Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"

Το συλλαλητήριο εργαζομένων, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, πήρε και αντιπολεμικό χαρακτήρα

Δυναμική και περήφανη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες βράδυ εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, με την αγωνιστική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο, που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της πόλης.

Ενα συλλαλητήριο, που αντικειμενικά μετατράπηκε και σε αντιπολεμικό και αυτονόητα σαν πορεία κατευθύνθηκε στο λιμάνι, δίπλα στο χώρο όπου έχουν κάνει κατοχή τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα. Τα συνθήματα "Σερβία, Κουρδιστάν, Μέση Ανατολή, τους λαούς σκοτώνουν οι Αμερικανοί" και "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", αντήχησαν για ώρες στους δρόμους της πόλης.

Η πορεία σταμάτησε στην πύλη "2" του λιμανιού, σαν μια συμβολική πράξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους του λιμανιού, που εξαναγκάζονται να δουλεύουν υπό καθεστώς επιστράτευσης για να εξυπηρετήσουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Η Θεσσαλονίκη του αγώνα, της αντίστασης και της ελπίδας, διατράνωσε μαχητικά την απόφασή της ν' αντισταθεί οργανωμένα στην απάνθρωπη πολιτική αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων, κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, στην πολιτική φτώχειας και εξαθλίωσης για τους πολλούς και βρώμικου πλουτισμού για τους λίγους, που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - πολυεθνικές.

Οπως τόνισε ο Θ. Κυριακίδης στην ομιλία του, οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στην παράδοση της χώρας και των λιμανιών της στα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα, αρνούνται να γίνει ο ελληνικός και οι λαοί της Βαλκανικής τροφή στα κανόνια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αρνούνται να δεχτούν το σφαγείο που ετοιμάζουν οι ιμπεριαλιστές στο Κόσσοβο, αρνούνται στο να γίνει η χώρα μας ορμητήριο των "Ράμπο" ενάντια στους λαούς.

"Με όλες μας τις δυνάμεις καλούμε τους φορείς, την εργατική τάξη και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο λιμάνι και τον ΟΣΕ να μην λερώσουν τα χέρια τους σ' αυτόν το βρώμικο πόλεμο των Βαλκανίων, να αρνηθούν να προσφέρουν οποιαδήποτε υπηρεσία στη μεταφορά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Τα χρήματά τους είναι ποτισμένα με το αίμα των λαών. Κανένας Ελληνας εργαζόμενος να μην τα αποδεχτεί. Καλούμε τη Διοίκηση του ΕΚΘ να μπει μπροστά, να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων στο λιμάνι και στον ΟΣΕ", επισήμανε ο Θ. Κυριακίδης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι από βιομηχάνους, μονοπώλια, Ευρωπαϊκή Ενωση, κυβερνήσεις, επίθεση, που τη χαρακτήρισε καλά σχεδιασμένη και "εφ' όλης της ύλης" σε βάρος των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης απαίτησαν να σταματήσει οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στη σχεδιαζόμενη ΝΑΤΟική επέμβαση στο Κόσσοβο. Επίσης ζήτησαν να φύγουν αμέσως τα ξένα στρατεύματα, να απελευθερωθεί άμεσα ο Κούρδος ηγέτης Α. Οτσαλάν και να παραιτηθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να οδηγηθούμε σε διπλές εκλογές τον Ιούνη.

Επίσης τονίζεται στο ψήφισμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική θα πρέπει να ανατραπεί και βασική προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, καθώς και η περιθωριοποίηση των ηγεσιών που στηρίζουν τη γραμμή της ενσωμάτωσης στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου. Τέλος, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν ανυποχώρητα για τη διεκδίκηση των στόχων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ