ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρόκληση για τους ανέργους

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη για τη ρουσφετολογική προκήρυξη προσλήψεων της COSMOTE

Βάναυση πρόκληση για τους ανέργους χαρακτηρίζει τη ρουσφετολογική προκήρυξη της COSMOTE για την κάλυψη 344 θέσεων εργασίας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και με Επίκαιρη εΕώτηση προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Τάσο Μαντέλη ζητάει την ακύρωση της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Οπως υπογραμμίζει στην Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ, η προκήρυξη των προσλήψεων για την κάλυψη 344 θέσεων στην COSMOTE, μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, πλήττει το δικαίωμα των πολιτών για ίση πρόσβαση στην εργασία και αποτελεί βάναυση πρόκληση για τους ανέργους, γιατί επιχειρεί να νομιμοποιήσει αυτούς που ήδη έχει προσλάβει παράνομα από το 1997 σαν "δανεικούς" από άλλες εταιρίες. Οι εταιρίες αυτές είναι η ΤΤS (θυγατρική της TELENOR, συνεταίρου του ΟΤΕ), η Ο1 Πληροφορική, η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο ΑΝΤΕΝΝΑ, η ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ κτλ.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, για τις 253 θέσεις από τις 344 απαιτούνται προσόντα και προϋπηρεσία, που τα πληρούν σχεδόν μόνο όσοι ήδη έχουν προσληφθεί στην COSMOTE με ρουσφετολογικό τρόπο, εξυπηρετώντας αιτήματα κομματικών στελεχών και "φίλων", καταστρατηγώντας έτσι το νόμο 2527/97.

Επιπλέον με τους όρους της προκήρυξης, σ' αυτούς που πρόκειται να προσληφθούν, επιβάλλεται η υπογραφή ατομικής σύμβασης εργασίας, για τις αποδοχές και τους όρους εργασίας, πράγμα που ανατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις, τις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ, του οποίου η COSMOTE είναι θυγατρική.

Ο Μπάμπης Αγγουράκης ερωτά τον υπουργό αν τελικά θ' ακυρώσει τη συγκεκριμένη προκήρυξη και τι μέτρα θα πάρει, ώστε για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην COSMOTE να υπάρξει αξιοκρατία και διαφάνεια και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών για ίση πρόσβαση στην εργασία.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στις διχαστικές ενέργειες Χριστόδουλου

Υπογραμμίζει ότι η φιλανθρωπία δεν έχει αξία, όταν λειτουργεί διχαστικά και εξαίρει επικίνδυνα τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το σοβινισμό και επισημαίνει ότι η προστασία της μητρότητας είναι υποχρέωση της πολιτείας, ανεξάρτητα από χρώμα και θρησκεία

Την αντίδρασή της στην απόφαση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και της Ιεράς Συνόδου, να χορηγήσουν επιδόματα μόνο στις χριστιανές πολύτεκνες της Θράκης, εκφράζει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)."Πιστεύουμε ότι η κοινωνική πολιτική είναι υποχρέωση της πολιτείας προς όλους τους πολίτες της χώρας, ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και θρησκεία. Η δε προστασία της μητρότητας, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι σαφής υποχρέωση του κράτους και, μάλιστα, τη στιγμή που η χώρα μας αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα", επισημαίνει η ΟΓΕ. Μάλιστα, καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της τις παρεμβατικές - διχαστικές ενέργειες της Εκκλησίας στην εθνικά αυτή ευαίσθητη περιοχή. Την καλεί να σταθεί πολύ σοβαρά μπροστά στα προβλήματα των γυναικών της Θράκης και ιδιαίτερα να προσέξει τα προβλήματα των γυναικών της μειονότητας, "τα οποία δε θα λυθούν με την όποια φιλανθρωπία, αλλά μόνο με την απαιτούμενη κοινωνική πολιτική στην εργασία, στην υγεία, στην παιδεία, στον πολιτισμό".

Η ΟΓΕ σημειώνει πως, μέσα απ' τους γυναικείους συλλόγους της περιοχής, έχει καταγράψει κατά καιρούς τη δεινή θέση όλων των γυναικών της Θράκης, έχει καταγγείλει τις πολιτικές που ευθύνονται γι' αυτήν την κατάσταση και έχει καταθέσει στους αρμόδιους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις για την άρση όλων των ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών.

"Ανάμεσα στους εργαζόμενους της περιοχής, οι γυναίκες - χριστιανές και μουσουλμάνες - της Θράκης γεύονται τα "αγαθά" της ανεργίας, της λιτότητας, της υποβάθμισης της ζωής, της υγείας, της παιδείας. Βιώνουν την έλλειψη στοιχειωδών εργασιακών, κοινωνικών και άλλων ατομικών δικαιωμάτων του πολίτη", τονίζει η Ομοσπονδία.

Ιδιαίτερα για τις γυναίκες της μειονότητας, η ΟΓΕ υπογραμμίζει πως ζουν, με μεγαλύτερη ένταση και καταπίεση, την ανισοτιμία και την πολιτική εκμετάλλευση, λόγω της καταγωγής και της θρησκείας τους, παρόλο που το συνταγματικό και νομικό πλαίσιο της χώρας, χωρίς να είναι πλήρως ικανοποιητικό, κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειονότητας. Επισημαίνει, ακόμα, πως οι γυναίκες της μειονότητας στην πλειοψηφία τους είναι αναλφάβητες, στερούνται ενημέρωσης για οικογενειακό προγραμματισμό, προστασία της μητρότητας, παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

"Η φιλανθρωπία δεν έχει αξία, όταν λειτουργεί διχαστικά και εξαίρει επικίνδυνα τον εθνικισμό, το ρατσισμό και το σοβινισμό, ανοίγοντας δρόμους σε κύκλους, που οι βλέψεις τους κάθε άλλο παρά την ειρηνική συνύπαρξη, την ανάπτυξη και την ευημερία του λαού της Θράκης επιδιώκουν. Πόσο μάλλον σήμερα, που έχει δημιουργηθεί η έκρυθμη κατάσταση στις σχέσεις μας με τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία. Πόσο μάλλον στις μέρες μας, που η νέα τάξη πραγμάτων αναδεικνύει όλο και πιο ηχηρά τα σχέδιά της στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων", τονίζει η ΟΓΕ στην ανακοίνωσή της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερίδα για τα δικαιώματα της γυναίκας

Το δικαίωμα στην εργασία και στην κοινωνική πολιτική, ως προϋπόθεση για την ισότητα, αναδείχτηκε μέσα από ειδική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως η θέση της γυναίκας στην κοινωνία, είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό και κοινωνικό. Η πορεία για την ισοτιμία, τη χειραφέτηση και την απελευθέρωση της γυναίκας απαιτεί σύνθετο αγώνα και συμπεριλαμβάνει στόχους οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, ανανέωσης θεσμών για παιδαγωγική και πολιτιστική διαμόρφωση των ατόμων και των ηθών.

Για την υλοποίηση της ισοτιμίας ως βασικές προϋποθέσεις παρουσιάστηκαν το δικαίωμα στη δουλιά και η οικονομική ανεξαρτησία, καθώς και μια κοινωνική πολιτική με ρυθμίσεις τέτοιες που θα στηρίξουν τη χειραφέτηση και την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας.

Η Δ. Γραμματικοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, μίλησε για τις νέες εργασιακές σχέσεις, σημειώνοντας πως αυτές ουσιαστικά δεν προωθούν την ισότητα. Σε αντίστοιχο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση της δικηγόρου Λ. Κωνσταντινίδου. Συνοπτικά επισημάνθηκε πως με την υποαπασχόληση και τη μαύρη αγορά εργασίας που προωθούνται στο πλαίσιο δήθεν της ανταγωνιστικότητας, οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων σαρώνουν ό,τι κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα μέσα στον αιώνα. Στόχος είναι να γυρίσουν τις γυναίκες πίσω στους "παραδοσιακούς" ρόλους της.

Για την κοινωνική πολιτική ως απαραίτητη προϋπόθεση για την απελευθέρωση της γυναίκας μίλησε η Σ. Αδαμίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ και σημείωσε πως είναι ανάγκη να αναπτυχθεί κίνημα για την κατάργηση των τελευταίων νόμων που αφορούν την κοινωνική πολιτική και τον εθελοντισμό και περιορίζουν στο ελάχιστο τις κοινωνικές παροχές στο όνομα του στόχου της ΟΝΕ. Τολμώντας μια πρόβλεψη η Σ. Αδαμίδου ανέφερε πως θα βαδίσουμε σε μια κοινωνική πολιτική των συσσιτίων με τις γυναίκες εθελόντριες ως άλλες αδελφές ελέους.

Τέλος, η πρόεδρος της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου,συνοψίζοντας τους στόχους της ΟΓΕ για το επόμενο διάστημα, σημείωσε την ανάγκη ενημέρωσης των γυναικών και τη στράτευσή τους στο αγωνιζόμενο γυναικείο κίνημα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τις στέλνει ολοταχώς πίσω στον περασμένο αιώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Ζητούν τα δεδουλευμένα

Εκαναν χτες στάση εργασίας και πορεία προς το Δημαρχείο

Συνεχίζει να μην αποδίδει στους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων, τα δεδουλευμένα τους η δημοτική αρχή της πόλης. Οι εργαζόμενοι έκαναν χθες στάση εργασίας (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.) και πορεία στο κέντρο της πόλης διεκδικώντας τα χρεωστούμενα, όμως η δημοτική πλειοψηφία αρκέστηκε και πάλι σε υποσχέσεις για την ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων τους.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι ζητούν να τους καταβληθούν οι υπερωρίες και η εργασία κατά τις Κυριακές (δεν τους έχουν δοθεί από τις αρχές του χρόνου), η εκλογική αποζημίωση για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη, επιδόματα, πριμ και παροχές σε είδος που δεν τους έχουν αποδοθεί εδώ και χρόνια.

Οι εργαζόμενοι έκαναν πορεία από το Δημαρχείο της οδού Λιοσίων μέχρι το Δημαρχιακό Μέγαρο της οδού Αθηνάς, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του δημάρχου. Στο Δημαρχιακό Μέγαρο έσπευσε να τους συναντήσει ο αντιδήμαρχος Ν. Γιατράκος. Ο ίδιος είχε συναντηθεί μαζί τους και την προηγούμενη εβδομάδα στην πορεία που είχε γίνει τότε για τους ίδιους λόγους. Σε εκείνη τη συνάντηση ο αντιδήμαρχος είχε δεσμευτεί, μόνο για την απόδοση της εκλογικής αποζημίωσης και για την ικανοποίηση των λοιπών αιτημάτων είχε παραπέμψει σε συζήτηση... μετά το Πάσχα.

Χθες υποστήριξε ότι κατανοεί τα προβλήματα των εργαζομένων, κάτι που δε φάνηκε να ικανοποιεί τους υπαλλήλους, οι οποίοι του υπογράμμισαν ότι τους εμπαίζει. Κι αυτό γιατί ακόμα και η υπόσχεση για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης δεν υλοποιήθηκε. Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν έχουν αποδοθεί, επειδή υπάρχουν κάποια "κολλήματα" στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου.

Πάντως οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση την ερχόμενη Δευτέρα, για να εξετάσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους. Αύριο Τετάρτη, θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ