ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Απρίλη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ"
Οι πανεπιστημιακοί αρνούνται την αποκλειστική απασχόληση

Οι πανεπιστημιακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης αρνούνται τον όρο της αποκλειστικής απασχόλησης που θέτει ως προϋπόθεση η διοίκηση του Νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" για τη μετεγκατάσταση πανεπιστημιακών κλινικών στο νοσοκομείο. Και δεν περιορίζονται μόνο στην άρνηση αλλά προειδοποιούν ότι θα αντιδράσουν αν τελικά το νοσοκομείο λειτουργήσει μόνο με κλινικές του ΕΣΥ.

Τα παραπάνω ξεκαθαρίστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου της επιτροπής που συγκροτήθηκε απ' τον πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μ. Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος Α. Τουρκαντώνη και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Τμήματος Ιατρικής Γ. Καπρίνη. Οι πανεπιστημιακοί γιατροί υποστήριξαν ότι δε θα δεχτούν επιλεκτική εφαρμογή της αποκλειστικής απασχόλησης μόνο στο "Παπαγεωργίου" και ζήτησαν εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας που επιτρέπει την παράλληλη λειτουργία ιδιωτικού εξωτερικού ιατρείου.

Με την απόφαση της ΓΣ του Τμήματος, που προηγήθηκε, αλλά και χτες, ουσιαστικά οι πανεπιστημιακοί γιατροί απάντησαν προς το υπουργείο Υγείας που τους ζήτησε μέχρι τις 15 Απρίλη 1999 να καταθέσουν τις θέσεις τους για την επάνδρωση και τον τρόπο λειτουργίας του "Παπαγεωργίου".

Μάλιστα, κατήγγειλαν - επιδιώκοντας δήθεν να ασκήσουν πίεση προς το υπουργείο και το ΔΣ του Ιδρύματος - πως με πρόσχημα τις εργασιακές σχέσεις και τις αντιπαραθέσεις που εκφράζονται, ουσιαστικά επιχειρείται να πέσει στις πλάτες των πανεπιστημιακών η καθυστέρηση έναρξης της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Τέλος, τοποθετούμενοι για το καθεστώς Ιδιωτικού Δικαίου που διέπει το Ιδρυμα, είπαν ότι βλέπουν θετικά την ιδιωτική πρωτοβουλία στο χώρο της υγείας, αρκεί να μη δημιουργηθεί τελικά ένα μονοπωλιακό καθεστώς.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" - στις 3.4.1999 - που έφερε στη δημοσιότητα έγγραφο των πανεπιστημιακών, όπου το κυρίαρχο για την εγκατάσταση των πανεπιστημιακών κλινικών ήταν η λειτουργία τους με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θυμίζουμε ότι μεταξύ των ερωτημάτων που έθεταν οι πανεπιστημιακοί ήταν και τα εξής: "Πώς θα γίνει ανταγωνιστικό το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"; Θα ασκούν ελεύθερο επάγγελμα το απόγευμα στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" οι γιατροί του ΕΣΥ; Το 20% από τις εφημερίες των ιατρών ποιος θα το καταβάλει; Οι ιατροί ή το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"; Από τα έσοδα των νοσηλίων των πολυτελών θέσεων θα παίρνουν κάποιο ποσοστό και οι ιατροί; Το ωράριο των πανεπιστημιακών ιατρών σε ποιο νόμο θα υπακούει, του ΕΣΥ ή του πανεπιστημίου; Πώς διατιμά το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" την πράξη της ιατρικής αμοιβής; Ποιον ασθενή εννοεί: Τον ασφαλισμένο ή τον ιδιωτικό; Σε ποιο ωράριο θα εξετάζονται οι ιδιωτικοί ασθενείς; Είναι υποχρεωτική η άσκηση του απογευματινού ελεύθερου επαγγέλματος στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου";".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
Καταγγελίες εκ των... υστέρων

Σε καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης για τις ελλείψεις της Θεσσαλονίκης στον τομέα της αθλητικής υποδομής, προχώρησε χτες ο δήμαρχος της πόλης Β. Παπαγεωργόπουλος,κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ολυμπιακή Μέρα.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε την ελληνική πολιτεία γιατί, όπως είπε, "έχει καταδικάσει τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη του ενός εκατομμυρίου κατοίκων, στη δεινή θέση να έχει μόνο τρία κολυμβητήρια". Επισήμανε ακόμα τις μεγάλες ανάγκες της Θεσσαλονίκης σε στάδια, γυμναστήρια,ποδηλατοδρόμια, παγοδρόμια και σκοπευτήρια.

Θα είχε βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν ο δήμαρχος και - ας μην ξεχνάμε - πρώην υπουργός Αθλητισμού, αναφερόταν και στις ενέργειες που ο ίδιος είχε (ή δεν είχε...) κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας του για όσα κατήγγειλε χτες...

Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην καθυστέρηση από την πλευρά της κυβέρνησης στα έργα για την Ολυμπιάδα και στην προετοιμασία για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα που ξεκινά το 2000. Οπως είπε, "εννιά μήνες πριν την έναρξή της, δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός".

Στις καθυστερήσεις των προγραμματισμένων έργων συμπεριέλαβε τη μη αποπεράτωση του μεγάλου κλειστού σταδίου της Θέρμης, του οποίου ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός υπογράφτηκε το 1992, και τις εργασίες του κλειστού του ΠΑΟΚ, που πρέπει να τελειώσουν σε 12 μήνες από σήμερα, γιατί υποτίθεται ότι εκεί θα διοργανώσουμε μεγάλους αγώνες μπάσκετ, τους τελικούς της Ευρώπης.

Εξουθένωση των μεταγγιζομένων

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, οι οποίοι, λόγω των σοβαρών ελλείψεων αίματος που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία", εξαναγκάζονται να υπομεταγγίζονται με δυσάρεστα αποτελέσματα για την υγεία, την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που επικρατεί στο "Αγία Σοφία" καταγγέλλει, με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα κόμματα και άλλους αρμόδιους φορείς, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Μεσογειακής Αναιμίας και ζητεί την οριστική λύση του προβλήματος. Να σημειωθεί ότι η Ομοσπονδία έχει στα χέρια της τις υπογραφές 300 πασχόντων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ταλαιπωρία την οποία υφίστανται, ενώ όπως τονίζει στην επιστολή της το ήδη οξυμένο πρόβλημα έλλειψης αίματος θα ενταθεί μετά τις γιορτές του Πάσχα.

"Το σύστημα αυτό είναι εξουθενωτικό, ηθικά και ιατρικά απαράδεκτο για χρόνιους πάσχοντες όπως οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς και οι αποδέκτες αυτής της καταγγελίας γνωρίζουν την όλη κατάσταση που επικρατεί, αλλά ο καθένας διατηρεί την άποψη ότι όλα βαίνουν καλώς στο μέτρο του δυνατού", καταλήγει η επιστολή.

Ταλαιπωρία των ηλικιωμένων

Πέρα απ' τα λόγια για την Τρίτη Ηλικία υπάρχει και η σκληρή πραγματικότητα για τους ηλικιωμένους της χώρας μας.

Ενας συνταξιούχος απ' τη Θήβα - το όνομά του είναι στη διάθεση κάθε αρμόδιου - πήγε εκτάκτως στο Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας για κάποιο πρόβλημα στα μάτια του. Διαπιστώθηκε θρόμβωση και τον παρέπεμψαν στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Λένορμαν.

Του έκλεισαν ένα ραντεβού για τις 19.3.1999. Στις 18.3.1999 τον ειδοποίησαν ότι το ραντεβού αναβάλλεται γιατί χάλασε το σχετικό μηχάνημα. Πήγε και σε άλλο νοσοκομείο και πήγε ξανά στο ΙΚΑ.

Εκεί του είπαν ότι εφόσον το μηχάνημα δε λειτουργήσει μπορεί να πάει σε ιδιώτη γιατρό και να πάρει τα λεφτά απ' το ΙΚΑ.

Σε χτεσινή επικοινωνία του "Ρ" με το υποκατάστημα του ΙΚΑ είπαν ότι ευελπιστούν ότι η βλάβη του μηχανήματος θα αποκατασταθεί σε δέκα μέρες...

Ταλαιπωρία δηλαδή των ηλικιωμένων αντί πολλαπλασιασμό των υποχρεώσεων του κράτους.

Να δούμε ποια λύση θα δώσει ο νέος διοικητής του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριος σε τέτοια προβλήματα, που στην κυριολεξία βασανίζουν τους ηλικιωμένους.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Σε σύσκεψή τους χτες βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, μέλη του Συνδικάτου με σχέση Εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Δήμου Θεσσαλονίκης και του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων, ΝΠΔΔ και Συνδέσμων Νομού Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους για την κατοχύρωση του δικαιώματος της εργασίας.

Στο ψήφισμά τους τα μέλη των δύο σωματείων επισημαίνουν: "Επειδή έχουν λήξει οι συμβάσεις μας πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε ανεργία. Είναι γνωστό ότι στις θέσεις τις δικές μας θα προσληφθούν κάποιοι άλλοι, αφού κατά κοινή ομολογία δημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων και υπηρεσιακών παραγόντων οι ανάγκες που καλύπτει η εργασία μας είναι πάγιες, διαρκείς και υποχρέωση των δήμων προς τους πολίτες".

Το ψήφισμα τονίζει επίσης ότι η "ανακύκλωση της ανεργίας δε λύνει ούτε το πρόβλημα της ανεργίας, ούτε την καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών των δήμων" και διατυπώνει το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση με σκοπό τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, καθώς και την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων εργασίας που υπάρχουν στους δήμους με μόνιμο προσωπικό και την κατοχύρωση του δικαιώματός τους στην εργασία, εφόσον οι ανάγκες που καλύπτει η εργασία τους συνεχίζουν να υπάρχουν.

Μηχανήματα που άρχισαν να παλιώνουν πριν χρησιμοποιηθούν...

Με δόσεις τα δεδουλευμένα

Στάση εργασίας, από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν και χτες οι εργαζόμενοι του Δήμου Αθηναίων, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Ν. Απέργη, ο οποίος δεσμεύτηκε πως από αύριο θα ξεκινήσει η απόδοση του εκλογικού επιδόματος στους εργαζόμενους.

Πρόκειται για χρήματα που έχει πάρει ήδη ο δήμος από την κεντρική διοίκηση, αλλά δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στους εργαζόμενους, προφανώς εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων του δήμου, που οφείλονται στην κακοδιαχείριση και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Ακόμα κι αυτό όμως το εκλογικό επίδομα θα δοθεί, όπως είπε ο αντιδήμαρχος, μόνο σε όσους έχουν μόνιμη σχέση εργασίας. Κατά τα άλλα, σήμερα ενδέχεται να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή θα φέρει το θέμα της απόδοσης στους εργαζόμενους των παροχών σε ρουχισμό και της εκλογικής αποζημίωσης.

Ανάλογα με τις εξελίξεις, το Σωματείο Εργαζομένων αναμένεται να συνεδριάσει μετά το Πάσχα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΥΓΕΙΑΣ
Πολλαπλασιασμός χωρίς ... πολλαπλασιαστή!

Αφιερωμένη στην Τρίτη Ηλικία είναι η καθιερωμένη απ' την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας Παγκόσμια Μέρα Υγείας (7η Απρίλη) και έχει ως κεντρικό σύνθημα: "Ας μείνουμε δραστήριοι για να έχουμε καλά γηρατειά".

Στο μήνυμά του για τη σημερινή μέρα ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας αναφέρει ότι οι ηλικιωμένοι από 8,4% που ήταν το 1961 έφτασαν στο 16,3% το 1997. "Αυτή η αύξηση μπορεί να υπογραμμίζει από μια άποψη τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουμε κάνει ως χώρα σε όλους τους τομείς, από την άλλη όμως πολλαπλασιάζει τις υποχρεώσεις που έχουμε ως κράτος και ως κοινωνία απέναντι σ' αυτό το μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της πατρίδας μας", αναφέρει ο υπουργός Υγείας.

Ο πολλαπλασιασμός των υποχρεώσεων που αναφέρει ο υπουργός απέχει παρασάγγας απ' την πραγματικότητα, καθώς διατυπώνεται την επαύριο της απόρριψης απ' τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη των ελάχιστων αιτημάτων των συνταξιούχων παρά τις μακροχρόνιες κινητοποιήσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας μιλά ανέξοδα για τη διασφάλιση συνθηκών "μιας καλύτερης ζωής και μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ