Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Κινητοποίηση κατά της εργασίας "εκ περιτροπής"

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 17 Μάρτη προχωρούν οι εργαζόμενοι στη χαρτοβιομηχανία ΒΙΣ στο Βόλο, του ομίλου Φιλίππου,με απόφαση της προχτεσινής τους Γενικής Συνέλευσης, αντιδρώντας στα σχέδια του εργοδότη να προχωρήσει σε ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοποιώντας το νόμο - τερατούργημα 2639/'98. Κάτω απ' την πίεση εργαζομένων και ταξικών δυνάμεων, το Εργατικό Κέντρο Βόλου προκήρυξε 4ωρη παμβολιώτικη στάση εργασίας (11π.μ. - 3μ.μ.) και συγκέντρωση στις 11π.μ. για την ίδια μέρα. Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, απαιτώντας κατάργηση του νόμου, καλεί όλους τους εργαζόμενους ηΔημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία.

Πριν λίγες μέρες η επιχείρηση ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε εφαρμογή του άρθρου 2 του ν.2639/'98 για εκ περιτροπής εργασία (!) και μερική απασχόληση, μοιράζοντας τους 270 εργαζόμενους σε ομάδες γι' αυτό.Επίσης, προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων.

Χτες είχε καθοριστεί τριμερής συνάντηση στην τοπική Επιθεώρηση Εργασίας, όμως ο εργοδότης δεν εμφανίστηκε. Τη Δευτέρα έχει καθοριστεί νέα τριμερής στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή και της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Μετά την επιχείρηση ΒΙΣ και στη μεταλλοβιομηχανία ΜΕΤΚΑΤ του ομίλου Μυτιληναίου, άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες για αξιοποίηση του αντεργατικού νόμου στην κατεύθυνση της επιβολής μερικής απασχόλησης, αλλά και σε άλλες επιχειρήσεις.

Προχτές συνεδρίασε εκτάκτως και η ολομέλεια της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Η ΔΑΣ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής παμβολιώτικης απεργίας για τις 17 Μάρτη, συντονισμό δράσης και κλιμάκωση παραπέρα του αγώνα, με αίτημα αιχμής να μην εφαρμοστεί και να ακυρωθεί ο νόμος στην πράξη.Επίσης, την ανάκληση των απολύσεων στη ΒΙΣ και το σταμάτημα της τρομοκρατίας, ενώ πρότειναν για την προετοιμασία της απεργίας να καλέσει το ΕΚΒ σε σύσκεψη τα σωματεία - μέλη του και να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλιάς, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Τέλος, να κληθεί η ΓΣΕΕ να στηρίξει τις κινητοποιήσεις.

Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΤΕ) της διοίκησης, που αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας, με αίτημα να μην εφαρμοστεί μόνο η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου στη ΒΙΣ, αφού, κατά τη γνώμη τους, ο νόμος έχει αρκετά θετικά σημεία!

Χαρακτηριστική της υποκρισίας τους, είναι η στάση του Κ. Καραγιάννη γραμματέα του ΕΚΒ και του σωματείου ΒΙΣ, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της επιχείρησης εμφανίστηκε αντίθετος στην εφαρμογή μερικής απασχόλησης εκεί, ενώ στην ολομέλεια υποστήριξε: "Συμφωνώ με τη μερική απασχόληση, είναι κατάκτηση του συνδικαλιστικού κινήματος"!

Το ΚΚΕ

Στα αντεργατικά σχέδια της εταιρίας ΒΙΣ, αναφέρεται Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Α. Κανταρτζής για τον υπουργό Εργασίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η αντεργατική κυβερνητική πολιτική - καρπός των κατευθύνσεων της ΟΝΕ - ανοίγει την όρεξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και την κερκόπορτα για αυθαίρετη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Σημειώνουν πως ο υπουργός κατά τη συζήτηση του νόμου στη Βουλή και απαντώντας στις καταγγελίες του Κόμματος ότι η κυβέρνηση επιχειρεί ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, είχε διαβεβαιώσει για το αντίθετο. Ρωτούν τι μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να μην ανατραπούν οι εργασιακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ