ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στις 11 π.μ. στα Προπύλαια, με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών

Το μήνυμα ότι ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση συνεχίζεται, στέλνουν σήμερα μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, με τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκινά στις 11 π.μ. από τα Προπύλαια με πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

Το κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά βρήκε ανταπόκριση στους μαθητές και παρά την εντατικοποίηση των μαθημάτων, στο όνομα της "αναπλήρωσης" αλλά και της εφαρμογής πάση θυσία της "μεταρρύθμισης", πολλά μαθητικά συμβούλια Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ αποφάσισαν συμμετοχή. Ανάμεσα σ' αυτά βρίσκονται: ΕΠΛ και ΤΕΕ Αιγάλεω, 13ο ΕΛ Αθήνας, 1ο - 2ο ΕΛ Καισαριανής, 54ο Γυμνάσιο Σεπολίων, 1ο - 2ο ΕΛ Μπραχαμίου, 3ο - 4ο ΕΛ Ν. Ιωνίας, 40ό ΕΛ Γκράβας, ΕΠΛ Ν. Φιλαδέλφειας, Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης, 3ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου, ΤΕΕ Υμηττού, 1ο ΕΛ Πετρούπολης, 1ο ΕΛ Χολαργού, 2ο ΕΛ Γαλατσίου, Ιωνίδειος, ΕΠΛ Κορυδαλλού κ.ά.

Οι μαθητές δηλώνουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα με βασικό κορμό των αιτημάτων τους την κατάργηση των νόμων της "μεταρρύθμισης" και ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους. Παράλληλα, ζητούν να αρθεί η αδικία σε βάρος των μαθητών των δημόσιων σχολείων έναντι των ιδιωτικών, οι οποίοι μπορούν να "αγοράζουν" το απολυτήριο του Λυκείου, αλλά και να σταματήσει το εξοντωτικό πρόγραμμα - τιμωρία στα σχολεία.

Το "παρών" δίνουν αύριο φοιτητές και σπουδαστές, δηλώνοντας ότι η "μεταρρύθμιση" και ο αγώνας για την ανατροπή της αφορά και αυτούς όπως και όλο το λαό. Μέχρι χτες, τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο αποφάσισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι Ιατρικής, Νομικής, Πολιτικού, Φυσικού, ΜΜΕ Παντείου, Ψυχολογίας, Μαθηματικού.Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των ΤΕΙ συμμετέχουν και οι σπουδαστικοί σύλλογοι ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΔΟ Αθήνας και ΣΤΕΦ Πειραιά.

Οι δύο μεγάλες εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες (ΟΛΜΕ και ΔΟΕ) με ευθύνη των παρατάξεων της πλειοψηφίας στα ΔΣ δεν πήραν απόφαση να συμμετάσχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Ομως δάσκαλοι και καθηγητές θα είναι παρόντες με απόφαση των συλλόγων τους. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Διδασκαλικοί Σύλλογοι "Δημήτρης Γληνός" και "Ελλη Αλεξίου" καθώς και η ΕΛΜΕ Πειραιά, η Ε ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Δ Ανατολικής Αττικής.Χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ οι παρατάξεις ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να στηρίξει η ΟΛΜΕ το συλλαλητήριο, ενώ δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για την πορεία του κλάδου, αναδεικνύοντας για μια ακόμα φορά την ανάγκη οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ να εκτιμήσουν την πορεία των αγώνων και να συζητήσουν για την παρέμβαση του κλάδου στα ζητήματα της Παιδείας.

Μάχη για αλλαγή συσχετισμών και συσπείρωση δυνάμεων

Σε λίγες βδομάδες οι φοιτητές και οι σπουδαστές της χώρας θα πρέπει να εκλέξουν τα νέα Διοικητικά Συμβούλια των Σχολών τους. Στις κάλπες, λοιπόν, για άλλη μια φορά σε περίοδο έντονων πολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων κι ενώ όλη η χώρα συγκλονίζεται από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις στους χώρους της εκπαίδευσης (και βασικά στους μαθητές), οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα στείλουν τα δικά τους μηνύματα στην κοινωνία και θα επηρεάσουν την ανάπτυξη του κινήματος σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.Πολλοί θέλουν να βλέπουμε τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές σαν μια διαδικασία χωρίς ουσία. Μια διαδικασία που θα καταμετρήσει τις τάσεις της απήχησης των πολιτικών κομμάτων στη νεολαία, σε μια σημαντική περίοδο, λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Εμείς, όμως, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, αντιλαμβανόμαστε αυτές τις εκλογές σαν μια διαδικασία του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, που φυσικά και έχει πολιτικό περιεχόμενο, όχι όμως αυτό που θα καταμετρήσει ο αστικός Τύπος την επόμενη μέρα.

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές θέλουμε να στείλουν μήνυμα χειραφέτησης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος και ρήξης με τον "εθνικό στόχο" της ΟΝΕ, επειδή αυτός ο στόχος υπαγορεύει την αντιδραστική αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που εντείνει τους ταξικούς φραγμούς, διαλύει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία, σαρώνει τα μορφωτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα στη δουλιά. Θέλουμε να στείλουν μήνυμα ανυπακοής του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος στη "νέα τάξη πραγμάτων", στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ και σε όργανο των ιμπεριαλιστών.

Με το βλέμμα στραμμένο στους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες, στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί καλύτερα ότι η κυρίαρχη πολιτική, μπορεί και πρέπει να ανακοπεί κάτω από την επίδραση των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων. Οτι η κυρίαρχη πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Αντίθετα. Μονόδρομος είναι η σύγκρουση με αυτή και η διεκδίκηση μιας άλλης πολιτικής για τη χώρα και για την εκπαίδευση, αυτή των λαϊκών συμφερόντων, που πλευρές της ήρθαν στην επικαιρότητα, με τους μαθητικούς αγώνες.

Μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί ότι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα θα είναι επικίνδυνο για το κατεστημένο και αποτελεσματικό για το λαό και τη νεολαία, πρέπει αταλάντευτα να έχει στον προσανατολισμό του την αντιπαράθεση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΟΟΣΑ, που πιστά υλοποιεί η κυβέρνηση. Πρέπει να είναι διεκδικητικό. Πρέπει να είναι μαζικό, ενωτικό, πολύμορφο. Πρέπει να είναι πανελλαδικά συντονισμένο και να στηρίζεται στην αποφασιστικότητα των φοιτητών - σπουδαστών, χωρίς καπέλα και λογικές"ανάθεσης της πάλης για τα προβλήματα σε ειδικούς". Πρέπει να είναι σε ενότητα με το εργατικό κίνημα, το μαθητικό, τους αγρότες, με όλη την κοινωνία που αντιστέκεται, στο Μέτωπο Παιδείας.

Μπορεί και πρέπει ν' αναδειχτεί, ότι ο δρόμος για ένα τέτοιο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, είναι ο δρόμος της αλλαγής των συσχετισμών και της ισχυροποίησης της Πανσπουδαστικής.

Με αφορμή συνεπώς τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές μπορούμε πιο πλατιά να κουβεντιάσουμε με τους συναδέλφους μας για το χαρακτήρα και τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, για τη δικής μας πρόταση διεξόδου, που περνά μέσα από το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα που εμείς παλεύουμε να δημιουργήσουμε. Με αυτό τον τρόπο να προετοιμάσουμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές, να ξεσπάσουν ακόμα πιο μαχητικοί, αποφασιστικοί, μαζικοί και καλύτερα ποιλιτικά προσανατολισμένοι αγώνες.

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας, αυτή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών, είναι ταυτόχρονα ένας σημαντικός σταθμός για τη συσπείρωση και κοινή δράση με τους συναδέλφους μας που συμφωνώνταςμε τις θέσεις μας, θέλουν να καταθέσουν τη δική τους συμβολή στην άνοδο του κινήματος. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας (ΠΚΣ), τα τελευταία χρόνια κάνουν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Ολοένα και περισσότερο παύουν να είναι "μια άλλη τεμπέλα" της ΚΝΕ, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια. Ολοένα και περισσότερο αποχτάνε τα χαρακτηριστικά που στο 7ο Συνέδριο καταλήξαμε, της ζωντανής μαχητικής συμμαχίας των ΚΝιτών με πρωτοπόρους - αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές. Ακόμα όμως δεν έχουμε κατακτήσει το επίπεδο που θέλουμε. Αυτές οι εκλογές είναι αφορμή για να μετρήσουμε αυτή τη συσπείρωση συγκεκριμένα, με τη μαζική συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ, αλλά και στην καθημερινή δουλιά, του προγραμματισμού και της υλοποίηση της μάχης της προπαγάνδισης των θέσεων της Πανσπουδαστικής.

Κύριλλος ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ

Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

Δικαίωμα η σίτιση και η στέγαση

Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Ιονίου Πανεπιστημίου, που καθιστούν δύσκολη τη φοίτηση σ' αυτό, καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ιδρύματος. Οπως επισημαίνει, η φοιτητική εστία είναι έτοιμη εδώ και μισό χρόνο, αλλά με διάφορες δικαιολογίες δεν παραδίδεται, τα συγγράμματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η σίτιση... "επικίνδυνη", ενώ το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό δεν καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Επιπλέον, τα προβλήματα εντείνονται από το "κόψιμο" των συμβάσεων των διδασκόντων τόσο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών όσο και σε αυτό των Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η σωστή λειτουργία του Ιδρύματος.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση, αλλά πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας και η διορισμένη από αυτό Διοικούσα Επιτροπή, πιστοί στις εντολές της ΕΕ και στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης, κάνουν ό,τι μπορούν για την υποβάθμιση του πανεπιστημίου και τη λειτουργία του σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς.

Οι φοιτητές ζητούν μόνιμο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες, άμεση αυτονόμησή του, λειτουργία της φοιτητικής εστίας, δωρεάν συγγράμματα, σίτιση και στέγαση για όλους και ουσιαστική βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής. "Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Τα δικαιώματά μας στη μόρφωση, στην εργασία και τη ζωή δεν πρόκειται κανείς να μας τα χαρίσει. Τα κατακτάμε μόνο με τους αγώνες μας", υπογραμμίζει ο Σύλλογος των φοιτητών.

Οικότροφοι φοιτητές ΕΜΠ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην υποβάθμιση των εστιών και συμπαράστασης στους 10 διωκόμενους οικότροφους φοιτητές διοργανώνει με απόφαση γενικής συνέλευσης ο Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (ΦΕΕΜΠ) για αύριο Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι,ενώ για σήμερα, την ίδια ώρα έχει προγραμματίσει παράσταση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ).

Πάντως, το ΕΙΝ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ουδέποτε το ΕΙΝ προχώρησε σε πολιτικές διώξεις εναντίον συνδικαλιστών ή άλλων φοιτητών", επισημαίνοντας ότι η σημερινή διοίκηση του ΕΙΝ "οφείλει να προστατεύσει την ακεραιότητα των οικότροφων και την περιουσία των εστιών" και "θα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη κάθε παράνομη ή έκνομη πράξη, όπως η παραβίαση κανονισμών, η καταστροφή των εστιών, το εμπόριο ναρκωτικών κτλ.".

ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
Πλατύ πολιτικό άνοιγμα

Η πλούσια εμπειρία από τους μαθητικούς αγώνες και ιδιαίτερα από τις κινητοποιήσεις των Νυχτερινών Σχολείων, που χαρακτηρίζονται ως οι μαζικότεροι και δυναμικότεροι των τελευταίων χρόνων, συζητήθηκε στην 6η Τομεακή Συνδιάσκεψη της Τομεακής Οργάνωσης Νυχτερινών Μαθητών Αθήνας της ΚΝΕ,που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Συζητήθηκαν τα εργασιακά προβλήματα που έντονα απασχολούν το χώρο, μια και αποτελείται από νέους που τώρα βγαίνουν στην παραγωγή και πάνω τους δοκιμάζονται όλες οι εργασιακές αλλαγές και χτυπιέται κάθε δικαίωμα του νέου στην εργασία.

Αφού εκτιμήθηκαν οι μεγάλες δυνατότητες στην ανάπτυξη του κινήματος και η συμβολή της Οργάνωσης σε αυτό, ήρθε η εικόνα για την απήχηση που έχουν οι θέσεις της ΚΝΕ, που καθημερινά κερδίζουν περισσότερους νέους με τη λογική της αντίστασης και του αγώνα, όσο και με την ανάγκη της οργανωμένης πάλης.

Από τους αντιπροσώπους βγήκε η απαίτηση για πλατύ πολιτικό άνοιγμα στα σχολεία, με στόχο το δυνάμωμα της Οργάνωσης και η δέσμευση για τη βελτίωση της δουλιάς τους, μεταφέροντας ένα κλίμα ενθουσιασμού και ορμής για τις μάχες της Οργάνωσης.

Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης εκλέχτηκε η Λαμπρινή Πίττακα.Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Κώστας Μυτηλινιού,μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Προσφορά στην Κούβα

Σε κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης προς την Κούβα, συμμετέχει η ΚΝΕ μαζί με άλλες τρεις νεολαίες, την ΕΔΟΝ,την ΚΝ Πορτογαλίας και τη Σοσιαλιστική Εργατική Γερμανική Νεολαία.Η καμπάνια αλληλεγγύης έχει σκοπό την ανέγερση ενός Κέντρου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Matansas. Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί Λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα στον αριθμό 155/344494 - 57.

Εκδηλώσεις των ΠΚΣ

Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι εκδηλώσεις των "Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας",στις σχολές της Αθήνας, ενόψει των σπουδαστικών και φοιτητικών εκλογών στις 28 Απρίλη. Σήμερα και αύριο συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις του 4ήμερου πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης των ΠΚΣ στη σπουδάζουσα νεολαία, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, που ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Παρασκευή το βράδυ, με αφιερώματα σε ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, συζητήσεις για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και την ΟΝΕ, για το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα, συναυλίες κ.ά. Το πρόγραμμα προβλέπει για σήμερα προβολή ταινίας στις 4 μ.μ. και για αύριο εκδήλωση - συζήτηση για την ΟΝΕ και προβολή ταινίας στις 4 μ.μ. και στις 10 μ.μ. το πανηγυρικό κλείσιμο του 4ήμερου, με ρεμπέτικο γλέντι στο εστιατόριο της σχολής.

ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΘ
Στην υπηρεσία ιδιωτών οι μεταπτυχιακές σπουδές

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίζεται η Σύγκλητος του ΑΠΘ, αφού, αναθεωρώντας παλαιότερη απόφασή της, προτείνει ολοκάθαρα την είσοδο των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) των πανεπιστημίων. Σε πρότασή της πάνω στο σχέδιο που συζητιέται αυτή την περίοδο για θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τωνΠΜΣ, ζητά να απαλειφθεί η προϋπόθεση που η ίδια είχε θέσει με παλαιότερη πρότασή της, και προέβλεπε η λειτουργία τους να γίνεται αποκλειστικά με δημόσιες δαπάνες.

Εως σήμερα, μετά το νόμο Σουφλιά, σε ορισμένες σχολές, οι φοιτητές πλήρωναν δίδακτρα για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Προαιρετικά και έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του κάθε πανεπιστημίου, τα Προγράμματα αυτά χρηματοδοτούνταν και από κάποιους ιδιωτικούς φορείς.

Οι κοσμήτορες, οι οποίοι είχαν μελετήσει την πρόταση σχεδίου νόμου, σχετικά με την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Ελλάδα, αρχικά πρότειναν ότι οι δαπάνες για τη λειτουργία τους θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο από το δημόσιο. Χτες, όμως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Συγκλήτου αναίρεσαν και καταψήφισαν την αρχική τους πρόταση. Τη στάση τους αυτή τη δικαιολόγησαν λέγοντας ότι είναι αδύνατο τα Προγράμματα αυτά να χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας, λόγω των μεγάλων περικοπών προς τα πανεπιστήμια που ήδη έχουν αναγγελθεί.

Επειτα από πιέσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, που εναντιώνονται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ζητούν η ειδίκευση να γίνεται κατά τη διάρκεια των βασικών σπουδών της προπτυχιακής εκπαίδευσης, η Σύγκλητος δεσμεύτηκε απλώς ότι κατά τη διάρκεια των Μεταπτυχιακών Σπουδών οι φοιτητές δε θα καταβάλλουν δίδακτρα.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δραματική μείωση κονδυλίων για σχολεία

Σε κινητοποιήσεις δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και οι δήμοι του νομού, αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει θετική λύση στο αίτημα να μην περικοπεί το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο προϋπολογισμός της νομαρχίας για το περασμένο έτος (8,27 δισ. ) είχε περικοπεί κατά 50%. Ομως ακόμη και αυτά τα λίγα χρήματα δεν έχουν δοθεί όλα, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Οι οφειλές του υπουργείου Παιδείας προς το Νομό Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος που διανύουμε ξεπερνούν τα 3 δισ. δρχ. Και σαν να μη φτάνει αυτό το υπουργείο αποφάσισε περικοπή κατά 65% και του προϋπολογισμού για το 1999.

Ο ίδιος ο νομάρχης, περιγράφοντας την κατάσταση, αποκάλυψε πως πολλά σχολεία έχουν σταματήσει στο στάδιο της ανέγερσης λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν έχουν αποπληρωθεί συμβόλαια για οικόπεδα που προορίζονται για σχολική στέγη με κίνδυνο να χαθούν οριστικά, δεν υπάρχει δυνατότητα για σύναψη νέων συμβολαίων αγοράς οικοπέδων και πολλά σχολεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια βρίσκονται υπό έξωση.

Αποκαλύπτεται έτσι πως η πολιτική της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης οδηγεί σε διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Επιβεβαιώθηκαν με τον πιο τραγικό τρόπο οι φωνές αγωνίας καθηγητών και μαθητών, που όλο το προηγούμενο διάστημα κατάγγελναν την κυβέρνηση για συνειδητή υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Εκλογές μεταπτυχιακών φοιτητών στο ΑΠΘ

Με εμφανή την ισχυρή παρουσία της "Πανεπιστημονικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" (ΠΣΚ), σφραγίστηκαν οι πρώτες εκλογές της Ενωσης Μεταπτυχιακών Φοιτητών (ΕΜΦ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που έγιναν για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι εκλογές έγιναν με ενιαίο ψηφοδέλτιο, όπως προβλέπει το καταστατικό. Ψήφισαν 485 άτομα, συμμετοχή που κρίθηκε ως ιδιαίτερα υψηλή. Η ΠΣΚ πήρε 52 ψήφους (11%), κατακτώντας 2 έδρες στο 11μελές ΔΣ. Δύο έδρες επίσης εξέλεξαν ανεξάρτητοι φοιτητές και 7 κατέλαβαν συνδικαλιστές προσκείμενοι στη ΔΑΠ.

Σχολιάζοντας την πρακτική του ενιαίου ψηφοδελτίου, που επέβαλαν οι συνδικαλιστές του πολύχρωμου δικομματισμού, η ΠΣΚ αναφέρει: "Η αδυναμία τους για έκφραση πολιτικού λόγου και ο αντιδραστικός - παραγοντίστικος ρόλος τους καλύπτεται πίσω από το τσουβάλιασμα του ενιαίου ψηφοδελτίου".

Τέλος, η "Πανεπιστημονική" δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τη δράση της τόσο μέσα από το ΔΣ, όσο και κυρίως στους χώρους όπου εργάζονται οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, για μαζικοποίηση της Ενωσης και μετεξέλιξή της σε δευτεροβάθμιο όργανο, για ίδρυση πρωτοβάθμιων συλλόγων, για ανθρώπινα ωράρια και αμοιβές για όλους, για αποτροπή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τις μεταπτυχιακές σπουδές, που έρχεται, ως γνήσιο τέκνο του νόμου Αρσένη, να επιβάλει την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγελματικών δικαιωμάτων και στις μεταπτυχιακές σπουδές.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Παρέμβαση φοιτητών στη Σύγκλητο για το άσυλο

Συζήτηση για το άσυλο άμεσα και από μηδενική βάση διεκδίκησαν αγωνιστικά από τη Σύγκλητο, οι φοιτητές του ΑΠΘ, με παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας.

Φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας Θεσσαλονίκης που από την αρχή τάχθηκαν κατά της προηγούμενης απόφασης της Συγκλήτου (αρχές Οκτώβρη '98) για μερική άρση του ασύλου με πρόσχημα την εγκληματικότητα, απαίτησαν από τα μέλη της Συγκλήτου να τεθεί το θέμα του ασύλου στην επόμενη συνεδρίαση του Οργάνου και να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση. Ζήτησαν να επανεξεταστούν τα ζητήματα της εγκληματικότητας στο Πανεπιστήμιο, αλλά και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το θέμα της άρσης του ασύλου. Τα μέλη της Συγκλήτου τελικά υιοθέτησαν την άποψη των φοιτητών και δεσμεύτηκαν για συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση.

Επίσης, οι φοιτητές απαίτησαν από τη Σύγκλητο να πάρει θέση για το κατοχικό καθεστώς που έχουν επιβάλει στη Θεσσαλονίκη οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις και την εμπλοκή της κυβέρνησης στην επέμβαση που ετοιμάζεται στο Κόσσοβο. Οπως τόνισε ο Γιάννης Κουλούρης, φοιτητής Οικονομικού, εκπροσωπώντας τους φοιτητικούς συλλόγους "η Πανεπιστημιακή Κοινότητα και η Ακαδημαϊκή και η Σύγκλητος πρέπει να πάρει θέση καταγγελίας αυτής της στάσης της κυβέρνησης. Καταγγελίας της επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν μπορούμε να σιωπούμε, όταν η χώρα μας μετατρέπεται σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Θέσαμε το ζήτημα και ο πρύτανης δεσμεύτηκε ότι θα τεθεί το θέμα στη Σύγκλητο, η οποία θα συστήσει και τη σχετική Επιτροπή".

Μάθημα στο κυλικείο

Χωρίς αίθουσες διδασκαλίας και χωρίς βιβλία συνεχίζεται, για δεύτερη χρονιά, η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε εκατό περίπου μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη και προέρχονται από Αλβανία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιορδανία, Παλαιστίνη, Ρωσία, Ουκρανία και Τσεχία. Μπροστά σ' αυτήν την εικόνα εγκατάλειψης, οι πρόεδροι των 5 ΕΛΜΕ ζητούν από τους προϊστάμενους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, τη Νομαρχία και το Δήμο Θεσσαλονίκης, την παραχώρηση δύο, τουλάχιστον, αιθουσών διδασκαλίας στο κέντρο της πόλης και σε σχολεία της Α/θμιας ή της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Επίσης ζητούν την ίδρυση νυκτερινών σχολείων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στους μετανάστες, παλιννοστούντες και πρόσφυγες.

Η προσπάθεια εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας ξεκίνησε με πρωτοβουλία ομάδας εκπαιδευτικών της Θεσσαλονίκης. Τα μαθήματα είναι νυκτερινά και γίνονται δύο φορές τη βδομάδα και για τέσσερις συνολικά διδακτικές ώρες σε κάθε τμήμα. Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι 5 ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τα μαθήματα γίνονται συχνά στο κυλικείο της "Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης" (ΕΔΟΘ) ή σε χώρους όπου δεν υπάρχει πίνακας, ενώ η μοναδική αίθουσα που έχει διατεθεί για τους αλλοδαπούς ενήλικες μαθητές βρίσκεται στο κτίριο της ΕΔΟΘ.

Πρόβλημα, όμως, συναντούν και στη διάθεση των ειδικών βιβλίων, ενώ έως σήμερα έχουν διανεμηθεί δωρεάν στους μαθητές 54 αντίτυπα του βιβλίου "Τα νέα ελληνικά για ξένους", που παραχώρησε το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης έπειτα από τη διαμεσολάβηση της ΕΔΟΘ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ