Παρασκευή 12 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να μπει τέλος στο νόθο καθεστώς

Συνέντευξη Τύπου ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για την ανάγκη εκδημοκρατισμού του συνδικαλιστικού κινήματος. Νοθεία και στις αρχαιρεσίες των εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά

Το εκτρωματικό καθεστώς που επικρατεί στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία,ανέπτυξαν χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας και ο πρόεδρος του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"Γιάννης Μανουσογιαννάκης.

Τα "πυρά" τους συγκέντρωσε το πλειοψηφικό σύστημα εκλογής στην ΠΝΟ, αλλά και σε πρωτοβάθμια σωματεία (πλοιάρχων, φροντιστών, τροφοδοτών κλπ.), η διατήρηση του αναχρονιστικού και αντιδημοκρατικού περιορισμού του 1/10 στην εκπροσώπηση των μεγάλων σωματείων στα συνέδρια της ΠΝΟ, η μονοκρατορία του γενικού γραμματέα, η μη εκλογή διοίκησης στην ΠΝΟ, η οποία συγκροτείται "εξ οφίτσιου" από τους προέδρους των 14 ναυτεργατικών σωματείων!

Αυτή η νόθα κατάσταση στην ΠΝΟ - όπως αναφέρθηκε - έχει προκαλέσει και τοΔιεθνές Γραφείο Εργασίας,το οποίο από το 1992 είχε κάνει σύσταση στην ελληνική κυβέρνηση, καλώντας τη να επεκτείνει την εργατική νομοθεσία και στα ναυτεργατικά σωματεία.

Οπως σημείωσε ο Γ. Τούσσας, η διατήρηση αυτού του καθεστώτος "οφείλεται στη λυσσαλέα προσπάθεια των εφοπλιστών και των μέχρι τώρα κυβερνήσεων να διαμορφώνουν πλαστούς συσχετισμούς δύναμης, για να χειραγωγούν την Ομοσπονδία, μετατρέποντάς τη σε στήριγμα της διαλυτικής αντιναυτεργατικής πολιτικής και της ασυδοσίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου". Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε τις τεράστιες ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ που, ως πιστοί εντολοδόχοι, συναποφάσισαν να προστατέψουν αυτό το καθεστώς, νοθεύοντας τους συσχετισμούς δύναμης επιπλέον στο ΕΚ Πειραιά και τη ΓΣΕΕ.

Οπως τονίστηκε, οι εργατοπατέρες χτυπούν την απόφαση του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύσσεται άκυρο το συνέδριο - παρωδία της ΠΝΟ, γιατί ανοίγει μια πόρτα για τον εκδημοκρατισμό, τον οποίο - όπως σημείωσαν - θα επιβάλουν οι ναυτεργάτες, χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης, συμβάλλοντας έτσι και στην αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και στην ενίσχυση των ταξικών του χαρακτηριστικών.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, έγινε παρέμβαση από συνδικαλιστές της αγωνιστικής παράταξης "Ενωση Συνεργαζόμενοι" του Δήμου Πειραιά, εκ μέρους των οποίων η Ρούλα Καλογερόγιαννη πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δήμου Περάματος και μέλος του ΓΣ της ΠΟΕ - ΟΤΑ, κατήγγειλε τις εξωφρενικές μεθοδεύσεις που επιστράτευσαν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, για να νοθεύσουν τη θέληση των εργαζομένων στο Δήμο Πειραιά, που ψηφίζουν από χτες.

Με ανακοίνωσή της η "Ενωση Συνεργαζόμενοι" καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν αυτές τις μεθοδεύσεις και υπογραμμίζει ότι αυτή η νοθεία "ούτε μπορεί να αναγνωριστεί, ούτε να νομιμοποιηθεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ