ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
Κερδισμένοι Μαρούσι και Νήαρ Ηστ

Οι Μαρουσιώτες πέτυχαν νίκη - σωτηρία επί του Σπόρτιγκ, ενώ η Νήαρ Ηστ επικράτησε του Περιστερίου και... φλερτάρει με την Ευρώπη

Οι γηπεδούχοι είχαν την τιμητική τους στη χτεσινή 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Μαρούσι και Νήαρ Ηστ ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι, αφού το πρώτο πήρε βαθιά ανάσα, όσον αφορά την παραμονή του στην κατηγορία και η δεύτερη "αγκάλιασε" την έξοδό της στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα:

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΣΠΟΡΤΙΓΚ 82-77: Με βασικό όπλο την περιφέρεια το Μαρούσι πήρε σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη επί του Σπόρτιγκ, σ' ένα παιχνίδι που ήταν αμφίρροπο μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, αφού και οι Πατησιώτες καίγονταν για τους βαθμούς της νίκης. Οι δυο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ, αλλά οι γηπεδούχοι στα τελευταία λεπτά φάνηκαν πιο ψύχραιμοι και κατάφεραν να πάρουν το πολύτιμο για αυτούς ροζ φύλλο αγώνα. Κορυφαίος από τους νικητές ήταν ο Τέρνερ, που σημείωσε 24 πόντους, ενώ τον ακολούθησε σε απόδοση ο Μικ, που πέτυχε 20 πόντους. Από το Σπόρτιγκ ξεχώρισαν οι Φορντ (20 πόντοι) και Μαγκί (13 πόντοι).

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΑΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 74-63: Ο,τι ήθελαν αυτό πέτυχαν οι Πατρινοί. Μετά τη νίκη τους επί των Κρητικών ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον τους στην Α1. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυνατά το παιχνίδι επιβάλλοντας το ρυθμό τους και έχοντας πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας από την περιφέρεια. Σε αυτό συντέλεσε και η πολύ καλή απόδοση του Βετούλα. Εξασφάλισαν νωρίς νωρίς μια διαφορά 10 πόντων, την οποία κράτησαν μέχρι το τέλος, χάρις στην πολύ καλή άμυνα ζώνης που εφάρμοσαν. Από τον Απόλλωνα ξεχώρισε ο Μυριούνης, που σημείωσε 20 πόντους, ενώ από το Ηράκλειο πολύ καλή απόδοση είχε ο Φορτέ.

ΝΗΑΡ ΗΣΤ - ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 85-80: Ντέρμπι με τα όλα του έγινε στο κλειστό της Καισαριανής, με τους γηπεδούχους να παίρνουν στο τέλος τη νίκη, που τους βάζει για τα καλά σε... ρυθμούς Ευρώπης. Κορυφαίος των Καισαριανιωτών ήταν ο νεαρός Τσαρταρής, ο οποίος πέτυχε 19 πόντους. Αρκετή καλή απόδοση είχαν και οι υπόλοιποι περιφερειακοί της ομάδας. Από το Περιστέρι, που για άλλη μια φορά απέδειξε ότι εκτός έδρας δεν τα πάει καλά, ξεχώρισαν οι Παπαμακάριστος (12π), Μαρτίνεθ (20π). Ο τελευταίος έδωσε μάχες κάτω από το καλάθι, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να "γυρίσουν" οι φιλοξενούμενοι το παιχνίδι.

ΠΑΠΑΓΟΥ - ΠΑΟΚ 64-87: Ετσι όπως ήταν βαθμολογικά τα πράγματα μόνο σε θαύμα ήλπιζαν οι παίκτες του Παπάγου, προκειμένου να έχουν κάποιες ελπίδες ώστε να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Ο ΠΑΟΚ όμως δε φάνηκε διατεθειμένος να γίνει θύμα έκπληξης και νίκησε άνετα τους γηπεδούχους, οι οποίοι βρίσκονται πλέον ουσιαστικά στην Α2. Κορυφαίοι των νικητών οι Μπέρι (31 π) και Μπαλογιάννης (21).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 86-77: Με τη σκέψη στο κρίσιμο παιχνίδι του Σαββάτου κόντρα στον Αρη και χωρίς να δυσκολευτεί ιδιαίτερα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Πανιωνίου που ξαναβρέθηκε σε δυσμενή βαθμολογική θέση. Κορυφαίος των "πρασίνων" ήταν ο Ράτζα, που έκανε ό,τι ήθελε κάτω από το καλάθι και πέτυχε 30 πόντους. Από τον Πανιώνιο, που απογοήτευσε ξανά με την εμφάνισή του, προσπάθησε για το καλύτερο ο Σιμς (13).

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΑΕΚ 73-67: Με το ίδιο νόμισμα πλήρωσε την ΑΕΚ ο "γηραιός". Επικράτησε των "κιτρινόμαυρων" παίρνοντας μια άτυπη ρεβάνς για τον αποκλεισμό του στον ημιτελικό του Κυπέλλου. Αν και το παιχνίδι στην αρχή φαινόταν μονόλογος των γηπεδούχων εντούτοις στα τελευταία λεπτά έγινε ντέρμπι, με τους φιλοξενούμενους να προσπαθούν να φέρουν τα πάνω κάτω χωρίς όμως να τα καταφέρνουν. Καλύτερος από τους Θεσσαλονικείς ο Ντίκινς, με 23 πόντους, ενώ από την ΑΕΚ ξεχώρισε ο Ντάνιελς (15).

Μετά και τη συμπλήρωση της 24ης αγωνιστικής η βαθμολογία διαμορφώθηκε ως εξής: Ολυμπιακός 44, Παναθηναϊκός 44, ΠΑΟΚ 42, Αρης 40, ΑΕΚ 39, Ηρακλής 35, Νήαρ Ηστ 35, Περιστέρι 33, Σπόρτιγκ 33, Μαρούσι 33, Ηράκλειο 32, Πανιώνιος 32, Απόλλων Πάτρας 31, Παπάγου 30.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ 1 - 1
Περήφανος κύριος, τυχερή κυρία

Στο παρά πέντε ο Ολυμπιακός έχασε την ευκαιρία ν' αποκλείσει τη Γιουβέντους και να προκριθεί στους "4" του Τσάμπιονς Λιγκ

Για 85 κρατούσε το εισιτήριο της πρόκρισης στους τέσσερις του Τσάμπιονς Λιγκ ο Ολυμπιακός. Μπορεί η χθεσινή Γιουβέντους να μην φαινόταν ικανή να του το πάρει, υπήρξε όμως κάποιος απρόσμενος σύμμαχος των Ιταλών που δεν είχαν υπολογίσει οι "ερυθρόλευκοι". Ο δυνατός αέρας είχε... κατεύθυνση προς την Ιταλία. Και έτσι πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα, σε μια από τις λιγοστές φάσεις που οι Γιουβεντίνοι βρέθηκαν με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Ολυμπιακού, έγινε το απευκταίο. Στη σέντρα που έβγαλε από δεξιά ο νεοεισερχόμενος στον αγώνα Μπιριντέλι, ο Ελευθερόπουλος επιχείρησε έξοδο αλλά δεν μπόρεσε να βρει την μπάλα που από τον αέραάλλαξε πορεία και ανενόχλητος ο Κόντε την έστειλε στα δίχτυα ισοφαρίζοντας το σκορ σε 1 - 1. Αυτό ήταν... Τα πάντα είχαν τελειώσει.

Κι όμως όλα είχαν ξεκινήσει ιδανικά για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Με περίσσιο πάθος και βοηθούμενοι και από τους περίπου 80 χιλιάδες οπαδούς τους αιφνιδίασαν τους Ιταλούς πετυχαίνοντας το γκολ πολύ νωρίς μόλις στο 12. Σκόρερ - ποιος άλλος; - ο συνήθης ύποπτος και "αειθαλής" Γκόγκιτς που μετά από σέντρα του Γεωργάτου, με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ραμπούλα που πραγματοποίησε άστοχη έξοδο. Με την ψυχολογία να γέρνει εμφανώς υπέρ της ελληνικής ομάδας οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς αγωνιζόμενοι έξυπνα και με μεγάλη προσοχή στην άμυνά τους δεν έχασαν την πρωτοπορία.

Με την έναρξη της επανάληψης ο Ολυμπιακός συνέχισε να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού στηριζόμενος στις αντεπιθέσεις. Σε μια από αυτές ο Αμανατίδης απέτυχε να γράψει το 2 - 0 όταν σε σέντρα του Γεωργάτου βρέθηκε μόνος του με τον Ραμπούλα αλλά ο Ιταλός πορτιέρο έδιωξεσε κόρνερ.

Στην αντίπερα όχθη οι Γιουβεντίνοι δεν έδειχναν ικανοί να ανατρέψουν τα πράγματα. Εκνευρισμένοι, με ασυνεννοησία στο κέντρο και στην επίθεση φάνταζαν να έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας. Ηρθε όμως η... άνωθεν βοήθεια και ανέτρεψε την κατάσταση.

Χωρίς προβλήματα η διαιτησία του Γερμανού Μερκς που κιτρίνισε τους Ντι Λίβιο, Μοντέρο, Κόντε, Ντάβιτς, Ντεσάμπ, Ανατολάκη, Καραπιάλη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ελευθερόπουλος, Αμανατίδης (88 Ντε Σόουζα), Γεωργάτος (88 Αλεξανδρής), Καραταϊδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Καραπιάλης(77 Αμπονσάι), Τζόρτζεβιτς, Γιαννακόπουλος, Γκόγκιτς.

ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ: Ραμπούλα, Μίρκοβιτς (82 Μπιριντέλι), Μοντέρο, Ντι Λίβιο, Τζουλιάνο, Κόντε, Ζιντάν (90 Τακινάρντι), Ντάβιντς, Ντεσάμπ, Εσνάιντερ (68 Αμορούζο), Ινζάγκι.

ΛΑΤΣΙΟ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Βόλτα στην "αιώνια πόλη"

Τυπική διαδικασία είναι για Πανιώνιο και Λάτσιο ο αποψινός επαναληπτικός στα πλαίσια της προημιτελικής φάσης του Κυπελλούχων

Τ' αξιοθέατα στην "αιώνια πόλη" παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αποστολή του Πανιωνίου, από το αποψινό παιχνίδι με τη Λάτσιο. Το 0 - 4 του πρώτου αγώνα και η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων καθιστά απαγορευτική ακόμα και σκέψη για οτιδήποτε εκτός από μια αξιοπρεπή εμφάνιση και την αποκόμιση εμπειριών.

Απαντες έχουν δεδομένη την πρόκριση των Ιταλών και στον αγώνα προσδίδουν τον τυπικό χαρακτήρα που πραγματικά έχει. Το μυαλό τους βρίσκεται στις εντός συνόρων υποχρεώσεις τους. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει η απόφαση διοίκησης και τεχνικής ηγεσίας να παραθέσει γεύμα στους παίχτες με διττό σκοπό. Τη βελτίωση του κλίματος στην ομάδα και τη συζήτηση με σκοπό την ανεύρεση των αιτιών της άσχημης πορείας στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τους οικοδεσπότες. Το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο ιταλικό πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται από την αντιμετώπιση Τύπου, διοίκησης, παιχτών και φιλάθλων για τον Πανιώνιο και τη συνάντηση. Ο τεχνικός των "Λατσιάλοι", Σβεν Γκόραν Ερικσον, πάντως χρεώνεται αντιδεοντολογική συμπεριφορά, αφού δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου με τον Γουίλαν.

Οι γηπεδούχοι μάλλον θα παραταχθούν με τους Μαρκετζιάνι, Νέγκρο, Νέστα, Πάνκαρο, Αλμέιδα, Μιχαϊλοβιτς, Ντέλα Πένια, Νέτβεντ, Μαντσίνι, Σάλας, Βιέρι. Οι φιλοξενούμενοι με τους Στρακόσια, Καμίτση, Ρόμπερτς, Ζαχόπουλο, Γαζή, Ιωαννίδη, Μπουγά, Μπάκερουτ, Σαπουντζή, Ρόμπινς, Χέιλοκ.

Πολύτιμη συμβολή στην σπουδαία νίκη του Αμαρουσίου είχε ο Ερικ Μικ

Πολύτιμη συμβολή στη σπουδαία νίκη του Αμαρουσίου είχε ο Ερικ Μικ

ΒΟΛΕΪ - ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
"Φωτιά" ο Ηφαιστος

Ο Ηφαιστος Δράμας έκανε την έκπληξη, νικώντας εκτός έδρας τον Ιωνικό ΝΦ με 0 - 3 (15 - 25, 18 - 25, 12 - 25), στην αυλαία της φάσης των "16" για το Κύπελλο Ελλάδας. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των "νοκ άουτ" αγώνων είναι τα εξής: Ορεστιάδα - Παναθηναϊκός 3 - 0, Αρης - Κτησιφών 3 - 1, ΠΑΟΚ - Ηρακλής 3 - 2. Ολυμπιάς Πατρών - ΑΕΚ 1 - 3. Η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο, με την αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Κομοτηνή (Ρέντη 19.00).

  • Στο τάι μπρέικ κρίθηκε ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο βόλεϊ ανδρών, το φάιναλ φορ του οποίου έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Νικήτρια η ομάδα των Καννών, η οποία επικράτησε της ιταλικής Κούνεο με 2 - 3 (26 - 28, 26 - 28, 25 - 19, 10 - 15).
ΠΟΛΟ

Ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκρισή της στον τελικό του Λεν Τρόφι άφησε η Πάτρα με τη Ρεάλ Κανόε. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στη Μαδρίτη με 7 - 6 (2 - 0, 2 - 2, 1 - 2, 2 - 2) στο πρώτο παιχνίδι για τον ημιτελικό της διοργάνωσης. Η ήττα αυτή κάθε άλλο παρά απογοήτευση σκόρπισε στο στρατόπεδο των Πατρινών. Υπάρχει η ρεβάνς στην αχαϊκή πρωτεύουσα και η διαφορά του ενός γκολ δεν αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για την πελοποννησιακή ομάδα. Πρώτος σκόρερ για τους Πατρινούς ήταν ο Μπιτσάκος, που σημείωσε 4 γκολ.

ΑΡΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 77 - 71
Με "οδηγό" τον Λιαδέλη

Ο Αρης έθεσε χθες τέρμα στη μοναξιά του Ολυμπιακού στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού στο Αλεξάνδρειο επικράτησε χθες των Πειραιωτών με 77 - 71. Ετσι οι "ερυθρόλευκοι" έχουν πλέον συγκάτοικο στην κορυφή τον "αιώνιο" αντίπαλό τους Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Σβι Σερφ, που "καιγόταν" για τη νίκη προκειμένου να μη χάσει την επαφή με την πρώτη τετράδα, κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε παίζοντας στα ίσια τον μέχρι χθες πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Οι γηπεδούχοι με "μαέστρο" τον Σιούτη και εκτελεστή τον Λιαδέλη, από την αρχή επέβαλαν το ρυθμό τους στο παιχνίδι και ήταν συνεχώς μπροστά στο σκορ φθάνοντας τη διαφορά και στους 10 πόντους.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ολυμπιακός προσπάθησε για το καλύτερο, όμως δύο γεγονότα αποδείχτηκαν αξεπέραστα εμπόδια. Αφ' ενός, ότι οι Γκολντγουάιρ και Βούκσεβιτς προέρχονταν από τραυματισμό, αφ' ετέρου, η απουσία του Φασούλα. Οσον αφορά τον Αμερικανό, ο Ιβκοβιτς τον επιστράτευσε στα τελευταία λεπτά όπου ο Ολυμπιακό μείωσε στους τέσσερις πόντους (72 - 68), αλλά παρ' όλα αυτά δεν μπόρεσε να ανατρέψει τα πράγματα.

ΑΡΗΣ: Λιαδέλης 21, Χρυσανθόπουλος 3, Σιγάλας 5, Σιούτης 15, Μιούρσεπ 17, Ουάιτ 16.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Κόμαζετς 8, Γκολντγουάιρ 3, Βούκσεβιτς 2, Παπανικολάου 14, Αντε Μενσά 2, Τόμιτς 4, Τάρλατς 11, Ομπέρτο 2, Ρότζερς 15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ