ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χρεοκοπημένος ο Δήμος Νίκαιας!

Αποκαλυπτικά στοιχεία έφερε στο φως η "Δημοκρατική Ενότητα" Νίκαιας, για την οικονομική κατάσταση του δήμου, το προσωπικό του και τα τεχνικά έργα

Σε 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές (!) φτάνει το έλλειμμα του Δήμου Νίκαιας στο δημόσιο ταμείο, όπως αποκάλυψε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" και δημοτική σύμβουλος Βέρα Νικολαϊδου.

Η επικεφαλής της "ΔΕ" παρουσίασε το παραπάνω στοιχείο σε συνολική αναφορά εκτός ημερήσιας διάταξης για την οικονομική κατάσταση, το προσωπικό και τα τεχνικά έργα του δήμου, θέτοντας τέλος και τρία ερωτήματα προς τον δήμαρχο: πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς νομιμοποιείται η εκταμίευση τόσο μεγάλου ποσού χωρίς αντίκρισμα και ποιο όργανο αποφάσισε ή κάλυπτε αυτή την παράνομη, όπως τη χαρακτήρισε, εκταμίευση.Στο παραπάνω ποσό δε συμπεριλαμβάνονται το ένα δισεκατομμύριο δάνειο που πήρε η σημερινή διοίκηση, καθώς και τα ποσά που χρωστά ο δήμος από το '98 και που κανείς δε γνωρίζει πού θα φτάσει στο τέλος αυτού του έτους.

Το νούμερο αυτό προκύπτει από επίσημο έγγραφο του δημόσιου ταμείου και αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι και τις 31/1/99. Η Κίνηση αναγκάστηκε να ζητήσει την επέμβαση του εισαγγελέα και να απειλήσει με εξώδικο τον διευθυντή του δημόσιου ταμείου για να πάρει αυτά τα στοιχεία.

Η Β. Νικολαϊδου πρόσθεσε, ότι οι εργαζόμενοι στο δήμο έφτασαν περίπου τους 800, εκτός από αυτούς που εργάζονται στα ΚΑΠΗ και στα έργα αυτεπιστασίας, αποτέλεσμα ρουσφετολογικών προσλήψεων και με όρους εργασίας που τους έχουν θέσει σε καθεστώς πολιτικής "ομηρίας". Συγχρόνως, δεν αξιοποιούνται σωστά, αποτέλεσμα του προσανατολισμού του δήμου στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών του. Η "ΔΕ" είχε παραδώσει το δήμο με συνολικά 250 εργαζόμενους!

Την επέμβαση εισαγγελέα αναγκάστηκε να ζητήσει η "ΔΕ" ακόμη και για να της δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία που ζήτησε για μερικά τεχνικά έργα, δηλαδή προσωπικό, πού έγιναν αυτά τα έργα και μια έκθεση του επιβλέποντα μηχανικού. Τελικά κατάφερε να μάθει στοιχεία για ένα από αυτά με τίτλο, καθαρισμός και φύτευση οικοπέδων και απομάκρυνση μπαζών.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει, ότι ο δήμος αγόρασε 41 δέντρα και 1978 θάμνους με 126 εκατομμύρια δραχμές, για τα οποία άνοιξαν 12.000 λάκκους σε έκταση 60.000 τετραγωνικών μέτρων, δηλαδή ένας θάμνος ανά 30 τ.μ.! Αυτά τα τεμάχια χρειάστηκαν 10 μήνες για να φυτευτούν, δηλαδή 202 κομμάτια το μήνα ή 10 θάμνοι την ημέρα με 20, κατά μέσο όρο, εργάσιμες μέρες! Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτοί οι 10 θάμνοι φυτεύτηκαν από 56 άτομα, δηλαδή 5,5 εργαζόμενους ανά θάμνο! Με λίγα λόγια το φύτεμα μιας τριανταφυλλιάς στοίχισε 5,5 μεροκάματα! Και είναι μόνο ένα από τα έργα - "μαϊμούδες" όπως τα χαρακτήρισε η Β. Νικολαϊδου.

Τέλος, η Β. Νικολαϊδου τόνισε, ότι μόνο το 1998 έγιναν 150 αναθέσεις έργων σε εργολάβους, από τις οποίες οι 61 από τη δημαρχιακή επιτροπή. Από αυτές τις 61, οι 41 έγιναν μετά την 1η Ιούνη '98, δηλαδή την προεκλογική περίοδο. Χαρακτηριστικά ανέφερε, ότι μόνο ένας εργολάβος πήρε 23 αναθέσεις έργων. Και όλα αυτά την ώρα που "στοιβάζονται" εργαζόμενοι στη δημοτική επιχείρηση και αλλού. "Ο δήμος έχει χρεοκοπήσει", κατέληξε η επικεφαλής της "ΔΕ". Να σημειωθεί, ότι ο δήμαρχος δεν απάντησε σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα και τα παρέπεμψε... στις υπηρεσίες.

5Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ
Ζητείται κτίριο!

Από την προηγούμενη Παρασκευή έχουν να κάνουν μάθημα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου,καθώς το μισθωμένο κτίριο, όπου στεγάζεται, έχει χαρακτηριστεί επικίνδυνο από τις υπηρεσίες της Πολεοδομίας από το Νοέμβρη του '98. Παρά τη διαπίστωση όμως από την υπηρεσία και την πρόταση του αρμόδιου μηχανικού να επισκευαστούν οι βλάβες εντός 30 ημερών, δηλαδή τέλη Δεκέμβρη, κανείς δεν έκανε κάτι. Και τώρα, πέντε μήνες μετά, το πρόβλημα καλούνται να λύσουν οι γονείς και οι μαθητές του σχολείου, οι οποίοι γίνονται "μπαλάκι" στα χέρια της νυν δημοτικής αρχής της πόλης, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της νομαρχίας.

Οι "αρμόδιοι" φορείς, αποποιούμενοι οποιασδήποτε ευθύνης για το ποιος έπρεπε να κάνει τις επισκευές στο κτίριο του σχολείου, ώστε τώρα να μην υπάρχει πρόβλημα, "ρίχνουν" την πρόταση, τα παιδιά του 5ου Δημοτικού να μεταφερθούν προσωρινά στο νέο σχολικό συγκρότημα της Λαθαίας, όπου από τη νέα σχολική χρονιά θα στεγαστεί το 2ο Γυμνάσιο!

Η πρόταση αυτή, όμως, βρίσκει αντίθετους τους γονείς των μαθητών του 2ου Γυμνασίου, οι οποίοι, γνωρίζοντας το οξυμένο κτιριακό πρόβλημα, που υπάρχει στο Μενίδι, φοβούνται ότι θα ισχύσει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Δηλαδή, φοβούνται ότι το 5ο Δημοτικό θα εγκατασταθεί μόνιμα στο κτίριο και το 2ο Γυμνάσιο από το νέο χρόνο θα είναι άστεγο...

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση οι "αρμόδιοι" "σηκώνουν τα χέρια ψηλά" και εμμένουν στην πρότασή τους, αδιαφορώντας για την κρίσιμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μενιδίου, Δ. Παπανίκας,βεβαίωσε τους γονείς του 2ου Γυμνασίου, ότι η μεταστέγαση του 5ου Δημοτικού είναι προσωρινή, προκειμένου να τους καθησυχάσει. Παρ' όλα αυτά όμως οι γονείς είναι αμετάπειστοι. Ετσι η λύση του προβλήματος παραπέμπεται στο μέλλον...

"Το κτιριακό πρόβλημα στα σχολεία του Μενιδίου δεν είναι κάτι καινούριο", δήλωσε στο "Ρ" ο Θάνος Τραβασάρος,δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου. "Κάθε μέρα που περνάει θα υπάρχει και ένα σχολείο, που θα θέλει μετεγκατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για δημιουργία 28 σχολείων στο Μενίδι. Τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει μαθητές και γονείς στο δρόμο είναι η έλλειψη σχολικής στέγης, η ανεύρεση κατάλληλων χώρων για την ανέγερση νέων σχολικών συγκροτημάτων από τον ΟΣΚ, καθώς και η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση".

Να σημειωθεί ότι εκτός από ορισμένα Δημοτικά Σχολεία στο Μενίδι, όλα τα υπόλοιπα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής λειτουργούν με διπλοβάρδιες (πρωί - απόγευμα) και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλοβάρδιες (πρωί - απόγευμα - βράδυ)! Το θέμα της μεταστέγασης του 5ου Δημοτικού Σχολείου θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της επόμενης Δευτέρας, μετά από πρόταση της "Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συγκέντρωση για την αλάνα της Τούμπας

Το πρόβλημα με τον τελευταίο ελεύθερο χώρο στην περιοχή της Τούμπας Θεσσαλονίκης, την "αλάνα" παραμένει άλυτο, παρά τις υποσχέσεις που έχουν κατ' επανάληψη δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ, νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα" καλεί συγκέντρωση των κατοίκων τη Δευτέρα 22 Μάρτη στις 7.30 μ.μ. στο κυλικείο του γηπέδου του ΠΑΟΚ (θύρα 6). Στόχος της συγκέντρωσης είναι να δημιουργηθεί η δυναμική της παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα, για να τηρηθούν οι υποσχέσεις και να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημα.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, Αγάπιος Σαχίνης,δήλωσε ότι έχει καταθέσει σχετικό έγγραφο στη Δημοτικό Συμβούλιο και το θέμα αυτό έχει καταγραφεί σαν τακτικό συζήτησης στην ερχόμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Δήλωσε, επίσης, ότι οι συγκεκριμένες υποσχέσεις που είχαν δώσει κυβέρνηση, νομαρχία, δήμος για την εξεύρεση των απαραίτητων χρημάτων για αποζημίωση των ιδιοκτητών, δεν τηρήθηκαν και κινδυνεύει τώρα ο ζωτικός αυτός χώρος να καταληφθεί και να οικοδομηθεί από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες.

Αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, απώλεια του μόνου ελεύθερου χώρου που μπορεί να διαμορφωθεί σαν χώρος πράσινου για την αναβάθμιση της περιοχής.

Ακόμα και το κλάδεμα των δέντρων ανατίθεται σε εργολάβους

ΤΑΥΡΟΣ
Στο δήμο ο χώρος των παλιών σφαγείων

Μετά από 16 χρόνια ο χώρος των παλιών δημοτικών σφαγείων, στην περιοχή του Ταύρου, επί της οδού Πειραιώς, παραδόθηκε στους δημότες. Από το 1983, η δημοτική αρχή του Ταύρου, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο, Π. Βακαλόπουλο,πάλευε ο χώρος να δοθεί στο δήμο ώστε να γίνει κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και χτες το πρωί αποδείχτηκε πως οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι.

Παρουσία των κατοίκων της περιοχής του Ταύρου ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου των σφαγείων, που εδώ και χρόνια ο Δήμος Αθηναίων στέγαζε τις τεχνικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Οδοποιίας και που τώρα θα εγκατασταθούν στο παλιό εργοστάσιο της "Ντέξιον". στην οδό Σαλαμινίας.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή του Ταύρου είχε εξασφαλίσει 1,3 δισ. δρχ. από το ΥΠΕΧΩΔΕ, για να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης με τη μετατροπή του διατηρητέου κτιρίου σε κέντρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων και την αναμόρφωση εξ ολοκλήρου του χώρου των παλιών σφαγείων.

Οι εργασίες στο χώρο των σφαγείων ξεκίνησαν πέντε μέρες πριν λήξει το υπόμνημα - τελεσίγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ προς τους Δήμους Αθηναίων και Ταύρου, που ζητούσε την άμεση απομάκρυνση των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων, για να ξεκινήσουν οι εργασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ