ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανετη επικράτηση για τον μοναδικό υποψήφιο...

Μεγάλη νοθεία καταγγέλλουν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που είχαν αποχωρήσει, και καλούν τον αλγερινό λαό σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νικητής, χωρίς κανέναν αντίπαλο, αναδείχτηκε από τις κάλπες των πρόωρων προεδρικών εκλογών ο 63χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται θερμά από τον αλγερινό στρατό. Η εκλογή του έγινε δεκτή με σιωπή, από τον ίδιο, αλλά και από το αλγερινό καθεστώς, ενώ οι 6 συνυποψήφιοί του, που αποχώρησαν, τόνισαν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ψευδή και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την "πραγματική αναβίωση της δημοκρατίας στη χώρα".

Με ποσοστό 73,8% εκλέχτηκε στην προεδρία της Αλγερίας ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αλγερινό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υποστήριξε ότι η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε, περίπου, στο 60,3%, ποσοστό χαμηλότερο του 75% των προηγούμενων εκλογών, αλλά αρκετά υψηλό "για να νομιμοποιεί την εκλογή του νέου Προέδρου". Μάλιστα, σε μια λακωνική του δήλωση ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Αμπντελμαλέκ Σελάλ αντέκρουσε τις κατηγορίες περί νοθείας, λέγοντας ότι "από το 1962 και μετά πάντα υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία, καταντά αρρωστημένο πλέον", ενώ εκτίμησε ότι ήταν "ιδιαίτερα επικίνδυνο και λανθασμένο εκ μέρους των υπολοίπων υποψηφίων να αποχωρήσουν από την εκλογική αναμέτρηση".

Ο ίδιος ο Μπουτεφλίκα δεν έκανε καμία δήλωση, αν και εκτιμάται ότι θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του. Η νίκη του, μάλιστα, δεν πανηγυρίστηκε παρά μόνο από μερικές δεκάδες οπαδούς του, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αλγερίου αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Εντούτοις, πλήθος είναι οι καταγγελίες των υπολοίπων υποψηφίων, των οποίων τα ψηφοδέλτια δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας παρά την αποχώρησή τους, με αποτέλεσμα να καταταχθεί δεύτερος με ποσοστό 12,5% ο, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Παιδείας, Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραχίμι, που υποστηρίχτηκε από το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας". Ο Ιμπραχίμι χαρακτήρισε τις εκλογές "φάρσα" και δήλωσε ότι, με βάση πληροφορίες που έχει από κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν ξεπέρασε το 25%. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ένας έτερος αποχωρήσας υποψήφιος, ο Μουλούντ Χαμρούσε στη γαλλική εφημερίδα"Le Figaro", ο οποίος επικαλέστηκε και πρόσφατα δημοψηφίσματα, όπου, όπως υπογράμμισε, νικητές εμφανίζονταν ο ίδιος και ο Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραχίμι.

Η "άνετη επικράτηση" του Μπουτεφλίκα, πάντως, δε φαίνεται να δίνει τέλος στην αστάθεια και στην ένταση που επικρατεί στην Αλγερία. Οι 6 αποχωρήσαντες υποψήφιοι, με μια νέα κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν ότι "δεν αναγνωρίζουν αυτές τις εκλογές - φάρσα, ότι διατηρούν το δικαίωμά τους να εξακολουθήσουν τον αγώνα τους για μια πραγματική δημοκρατία στη χώρα" και καταλήγουν, ευχαριστώντας τον αλγερινό λαό για την άμεση ανταπόκριση που επέδειξε στο αίτημά τους για μη συμμετοχή στη διαδικασία. Με την ανακοίνωσή τους οι 6 υποψήφιοι καλούν τους Αλγερινούς σε αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Εντούτοις, η πρώτη διαδήλωση, που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα από το "Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων", απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση, η οποία ανέπτυξε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο του Αλγερίου. Τελικά, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, δεν πραγματοποιήθηκε.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Ολα ικανοποιητικά", εκτιμά ο Αμερικανός υφυπουργός

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Την πεποίθησή του ότι όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ινδονησία επιθυμούν και προσπαθούν να διεξαχθούν ήρεμα και χωρίς προβλήματα οι προγραμματισμένες, για τις 7 Ιουνίου, βουλευτικές εκλογές εξέφρασε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, Στάνλεϊ Ροθ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε σειρά επαφών τόσο στην Τζακάρτα όσο και στο Ντίλι, πρωτεύουσα του φλεγόμενου από τις συγκρούσεις Ανατολικού Τιμόρ, και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι για τη διεξαγωγή των εκλογών "μένει να ρυθμιστούν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα".

Παραγωγική και ικανοποιητική χαρακτήρισε την πολύωρη συνάντηση που είχε, χτες, με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο Χαμπίμπι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας. Ο Στάνλεϊ Ροθ δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 7 Ιουνίου να ρυθμιστούν ορισμένα "πρακτικά ζητήματα, όπως είναι ο εκλογικός κανονισμός ή η διαδικασία ελέγχου της ψηφοφορίας", αλλά προχώρησε στη διαπίστωση ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ινδονησία "επιθυμεί την κανονική διεξαγωγή των εκλογών παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν".

Εκτός, όμως, από τον Χαμπίμπι, ο Στάνλεϊ Ροθ συνάντησε και τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Κινήματος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Αλεξάντρε "Xanana" Γκουσμάο, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τζακάρτα. Ο Ροθ υποστήριξε ότι ο Γκουσμάο "επιθυμεί την ειρήνευση στο ταραγμένο Ανατολικό Τιμόρ" και ότι "δεσμεύτηκε να κηρύξει άμεσα εκεχειρία ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία". Επίσης, ο Ροθ υπογράμμισε ότι ο Γκουσμάο κατήγγειλε τον ινδονησιακό στρατό ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει συστηματικά παραστρατιωτικές οργανώσεις που μάχονται κατά των ανταρτών και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και κατά αθώων πολιτών "προκειμένου να καταρρεύσει η αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία την οποία το κίνημά του στηρίζει".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αν και τόνισε ότι η ινδονησιακή κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ελέγχου της δράσης των παραστρατιωτικών. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Αλί Αλάτατ κατέθεσε χτες στον Χαμπίμπι σχέδιο ανεξαρτητοποίησης του Ανατολικού Τιμόρ, το οποίο προτίθεται να παρουσιάσει και σε Αμερικανούς και Πορτογάλους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί, την επόμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκθέσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Για συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την τουρκική ηγεσία, δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα - στις οποίες φέρεται να επικρατεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ - η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", το οποίο, όμως, επιρρίπτει ανάλογες ευθύνες και στο ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πρακτορείο "Anatolia" μετέδωσε ότι τουλάχιστον 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τουρκικά στρατεύματα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Αλλεπάλληλες είναι οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, μέσω διώξεων, εξαφανίσεων και δολοφονιών σε βάρος δημοσιογράφων και συγγραφέων, οι παραβιάσεις των πολιτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, σε βάρος κυρίως ισλαμιστών και Κούρδων στην Τουρκία, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Human Right Watch". Η οργάνωση καλεί τη νέα τουρκική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Απρίλη, να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και σε νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην ίδια έκθεση, η οργάνωση αναφέρει ότι σε παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης έχει υποπέσει και το ΡΚΚ, "απάγοντας και δολοφονώντας δημοσιογράφους".

Ταυτόχρονα με την έκθεση της οργάνωσης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση ότι 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν την επίθεσή τους σε μία φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Τουντσελί. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Anatolia", κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν και 6 Τούρκοι στρατιώτες, αν και η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια στρατιωτική πηγή.

Υπογράφτηκε και νέα συμφωνία

Αλλο ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϊχάν υπογράφτηκε, χτες, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις ομάδες Εργασίας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του έργου και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή όλων των σχετικών συμφωνιών. Το νέο πρωτόκολλο υπέγραψαν, εκ μέρους της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας και υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ζιγιό Ακτάς, εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας πετρελαίου SOCAR Βαλέχ Αλασκάροφ, ενώ ως παρατηρητής υπέγραψε και ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον για θέματα ενεργείας στην περιοχή της Κασπίας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγάλη απεργία τραπεζικών

BONNH.-

Παρέλυσαν οι τράπεζες, χτες, σε ολόκληρη τη Γερμανία και δεκάδες χιλιάδες τραπεζικοί υπάλληλοι πραγματοποίησαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές μεγάλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια των εργοδοτών τους να προχωρήσουν σε πρόσληψη νέων υπαλλήλων προκειμένου οι τράπεζες να λειτουργούν και τα Σάββατα. Εκτός, όμως, από αυτό το σημείο τριβής, τα συνδικάτα των τραπεζοϋπαλλήλων διαμαρτύρονται και για την άρνηση της εργοδοσίας να ικανοποιήσει τα μισθολογικά τους αιτήματα.

Μεγάλες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, στο Μόναχο, στη Φραγκφούρτη και στο Αμβούργο, ενώ κλειστά παρέμειναν τα περισσότερα υποκαταστήματα των τραπεζών σε όλες τις μεγάλες γερμανικές πόλεις. Οπως τόνιζαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα των τραπεζοϋπαλλήλων, HBV και DAG τα οποία εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 470.000 εργαζομένων στις τράπεζες, καταγγέλλουν ως "απαράδεκτα" τα σχέδια των εργοδοτών να προχωρήσουν σε λειτουργία των τραπεζών και τα Σάββατα προσλαμβάνοντας νέους υπαλλήλους. Ο Γκέρχαρντ Ρένερ, επικεφαλής του DAG, υπογράμμιζε ότι "είναι απαράδεκτη η προσπάθεια των εργοδοτών να επιστρέψουν τις συνθήκες εργασίας στη δεκαετία του 1950 και εκτίμησαν πολύ λάθος αν νόμισαν ότι οι εργαζόμενοι θα εγκαταλείψουν την αργία του Σαββάτου που κέρδισαν με μεγάλη προσπάθεια τόσο εύκολα".

Οπως τόνιζε ο Ρένερ, το ζήτημα της εργασίας του Σαββάτου είναι πολύ πιο σημαντικό από την αποτυχία του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα συνδικάτα και στην εργοδοσία για τη νέα συλλογική σύμβαση, στην οποία οι εργαζόμενοι ζητούσαν μισθολογική αύξηση 3,1%. Από την πλευρά τους, οι εργοδότες επιμένουν στα σχέδιά τους επικαλούμενοι το γερμανικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο εναπόκειται στη δικαιοδοσία των εργοδοτών αν θα λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους το Σάββατο ή όχι, εξασφαλίζοντας, όμως, το πενθήμερο εργασίας για τους εργαζόμενούς τους.

Διαδήλωση "ενάντια στη δικτατορία", στη διάρκεια της εκλογικής περιόδου του ενός υποψηφίου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ