ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κολαούζοι του καγκελάριου

Ο καγκελάριος Σρέντερ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: Αυτό που προέχει είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης για τους επτά προσεχείς προϋπολογισμούς ("Ατζέντα 2000") και μάλιστα στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου (24 και 25 Μάρτη). Η "κρίση" στην Κομισιόν μπορεί να περιμένει... Από κοντά ο Τ. Μπλερ, που ζήτησε ριζική αλλαγή της "κοινοτικής γραφειοκρατίας" και δημιουργία θεσμών που να βρίσκονται "πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη" (όλοι αντιλαμβάνονται ποιον "Ευρωπαίο πολίτη" έχει υπόψη του).

Είναι ολοφάνερο ότι η "θεσμική κρίση" στις Βρυξέλλες δε δημιουργήθηκε τυχαία ούτε σε "λάθος στιγμή". Τα τελευταία χρόνια οι "ισχυροί εταίροι" θέτουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο και όλο και πιο έντονα, την ανάγκη της αλλαγής στον τρόπο λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα, καθώς και στη σύνθεσή τους, ώστε να γίνουν "πιο ευέλικτα" και "αποτελεσματικά". Οι πιθανότητες να αξιοποιηθεί η "κρίση" στην Κομισιόν για να τεθούν σε εφαρμογή οι παραπάνω επιδιώξεις είναι κάτι παραπάνω από ισχυρές.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί η στάση της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία περιμένει τις αποφάσεις των "ισχυρών εταίρων" (διάβαζε Γερμανών), για να... συμφωνήσει. Αυτό, άλλωστε, έκανε και μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να παραμείνει το "καλό παιδί", μπας και τη λυπηθούν και τη βάλουν στην ΟΝΕ, δίνοντας επιπλέον και κανένα ΕΥΡΩ. Κολαούζοι του καγκελάριου.

Τα συνεδριακά...

ΑΝ ΜΗ ΤΙ άλλο σε αυτό το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ οι σύνεδροι θα είναι χορτασμένοι. Οχι, δεν εννοούμε από την παραμονή τους στην εξουσία τα τελευταία χρόνια. Από της απόψεως αυτής οι ΠΑΣΟΚοι δε χορταίνουν ποτέ...

***

Κυριολεκτικά μιλάμε. Τα γεύματα, που προηγήθηκαν της διαδικασίας που ξεκινά σήμερα, δεν είχαν προηγούμενο αυτή τη φορά. Οι ηγήτορες των "έτσι" και των "αλλιώς" (πολιτικοί χαρακτηρισμοί τύπου "εκσυγχρονιστές" και "προεδρικοί" δεν έχουν πλέον νόημα) κυριολεκτικά έριξαν πολύ φαϊ...

***

Γεύματα ο Ακης σε ομάδες των 10 και των 20, ενώ οι Σημιτικοί έδωσαν νέες διαστάσεις στην έννοια των "εξωθεσμικών μαζικών διαδικασιών", δίνοντας μέχρι και γεύμα για 600 άτομα... Ούτε γάμος να ήτανε.

***

Τελικά από ό,τι φαίνεται, θα υπάρξει κι άλλος ένας λόγος να είναι ήσυχο το Συνέδριο αυτό, όπως διακαώς δηλώνει ότι επιθυμεί ο Σκανδαλίδης. Εκτός από την ουσιαστική ανυπαρξία πολιτικών διαφοροποιήσεων, οι σύνεδροι θα είναι και στη διαδικασία της χώνεψης...

***

Κι αν πάρετε υπόψη σας ότι - σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες - το κόστος του συνεδρίου θα ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια δραχμές, θα καταλάβετε ότι ενώ θα χωνεύουν, θα τρώνε ταυτόχρονα...

***

ΠΑΝΤΩΣ ΑΥΤΗ η φήμη για την αντικατάσταση του Σαντέρ από τον Σολάνα, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σήμερα, είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις χώρες - μέλη.

***

Από εδώ και πέρα όταν π. χ. οι αγρότες στην Ελλάδα αρνούνται την εφαρμογή των ρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί για... περιορισμούς των επιδοτήσεων, θα τους απειλεί ο νέος πρόεδρος με... βομβαρδισμούς αμερικανικών μαχητικών, όπως κάνει τώρα στη Σερβία.

Ανεπίτρεπτος εφησυχασμός

Κι ενώ οι παππούδες βγαίνουν στο δρόμο και διαδηλώνουν για το ΙΚΑ, υπάρχουν και κάποιοι που δείχνουν σα να μην ιδρώνει το αυτί τους για αυτά που λέει ο διοικητής του ΙΚΑ. Είναι εκείνοι οι συνδικαλιστές που, καθισμένοι στους θώκους του κυβερνητικού συνδικαλισμού, δε θεώρησαν σκόπιμο να βγάλουν ούτε μια ανακοίνωση. Υπάρχουν και δυο Ομοσπονδίες - των διοικητικών και των υγειονομικών - στο ΙΚΑ που έκαναν ολόκληρα συνέδρια και ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας - που καλύπτεται απ' το ΙΚΑ - δεν ευτύχησε να λάβει γνώση των πορισμάτων τους για το πώς σκέφτονται οι εργαζόμενοι σε αυτό το ρημάδι το ΙΚΑ.

Ηδη άρχισαν τα ερωτήματα για το τι σημαίνει μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, που διακηρύσσει ο διοικητής του ΙΚΑ ως πανάκεια. Και ορισμένοι συνδικαλιστές σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι δε θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Πέρα απ' την εμπειρία που υπάρχει πια απ' τις άλλες ΔΕΚΟ, ας κοιτάξουν καλύτερα το μήνυμα που έστειλε ο Μ. Νεκτάριος σε όλους τους εργαζόμενους (13.3.1999), στο οποίο μιλά για τη "βελτίωση των αποδοχών του προσωπικού ιδιαίτερα για την επιπλέον εργασία που θα χρειαστεί".

Υπάρχει λοιπόν σαφής προειδοποίηση για περισσότερη εργασία. Ηδη υπάρχει το κακό προηγούμενο των υπερωριών. Και με μια ΑΕ "καπέλο", θα ξεχάσουν τι είναι σπίτι και οικογένεια πια.

Μια... προβοκάτσια...

Πολλά και διάφορα ακούστηκαν στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Νίκαιας, όπου ξανάρθε για συζήτηση η παλιότερη απόφαση του περιφερειάρχη, να τεθεί σε "αργία", από τα καθήκοντα της δημοτικού συμβούλου, η Βέρα Νικολαϊδου, με αφορμή σχετική επιστολή του πρώτου. Από τα πολλά, λοιπόν, ξεχωρίζουμε τα παρακάτω: Ο δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του περιφερειάρχη δεν αποτελούσε μέρος της πολιτικής δίωξης ενάντια στην Βέρα Νικολαϊδου, αλλά... προβοκάτσια εναντίον του.

Τώρα, πώς εξηγείται να είναι ένας εκ των εκλεκτών της κυβέρνησης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός μηχανισμός να του στήνει... προβοκάτσιες, και μάλιστα προεκλογικά, παρέλειψε να το εξηγήσει...

... που εκθέτει

Δεύτερον, η επιστολή του περιφερειάρχη αποτελούσε την απάντηση σε παλιότερη ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, που ζητούσε την άρση της "αργίας". Σ' αυτή, λοιπόν, ο περιφερειάρχης δήλωνε αδυναμία να άρει την "αργία", καλυπτόμενος πίσω από το σχετικό νόμο. Αφού, λοιπόν, ο πρόεδρος του Σώματος διάβασε την επιστολή, "πέταξε το μπαλάκι" στην επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας", ρωτώντας την τι θα κάνει...

Προφανώς, θεωρούσε ότι ο ρόλος του ΔΣ είχε εξαντληθεί με την υπηρεσιακή αλληλογραφία και περίμενε από την Β. Νικολαϊδου να το παραδεχτεί... Κάθε άλλο, όμως, παρά αυτό έγινε.

Λίγο μετά, ο δήμαρχος - "θύμα προβοκάτσιας" ανακοίνωσε ότι θα προτείνει με επιστολή του, προς την υπουργό Εσωτερικών και τα κόμματα, την τροποποίηση της σχετικής παραγράφου στο ΠΔ 410/95, έτσι ώστε να μην τίθενται σε "αργία" αιρετοί που έχουν επανεκλεγεί πρόσφατα.

Δεν καταλαβαίνουν, άραγε, πως τα παρόμοια... παιχνίδια, με μια σε... βάρος τους "προβοκάτσια", τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα;

Η παραγγελιά...

Ούτε παραγγελιά να την είχαν. Για τις ΗΠΑ μιλάμε και την προχτεσινή ανακοίνωση της "17 Νοέμβρη", που δημοσίευσε η "Ελευθεροτυπία". Αν αφαιρέσει κανείς τις απόπειρες ...ιδεολογικής και πολιτικής παρέμβασης στις πρόσφατες εξελίξεις, αυτά που μένουν είναι τα εξής: Πρώτον, η απόδειξη πως η "17 Νοέμβρη" υπάρχει, ζει και απειλεί και, επομένως, δικαιολογημένα οι ΗΠΑ ανησυχούν και θέτουν το ζήτημα. Δεύτερον, η ανακοίνωση πασχίζει ιδιαίτερα να δώσει την εντύπωση πως το ΡΚΚ και η "17 Νοέμβρη" είναι αδελφές οργανώσεις και, επομένως, δικαιώνει τις καταγγελίες των ΗΠΑ περί τρομοκρατίας.

Το ξαναλέμε, λοιπόν. Ούτε παραγγελιά να την είχαν οι Αμερικανοί. Η, μήπως, την είχαν..;

"Ευρω - αμηχανία" ήταν ο χτεσινός, πρωτοσέλιδος τίτλος της "Αυγής". Προφανώς, εξωτερίκευε τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ηγεσίας του ΣΥΝ. Ψυχραιμία φίλοι, δεν έγινε και η συντέλεια του κόσμου...

ΠΑΣΟΚ των λίγων και ισχυρών

Αρκετά σαφείς ήταν οι απαντήσεις που έδωσε ο Κ. Σημίτης, στη χτεσινή του συνέντευξη στην "Ελευθεροτυπία", στα ερωτήματα "τι ΠΑΣΟΚ θέλει" και "ποια κοινωνικά στρώματα θα εκφράζει".

Για το πρώτο ερώτημα είπε: "Χρειάζεται μεταρρύθμιση το ΠΑΣΟΚ. Να γίνει παράταξη που να μπορεί να στηρίξει τις προσπάθειες για την επίτευξη ορισμένων στόχων και να κινητοποιεί γι' αυτούς". Με άλλα λόγια, χρειάζεται ένα "νέο" ΠΑΣΟΚ, που το νόημα της ύπαρξής του θα αρχίζει και θα τελειώνει στην υποστήριξη των νεοφιλελεύθερων επιλογών και μέτρων της κυβέρνησης και στην πολιτική της υποτέλειας στη "νέα τάξη", στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στο δεύτερο ερώτημα, ποιοι, δηλαδή, συσπειρώνονται σήμερα γύρω από το ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημίτης ιεράρχησε ως πρώτες τις δυνάμεις του κεφαλαίου και της "αγοράς". Είπε συγκεκριμένα: "Είναι οι δυνάμεις που θέλουν περισσότερη ελευθερία για δράση, περισσότερες δυνατότητες. Αυτοί που μπορεί να πετυχαίνουν σε αυτό το πλαίσιο κοινωνικο-οικονομικής οργάνωσης που το ΠΑΣΟΚ διασφαλίζει". Είναι, βέβαια, σε όλους γνωστούς ποιοι είναι αυτοί που "πετυχαίνουν" στο θερμοκήπιο της πολιτικής που δημιουργεί γι' αυτούς η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών".

Με λίγα λόγια, το "νέο" ΠΑΣΟΚ είναι το "κεντροαριστερό" κόμμα, που εκφράζει και κάνει ό,τι και τα "αδελφά" του κόμματα στην Ευρώπη: Στυγνοί διαχειριστές των πλέον αντιλαϊκών μέτρων, προς όφελος των πολυεθνικών. Και αυτό ακριβώς θέλουν να επιβεβαιώσει και το συνέδριο, που αρχίζει σήμερα.

Φορολογική δήλωση

Τι να δηλώσω

έφορα,

δε βλέπεις

μαύρο χάλι;

εγώ

αντί για έσοδα

χασούρα

είχα πάλι!

Τι ν' αναφέρω

έφορα,

τι δήλωση

να κάνω;

το ξέρεις

πως με "μάδησαν"

με της ΟΝΕ

το πλάνο!

Τι να δηλώσω

έφορα;

με τάραξαν

οι "τσάροι"

κι αν θέλεις

και τεκμήριο,

ορίστε

το "ζωνάρι"!

Ο οίστρος

"Κάτσε καλά, Νεκτάριε"

Είναι η γενιά που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της πατρίδας και την προκοπή του λαού. Είναι οι συνταξιούχοι που και τώρα, απόμαχοι της δουλιάς, πορεύονται και πάλι στους δρόμους του αγώνα για να βελτιώσουν τις συντάξεις τους, αλλά και να υπερασπίσουν τη μεγαλύτερη κατάκτησή τους μετά τον πόλεμο: Τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση, με κύριο εκφραστή το ΙΚΑ.

Ετσι και χτες, εκτός απ' τη διαμαρτυρία τους προς την κυβέρνηση, έκαναν και μια "επίσκεψη" στον νέο διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο, ο οποίος με τις ανακοινώσεις του προαναγγέλλει τα σχέδια της κυβέρνησης. Δήλωσε σχετικά ο Αγγ. Αναστασίου, γγ της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ: "Ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης βρίσκεται σε κίνδυνο. Προειδοποιήσαμε τον διοικητή ότι το ΙΚΑ δεν είναι δικό του, είναι των εργαζομένων και των συνταξιούχων, κατά συνέπεια θα προασπίσουμε τα συμφέροντά του και θα αντιπαλέψουμε όποιον τολμήσει να αγγίξει τον κοινωνικό του χαρακτήρα".

Και πάνω απ' όλα ήταν πετυχημένο το σύνθημά τους, εμπνευσμένο από το αντίστοιχο των μαθητικών κινητοποιήσεων: "Κάτσε καλά, Νεκτάριε".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ