηριστικά φιέστας, αποφάσισε το προεδρείο της ΓΣΕΕ για τις 29 Απρίλη, στα πλαίσια των πρωτομαγιάτικων εκδηλώσεων και για τα 80χρονα, όπως σημειώνει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της. Την οργάνωση και διεύθυνση του μουσικού προγράμματος θα έχει ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Με την απόφαση διαφώνησε η ΔΑΣ και ο αν. πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος.Σε δήλωσή του στο "Ρ" σημειώνει:

"Στη συζήτηση που έγινε στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, καταψηφίσαμε για πολλούς λόγους τη συγκεκριμένη πρόταση της ΠΑΣΚΕ. Η Πρωτομαγιά είναι κατ' εξοχήν μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης μεταξύ των εργατών όλου του κόσμου. Η πρόσφατη στήριξη του κ. Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη μόνο τέτοια χαρακτηριστικά δεν είχε. Η στάση αυτή του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μάς επέβαλε τη σαφέστατη διαφωνία μας. Καλούμε τους καλλιτέχνες, τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών να συστρατευθούν με το ταξικό και διεθνιστικό κίνημα της πατρίδας μας, για να δώσουμε στην Πρωτομαγιά το πραγματικό περιεχόμενό της, έξω και πέρα από κάθε φιλοκυβερνητική φιέστα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ