ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΡΟ
Φρικτό εργατικό ατύχημα

Κρίσιμη η κατάσταση 38χρονου εργάτη, που καρφώθηκε σε τρεις μπετόβεργες στο εργοτάξιο Ομόνοιας, λόγω έλλειψης μέτρων ασφάλειας

Τρεις εικοσάρες μπετόβεργες διαπέρασαν τη μέση και βγήκαν από το στήθος του 38χρονου εργάτη Αποστόλη Ζουρνατζή,που εργαζόταν στην ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ των αδελφών Αλαφογιάννη. Το φρικτό εργατικό ατύχημα έγινε χτες στις 4.30 το απόγευμα στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Ομόνοια.

Ο Α. Ζουρνατζής,με άλλους δύο συναδέλφους του, έφτασε στο εργοτάξιο για να ρίξουν τσιμέντο σε φρεάτιο 12 μέτρων, όπου θα τοποθετηθεί ασανσέρ. Δε δούλευε μόνιμα στο εργοτάξιο. Η ανάγκη για το μεροκάματο δεν του επέτρεψε να αρνηθεί να κατέβει σ' αυτό το φρεάτιο, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο άτυχος εργαζόμενος επιχείρησε να κατέβει στο φρεάτιο με μια σκάλα αλουμινίου, που στηριζόταν σε οικοδομικές μεμβράνες. Πατώντας στο πρώτο σκαλί, η σκάλα γλίστρησε πλάγια και ο εργάτης έπεσε από 6 μέτρα, για να καρφωθεί πάνω σε τρεις από τις πολλές όρθιες μπετόβεργες στήριξης του μπετόν. Συνάδελφοί του ειδοποίησαν αμέσως την αστυνομία και την πυροσβεστική για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωσή του. Η πυροσβεστική έκοψε τις μπετόβεργες και ασθενοφόρο μετέφερε τον τραυματία στο Ευαγγελισμό, με τις μπετόβεργες καρφωμένες στο στήθος του, για να χειρουργηθεί. Μέχρι αργά το βράδυ ήταν στο χειρουργείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρόκειται για το δεύτερο σοβαρό ατύχημα μέσα σε έξι μήνες, στο εργοτάξιο της Ομόνοιας, και δεν είναι καθόλου τυχαίο. Προκύπτουν εγκληματικές ευθύνες για τους υπεύθυνους του εργοταξίου, καθώς, όπως ανέφεραν συνδικαλιστές, δεν επιτρέπεται η κάθοδος σε φρεάτια με απλές σκάλες. Ο άτυχος εργάτης έπρεπε να κατέβει με γερανό, μέσα σε καλάθι προσωπικού. Οικοδομικός γερανός υπάρχει στο εργοτάξιο, όμως ο Γάλλος εργοταξιάρχης κ. Αρές,τον απασχολούσε σε άλλες εργασίες. Για την κάθοδο των εργαζομένων στο φρεάτιο δεν ενδιαφέρθηκε, αντίθετα, εξαφανίστηκε μόλις έγινε το ατύχημα.

Εξι μήνες, σε αντίστοιχο φρεάτιο, τραυματίστηκε σοβαρά και έμεινε παράλυτος ο 37χρονος εργαζόμενος Β. Τσαμούρας,λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Η έλλειψη παραμένει παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων. Μέχρι σήμερα στο ΜΕΤΡΟ, ένας εργαζόμενος έχει χάσει τη ζωή του, τέσσερις έχουν μείνει ανάπηροι, δεκάδες έχουν τραυματιστεί λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά. Ο Γ. Συνοδινός, πρόεδρος του Παραρτήματος του ΜΕΤΡΟ Αθήνας του Συνδικάτου Οικοδόμων, σημειώνει ότι "όλα τα ατυχήματα που έχουν συμβεί, οφείλονται στην έλλειψη μέτρων ασφάλειας". Ως υπεύθυνο για το νέο ατύχημα θεωρεί τον Γάλλο εργοταξιάρχη κ. Αρές, καθώς έχει αγνοήσει τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες για τα μέτρα προστασίας. "Δεν είναι μόνο αυτός που δεν τηρεί τους κανόνες ασφάλειας", τονίζει ο συνδικαλιστής. "Ολη η Κοινοπραξία φέρει τεράστιες ευθύνες, που, για τη μεγιστοποίηση του κέρδους εντατικοποιεί τις εργασίες, χωρίς να λαμβάνει μέτρα προστασίας. Ευθύνες φέρει και το υπουργείο Εργασίας για την ανοχή που δείχνει απέναντι στους μεγαλοεργολάβους και το ΚΕΠΕΚ, το οποίο έχει παροπλιστεί εντελώς".

Με παρέμβαση του Παραρτήματος σταμάτησαν οι εργασίες στο εργοτάξιο, μέχρι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ θα ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συνέδριο με νόθους!

Αποχώρησε, καταγγέλλοντας η ΔΕΣΚ

Η συμμετοχή, για μια ακόμα φορά, των νόθων αντιπροσώπων από έξι ναυτεργατικά σωματεία και η αποχώρηση της Δημοκρατικής Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ), είναι οι κύριες εξελίξεις που σφράγισαν το απολογιστικό συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,το οποίο άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε χτες. Την ευθύνη για τη συμμετοχή των νόθων, ανέλαβαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση και μάλιστα τη στιγμή που ακόμα και με δικαστική απόφαση έχουν θεωρηθεί νόθες και άκυρες οι διαδικασίες του τελευταίου συνεδρίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας!

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΣΚ Γ. Μανουσογιαννάκης,στην παρέμβαση του, κατήγγειλε τις άθλιες μεθοδεύσεις των τριών παρατάξεων, οι εκπρόσωποι των οποίων αρνήθηκαν ακόμα και να θέσουν σε ψηφοφορία την πρόταση της ΔΕΣΚ, για τη μη συμμετοχή των νόθων!

Λίγο πριν την αποχώρηση της ΔΕΣΚ, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Ι. Πουντίδης,τόνισε: "Είναι τιμή μας στα σωματεία που εφαρμόζουν απλή αναλογική, να κατεβαίνουν 5 και 7 ψηφοδέλτια και να καταγράφονται όλες οι τάσεις. Το πλειοψηφικό σύστημα είναι νοθεία και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε". Ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου σημείωσε: "Σήμερα διαλύεται συνειδητά το συνδικαλιστικό κίνημα από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Α. Π. και εμείς σε τέτοιες διαδικασίες δε συμμετέχουμε".

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ δήλωσαν πριν την αποχώρησή τους ότι θα καταψηφίσουν και τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης καθώς και τον οικονομικό απολογισμό.

Σημαντική άνοδος της ΕΣΑΚ στην ΕΔΟΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Σημαντικά ενισχυμένη η ΕΣΑΚ - Δημοσίου στις εκλογές στο 3ο Συνέδριο της ΕΔΟΘ - Ν/Τ ΑΔΕΔΥ Θεσσαλονίκης,παίρνοντας 48 ψήφους (12,6%) και 6 έδρες στο Γενικό Συμβούλιο. Στις προηγούμενες εκλογές είχε πάρει 32 ψήφους και ποσοστό 8,4%.

Η ΠΑΣΠ πήρε 159 ψήφους και 21 έδρες, αλλά είχε σημαντική μείωση της δύναμής της, αφού στο περασμένο συνέδριο είχε πάρει 177 ψήφους. Η ΔΑΚΕ πήρε 90 ψήφους (23,7%) και 12 έδρες, ενώ η "Κίνηση Εργαζομένων ΔΑΚΕ" πήρε 14 ψήφους και 2 έδρες. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" (ΣΥΝ) πήρε 52 ψήφους και 7 έδρες, από 42 ψήφους που είχε, ως αποτέλεσμα μιας ευκαιριακής συνεργασίας με δυνάμεις της Δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την κατάληψη της τρίτης θέσης. Οι "Ριζοσπαστικές Κινήσεις" πήραν 16 ψήφους και 2 έδρες.

Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο Θανάσης Κρυστάλης,εκλεγμένος αντιπρόσωπος στο συνέδριο και πρόεδρος της Α ΕΛΜΕ, τρία πρώτα βασικά συμπεράσματα προκύπτουν από το συνέδριο αυτό: α.Λόγω κυρίως της στάσης των παρατάξεων ΠΑΣΠ, ΔΑΚΕ και "Αγωνιστικής Συνεργασίας", υπήρξε πολύ περιορισμένη συμμετοχή των αντιπροσώπων στο συνέδριο. β.Λόγω ιδιαίτερα αυτής της τακτικής, η ΠΑΣΚ είχε σημαντική μείωση της δύναμής της και έχασε την αυτοδυναμία που είχε τις 2 τελευταίες τριετίες. γ.Το συνέδριο επιβεβαίωσε τη συνεπή αγωνιστική στάση της ΕΣΑΚ, που είναι η μοναδική παράταξη που έχει σταθερή άνοδο.

ΒΙΟΜΑΓΝ
Αγωνιστική συνέχεια

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Τη συνέχιση της επίσχεσης εργασίας σε τρία εργοτάξια της επιχείρησης,αποφάσισε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη "ΒΙΟΜΑΓΝ" (πρώην Σκαλιστήρη), με συντριπτική πλειοψηφία, μετά την άρνηση του ιδιοκτήτηΚ. Βαρβούτη να καταβάλει τα δεδουλευμένα, να αναστείλει τις διαθεσιμότητες που αρχίζουν από την 1η Απρίλη και να κάνει επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του έργου.

Η τακτική του επιχειρηματία καταγγέλθηκε από πολλούς εργαζόμενους, όπως και η κυβερνητική πρακτική των παροχών χωρίς φειδώ και έλεγχο. Την ίδια ώρα, στο τρίτο κιόλας χρόνο της επαναλειτουργίας της, ο ιδιοκτήτης εμφανίζει την επιχείρηση ζημιογόνα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να την κλείσει, αν οι εργαζόμενοι δε δεχτούν τα σχέδιά του!

Τις δικές του ευθύνες προσπάθησαν να αποφύγουν ο βουλευτής του ΣΥΝ Β. Αποστόλου,ο οποίος ήταν υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, αλλά και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Κηρέως Β. Καρατζάς,ο οποίος, παρεμβαίνοντας "πυροσβεστικά", είπε στους εργαζόμενους ότι να κάνουν υπομονή μια βδομάδα.

Τις ενέργειες αυτές, κατάγγειλε στους εργαζόμενους, ο δημοτικός σύμβουλος της "Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας" Δήμου Κηρέως Στ. Λιαγκάκης,καλώντας, παράλληλα, τους εργαζόμενους στο μοναδικό δρόμο που καταλαβαίνουν κυβέρνηση και κεφάλαιο, το δρόμο του αγώνα.

Η πρόταση του ΕΣΑΚίτη Μπ. Αντωνίου,για αγωνιστική διεκδίκηση "εδώ και τώρα" έγινε και απόφαση της συνέλευσης.

Ψηφίζουν οι συνταξιούχοι του ΤΕΒΕ

Συνεχίζονται σήμερα και μέχρι αύριο Τετάρτη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας,που διεξάγονται στα γραφεία της, στην οδό Σωκράτους 23. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες απευθύνει προς τους συνταξιούχους, με διακήρυξή της, η "Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση".

Η παράταξη επισημαίνει: "Δεκατρία ολόκληρα χρόνια βιώνουμε τη βάναυση μονόπλευρη λιτότητα και αποτελούμε συνταξιούχοι και εργαζόμενοι τα μοναδικά υποζύγια της φορολογίας". Χαρακτηρίζει ληστεία την ειδική εισφορά του 5% στις συντάξεις και επισημαίνει ότι ο εμπαιγμός της κυβέρνησης εκφράστηκε για άλλη μια φορά με τις αυξήσεις -νκοροϊδία του 4% στις συντάξεις για το '99.

"Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπογραμμίζει, μοναδική απάντηση στην απάνθρωπη αντιλαϊκή πολιτική είναι η ενωτική μαζική αγωνιστική αντιπαράθεση και αντεπίθεση".

Στις μπετόβεργες που φαίνονται στο βάθος του φρεατίου, καρφώθηκε ο άτυχος εργάτης

Μέτρα για τις επισκευές από τον ΟΛΠ

Στην αναθεώρηση των κανονιστικών διατάξεων που αφορούν τη ναυπηγοεπισκευή αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά,κάτω από την πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Ζώνη. Ετσι, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του, ο ΟΛΠ αποφάσισε την υιοθέτηση απλών και εφαρμόσιμων διαδικασιών για την παροχή άδειας για επισκευαζόμενα πλοία, καθώς και για την άμεση απομάκρυνση όσων πλοίων δεν εκτελούν εργασίες και καταλαμβάνουν επισκευαστικούς χώρους.

Οι ενέργειες που αποφασίστηκαν είναι οι εξής: η Επιτροπή Παρακολούθησης Επισκευαζομένων Πλοίων καταργείται και η ευθύνη ανατίθεται στη Διεύθυνση Φορτοεκφόρτωσης. Σε κανένα πλοίο δε θα δίνεται επισκευαστική θέση, αν δεν αποδεικνύεται με συμβόλαιο ή άλλο επίσημο έγγραφο. Σε περίπτωση μη ύπαρξης συμβολαίου κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, κατατίθεται υπεύθυνη δήλωση ότι ο ενδιαφερόμενος θα προσκομίσει συμβόλαιο εντός 10 ημερών.

Στα πλοία τα οποία ήδη καταλαμβάνουν επισκευαστικές θέσεις κοινοποιείται εντός 5 ημερών η απόφαση του ΔΣ και καλούνται να τεκμηριώσουν εντός 10 ημερών τις εργασίες επισκευής με συμβόλαιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ