ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελεος!

ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ δε φιλοτιμήθηκαν να το κάνουν, ας το κάνουμε εμείς. Σας ζητούμε συγνώμη για όσα αναγκαστήκατε να υποστείτε το Σαββατοκύριακο που πέρασε από τις οθόνες των τηλεοράσεων και τα ραδιόφωνα αναφορικά με το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

***

Εντάξει, γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι μας κυβερνούν. Και τις προθέσεις τους, και το ποιόν τους, και την κουλτούρα τους, και λίγο - πολύ την ιστορία τους. Πλην όμως άλλο αυτό, άλλο να τους βλέπεις όλους μαζεμένους.

***

Πόσο μάλλον σε ώρες υψηλής ακροαματικότητας, ακόμα και όταν τα μικρά παιδιά είναι ξύπνια....

***

Ο ΣΗΜΙΤΗΣ σε απέλπιδες και μέχρι βραχνιάσματος προσπάθειες να "το παίξει" ηγέτης (αυτά τα χέρια άστα, μην τα κουνάς άμα δεν μπορείς, βρε αδερφέ!)...

***

Ο Τσοχατζόπουλος να μιλάει για προοδευτικές πολιτικές που θα πάνε μπροστά τον τόπο, ο Αρσένης να μιλά για ελπιδοφόρα οράματα για τη νεολαία. Ο Λαλιώτης για την Ελλάδα του 2001. Δεν υπήρχε έλεος!

***

ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΒΗΜΑ όπου τέλος πάντων διατηρούνταν και κάποια προσχήματα, διότι... μας βλέπουνε κιόλας.

***

Από κάτω όμως, στις δύσμοιρες εξέδρες της αίθουσας του ΟΑΚΑ... οι Ούνοι!***

Και να μας συγχωρεί για τον παραλληλισμό ο ευγενής (συγκριτικά) λαός του οποίου ηγήθηκε ο Αττίλας Χαν.

***

Προσπαθούσαν οι άνθρωποι να μεταφράσουν σε συνθήματα την πολιτική του εκσυγχρονισμού (μα γίνονται αυτά τα πράγματα;), με φυσική βέβαια κατάληξη να επιδοθούν σε καταστάσεις... γηπέδου. Για την ακρίβεια σε παιγνίδι της Α Αθηνών, που δεν είναι και ντέρμπι.

***

Μόνη φορά που βρέθηκαν οι σύνεδροι στο στοιχείο τους ήταν στο σκυλάδικο που πήγανε το Σάββατο το βράδυ. Κοπανήσανε σφηνάκια με ηδύποτα, "καβάλησαν" και τραπέζια, έπεφταν και τα τσιφτετέλια τελευταίας εσοδείας και... εντάξει. Φτιαχτήκανε.

***

Ευτυχώς που την άλλη μέρα τους ξαναμάντρωσαν για να ψηφίσουν στο ΟΑΚΑ και δεν τους άφησαν να γυρίζουν στην πόλη ελεύθεροι.

Καμία αυταπάτη για το ΠΑΣΟΚ

Μάταια θα αναζητήσει κανείς στα κείμενα που ψηφίστηκαν από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ κάποια συγκεκριμένη δέσμευση - πέρα από ωραίες και μεγαλόστομες, αλλά αόριστες λέξεις - προς όφελος των συμφερόντων της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες κτλ. Αντίθετα, αυτό που έγινε επί της ουσίας ήταν μια εν λευκώ εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση Σημίτη να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αντιλαϊκή επέλασή της, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και διαχείριση.

Πέρα από τις δημαγωγικές εξαγγελίες, με αποκλειστικό σκοπό την υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου, ο Κ. Σημίτης δεν έχει κανένα "κώλυμα" από τη "λαϊκή βάση" του συνεδρίου, προκειμένου να συνεχίσει να προσθέτει νέα καρφιά στο "σώμα" του λαού.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν και αυτοί τα συμπεράσματά τους και από αυτό το συνέδριο, το οποίο δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αυταπάτες του τύπου ότι, τάχα, μέσα από την εσωκομματική αντιπολίτευση τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Τέτοια πιθανότητα δεν υπάρχει στον αιώνα τον άπαντα.

Σαρώνουν τα μονοπώλια

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία, σχετικά με τους ρυθμούς διείσδυσης ξένων μονοπωλιακών μεγαθηρίων στο λιανεμπόριο, που έδωσε προχτές στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος των Σούπερ Μάρκετ (ΣΕΣΜΕ). Ηδη, το 32% των πωλήσεων του λιανεμπορίου πραγματοποιείται μέσα από σούπερ μάρκετ, με έντονη τη συμμετοχή των ξένων κεφαλαίων στη μετοχική τους σύνθεση. Και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΣΕΣΜΕ, μέχρι το 2005, το 70% περίπου των πωλήσεων του λιανεμπορίου θα ελέγχεται από πολυεθνικούς ομίλους. Το γεγονός δε φανερώνει απλά και μόνο τους ρυθμούς αφελληνισμού του σημαντικού αυτού τομέα - άλλωστε, χέρι χέρι βαδίζει το εγχώριο με το ξένο κεφάλαιο - αλλά τους έντονους ρυθμούς μονοπωλιοποίησης του λιανεμπορίου, όπως και τις σοβαρές παρενέργειες, που δημιουργεί. Για παράδειγμα, οι πολυεθνικές αυτές επιβάλλουν σιγά σιγά και τα καταναλωτικά πρότυπα ή φέρνουν και πωλούν εισαγόμενα προϊόντα, με αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή.

Βλέπετε, ένα μόνο πράγμα λογαριάζουν οι "νόμοι της αγοράς": Το κέρδος των εχόντων και κατεχόντων. Ολα τ' άλλα...

Περί ψυχικής επαφής...

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι πλέον παρελθόν. Κι, όπως σημείωναν αρκετοί δημοσιογράφοι, δεν πρόσφερε τίποτε το ουσιαστικό, κάτι για το οποίο θα το θυμάσαι και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στην ιστορία, πάντως, του συνεδρίου αυτού, θα καταγραφούν και τα όσα έγραψαν αρκετοί σύνεδροι, ακυρώνοντας τα ψηφοδέλτια, για την εκλογή προέδρου. Σύμφωνα, λοιπόν, με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που είχαν πρόσβαση στους χώρους, όπου γίνονταν η καταμέτρηση των ψήφων, σε αρκετά ψηφοδέλτια ήταν γραμμένα: "Αίσχος", "Εσείς επιμένετε κι εμείς αντιστεκόμαστε", "Μικρόψυχοι - δειλοί", "Τσουκάτο - ρόμπα - Ναϊρόμπα", "Υποψιασμένοι χαφιέδες Αμερικανών","Οτσαλάν", "Τσουκατοξεφτιλισμένοι", "Τσουκατοδεξιοί" και άλλα παρόμοια.

Φαίνεται - όπως θα 'λεγε και οποιοσδήποτε της χτεσινής ή της σημερινής ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος - πως η ψυχική επαφή και ενότητα, ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έχει διαταραχτεί ανεπανόρθωτα.

Και πού είναι ακόμη...

Και πάλι, τα "χρυσά κουτάλια"

"... Από το 2000 και μετά, οι Ελληνες, με το ΠΑΣΟΚ, θα δρέψουν όλους τους καρπούς των μόχθων και των προσπαθειών τους. Η Ελλάδα του 2000 και μετά θα αξιοποιήσει τα θεμέλια μιας μακράς ευημερίας, που θέτουμε". Το μικρό αυτό απόσπασμα είναι από την εισηγητική ομιλία του Κ. Σημίτη στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Και το σημειώνουμε, γιατί αποτελεί την παραστατικότερη, μέχρι σήμερα, εκδοχή των νέων "χρυσών κουταλιών", που υπόσχονται οι κυβερνώντες, στον ελληνικό λαό. Μήπως, έχετε την παραμικρή αμφιβολία, ότι από το 2000 και μετά - με την ένταξη, δηλαδή, της χώρας στην ΟΝΕ - τα πράγματα για τους εργαζόμενους και το λαό θα γίνουν ακόμη περισσότερο δύσκολα και πιο σκούρα; Πέρα, από το γεγονός, πως αυτό ακριβώς διδάσκει η ιστορία των προηγούμενων, ανάλογων υποσχέσεων - είτε με την ένταξη στην τότε ΕΟΚ, είτε αργότερα με την Ενιαία Εσωτερική Αγορά κλπ - στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν ακόμη και οι τρέχουσες εξελίξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η πρόσφατη απόφαση αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η συζήτηση, που τον καιρό αυτό διεξάγεται στην Κοινότητα, για την "Ατζέντα 2000" και οι προτεινόμενες δραστικές περικοπές των διαφόρων "πακέτων"...

Τελικά, φαίνεται πως ζούμε σε σοσιαλιστικό καθεστώς, αλλά δεν το 'χουμε πάρει χαμπάρι... Ναι, βέβαια...

Δεν ακούσατε τον Κ. Σημίτη, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Εμείς, είπε, εφαρμόζουμε τον σοσιαλισμό εδώ και τώρα, σήμερα. Εφαρμόζουμε το σοσιαλισμό της πράξης. Κάποιοι άλλοι, συμπλήρωσε, περιμένουν την επανάσταση και μέχρι αυτή να γίνει, αφήνουν το σοσιαλισμό, για τα βιβλία και τις θεωρίες.

Προφανώς, ο... σοσιαλισμός του Κ. Σημίτη έχει το κεφάλι κάτω και τα πόδια επάνω. Μα, δεν ντρέπεται, να λέει τέτοιες βλακείες; Και είναι και καθηγητής Πανεπιστημίου...

Σταθερός εκφραστής των ισχυρών κύκλων

Δεν πέρασαν παρά δύο τρεις εβδομάδες από την ημέρα που ο Κ. Μητσοτάκης διαπίστωνε ότι με την κυβέρνηση Σημίτη "θα πρέπει να πορευτούμε τον αμέσως προσεχή χρόνο και να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την εθνική μας πορεία". Χθες, φάνηκε να αλλάζει "ρότα", και αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις Ευρωεκλογές, αναρωτήθηκε αν, κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις μπορεί να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και αν μπορεί να βαδίσει ομαλά η χώρα προς την ΟΝΕ, όταν αρχίζει από τώρα η συζήτηση για παροχές.

Στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης και πριν από μερικές εβδομάδες και σήμερα το ίδιο πράγμα λέει και επιδιώκει. Εκφράζει, πάντα έγκαιρα, την ανησυχία των κυρίαρχων κύκλων για την πορεία της κυβέρνησης και μεταφέρει τα μηνύματά τους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν είναι μηνύματα "άρσης της εμπιστοσύνης τους" προς την κυβέρνηση Σημίτη. Απλά, "εποικοδομητική κριτική" και πιέσεις ασκούν, για να πορευτεί η κυβέρνηση στη "σωστή πορεία". Ταυτόχρονα, βέβαια, ο Κ. Μητσοτάκης, έχοντας κατά νου και τις προεδρικές φιλοδοξίες του, φρόντισε να "επανορθώσει", μια και η προηγούμενη δήλωσή του είχε χαρακτηριστεί - και δικαιολογημένα - ως υποστήριξη στον Κ. Σημίτη.

Επανεκλογή

Εβδομήντα

παρά κάτι

του εδώσαν

οι "Τσουκάτοι",

μα να δούμε

τι θα "πιάσει"

ο Ιούνης

όταν φτάσει!

Αρχηγό

τον βγάλαν πάλι,

να τον χαίρονται,

χαλάλι,

αρχηγό

τον κάναν κείνοι,

ο λαός

δεν τον εγκρίνει!

Τον ψηφίσαν

κεχαγιά τους,

καλορίζικος

με γεια τους,

μα σαν έρθει

καλοκαίρι,

ο καθείς τους

ας το ξέρει,

είν' καμένος

από... χέρι!

Ο οίστρος

Ομολογίες από τον Κίσινγκερ

"Επέμεναν σε αποτελέσματα τα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο με αμερικανικές στρατιωτικές ενέργειες ή με αντίμετρα κατά της τουρκικής πλευράς, τέτοια που θα ήταν ικανά να σπάσουν τη ράχη της Τουρκίας. Κανένα από τα δύο αυτά αποτελέσματα δεν ήταν υπέρ των συμφερόντων της Αμερικής ή των συμφερόντων της Ατλαντικής Συμμαχίας". Το απόσπασμα είναι από το τελευταίο βιβλίο του Χένρι Κίσινγκερ και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα "Νέα". Αναφέρεται στη στάση των ΗΠΑ, για το Κυπριακό και, μάλιστα, στην πρώτη περίοδο, μετά την τουρκική, διπλή εισβολή και κατοχή της νήσου, όταν η αμερικανική κυβέρνηση δεχόταν έντονες πιέσεις - κυρίως από τη διεθνή κοινή γνώμη - για να πάρει κάποια μέτρα.

Και σ' ένα άλλο σημείο συμπληρώνει: "Συνορεύοντας με τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, τη Σοβιετική Ενωση και την Ευρώπη, η Τουρκία ήταν απαραίτητη για την αμερικανική πολιτική σε όλες αυτές τις περιοχές. Η Τουρκία ήταν ένας πιστός σύμμαχος καθ' όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τούρκοι στρατιώτες πολέμησαν με τη δική μας πλευρά στην Κορέα. Είκοσι έξι ηλεκτρονικοί σταθμοί παρακολουθούσαν από την Τουρκία το πρόγραμμα των σοβιετικών πυραύλων και τις ενέργειες της Σοβιετικής Ενωσης στο Διάστημα. Ολ' αυτά με έκαναν, ιδιαίτερα απρόθυμο, να επιβάλω κυρώσεις".

Τα γράφουμε όλ' αυτά, όχι γιατί αποκαλύπτουν τον εγκληματικό ρόλο των ΗΠΑ εκείνη την περίοδο και προσωπικά του Χ. Κίσινγκερ - άλλωστε, αυτό έχει γίνει γνωστό από καιρό τώρα - αλλά γιατί φανερώνουν τα κριτήρια, με τα οποία οι ΗΠΑ καθορίζουν την εξωτερική τους πολιτική. Κριτήρια, που συνεχίζουν εξ ολοκλήρου να ισχύουν και σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ