ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάρτη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο πολιτισμός μάς ενώνει

Εγκαινιάστηκε το νέο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου

"Ο πολιτισμός ενώνει μέσα από τη διαφορετικότητα". Με γνώμονα την ανάγκη για τη δημιουργική έκφραση αυτής της διαφορετικότητας, η δημοτική αρχή της Πετρούπολης εγκαινίασε πριν λίγες μέρες, άλλη μια εστία πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, πραγματοποιώντας ένα από τα όνειρα, όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής, αλλά και του επίτιμου δήμαρχου της Πετρούπολης Νίκου Παξιμαδά.

Πρόκειται για το Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, ένα ζεστό, φιλόξενο, τριώροφο κτίριο πολλαπλών χρήσεων, προορισμένο να καλύψει σημαντικές ανάγκες, αλλά και να υποβοηθήσει λειτουργίες και δραστηριότητες "μιας δημιουργικής κοινωνίας, όπως είναι η κοινωνία της Πετρούπολης".

Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Γιώγος,αφού καλωσόρισε όσους βρέθηκαν στα εγκαίνια, τόνισε ότι "το κτίριο αυτό είναι καρπός της λαχτάρας μας, να ανταποκριθούμε σε διαπιστωμένες και έντονες ανάγκες πολιτιστικής έκφρασης. Η προσπάθειά μας αυτή ξεκινάει από μια διαπίστωση. Πάνω από 1.000 άτομα συμμετέχουν σε μόνιμη βάση στα διάφορα τμήματα πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων, οι οποίοι δημιουργήθηκαν πριν τέσσερα χρόνια στο δήμο. Αυτό είναι και το σημαντικότερο κεφάλαιο της Πετρούπολης. Οι άνθρωποι που την κατοικούν".

Το Πνευματικό Κέντρο είναι η συνέχεια διάφορων πολιτιστικών προσπαθειών, που έχουν γίνει από το Δήμο Πετρούπολης, όπως η κατασκευή θεατρικών σκηνών σε όλα τα σχολεία της πόλης, ο χαρακτηρισμός του θερινού κινηματογράφου, ο οποίος λειτουργεί εδώ και εννιά χρόνια, σε διατηρητέο, την κατασκευή του νέου "Θεάτρου Πέτρας", χωρητικότητας 4.500 θέσεων, το οποίο φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της χώρας, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου, οι εργασίες για τη δημιουργία Δημοτικού Ωδείου με αίθουσες διδασκαλίας κ.ά.

Ο Γ. Γιώγος επισήμανε ότι μόνο το 0,5% του κρατικού προϋπολογισμού διατίθεται, για να καλύψει τις ανάγκες της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας των Ελλήνων. "Το μεγαλύτερο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού, που αφορά στον πολιτισμό, κατευθύνεται στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως στην περίπτωση του γνωστού μεγαλοεκδότη και του Μεγάρου του. Εμείς στην Πετρούπολη έχουμε διαφορετική γνώμη", υπογράμμισε ο Δήμαρχος. Και συνέχισε: "Δε διαφωνούμε απλά, με αυτή την κρατική πολιτική της μιζέριας. Με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουμε θα δώσουμε τη δική μας συμβολή στην υπόθεση "πολιτισμός". Θα δώσουμε το παράδειγμα της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί με πράξεις και όχι με λόγια. Το 20% του προϋπολογισμού του δήμου μας διατίθεται για τον πολιτισμό".

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο επίτιμος δήμαρχος Ν. Παξιμαδάς,το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, εργαζόμενοι του Δήμου, ο Νίκος Τριανταφύλλου επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" Ιλίου, μαζικοί φορείς και κάτοικοι της Πετρούπολης.

ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ
Παραγωγή φαγητού σε βρώμικο χώρο!
  • Κάθε μέρα παρασκευάζονται 3.000 μερίδες κάκιστης ποιότητας φαγητού για το "Δρομοκα'ϊτειο" αλλά και το "Δαφνί"
  • Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Απ. Τασούλας

Επικίνδυνη είναι η διατροφή των νοσηλευομένων του "Δρομοκαϊτειου" και τουΨυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) καθώς, μετά την κατάρρευση των μαγειρείων του ΨΝΑ πριν από ένα περίπου χρόνο, οι 3.000 μερίδες των τροφίμων των δύο νοσοκομείων παρασκευάζονται στα μαγειρεία του "Δρομοκαϊτειου" - το οποίο έχει δυναμικότητα 1.000 μερίδων - κάτω από άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή το "Δρομοκαϊτειο" αντιμετωπίζει και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού καθώς σε 1.100 οργανικές θέσεις και για 700 και πλέον ασθενείς υπηρετούν 450 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων.

Τα σημαντικά αυτά προβλήματα επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας και Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Αποστόλης Τασούλας.

Οπως τονίζουν οι κομμουνιστές βουλευτές, σήμερα στο μικρό χώρο των μαγειρείων του "Δρομοκαϊτειου", όπου δεν έχει γίνει καμία ανανέωση της υποδομής και των μηχανημάτων, είναι αναγκασμένοι να στοιβάζονται μηχανήματα παρασκευής και εργαζόμενοι και των δύο νοσοκομείων για να παρασκευάσουν 3.000 μερίδες ημερησίως, με αποτέλεσμα η ποιότητα του φαγητού να είναι κάκιστη, αφού δεν τηρούνται - εξ ορισμού πλέον - ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Μάλιστα, σε έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών (17 - 3 - 99) καταγράφεται πως η παρασκευή των φαγητών γίνεται σε πολύ βρώμικο χώρο εν μέσω εντόμων!

"Πριν από οκτώ μήνες περίπου, υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές, επισκέφθηκε το ΨΝΑ η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας και δεσμεύτηκε κατηγορηματικά να φτιάξει νέα μαγειρεία, πράγμα το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει, λόγω του μεγάλου φόρτου για την παρασκευή 3.000 μερίδων, τα μηχανήματα να πάθουν ζημιά, να καταστραφούν και να μην μπορούν πλέον να λειτουργήσουν εφοδιάζοντας και τα δύο νοσοκομεία με φαγητό. Να σημειωθεί ότι για το πρόβλημα έχουν γίνει παραστάσεις και στάλθηκαν υπομνήματα στον υπουργό και στον υφυπουργό Υγείας, όμως, παρά τις θετικές απαντήσεις, στην ουσία η κατάσταση παραμένει η ίδια και απ' ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει προοπτική για σύντομη αποχώρηση του ΨΝΑ από τα μαγειρεία του "Δρομοκαϊτειου"".

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας:

  • Γιατί μέχρι σήμερα, μετά από ένα και πλέον χρόνο, δεν αποκαταστάθηκαν τα μαγειρεία του ΨΝΑ "Δαφνί" και πότε προβλέπεται ότι θα λυθεί το πρόβλημα;
  • Τι μέτρα έχουν παρθεί και τι προγραμματισμός υπάρχει για να εξαλειφθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στα μαγειρεία του "Δρομοκαϊτειου", η οποία έχει σαν αποτέλεσμα, την κάκιστη ποιότητα στο φαγητό, την καταστροφή των μηχανημάτων και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους;
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Καταγγέλλει την κυβέρνηση για τις ιατρικές αμοιβές

Σε ενεργοποίηση δικαστικών αποφάσεων για τα ποσά που παρακρατήθηκαν από τους γιατρούς τα τελευταία πέντε χρόνια, θα προχωρήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών χωρίς μάλιστα να αποκλείει το ενδεχόμενο καταγγελίας των συμβάσεων με το δημόσιο και τα Ταμεία, αν η κυβέρνηση δεν αυξήσει τις αμοιβές των γιατρών. Αυτό τόνισαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας καταγγέλλοντας τις απαράδεκτα - όπως χαρακτήρισαν - χαμηλές αμοιβές των ιατρικών επισκέψεων και εργαστηριακών εξετάσεων του δημοσίου και των Ταμείων.

"Για μια εξαετία, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου, Κώστας Οικονόμου, οι ιατρικές επισκέψεις παραμένουν καθηλωμένες στις 2.000 δραχμές στο ιατρείο και στις 2.800 στο σπίτι. Οι ιατρικές πράξεις παραμένουν καθηλωμένες εδώ και μια οκταετία, παρά τον υπερδιπλασιασμό των λειτουργικών δαπανών των ιατρείων και κυρίως των εργαστηρίων και των ασφαλιστικών εισφορών. Τα ποσά αυτά είναι σαφώς πολύ μικρότερα αν αφαιρεθεί το 20,41% που παρακρατείται σαν φόρος, χαρτόσημο ΟΓΑ και ΜΤΠΥ, ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή και των ελάχιστων αυτών αμοιβών συχνά φτάνουν και τα δύο χρόνια".

Στα χρόνια αυτά το ζήτημα των αμοιβών έγινε αντικείμενο διαρκών επαφών ιατρικών φορέων και υπουργείου Υγείας. Κοινό χαρακτηριστικό των επαφών, ήταν η πάγια συναποδοχή του δικαίου του αιτήματος αλλά και η μόνιμη απραξία από πλευράς υπουργείου.

"Η καθήλωση των ιατρικών αμοιβών αποσκοπεί, επισήμαναν οι εκπρόσωποι του Ιατρικού συλλόγου, σε μαρασμό, συρρίκνωση και τελικά σε κλείσιμο των ιατρείων και εργαστηρίων. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, είναι τα τελευταία τρία χρόνια να κλείσουν 20 - 30 ακτινολογικά εργαστήρια στην πρωτεύουσα. Παράλληλα μετακυλίει τα βάρη του κράτους για την υγεία, στους ώμους των ασφαλισμένων και των γιατρών, εξοικονομεί εκατοντάδες δισεκατομμύρια τα οποία στερεί από την υγεία του λαού και συνειδητά, αυτή η πολιτική, εκχωρεί την πρωτοβάθμια περίθαλψη στα ουτοπικά δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας προωθώντας έτσι τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, θα είναι η μετατροπή σύντομα των ασφαλισμένων σε αγέλες και απρόσωπα νούμερα λίστας".

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων καθώς και οι πρόεδροι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά που συμπαρατάχθηκαν με τις θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας.

Στις απαιτήσεις των ημερών, ήταν η τοποθέτηση του μέλους του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου, Μαριάνθης Αλιφεροπούλου, η οποία ζήτησε από το προεδρείο του συλλόγου να καταδικάσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος όμως του συλλόγου, δήλωσε πως αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε επόμενη εκδήλωση.

Ζητείται ανάδοχη οικογένεια

Το Κέντρο Βρεφών "Η ΜΗΤΕΡΑ" ζητά ανάδοχη οικογένεια που θα αναλάβει τη φροντίδα ενός αγοριού για μακρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για τον Νίκο, ένα όμορφο αγόρι, ηλικίας 2 χρόνων, με καλή υγεία και φυσιολογική εξέλιξη, το οποίο έχει ανάγκη οικογενειακού περιβάλλοντος.

Η οικογένεια θα καλύπτεται με μηνιαίο επίδομα.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στις κ. Μιντίδου, Μπουφίδη και Παυλίδου, στα τηλέφωνα 2627.155 και 2621.911, πρωινές ώρες εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

ΕΙΝΑΠ
Τελειώνουν σήμερα οι εκλογές

Συνεχίζονται - και λήγουν - σήμερα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), καθώς και για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Οι εκλογές γίνονται στο μαιευτήριο "Ελενα".

Την ψήφο των γιατρών διεκδικούν η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση",η ΠΑΣΚ, η ΔΗΚΝΙ, η "Εργατική Αλληλεγγύη", η ΑΡΣΙ, η ΑΕΓ, οι "Νέοι Γιατροί", η "Προοπτική Γιατρών" και η "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας".

"Εμείς στην Πετρούπολη έχουμε διαφορετική γνώμη για τον πολιτισμό" επισήμανε ο Γ. Γιώγος και το αποδεικνύει



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ